Инвестициските фондови

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
А зошто да не се штеди во денари? Мене сите пари ми се орочени во денари, така имам највисока камата... Се разбира дека сум размислувал дел од парите да ги заменам во евра, поради ризик од евентуална девалвација да го намалам ризикот. Но од она што го слушам таков ризик засега не постои. Денес го гледав бившиот гувернер Љубе Трпески и тој советува да се штеди во денари иако заговара да се премине на флексибилен курс на денарот.
Во иднина можеби би вложил дел од парите во некој инвестиционен фонд, но засега нема шанси. (Да не се повторувам со другите дискутанти.)
ЛОЛ мислам..
Си го видел трговскиот дефицит ??? Што значи тоа за валутата и куповната моќ ??
Јас сум против било каква книжна валута оти едноставно не верувам дека е возможно било што да ја задржи вредноста ако од истотото има се повеќе и повеќе. Банкарстовто со делумна резерва гарантира дека ќе има се повеќе и повеќе денари кои ќе можат да купат се помалце и помалце стоки. Ако го гледаше Љубе на Паричник вчера најконтроверзно нешто што кажа е дека бернаке е генијалец.. мислам човекот прави хиперинфлација а овај го вика генијалец.. Инвестициски фонд колку и да се лоши провизиите е пак подобро од штедење во денари...
Ризик од девалвација има во секој момент...
Верувам во штедење во реални средства (акции во бизниси, недвижнина(ако не е преценета), стоки, злато и сребро) Се друго е ебиветар...

А инаку исто ти е и во евра да ги чуваш пак ќе губат на вредност.. Впрочем во ноември еврото изгуби 10%... Јас лично во валути чувам најминималниот минимум - пари што сум сигурен дека ќе ми требаат за скоро... Инаку ако веќе би чувал некаква валута тоа е: австралиски долари(злато), канадски долари(нафта), швајцарски франци(стабилност) или јапонски јени(не толку добро ама алтернатива на евра и долари (200% задолженост на владата)). Секако најнајдобра варијанта за чување валути е ремимбито ама не е дозволен за тргување.

Целата поента е да чуваш нешто што утре ќе ти ги купи потребните работи.. Засега ремибито е неприкосновен во тој поглед оти скоро се што ти треба е прозиведено/деноминирано во ремимби..

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
Трговскиот дефицит е огромен но е помал во однос на минатата година. Но и девизните резерви се на рекордно високо ниво, односно не само што трговскиот дефицит се покрива туку има и вишок на девизи кој што го откупува централаната банка. Извор се вработените во странство, но важно е дека дефицитот има покритие. А за паричната маса... имаше и обратен тренд минатата година кога беше загрозен курсот и Народната банка повлекуваше денари.
Евентуална девалвација е прашање на политичка одлука. Можат да воведат флексибилен курс, плус - минус 5% како што се залага Трпески, но за некоја девалвација преку ноќ каде денарот драстично би изгубил од својата вредност мислам дека нема шанси такво нешто, граѓаните би ги повлекле своите влогови. Девизните резерви гарантираат дека такво нешто нема да се случи. Можеби во некои граници од 5%, АКО воведат некогаш флексибилен курс како што предлага Трпески. Но и ова е прашање, има вишок на девизи на пазарот, во такви услови може и да ревалвира...
За купување акции, тоа не го може секој, потребно е некое предзнаење, доста луѓе се изгореа на берзата. А за инвестициони фондови веќе реков дека би вложил таму пари кога ќе се променат условите...

За ова со Ремимби не те разбрав??????? Тоа е Кинеска валута (Ремимби или Јуан) , а токму во Кина сега има инфлација од 5% месечно, на годишно ниво незнам колку тоа би дошло?????
Од каде ти е информацијата дека еврото изгубило 10%... Дај некој линк.

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Delumno e vo pravo Tomaso, eve ti link: http://www.ecb.int/stats/exchange/eurofxref/html/eurofxref-graph-usd.en.html
Vo odnos na Dollarot kursot na Evroto padna za poveke od 10%!!! na 4-ti Noemvri vo odnos bese 1: 1.42 a na 30-ti 1:1.30 .... no toa nimalku neznaci deka Evroto pretrpelo inflacija! Toa e momentalno na berzite, vo golema mera zavisno poveke od politickite zbidnuvanja, otkolku od ponudata i pobaruvackata na valutite... Inaku vo Noemvri nisto vo EU zonata ne poskape 10%... mozebi samo skolarinata vo Anglija 300%! Ke povtoram po deseti pat! Za mene vo momentov nema podobra alternativa od zlatoto. No sega koga vo Makedonija nema zakonska regulativa za trguvanje so "zlatni fondovi" Evroto e nuzno zlo i po zlatoto najdobra alternativa... da toa gubi od svojata vrednost, megjutoa ne poveke od 2-3% godisno. So ogled deka kursot na Denarot e fixiran so Evroto veke skoro 15 godini nepromenet, a na sreden rok ne gledam pricina da se promeni (gi kaza pricinite Morfeus) ... nemozam da vidam podobra alternativa od stedenje vo bankite pri sto se dobiva 9% na godisno nivo....
INVESTICISKITE FONDOVI? Kako alternativa na stedenjeto da!.... Ama koga ke gi namalat proviziite na edno nivo od da receme Slovenija ili Hrvatska.... i pred se koga ke me ubedat deka navistina investiraat vo rastecki pazari kako sto se Brazil Russia India China.... Ovie pazari neznaat za krizata od 2008! I vo taa godina ekonomiite na ovie drzavi na te. Brazil ili Kina belezat 8-9% rast, dodeka Evropskite drzavi belezeva golemi padovi.... Germanija, Francija, Anglija -5,6%, Baltickite zemji, Bolgarija, Island.... do - 25 i poveke. Tuka nekade bese i Slovenija!.... E sega, dokolku IF so svojot fond "Rastecki pazari" navistina vlozuva vo zemjite so ekonomska ekspanzija, koi da povtoram sosema bea imuni na krizata.... prasuvam: ZOSTO? ZOSTO RASTECKITE "RIKNAVA" ZA 30%??? ZOSTO PAD OD celi - 30% ??? Nemojte vie (od Ilirika) mene i na narodecov: za tolku i tolku vreme NY berza -25%, DAX (Germanskata) -17%, MBI (Makedonskata) - 70 .... Pa Brazil Indija i Kina imaat kontinuiran rast!!! Bez ogled na krizata! Zosto togas vo RASTECKITE, PAD!? I toa OGROMEN!!!.... Za da post-depresivnata godina (2009) napravat 27-8% i da mi maftaat so rezultatot od "rasteckite" kako bile tie uspesni!.... Toa ne e uspeh, pa ni na nula ne se vrativa so 2008-ma mislam!?.... Ete nekoj pogore kaza deka pocnale so index 100 sega rasteckite se nekade okolu 60 ....STO E TUKA RASTECKO?.... toa li e? NE BLAGODARAM! Nesakam da go finansiram Sloveneckoto stopanstvo, da gi sosijat svoite dupki vo ekonomijata, koi ocigledno gi imaat.
Mozebi sum vo zabluda!? Mozebi gresam.... ako ima nekoj da me demantira neka poveli! Osobeno onie so 2-3 posta na forumov koi se so polna usta falbi za fondovite....

Член од
20 март 2007
Мислења
28
Поени од реакции
0
Mnogu nervoza za neki raboti koi se misli deka se znaat ako se prepisuvaat brojki i se manipulira so toa. Toa znaci deka nikj ne vi stava pistol na glava i Vi veli "Moras da investiras vo fondovi''. Nepoznavanjeto na problemot odi do tamu deka od 15 % se namalilo na 11,5% za edna nedela, pa vi se molam Udelite se ziva materija, odnosno berzata non stop ide nagore??? .
Uste edna mnogu bitna rabota . Sto mislite vo sto se investiraat Vasite pari odnosno Udeli od koga ke gi kupite?? Mislite samo vo akcii na berza?? . Se lazete . Sekoj fond ima opredelen procent koj go investira vo akcii vo firmi bilo da se od BRIK, Brzorasteci, Jugoistocna etc, potoa oderden procent cuva vo DEPOZITI vo Banki, odreden procent investira vo OBVRZNICI. Toa znaci deka aki imalo rast vo toj moment od 15% mozebi dobile kamata na depoziti, ili Dividenta od akcii, ili akciite na taa berza zabelezale pogolem interes , pa cenata otisla nagore, ili pordale obvrznici. Znaci da povtorime vo momentov imame rast na Fondovite na KD-Brik , Ilirika, vo sporedba na minatata godina. Znaci treba da se poznava problematikata so berzata, fondovite i togas da se debatira za ovie raboti, proizvolnite konstatacii ne drzat voda.

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
E sega navistina ne ubedi vo "naukata" narecena IF!... Odnosno mene me ubedi!!! Znaci rastot se temeli na kamati na investicii vo depoziti, blagajnicki zapisi verojatno, koi gi naplatile sega na kraj na godina!? A na sto se bazira padot? Od 15.5 na 11,5%?.... Mnogu interesna ti e tezata, ama mojata e sosema sprotivna: Da, rastot se bazira na depoziti, ama na onie depoziti na gragjanite koisto obicno gi zemaat na kraj od godina... natamu na dividendite koi sto isto taka se delat na kraj godina ili na pocetok na narednata, na bonusi, na gastarbajteri koi obicno se tuka na Bozicno- NG praznici itn i tn.... na toa se temeli rastot na udelot, i na nisto drugo!!!.... I samiot zakluci deka zgolemuvanjeto na udelot voopsto nema da go osteti fondot, bidejki barem 90% od investitorite nema da gi izvlecat svoite udeli koga naednas se digna vrednosta na udelot od 8 na 15.... za da po 10-tina dena padne na 11,5 ... e sega kazi mi edna pricina zosto Slovencive vestacki da ne gi nabildaat fondovite za 6-7%? Koga znaeme deka nema da izgubat ili mnogu malku ke izgubat, vo odnos na toa sto mozat da dobijat (rekovme klienti za kolenje so golema provizija od celnata grupa stedaci, akcioneri, gastarbajteri....) Pazi molim te... cela godina (malte ne do sredina na Noemvri) 8% i za da pocetokot na Dekemvri dostigne do 15.5%, i sega denovive da aterira na 11..... mnogu evtin lepak e toa FRONTIER, mnogu evtin.
Uste ednas ke te prasam: Koi berzi imaat vakvo dvizenje na indexite? Eve nie ne ja poznavame problematikata... te. jas i zboruvam pausalno, mozebi ti ke ne informiras? Ne me ubedi dosega deka i ne smetam deka tvoite konstatacii "drzat voda" ... no sekako nema da kazam za tvoite stavovi deka se pausalni, bez poznavanje na problematikata.... i tn i tn. Toa se samo tvoi stavovi.
NO HARD FEELINGS!... Nema nervoza, zosto taka mislis!? Apsolutno nema.... ima samo razlicno mislenje i neslaganje so stavovite.

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
E sega navistina ne ubedi vo "naukata" narecena IF!... Odnosno mene me ubedi!!! Znaci rastot se temeli na kamati na investicii vo depoziti, blagajnicki zapisi verojatno, koi gi naplatile sega na kraj na godina!? A na sto se bazira padot? Od 15.5 na 11,5%?.... Mnogu interesna ti e tezata, ama mojata e sosema sprotivna: Da, rastot se bazira na depoziti, ama na onie depoziti na gragjanite koisto obicno gi zemaat na kraj od godina... natamu na dividendite koi sto isto taka se delat na kraj godina ili na pocetok na narednata, na bonusi, na gastarbajteri koi obicno se tuka na Bozicno- NG praznici itn i tn.... na toa se temeli rastot na udelot, i na nisto drugo!!!.... I samiot zakluci deka zgolemuvanjeto na udelot voopsto nema da go osteti fondot, bidejki barem 90% od investitorite nema da gi izvlecat svoite udeli koga naednas se digna vrednosta na udelot od 8 na 15.... za da po 10-tina dena padne na 11,5 ... e sega kazi mi edna pricina zosto Slovencive vestacki da ne gi nabildaat fondovite za 6-7%? Koga znaeme deka nema da izgubat ili mnogu malku ke izgubat, vo odnos na toa sto mozat da dobijat (rekovme klienti za kolenje so golema provizija od celnata grupa stedaci, akcioneri, gastarbajteri....) Pazi molim te... cela godina (malte ne do sredina na Noemvri) 8% i za da pocetokot na Dekemvri dostigne do 15.5%, i sega denovive da aterira na 11..... mnogu evtin lepak e toa FRONTIER, mnogu evtin.
Uste ednas ke te prasam: Koi berzi imaat vakvo dvizenje na indexite? Eve nie ne ja poznavame problematikata... te. jas i zboruvam pausalno, mozebi ti ke ne informiras? Ne me ubedi dosega deka i ne smetam deka tvoite konstatacii "drzat voda" ... no sekako nema da kazam za tvoite stavovi deka se pausalni, bez poznavanje na problematikata.... i tn i tn. Toa se samo tvoi stavovi.
NO HARD FEELINGS!... Nema nervoza, zosto taka mislis!? Apsolutno nema.... ima samo razlicno mislenje i neslaganje so stavovite.
Не е исчистен пазарот со инвестициски фондови ако има 30тина..

1. Нема доволно транспарентност
2. Нема писма до инвеститорите
3. Нема вистински фондови што инвестираат во кина/индија, што следат индекси и сл.
4. Провизиите се неверојатно високи...

Штета што ги имаме овие нелиберални политики да не можеме легално да купиме злато и акции во кина/индија... Ме интерсира дали како инвестициски фонд можеш да понудиш злато на продажба ? Дозволено е во Македонија за инвестициски фонд ? Ако е дозволено да продаваш како инвестициски фонд злато одма да отовориме еден..

Член од
20 март 2007
Мислења
28
Поени од реакции
0
Vo zivotot postojat nekolku vida na luge Pesimisti i Optimisti, Negativisti i Pozitivisti. Na nekogo sto i da mu kazes nikogas ne mu e pogodeno taka sto gabe e muabetov. Nie debatirame na problematika I Fondovi , iskustva, pomos konstataciii, a ne'' pretpostavki sta bi bili kada bi bilo"' Nemam nameta da se konfrontiram so luge koi na postovite se tolku negativni , samo davam mislenja sodrzani konstatacii za fondovite i berzata bidejki sum akcioner vo nekolku makedonski firmi, imam udeli vo tri fondovi .
I uste nesto vleznite provizii ne s e 5 % kolku sto prikazuvate tuku od 2 % do 2.5%, vo zavisnost od sumata a izlezna provizija dosega nemalo ni vo eden fond, samo 10% danok na Kapitalna dobivka na osnovica od 70% od razlikata.

Член од
5 декември 2010
Мислења
49
Поени од реакции
0
i jas vejce se otkazav od debatiranje...sega vo momentov samo si gi brojam prinosite,a si kupiv i po nekoja akcija denovive...tie ke gi cuvam barem 3-4 godini...ke gi stavam doma na eden kredenec vpodrum i posle 5 godini ke im se ispulam(ako me dodrzi srceto do togas)
vleznite provizii na IF se malce povisoki vo makedonija za razlika od drugi drzavi,no toa e normalno...fondot treba da vraboti povejce lujge,tie lujge ke donesat povejce klienti...reklami,marketing...toa treba od negde da se plati...
jas licno plativ 5% vlezna provizija i ke stedam 10 godini vo ilirika...barem decata ili vnucite da ne mu ja mislat...neka setaat,neka trosat

--- надополнето ---

Delumno e vo pravo Tomaso, eve ti link: http://www.ecb.int/stats/exchange/eurofxref/html/eurofxref-graph-usd.en.html
Vo odnos na Dollarot kursot na Evroto padna za poveke od 10%!!! na 4-ti Noemvri vo odnos bese 1: 1.42 a na 30-ti 1:1.30 .... no toa nimalku neznaci deka Evroto pretrpelo inflacija! Toa e momentalno na berzite, vo golema mera zavisno poveke od politickite zbidnuvanja, otkolku od ponudata i pobaruvackata na valutite... Inaku vo Noemvri nisto vo EU zonata ne poskape 10%... mozebi samo skolarinata vo Anglija 300%! Ke povtoram po deseti pat! Za mene vo momentov nema podobra alternativa od zlatoto. No sega koga vo Makedonija nema zakonska regulativa za trguvanje so "zlatni fondovi" Evroto e nuzno zlo i po zlatoto najdobra alternativa... da toa gubi od svojata vrednost, megjutoa ne poveke od 2-3% godisno. So ogled deka kursot na Denarot e fixiran so Evroto veke skoro 15 godini nepromenet, a na sreden rok ne gledam pricina da se promeni (gi kaza pricinite Morfeus) ... nemozam da vidam podobra alternativa od stedenje vo bankite pri sto se dobiva 9% na godisno nivo....
INVESTICISKITE FONDOVI? Kako alternativa na stedenjeto da!.... Ama koga ke gi namalat proviziite na edno nivo od da receme Slovenija ili Hrvatska.... i pred se koga ke me ubedat deka navistina investiraat vo rastecki pazari kako sto se Brazil Russia India China.... Ovie pazari neznaat za krizata od 2008! I vo taa godina ekonomiite na ovie drzavi na te. Brazil ili Kina belezat 8-9% rast, dodeka Evropskite drzavi belezeva golemi padovi.... Germanija, Francija, Anglija -5,6%, Baltickite zemji, Bolgarija, Island.... do - 25 i poveke. Tuka nekade bese i Slovenija!.... E sega, dokolku IF so svojot fond "Rastecki pazari" navistina vlozuva vo zemjite so ekonomska ekspanzija, koi da povtoram sosema bea imuni na krizata.... prasuvam: ZOSTO? ZOSTO RASTECKITE "RIKNAVA" ZA 30%??? ZOSTO PAD OD celi - 30% ??? Nemojte vie (od Ilirika) mene i na narodecov: za tolku i tolku vreme NY berza -25%, DAX (Germanskata) -17%, MBI (Makedonskata) - 70 .... Pa Brazil Indija i Kina imaat kontinuiran rast!!! Bez ogled na krizata! Zosto togas vo RASTECKITE, PAD!? I toa OGROMEN!!!.... Za da post-depresivnata godina (2009) napravat 27-8% i da mi maftaat so rezultatot od "rasteckite" kako bile tie uspesni!.... Toa ne e uspeh, pa ni na nula ne se vrativa so 2008-ma mislam!?.... Ete nekoj pogore kaza deka pocnale so index 100 sega rasteckite se nekade okolu 60 ....STO E TUKA RASTECKO?.... toa li e? NE BLAGODARAM! Nesakam da go finansiram Sloveneckoto stopanstvo, da gi sosijat svoite dupki vo ekonomijata, koi ocigledno gi imaat.
Mozebi sum vo zabluda!? Mozebi gresam.... ako ima nekoj da me demantira neka poveli! Osobeno onie so 2-3 posta na forumov koi se so polna usta falbi za fondovite....
momentalno imam udeli vo global i bas vo slednive kompanii...mnogu od niv proveriv...i ima so da se vidi...site ovie kompanii se dosta interesni...koj ima vreme neka si proveri sto kompanii se...

Имот во со кој располага ILIRIKA GLOBAL
количина
валута
курс
вредност во МКД
Процент

CPL Holdings Limited
57,1866
[FONT=&quot]HKD[/FONT]
6,078899
695.263,13
3,21%

DAPHNE International
7,148
[FONT=&quot]HKD[/FONT]
6,078899
695.231,52
3,21%

Dongfeng Motor Group Co.ltd
10,9167
[FONT=&quot]HKD[/FONT]
6,078899
265.446,07
1,23%

Hopewell Highway Infrastructure Ltd.
5,8601
[FONT=&quot]HKD[/FONT]
6,078899
463.098,43
2,14%

Lianhua Supermarket Holdings Co Ltd
32,3033
[FONT=&quot]HKD[/FONT]
6,078899
785.473,99
3,63%

Xtep International Holding Ltd
5,5891
[FONT=&quot]HKD[/FONT]
6,078899
662.523,70
3,06%

ANTA SPORTS
13,7888
[FONT=&quot]HKD[/FONT]
6,078899
670.565,78
3,10%

Wumart Stores Imc.
17,0095
[FONT=&quot]HKD[/FONT]
6,078899
413.596,13
1,91%

BHP Billiton Ltd
72,23
[FONT=&quot]USD[/FONT]
47,2109
341.004,33
1,58%

Baidu,Inc
81,41
[FONT=&quot]USD[/FONT]
47,2109
653.384,69
3,02%

Companhia Brasileira de Distribuicao
65,06
[FONT=&quot]USD[/FONT]
47,2109
368.584,94
1,70%

Cnooc Ltd.
168,42
[FONT=&quot]USD[/FONT]
47,2109
636.100,78
2,94%

Eldorado Gold Corporation
16,29
[FONT=&quot]USD[/FONT]
47,2109
499.892,61
2,31%

Comphania Paranaense de Energia
21,92
[FONT=&quot]USD[/FONT]
47,2109
382.899,28
1,77%

IAMGOLD Corporation
15,81
[FONT=&quot]USD[/FONT]
47,2109
574.731,33
2,66%

MMC NORILSK SP ADR
16,44
[FONT=&quot]USD[/FONT]
47,2109
1.008.991,35
4,66%

Navitas Limited
4,33
[FONT=&quot]AUD[/FONT]
42,5178
349.793,94
1,62%

Novatek OAO
75
[FONT=&quot]USD[/FONT]
47,2109
460.306,28
2,13%

Vimpel Communications
15,78
[FONT=&quot]USD[/FONT]
47,2109
372.494,00
1,72%

Patni Computer Systems Limited
22,07
[FONT=&quot]USD[/FONT]
47,2109
562.650,06
2,60%

Reliance Industries
43,6
[FONT=&quot]USD[/FONT]
47,2109
596.934,62
2,76%

State Bank of India
107,5
[FONT=&quot]USD[/FONT]
47,2109
507.517,18
2,35%

Tata Motors LTD
18,91
[FONT=&quot]USD[/FONT]
47,2109
624.930,68
2,89%

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
HA-ha-hahahah, bas ti fala za ona - pesimisti i optimisti.... pa i predhodno za toa kako ne sme educirani da zboruvame za IF, nitu sme kompetentni da zboruvame za toa.... taka e toa koga se nemaat argumenti! Sto mislis ti... sopstvenicite na 3 milijardi Evra se pesimisti sto gi drzat parite kako depoziti, a pomalku od 1 promil (2.3 milioni od koi polovina se na drustvata) se optimisti i pozitivni? Smeski!.... Ne si vo pravo! Negativni se ovie vo fondovite i toa celi 40% za 4 godini (udelot bese 100, sega e 61-2).... sosema obratno, so bankarskite depoziti stedacite za 4 godini (so kamata od 9% godisno) se pozitivni cca tolku + 40%!!! Toa e FAKT, ako ne se lazam i ti go priznavas toa vo tvoite postovi!
Eve sega ke ti kazam sto e pesimizam i negativno razmisluvanje:
... nema od sto da se sramat za udelite deka se na mnogu nisko nivo. Imeno koga se otvorija dvata fondov Jugoistocna i Brzo rastecki imaa pocetna cena od 100 den po udel, a sega se nekoi 57 i 64 denari ,toa znaci deka se seuste vo minus, za kakov rast zboruvaat. Ako ima rast znaci imalo i pad naudelot. Ne e tajna jas licno imam udeli , akcii,depoziti vo poveke banki kako den ,taka i vo evra. Najmnogu sum zarabotil vo poslednite 3 godini od depozitite.
Imeno kaj nas e mnogu slabo razvieno investiranjeto vo udeli (fondovi), sega gledam deka ovie od Ilirika pocnale so nekoja kampanja na televizii i promoviraat kako vo 2009 imalo rast od 39 % . , a zosto ne kazat kzat vo kakva situacija bea fondovite ovaa godina. Jas im napisav na Facebook na nivnata strana da objavat kolkav e prihodot za Jugoistocna Evropa fond , i tie ekspresno mi go izbrisaa postot, krajno ne profesionalno.

OVA NE GO PISUVAV JAS!!!....
a pretpostavki: "Sta bi bilo kad bi bilo".... moze da davaat igraci vo IF ... kaj depozitite se e jasno!
I za volja na vistinata, od sajtot na Ilirika mnogu jasno moze da se vidi i procita za provizijata sto ja zemaat:
za udeli do 100.000..............5%
za udeli od 100-500.000.......4%
za udeli 500- milion..............3%
za udeli nad milion...............2%
Baska sto od site investitori linearno, te. od visinata na udelot zemaat i za:
nadomest za upravuvanje......2%
provizii za depozitna banka....0.35%
centralen depozitar...............0.2%
Veruvaj mi ova stoi na nivnata stranica.
Procitaj sto pisuva Tomaso, mlad covek koj verojatno saka da investira vo IF.... ama ete koi raboti (i ne samo tie) odbivaat!

--- надополнето ---

Odlicno Kum, kazi mu na Frontier, koj BTW ti e istomislenik... kolkavi se vleznite provizii. Tebe mozebi ke ti poveruva, ako nas ne ni veruva....
I za drugo nesto ODLICNO!... toa sto navede kade se vlogovite od "Rasteckite"... se odred Kineski, Indiski, Brazilski firmi. Ako ne se lazam, (ke povtoram 10 pat) ovie zemji ne gi zafati ekonomskata kriza od 2007-8 taka li e?... Ako e taka, te prasuvam i tebe, pa togas ZOSTO VO 2008 POTONA KO TITANIK UDELOT VO RASTECKITE? Nema na nivnata strana no padot bese pogolem ili ramno 30%! .... Pa neli i vo 2008 Kina Indija Brazil... belezeva rast na GDP-to od 8-10%??? .... zar ke belezeva, ako najdobrite nivni kompanii, banki, fondovi.... (vo koi navodno vlozuva Ilirika-rastecki) pagjava kako udelot na rastecki?.... Toa e ona na sto nemozete da odgovorite pocituvani gospoda.... pa ni Aleksandar vo Ilirika isto taka... Ottuka so pravo mozam da zaklucam deka za dvizenjeto na udelot i te kako resavaat i drugi faktori, a ne samo rastot na firmite vo zemjite vo razvoj.
Ako se vlozuvase samo vo ovie zemji (vo razvoj) i udelot ke odese voglavno gore... Sto e rastecko, ako od 100.- Denari udel padnaa na 60-61 Denar?
OK, Kume ti si dobil kratkorocno 7-8%, pa sega za nedela dena padna dobivkata na 4-5% ...sepak e dobivka! No.....
Koj ke im go objasni toa na onie koi investirale pred 3-4 godini, koga indexot bil 100 -90... pa i 80? Koj ke im objasni sto e tuka rastecko? Koj ke im objasni na novite, potencijalni investitori deka se e cesno, transparentno.... deka rastot ili eventualniot pad ke go sledi SAMO rastot ili padot na kompaniite vo zemjite so rastecka ekonomija? Koj?

Член од
5 декември 2010
Мислења
49
Поени од реакции
0
tesko na tie so vlozile vo 2007-2008...togas bese 100...ama ke se vrati toa za brzo vreme..problemot e kaj tie so gi izvadija na 50-60..tie mnogu izgubija....mene nikoj ne me natera so sila da vlozam...sam rizikuvam...posto znam deka eden den ke narasnat do kaj 200-300 den?
mislis deka nema da narasnat tolku za 3-4 godini?

Член од
20 март 2007
Мислења
28
Поени од реакции
0
Znaci ovde razgovarame za I Fondovi , toa znaci deka se ragovara za vlozuvanje vo fondovi , a ne konkretno za Ilirika , bidejci mi ja citiravte mojata informacija za dvizenjeto na cenata na udelot od formiranje na toj fond do denes, i gledam deka vo poveke postovi ja koristite mojata info.
Eve ke Ve izvestam za uste edna druga rabota vo vrska so fondovite , pa da ima so sto da me citirate i da gi prepisuvate mote postovi kako Vasi.
Vo makedonija postojat cinam , 3 Investicioni kuki koi imaat vkupno 5 fondovi. Dali go znaete KD-Fond (BRIK i Nova eu) ?? Najverovatno ne . Eve jas ke Vi kazam KD Brik od osnovaneto udelot imase cena od 100 den , a denes e 150 den, Nova EU od 100 den sega e 130 den . Znaci BRIK ostvaril prihod od 50% dali e toa mnogu ?? Ili za Vas e i toa malku. Goga se otvorila temata fondovi ne se misli zamo na Ilirika . I KD Fond e Slovenecki, i ima priblizno ista suma na udeli kolku Ilirika . Nemam namera da Vi repliciram ponatamu sto i da napisete , zatoa sto iznesuvate neki raboti koi ke gi napisat forumasite kako Vasi., ali ok Ke se javuvam na temive za fondovi i slicni za da konstatiram , ukazam, i pomognam na idnite investitori polesno da ja razberat ovaa problematika . A toa sto i dvata fondovi i ILir. i KD se Slovenecki, ednite podobro rabotat , drugite poslabo , mislam na dvizenjeto na udelite vo poslednite dve godini , treba da se bara na drugo mesto greskata , dali se pravilno investirani sredstvata, vo koi drzavi, vo koi komp, i sl.

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Auu ova stanuva sega seriozno, otkako me narece neuk, diletant, pausalen, pesimist, negativen.... Sega pocnuvas da me PERSIRAS!? Ha-ha-ha-hahaha!
Znam deka e tapa generalno udelot vo Ilirika, ne mi treba tvoja informacija. Mi kaza licno nivniot direktor... Znaes i ti deka znam, ta zarem ne spomnav i na FB za istoto? Mnogu porano pred da repliciram so tebe na Kajgana! Ako ne si ubeden prasaj go Kumot, tamu replicirav so nego za istoto pred da izbrisat (ne ti brisat samo tebe).... Ama sto ti objasnuvam jas.... Coveku bas mi e gajle dali ke mi veruvas ili ne!?
Znam, znam i za drugite fondovi vo Makedonija, barem znam za KD Publikum... Ama zaboravi za niv da kazes deka rabotat dve godini: 2009 i 2010.... zaboravi da kazes deka pocnava so rabota po golemata svetska kriza. i golemiot pad na akciite vo 2008-ta....
Za potsetuvanje: Pa neli i Ilirika "mafta" so uspesi vo minatata godina? Ete spamot koga ke ja otvoris nivnata stranica kazuva: Vo 2009 fondovite na Ilirika otstvariva 39% (a ne kazuvaat deka potonaa kako Titanik 2008).... MOE SOCUSTVO!

I jas ke se javuvam na forumite da gi informiram eventualnite idni investitori da ne nasednuvaat na "EVTINI PRIKAZNI" za goooolemi prinosi od investiciskite fondovi!... Samo tolku! Da otvorat oci kade toa fondovite bi gi investirale nivnite pari... kolkava provizija za toa ke im zemaat.... i tn i tn.
So navredi kon mene i kon drugite koi ne mislime isto kako tebe.... ne im pomagas mnogu, nitu nitu na idnite investitori, nitu na sebe!!!

--- надополнето ---

tesko na tie so vlozile vo 2007-2008...togas bese 100...ama ke se vrati toa za brzo vreme..problemot e kaj tie so gi izvadija na 50-60..tie mnogu izgubija....mene nikoj ne me natera so sila da vlozam...sam rizikuvam...posto znam deka eden den ke narasnat do kaj 200-300 den?
mislis deka nema da narasnat tolku za 3-4 godini?

Nemoj Kume da kazuvas kolku bil udelot, ke te obvinat za falsifikat - nekoj na toj podatok ima avtorsko pravo! ha-ha-hahah da se nasalam malku!
Inaku, ako me prasuvas mene....
Rasteckite velis od 60,- na 200-300 Den za 3-4 godini? Znaci +200 do 300%? 50-60% Godisen rast? Nevozmozno! Apple i vo Coca Cola najgolemiot godisen rast sto go postignava lani +40-50% pa tesko da go povtorat dogodina.... Ili Gasprom!? Taka li odese vo reklamata? :))) ....
Neee nevozmozno e ova sto velis... Jas na primer bi bil prezadovolen koga za 3 godini bi dosle na svoe! Toa e 20% rast na godisno nivo, tebe kako informaticar ti e jasno kolku e toa.... 104 Den.... Realno i ova mnooogu tesko mi se cini! Moe predviduvanje vo narednite tri-cetiri e godisen rast od nekoi 10 do 14-15% nesto slicno kako i godinava. Ne gledam sto bitno vo rasteckite bi se promenilo vo idnina?

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
l

Ne, ne e izmama.... i baba mi trca 100 m za 8.95 sec! Da da.... 7.000Eur za 10 godini so vlog od 365Eu, zimi majka... Gi gledam na Ilirika dijagramite, sve "crvenilo" nevideno! I Jugoistocna Evropa fondot i "Rastecki pazar" padnal vo "provalija".... od 101.000 pred tri godini, sega e nesto nad 58.000 - skoro na polovina! ....E sega, kako da im veruvam deka 365 za 10 godini ke stanat 7.000 Evra, mozebi ke igraat LOTO so tie pari ili ke se kladat na SP.... finale Brazil:Spanija, SLOBODNO KLADETE SE! (ova kako provokacija malku, no i mnogu realno!)
Inaku ne ti e dobro prasanjeto... nema kamati vo investiciskite fondovi! Ne davaat tie kamati... Tuku poeni ili index (kako na nasava berza) barem jas taka mislam.... koi pak indexni poeni zavisat od umesnosta na investitorot te na fondot, Fondovite se zdruzeni sredstva od poveke investitori, vo cie ime doma ili na svetskite berzi mesetarat investiciskite fondovi - na efektivnite berzi (kupuvaat i prodavaat valuti). na berzite na metali (zlato, srebro).... i na klasicnite mislam na akcii.... BAREM TAKA MISLAM!? Si kupil 100 poeni po cema od 100 den. Ako za godina dena indexnite poeni se 110 lesno e da se presmeta deka imas bruto prinos od 10% (i tuka sega personalen od 10-11%)...

Na 04.06.2010 sum go pisuval ova, lesno moze da se proveri replika broj 11 na ovaa tema .... za uste edna izmama na Ilirika, da potsetam: TAKA I POCNA DISKUSIJATA NA OVOJ FORUM.... edinstveno sto sum utnal e deka vo finale na SP ke igra Brazil... Inaku, za onaa prevara sto ja reklamirase togas Ilirika, sto stana? Za kampanjata vo koja vetuvaa za 365 Evra investirani godisno.... 7.000 Evra za 10 godini?.... Ja nema nesto kampanjata!? Se zaboravi? Sega se aktuelni GIP, detski GIP.... rasteckite koi gledame od pocetokot do sega potonale za poveke od 40%....Koi ete od Juni, do sega porasnale za cel eden fucking poen!.... Ete vo Juni sum napisal deka indexot e 58, sto mozelo da se proveri (vprocem kako i sega).... a dokolku ne sum bil vo pravo za visinata na udelot nekoj mozel i da me demantira. No toa ne se sluci!.... Vidi majkata!?.... i za nesto drugo sum imal informacija - SO KOLKAVA VREDNOST STARTUVAL UDELOT VO ILIRIKA, za sto bev obvinet deka sum doznal od nekoj koj e 2 nedeli na forumov i sum go upotrebuval toa postojano prisvojuvajki go kako svoe!? VIDI MAJKATA ha-ha-hahah!... FRONTIER, SAH - MAT! Tolku so tebe, nemam poveke vreme za gubenje!

Член од
20 март 2007
Мислења
28
Поени од реакции
0
Investiranjeto vo I fondovi dobiva na znacenje. Eve denes KD Brik ima 158 , a KD Nova EU 128 den po udel znaci od pocetnite 100 sega imaat ednite skoro 60 % , adrugite 30% zarabotka. Toa znaci deka deckite od KD dobro si ja rabotat rabotata, i na pravilno mesto gi investiraat sredstvata. Znaci sekoj sto pred dve god vlozil 1000e denes ima 1600 e .Zarabotkata vo I fondovi e po golema vo sporedba na depozitite, no po rizicna. Inaku i KD fondovi se Slovenecki. Momentalno imaat vkupno 800 investitori i okolu milion e vo udeli.

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Финансиски моќните компании и физички лица во државата, најверојатно наскоро ќе имаат алтернатива за инвестирање на своите пари. Друштвото за управување со фондови Илирика Фунд Менаџмент, забрзано работи на отворањето Златен фонд...
Извор: *Бизнис* (14,12,2010) http://biznis24.com.mk/node/11802

е сега ме збунува следното она што го знаеме, го пишува во *Бизнис*:
Спорен е член 67 од Законот за инвестициски фондови, според кој, фондовите не смеат да вложуваат во благородни метали или во хартии од вредност врз основа на благородни метали.
....И се ми се чини дека тоа не е класично инвестирање во *ЗЛАТНИ ФОНДОВИ* како што тоа се прави во во држави каде што има такава законска регулатива вклучувајки ја Словенија и од годинава Хрватска. Туку користејки ја еуфоријата *Златна треска*... фино, елегантно, да се приберат поголеми средства и да се инвестира во акции на компании сопственици на рудници со злато. И многу издржана и многу економски мудра изјава на претставникот на Илирика: Ќе го има златото, но ако го однесе во златара да го продаде, тоа губи од вредноста, што значи, не се оплодиле парите. Ова е мноогу јака и издржана бизнис анализа, нема збор, и големите инвестициски фондови од Европа и Светот златото го носат кај *Рамче* златарот .... за да понатаму истиот заклучи: Со инвестирање во златен фонд, каде што се инвестира во рудници со злато, компании, реално преку пораст на вредноста на златото, парите на инвеститорот се оплодуваат....
Се оплодуваат несомнено бидејки вредноста на златото расне, но според мене акции од рудник за злато, може но и немора да го следи растот на цената на златото!
Според мене ова не е златен фонд! Бидејки за таков и нема регулатива, како што гледаме и од изјавата на претставникот на Илирика!

Kajgana Shop

На врв Bottom