Само од кај ти се ФАКТИВЕ ???
2% mnogu golema greska siEve go linkot koj te vodi na Ilirika, tuka mozes sekojdnevno da ja sledis vrednosta na udelot
http://ilirika.com.mk/index.php?id=97
i ovdeka "DOWN" udelot za poveke od 2%!!! pred nekolku dena se faleva so godisen rast na "Rasteckite pazari" od 15.5%, sega 11.9% ... sto e rabotata? Nemam poim, ni pocetok ni kraj mozes da im fatis!?.... Jas licno mislev deka vestacki visok ke go drzat do NG.... ama ete, pocna uste vo ovaa da pagja. Ova se poveke zalicuva na beter od kladilnica.... tamu znaenje i te kako moze da ti pomogne... vo IF izgleda samo sreka!
--- надополнето ---
Mislam deka gresis... Evroto nema devalvirano, toa ni e sosema jasno. No so pojavata na Evroto, 2000(1) negovata kupovna vrednost bese mnogu pogolema! I vo odnos na zlatoto i vo odnos na nedvizninite.... energensite (naftata, plinot, strujata), vo odnos na hranata.... Ke se slozis veruvam deka 100.000 Eur pred 10 godini vredeva poveke od denesni 100.000 Evra.... mislam deka godisnata inflacija vo zonata e cca 2%.... Poslednive godini mozebi i pogolema!?
За недвижнинава си во право, посигурна инвестиција амин! И уште ако имаш троа паричка да изградиш нешто на локацијата или постоечкиот објект да го „нашминкаш“ тогаш е полн погодок.2% mnogu golema greska si
za mene 100 marki imaa pogolema vrednost troskovna odkolku sega 100 evra znaci imame mnogu golema inflacija
sekoj mesec ima inflacija na parite so 1-2% taka da sega imame mnogu golema unflacija
kolku bese benzinot i dizelot vo 2000tata godina a sega kolku e
znam vo Eu kolku bese
znaci benzinot bese 1.5 marki a sega sme na 1.4 evra a toa e mnoooooogu luge razmislete
za investicioni fondovi ne znam nisto kako funkcionira ama za berza treba da imas extra zdrav broker ili sreka u gz
mene najdobra investicija mi e nedviznini kupuvaj zemja i samo zemja
ako imas moznost da gradis togas gradi i prodavaj
Aj да удриме еспа колку би заработил од недвижности. Незнам точно но според мене порастот на цената на недвижностите е окулу 5% годишно (барем на имото што го имам во Скопје а следам од време на време) плус имаш кирија кој на годишно ниво е окулу 3% од вредноста на имотот. Значи имаш приход од окулу 8% но има и мали расходи и порастот на цената не е апсолутна константа иако е доста стабилна вредност. Така да зарабитувачка ти е окулу 7-9% годишно. Толку е и камата на денарско штедење. Со тоа што првото место треба да се бавташ со кираџии и мораш многу поголем влог. А на второт место може помал влог но имаш проблем со орочување мал ризик од девалвација. Нема голема разлика.2% mnogu golema greska si
za mene 100 marki imaa pogolema vrednost troskovna odkolku sega 100 evra znaci imame mnogu golema inflacija
sekoj mesec ima inflacija na parite so 1-2% taka da sega imame mnogu golema unflacija
znam vo Eu kolku bese
znaci benzinot bese 1.5 marki a sega sme na 1.4 evra a toa e mnoooooogu luge razmislete
za investicioni fondovi ne znam nisto kako funkcionira ama za berza treba da imas extra zdrav broker ili sreka u gz
2% mnogu golema greska si
znam vo Eu kolku bese
Многу погрешно гледаш на работите.. Секоја инвестиција треба да се фоксуира на паричен тек..Aj да удриме еспа колку би заработил од недвижности. Незнам точно но според мене порастот на цената на недвижностите е окулу 5% годишно (барем на имото што го имам во Скопје а следам од време на време) плус имаш кирија кој на годишно ниво е окулу 3% од вредноста на имотот. Значи имаш приход од окулу 8% но има и мали расходи и порастот на цената не е апсолутна константа иако е доста стабилна вредност. Така да зарабитувачка ти е окулу 7-9% годишно. Толку е и камата на денарско штедење. Со тоа што првото место треба да се бавташ со кираџии и мораш многу поголем влог. А на второт место може помал влог но имаш проблем со орочување мал ризик од девалвација. Нема голема разлика.
Јас имам купено акции во неколку фирми..Сакам да имам акции во Кина, бразил индија и русија.. да имам во златни рудници и срербени рудници ама за жал не можам како индивудален инвестититор... Мора преку фонд.. БРИК е фонд што одговоара на овие преференции ама не ми се исплати да му дадам 5% на влез и 2.5% годишно на депозитна основа.. едноставно премногу е за да платам толку..Prasav dali nekoj ima kupeno udeli i akcii , no nedobiv odgovor odnosno sigurno nikoj nema pa za toa ne se i odgovara.Gledam deka nekoi od forumasite samo negativni konotacii iznesuvaat bez izdrzajni tezi za fondovite.
Prasav dali nekoj ima kupeno udeli i akcii , no nedobiv odgovor odnosno sigurno nikoj nema pa za toa ne se i odgovara.Gledam deka nekoi od forumasite samo negativni konotacii iznesuvaat bez izdrzajni tezi za fondovite.
А зошто да не се штеди во денари? Мене сите пари ми се орочени во денари, така имам највисока камата... Се разбира дека сум размислувал дел од парите да ги заменам во евра, поради ризик од евентуална девалвација да го намалам ризикот. Но од она што го слушам таков ризик засега не постои. Денес го гледав бившиот гувернер Љубе Трпески и тој советува да се штеди во денари иако заговара да се премине на флексибилен курс на денарот.Многу погрешно гледаш на работите.. Секоја инвестиција треба да се фоксуира на паричен тек..
3% ќирија во услови на 5% камата е негативен тек. Апрецијација на цената не треба воопшто да се зема во предвид оти не е ниту сигурна, ниту реална за град што не расти во население и плати (платежноспособна побарувачка) со 5%. Сето тоа си е монетарно индуциран балон како секаде што испадна со недвижнините.. Недвижнината е веројатно една од полошите инвестиции во Македонија. Побрзо би штедел во денари одколку во недвижнини (секакко не штедам ни во денари ни во недвижнини)...
Охрид мометално е преголем балон на недвижнина... Во скопје исто има претерано градење. и превисоки цени..
--- надополнето ---
Јас имам купено акции во неколку фирми..Сакам да имам акции во Кина, бразил индија и русија.. да имам во златни рудници и срербени рудници ама за жал не можам како индивудален инвестититор... Мора преку фонд.. БРИК е фонд што одговоара на овие преференции ама не ми се исплати да му дадам 5% на влез и 2.5% годишно на депозитна основа.. едноставно премногу е за да платам толку..