Инсталација и подесување на Ubuntu

Член од
1 септември 2009
Мислења
166
Поени од реакции
56
Go spustiv edubuntu 7.10 i mi pojavuvat povtorno erno 5 eror.SO ke e rabotava,dali nesto ne se sovpagjat hardverov ili trebit da letat kompjuterov na procenka.
Sto ke ti e verzijata 7.10?!? taa verzija nema ni poddrska ni nisto vekje za nea. Simni si ja najnovata verzija od edubuntu 9.10 super e i nema gajle.

Ima eden mal bug vo vrska so makedonskiot prevod na aplikaciite ama za nego ima resenie.

Znaci vaka,problemot bil vo Mak poddrskata za Nautilus (toa e ekvivalent na Windows Explorer). Eve kako da go popravis.

Zemi go filot od attachment i iskopiraj go so slednava komanda vo Terminal:

sudo su

cp -r /home/boris/Downloads/nautilus.mo /usr/share/locale-langpack/mk/LC_MESSAGES

zameni go "boris" so tvojot user name za kompjuterot stosi go stavil. Vo comandava pretpostavuvam deka si go smestil filot vo folder downloads.

Posle komandava pak ke se zaglavi desktopot kako sto pravese dosega ali otkako ke restartiras se bi trebalo da bide vo red.

Inace problemot e vo gresen prevod na MK kirilicnite folderi ili nesto slicno. Eve gi postovite od forumite kade go najdov resenieto:

http://ubuntu.linux.net.mk/forum/viewtopic.php?f=8&t=8

http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=45950&page=2

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=399360
Ova e filot koj treba da se iskopira:

http://ubuntu.linux.net.mk/forum/download/file.php?id=1

Prvo otpakuvaj go i posle prekrsti go vo nautilus.mo pred da go kopiras za do zameni originalniot file koj ima bug vo sebe.

Член од
17 јануари 2009
Мислења
1.346
Поени од реакции
184
Abe go spustiv toj i najnoviot i 9.4 ama dzabe erno 5 eror se javuvat zato ojdov na postara verzija 7.4 si e ok samo ne mozam da insatliram programi sudo apt-get install wine,ni pak dr.

ubuntu@ubuntu:~$ sudo apt-get install wine
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
Package wine is not available, but is referred to by another package.
This may mean that the package is missing, has been obsoleted, or
is only available from another source
E: Package wine has no installation candidate

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Abe go spustiv toj i najnoviot i 9.4 ama dzabe erno 5 eror se javuvat zato ojdov na postara verzija 7.4 si e ok samo ne mozam da insatliram programi sudo apt-get install wine,ni pak dr.

ubuntu@ubuntu:~$ sudo apt-get install wine
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
Package wine is not available, but is referred to by another package.
This may mean that the package is missing, has been obsoleted, or
is only available from another source
E: Package wine has no installation candidate

Еве ти го одговорот

Sto ke ti e verzijata 7.10?!? taa verzija nema ni poddrska ni nisto vekje za nea. Simni si ja najnovata verzija od edubuntu 9.10 super e i nema gajle..

Член од
1 септември 2009
Мислења
166
Поени од реакции
56
Go spustiv edubuntu 7.10 i mi pojavuvat povtorno erno 5 eror.SO ke e rabotava,dali nesto ne se sovpagjat hardverov ili trebit da letat kompjuterov na procenka.
A od kade ziti se go najde da go simnes edubuntu 7.10 :pos2:

Eve ti link do najnoviot edubuntu, komletna instalacija e i funkcionira. Do sega kaj pet lugje od rabot sum go instaliral.

http://torrent.ubuntu.com/edubuntu/releases/karmic/release/dvd/edubuntu-9.10-dvd-i386.iso.torrent

Linkot e za torrent, i tezi okolu 3.3 GB. Malce e golem, znam, ali vredi. Instalacijata za ubuntu (obicnata verzija bez edubuntu) ima nekoja greska i zatoa ne raboti.

Член од
17 јануари 2009
Мислења
1.346
Поени од реакции
184
Abe da go spustam jas ama ako zafrknit,deka na ponovive verzi od ubuntu mi vikat erno5 eror a kaj drugi isto probav ok si e,eto duri i dr.kuler so e ne e pocetnik proba da go instlairat i pak erno5 mi se javuvat.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Abe da go spustam jas ama ako zafrknit,deka na ponovive verzi od ubuntu mi vikat erno5 eror a kaj drugi isto probav ok si e,eto duri i dr.kuler so e ne e pocetnik proba da go instlairat i pak erno5 mi se javuvat.
Jовче....линкот што ти е даден не е за live cd....туку за инсталационо ДВД......

http://torrent.ubuntu.com/edubuntu/releases/karmic/release/dvd/edubuntu-9.10-dvd-i386.iso.torrent
http://torrent.ubuntu.com/edubuntu/r...86.iso.torrent

Linkot e za torrent, i tezi okolu 3.3 GB. Malce e golem, znam, ali vredi. Instalacijata za ubuntu (obicnata verzija bez edubuntu) ima nekoja greska i zatoa ne raboti.

Член од
17 јануари 2009
Мислења
1.346
Поени од реакции
184
E ovaj e perfekt.Mozam da menvam na alt i shift makedonski angliski avtomatsko si bese namesten,se mi e na makedonski,mozam da instaliram wine,sve.samo da vidam sega da go isntaliram na hdd deka go podignav ok si bese da ne se pojavit onaj skapanion eror erno 5.

Се снајдов го поправив ерно 5 излгеда.Одма го инсталирав и направив свап 7,5гб и ок си е и пробвам да инсталирам мсн или вине и викат.E: Could not get lock /var/lib/dpkg/lock - open (11: Resource temporarily unavai.А убо гп напишав кодот. sudo apt-get install wine,probav i amsn ama nejkit nisto.

ЕДИТ:Го напрев све си е ок инсталирав амсн и вине.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
E ovaj e perfekt.Mozam da menvam na alt i shift makedonski angliski avtomatsko si bese namesten,se mi e na makedonski,mozam da instaliram wine,sve.samo da vidam sega da go isntaliram na hdd deka go podignav ok si bese da ne se pojavit onaj skapanion eror erno 5.

Се снајдов го поправив ерно 5 излгеда.Одма го инсталирав и направив свап 7,5гб и ок си е и пробвам да инсталирам мсн или вине и викат.E: Could not get lock /var/lib/dpkg/lock - open (11: Resource temporarily unavai.А убо гп напишав кодот. sudo apt-get install wine,probav i amsn ama nejkit nisto.
7 гига свап? шо пенис ќе ти е седум гига свап?

Член од
17 јануари 2009
Мислења
1.346
Поени од реакции
184
7 гига свап? шо пенис ќе ти е седум гига свап?

Па нз не фајкасе со 5 гб или помалце па ми текна ај 7 и се инсталира немат појке ерно 5 ерор.

Aj sega dr problem imam.Ja instalirav kanter so wine i sega koga ke ja priklucam mi kocit mn na openGl,instalirav drajveri i pak koci.CARE>.

shadow_rr

Resistance is Futile
Член од
8 јули 2006
Мислења
1.807
Поени од реакции
323

ЕДИТ:Го напрев све си е ок инсталирав амсн и вине.
Ортак, sudo со мало "s" напиши го и немаш гајле. :)

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Ортак, sudo со мало "s" напиши го и немаш гајле. :)
Е сега и ти......

зар не гледаш дека пред С-то има точка.....јовче едноставно во постот ја запазувал граматиката.:toe::kesa:

е сега тоа што не треба точката..друго прашање е...

Член од
17 јануари 2009
Мислења
1.346
Поени од реакции
184
Go instalirav wine ama i ja instlairav kanter i drajveri za graficka ama kocit kornit.

Член од
17 јануари 2009
Мислења
1.346
Поени од реакции
184
Aj kazejte sega kako da napram da se igrat igrive na linxov.JA inslirav kanter ne samo so ke ja otvorit i ke ja isklucit i nemat glas ckripit nesto.Mislam deka nesto trebit da se izmenit vo wine config ama ne sakam da cepkam ke so ne znam da ne zafrknam nes pa zato kazejte mi nekoe Care.

A i nz zs klavam krak na gta sa i mi vikat deka nemam krak vrong disk inserted,a vcera ne mi vikase taka ama kocese i go prinstalirav i sega pak vikat vrong dik inserted.

Kajgana Shop

На врв Bottom