Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

Член од
1 февруари 2008
Мислења
13
Поени од реакции
0
ni .com.mk :)) no sepak fala :) kaj go jadov kuro ednas denes pak ke go jadam ke mu manam uste ednas format i nanovo win:))

Black Night

Galvanize
Член од
25 септември 2008
Мислења
327
Поени од реакции
20
Епа вака имам еден проблем се сетиранјето на рутерот и кабелскиот модем. Имам интетрнет од Кејблтел и сакам да го поделам преку рутер се обидов и никако да го направам, се јавив во центарот за подршка и таму ми рекоа да им ја кажам MAC адресата на рутерот???? Малку се зачудив зошто е потребана MAC адресата на рутерот а не на модемот??? Па си викам ај они знаат како треба. И после 3-4 јавувања ми рекоа дека не сум знаел да сетирам рутер и ми пукна филмот. Ај доста со ова зборот ми беше како може јас да го подесам рутерот да конекцијата ја поделам, дали некој ќе може во кратки црти да ми објаси инаку имам рутер Asus RX3041. Фала
И јас сум на Кејблтел и не знам шо им е филмот на идиотите шо не можат да го решат проблемот. Доволно е да го ставиш мрежниот кабел од нив во рутерот и они гледаат кога некоа друга MAC адреса им се приклучува. Обично прашуваат за адресата на живеење и кога ке ја најдат ја гледаат моментално приклучената Mac адреса и ја зачувуваат. Едино нешто шо нејкат да ти помогнат е тоа што го делиш интернетот или пак да не ти е среден рутерот како што треба.

BEZSTRASNIOT

PHONE MASTER
Член од
6 април 2007
Мислења
627
Поени од реакции
2
ај јас да ве прашам нешто: значи имам слушнато дека со ваерлес адаптерче возможно е да напраиш мержа вифи која што наводно немало да има којзнае колку домет ама ке си бркала работа.... ај ако некој знае како се праи усвари ако воопшто е возможно, нека ме упати.... фала од напред...

dragansk

хелоу...
Член од
2 февруари 2008
Мислења
271
Поени од реакции
4
мрежен проблем

вака сеа врзав два комјутери преку хуб, подесив во my network place и ги наога двата мозе да се префрлаат податоци се е добро, но коа ке го ставам кабелот од нетот во hubot, тогаш во my network place се наогаат само самите себеси :S идам старт tun, пишувам \\pc1, the network path was not found. what`s the propblem?

Vinnetou

Continium Transfunctioner
Член од
15 мај 2005
Мислења
3.513
Поени од реакции
482
Што нет користиш, модемот директно во hub?
Што подесувања правиш во My network places?

Член од
13 август 2008
Мислења
827
Поени од реакции
101
po nekoe vreme na internet nekogas poveke, nekogas pomalce, ke si se iskluci internetot i se menja temata na windows (doaga bela), potoa nikako ne mozam da go uklucam internetot, osven so restartiranje na kompjuterot.
koga ke probam disconnect na internet ne se pusta, samo se pojavuva slika i odma ja snemuva. Pomagajte!

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
po nekoe vreme na internet nekogas poveke, nekogas pomalce, ke si se iskluci internetot i se menja temata na windows (doaga bela), potoa nikako ne mozam da go uklucam internetot, osven so restartiranje na kompjuterot.
koga ke probam disconnect na internet ne se pusta, samo se pojavuva slika i odma ja snemuva. Pomagajte!
Гарант не ти е до интернетот, или имаш вирус или нешто заебан ти е виндовсот , така да сними касперски авг или нод скенирај исчисти се би требало да се среди проблемот, ако не формат.

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
Generic Host Procces For Windows 32... Еве како да го решиш проблемот
Close Port 445:

1. Start Registry Editor (Regedit.exe) by clicking Start menu, and then click the Run icon.
to. In the small box that Opens, type: regedit then click the OK button. The Registry Editor will now have opened.
3. Locate the following key in the registry:
HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\NetBT\Parameters
In the right-hand side of the window find an option called TransportBindName.
Double click that value, and then delete the default value, thus giving it a blank value.

Close Port 135:

1. Then you must now navigate to the following registry key:
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\OLE
to. You will see there is a String Value called: EnableDCOM
Set the value to: N (it should currently be Y)
3. Close the Registry Editor. Shutdown and Restart your computer. :wink:

dragansk

хелоу...
Член од
2 февруари 2008
Мислења
271
Поени од реакции
4
Што нет користиш, модемот директно во hub?
Што подесувања правиш во My network places?
користам кабловски интернет, модемот директно во hubot, подесив све во my network place, за преку hub не бива

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
користам кабловски интернет, модемот директно во hubot, подесив све во my network place, за преку hub не бива
Хабот ти прави проблем, најверојатно има колизија некоја па неможе да се најдат.

Провери сетинзите на двата компјутери дали ти се добри и гејтвејот. Но најдобри ти е да си набавиш свич

dragansk

хелоу...
Член од
2 февруари 2008
Мислења
271
Поени од реакции
4
Хабот ти прави проблем, најверојатно има колизија некоја па неможе да се најдат.

Провери сетинзите на двата компјутери дали ти се добри и гејтвејот. Но најдобри ти е да си набавиш свич
треба ли мануелно да се наместат ип адресите на двата комјутери?

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
треба ли мануелно да се наместат ип адресите на двата комјутери?
Не си го направил тоа? Обавезно направиго и гледај да се во иста класа (PC1: 192.168.1.1; PC2: 192.168.1.2, SUBNET MASK 255.255.255.0)

Kajgana Shop

На врв Bottom