Инсталација и подесување на Ubuntu

Knoppix

El Patrón
Член од
16 април 2012
Мислења
652
Поени од реакции
1.782
Lubuntu, Puppy Linux, Damn Small Linux
Пробав xbuntu со таа верзија за послаби компјутери, беше ултра спор, а даваше и некои ерори, пробав со DSL ставив на CD не сакаше нешто да бутира не ми беше јасно како се инсталира гомново, ќе пробам со Lubuntu или Puppy Linux па ќе ти кажам. Инаку според тебе што би ми препорачал повеќе од овие, сакам нешто да биде поедноставно, да нема тие апликации зашто воопшто не му се потребни на дотичниот кој ќе го користи (брат ми) него му треба само Mozilla (facebook (games), youtube) и Wine (CS 1.6), него не му треба OpenOffice зашто нема да пишува стручна литература. Мислам дека ме разбра што сакам, барам нешто едноставно и брзо за послаб компјутер што ќе е поотпорно на вируси заразлика од XP.
 

Steam.

wat
Член од
1 октомври 2008
Мислења
1.462
Поени од реакции
624
Пробав xbuntu со таа верзија за послаби компјутери, беше ултра спор, а даваше и некои ерори, пробав со DSL ставив на CD не сакаше нешто да бутира не ми беше јасно како се инсталира гомново, ќе пробам со Lubuntu или Puppy Linux па ќе ти кажам. Инаку според тебе што би ми препорачал повеќе од овие, сакам нешто да биде поедноставно, да нема тие апликации зашто воопшто не му се потребни на дотичниот кој ќе го користи (брат ми) него му треба само Mozilla (facebook (games), youtube) и Wine (CS 1.6), него не му треба OpenOffice зашто нема да пишува стручна литература. Мислам дека ме разбра што сакам, барам нешто едноставно и брзо за послаб компјутер што ќе е поотпорно на вируси заразлика од XP.
нека се прости со кантер, интернет и што све не.со 128мб рам ништо не правиш, кој линукс и да го туриш.Лубунту само ајдл зима 85мб рам, не да упалиш нешто друго.
 

energichen

EOTL
Член од
19 септември 2007
Мислења
519
Поени од реакции
75
Пробав xbuntu со таа верзија за послаби компјутери, беше ултра спор, а даваше и некои ерори, пробав со DSL ставив на CD не сакаше нешто да бутира не ми беше јасно како се инсталира гомново, ќе пробам со Lubuntu или Puppy Linux па ќе ти кажам. Инаку според тебе што би ми препорачал повеќе од овие, сакам нешто да биде поедноставно, да нема тие апликации зашто воопшто не му се потребни на дотичниот кој ќе го користи (брат ми) него му треба само Mozilla (facebook (games), youtube) и Wine (CS 1.6), него не му треба OpenOffice зашто нема да пишува стручна литература. Мислам дека ме разбра што сакам, барам нешто едноставно и брзо за послаб компјутер што ќе е поотпорно на вируси заразлика од XP.
Дефинитивно би ти го препорачал Puppy Linux, многу брз и едноставен, мене на слабиот компјутер ми работи директно во рамот бидејки така го снимив. Инаку кантер нејверојатно нема да можеш да ја играш бидејки имаш недоволно рам меморија. За интернет има во него снимено еден прелистувач DIlo (lightweight) кој ке ти врши работа.
 

Boomerang

Немој CTRL+W.
Член од
18 јуни 2006
Мислења
3.708
Поени од реакции
809
Ме интересира зошто кога инсталирам IDE на Ubuntu 12.04, независно дали е Eclipse, CodeBlocks или некое друго, дур го куцам кодот не прави highlight на некои резервирани зборови како int, float, double, class, кога ставам хедери #include - от не го бои, кога ќе отворам загради после циклус (for, while) не ги става сам заградите, додека пак на Windows 7 се тоа автоматски се случува. Треба јас да мењам нешто у options, се прави воопшто ова или во нешто друго е проблемот?
--- надополнето: пред 56 минути ---
И да, не знам зошто, дур куцам има некој delay, и кога куцам некогаш пребрзо се случува да не ми испечати 2 букви од 10 внесени. Каде да сетирам delay time, има нешто такво воопшто?
 

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.414
Поени од реакции
1.199
Ме интересира и мене за 12.04 како се става кирилична подршка или нема воопшто за оваа верзија?
 

energichen

EOTL
Член од
19 септември 2007
Мислења
519
Поени од реакции
75
Ме интересира и мене за 12.04 како се става кирилична подршка или нема воопшто за оваа верзија?
Има опција, оди во System Settings>под Keyboard Layout - одбери Options>под Key(s) to change layout - одбери комбинација на копчиња која би сакал да ја користиш
 
На врв Bottom