- Член од
- 27 март 2009
- Мислења
- 445
- Поени од реакции
- 14
I vnukata na Goce Delcev zboruva majcin jazik blgarski, pa mora da kazam deka e bugarka??Vanco bil Makedonec i to e fakt samo losho e sho bil pogresno upaten.
Интересно как се толку избирателни работите при вас.Го сакате Владо,го мразите Ванчо ако да били наj-добри другари и да работели за истата кауза.Цитирате мисли на "уж Делчев",които се всуштност от роман,написан от македонец,а моментално и автора,както и книгата му се тема табу в Македониja и неможе ни да се наjде во книжарница да се купи...интересна логика все пак.А откаде е реченицата?
Најпрво, мора да истакнам дека не смее во никој случај селективно да се гледа во сметката кој колку зло има направено во Македонија, за некои цело време да се повторува, а за некои стандардно да важи репликата „тоа е историја, треба да гледаме напред“. Во ред, ќе гледаме напред, ама не и да заборавиме, па слепо да правиме исти грешки барајќи пријатели, таму кадешто ги немаме.Ајде дај линк, баш да видам и тоа. Прв пут слушам
Интересно.Немам го видено тоj вестник досега,ама не ме чуди ако навистина го е казал това Гоце.Види и в книгата што пише:И за крај да го надополнам другар ти (авторот на клипот кој е член на форумот ВМРО БНД Gayboytaxi):
![]()
A што се палиш ти толко?И jaс дискутирам тук како и сите останали.Човекот промовира открито србиjaнство и се гледа оти не иска да има ништо заедничко с Македониja и македонци,он си навива за Србиja.Гледаш што постира по отгоре Трн во Око за Пехчево и србските зверства.Точно и оттам прибега моjaта фамилиja за да иде в Блгариja.Да беа останали в там,сега ке бехме с тебе с исто државиjaнство.ти бе?
да не мислиш ако го плукам шумадиецов тебе ќе те пеглам. мршојадци бе..ајт глава кршет езаедно со србине..остајте ја Македонија на раат.
Vo red go prifakam tvoeto mislenje aj sega zbor dva so ke recis za Vlado Cernozemski?Иван Михајлов е одродник кој не го оправдувам но се обидувам да го разберам.Настрана неговото етничко самознание не ми е јасно како може некој да го велича кога тој е обичен убиец диктатор насилник.Најголемите чистки атентати се случуваат во негово време.Дури буг.држава мораше да интервенира за да го тргне.Како човек не може да биде почитуван и величан.Тој е човечки отпад.
Тој одби, зошто поголемиот дел од Македонија беше под бугарска окупација и немаше и некоја негова поголема потреба, плус Македонија ја контролираше човек, кој според него не е комунист (зборам за тој дел што беше под ваша контрола) со една реченица, мислеше дека мисијата му е завршена.Интересно.Немам го видено тоj вестник досега,ама не ме чуди ако навистина го е казал това Гоце.Види и в книгата што пише:
-"Да работиш за прис'единјаването на Македонија к'м кнјажество Б'лгарија-говореше апостол'т,-това значи да си враг и на Македонија и на Б'лгарија."
Сега имало е дejци сред ВМРО,коj се залагале за освобождение на МК с помошта на Блгариja,но мнозинство били тие коj се залагале за в'трешна борба без надворешна намесата.
Аз затова не спора.Аз се буна затова што се цитират неточни мисли.Како прво нема как да каже Делчев-Тоа коj се бори за ....србските интереси.....може да биде добар србин.....по простата причина че по негово време немало срби в Maкeдониjа.Тие почнаха да праштат чети после 1903г. поради неуспеха на Илинденското востание и да си купуват "срби" с злато и с безплатно образование в Белград,както и други привилегии.Пропагандата им фана декиш по некои беднjaшки села на север,та ги претвориха в србомански.
А наj-доброто решение за Македонскиja вопрос било Автономиjа.И Ванчо за това се борил.Германците му предложиха да застане на чело на Македониja-тоj одби.Доколко би искал да ja направи МК Блгарска,би можел да го стори това,имал шанса,а както знаем всичките не се случи това сценарио..
Мене друго ми е интересно, тие од илинденско-преображенското востание дали са били некакво благотворително дружество или са тепали турци ? И накраиот ке излезе дека да се тепат турци кои мачат македонското население е героиство, а да се тепат срби и србомани кои исто го мачат е тероризам ?Иван Михајлов е одродник кој не го оправдувам но се обидувам да го разберам.Настрана неговото етничко самознание не ми е јасно како може некој да го велича кога тој е обичен убиец диктатор насилник.Најголемите чистки атентати се случуваат во негово време.Дури буг.држава мораше да интервенира за да го тргне.Како човек не може да биде почитуван и величан.Тој е човечки отпад.