Инвестиции во Скопје - немање стратегија(закон) за рамномерен регионален развој

Дали е потребна стратегија (Закон) за рамномерен регионален развој?

• Да

Гласови: 30 38,0%
  • Да, ама во пракса не би функционирал и би се злоупотребувал

Гласови: 15 19,0%
  • Да, со ограничување на неприродното зголемување на бројот на жители во Скопје

Гласови: 26 32,9%
  • Не

Гласови: 11 13,9%

• Вкупно гласачи
    79
F

FARANG

Гостин
Како например - follow me here - да се вложеа во рамномерен развој низ цела МКД.
Абе сосила се правите глупави или што е работава?! Во Струмица уште на коцка-пат се возат, вие бродови и врби градите. Џизс.

Да де, и на магариња одат до пазарот во подрумот на Космос или како се викаше тоа молот што им го изградија. Гарант ни струја немаат а за вода до Гевгелија мора да одат. Од што толку се струмичани сиромашни Зајев бара инвеститори за аеродром да си изгради. Иди види како е таму и какви објекти се градат кон грчка граница и ајде доста кукање, ќе дојде ред и секаде да се гради. Прво нека се среди главниот град за да има каде да дојдат и инвеститори и дипломати и администрацијата да се задоми. Доста веќе со глупости. Третина држава живее во Скопје, пола државен буџет го полниме а со години ништо не беше направено. Пенов, Костовски па и пред тоа ајде кажи што е изградено во нивно време?

Свати еднаш за секогаш дека рамномерен развој е НЕВОЗМОЖНА работа и дека нема НИШТО да реши и да смени. Ај врбите и бродовите у мариово да ги ставиме, таму гарант корист ќе имаме, или еве у бт еден космодром да ви изградиме, не за друго полесно да емигрирате на марс и онака сите забегавте некаде.

JOE

Пелистер Битола
Член од
31 март 2007
Мислења
3.029
Поени од реакции
623
Како врв на централизацијата денес последно што приметив. Одам во МВР да си го земам пасошот, и гледам тоа печатот Република Македонија СКОПЈЕ - МВР, гледам на стариот пасош од пред 5 години печатот МВР- Република Македонија- СВР Битола.
Па добро бе зошто зошто зошто??? сегде мора да се нагласува Скопје на државни иституции на сите граѓани? ај разбирам приватни фирми, ама органите на управата? која е потребата? Самите се прекрстивме и си го менваме името и се прат поделби на скопјани и нескопјани- јас сум државјанин на државата Р. Македонија- Скопје (предлогот на Нимиц) и официјално така ми стои во пасошот ! Ајде сега нека се поведи иницијатива и нека се смени името и офиицјално и нека бидиме сите скопјани! Да тие ебам банана државата, смешки сме.

еве да видите дека не лажам

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.092
Поени од реакции
11.497
Република Македонија СКОПЈЕ - МВР, гледам на стариот пасош од пред 5 години печатот МВР- Република Македонија- СВР Битола.
Изгледа психички не припремаат за Република Македонија - Скопје.

JOE

Пелистер Битола
Член од
31 март 2007
Мислења
3.029
Поени од реакции
623
Префрлање на администрација или гиганти како ЕСМ во БТ затоа што таму е РЕК е смешно. Еве во Кавадарци веќе почнаа да излегуваат проблеми со новата инвестиција оти немаат соодветен кадар. Зборев пред некој ден со новиот CEO, во мелбурн и он самиот вика прашање на време е пред некој сектори и дирекцијата да треба да се префрли во Скопје. Реалноста е таа и нема бегање.

Кој кадар е потребен бе и кој е тој кадар што фали во Битола за да не биди седиштето на ЕЛЕМ те молам кажими , кога скоро целиот кадар на ЕЛЕМ е во Битола. Во Битола се се прави, па дури и платите за цел Елем ги пресметуваат, во Скопје за Елем се само потписите на директорите, и зато те молам немој да ме јебеш.Гледам нон стоп хејташ за Битола во секој пост од уста неможиш а да не ја спомниш во негативна констатација.
За некои работи си во право, ама за многу работи си пристрасен и необјективен

F

FARANG

Гостин
Кој кадар е потребен бе и кој е тој кадар што фали во Битола за да не биди седиштето на ЕЛЕМ те молам кажими , кога скоро целиот кадар на ЕЛЕМ е во Битола. Во Битола се се прави, па дури и платите за цел Елем ги пресметуваат, во Скопје за Елем се само потписите на директорите, и зато те молам немој да ме јебеш.Гледам нон стоп хејташ за Битола во секој пост од уста неможиш а да не ја спомниш во негативна констатација.
За некои работи си во право, ама за многу работи си пристрасен и необјективен

Не сум пристасен, БТ е само најдобар пример за град кој пропаѓа од неагилност и неспособност на пред се свој луге а цело време не кривите нас. Размисли убаво и кажи што било кој ваш политичар направил за вас? Како сакаш некој друг да ве цени и бери гајле кога вие самите не си се цените и држите? Ваши политичари во СК живеат и лобираат да им се среди уличното осветлување пред зградата во Скопје, ги заболе нив за ЕЛЕМ.

За ЕЛЕМ ако се прави во БТ а само дирекцијата е во СК што всушност е проблемот? Ако е така ко што викаш (а не е) тогаш губите 20 работни места максимум.

Иначе за пасошите централизација мораше ради биометарските станици. Од она што знам има само 4. Една во МКД другите во странство. 1 кошта окулу 2 мил евра така да тоа е оправдано. Ама ти боде очи СКОПЈЕ

JOE

Пелистер Битола
Член од
31 март 2007
Мислења
3.029
Поени од реакции
623
Не сум пристасен, БТ е само најдобар пример за град кој пропаѓа од неагилност и неспособност на пред се свој луге а цело време не кривите нас. Размисли убаво и кажи што било кој ваш политичар направил за вас? Како сакаш некој друг да ве цени и бери гајле кога вие самите не си се цените и држите? Ваши политичари во СК живеат и лобираат да им се среди уличното осветлување пред зградата во Скопје, ги заболе нив за ЕЛЕМ.

За ЕЛЕМ ако се прави во БТ а само дирекцијата е во СК што всушност е проблемот? Ако е така ко што викаш (а не е) тогаш губите 20 работни места максимум.

Иначе за пасошите централизација мораше ради биометарските станици. Од она што знам има само 4. Една во МКД другите во странство. 1 кошта окулу 2 мил евра така да тоа е оправдано. Ама ти боде очи СКОПЈЕ
Да бе да затебе се е оправдано , се си ома објаснение зошто е тоа така, морало ова морало она. Нема врска бе се е со умисла однапред за држење под контрола и угнетување и т.н

За Битолските политичари, факт е дека ништо не преземаат за градот, ама факт е и дека системот ги ебава и нив оти мора да му бацат рака на скопјанецот за се, оти парите се во него, 97% oд ДДВ оди за државен буџет, а буџетот е во раце на скопјанецот и чаре сеа???
--- надополнето: 25 октомври 2012 во 18:52 ---
Изгледа психички не припремаат за Република Македонија - Скопје.
Еве и официјално ! види печат-- ми иди да го запалам тукушто земен, ама јебига не сум ни продаена душа да земам бугарски, па ке морам да се служам со скопскиов, судбина...

F

FARANG

Гостин
Да бе да затебе се е оправдано , се си ома објаснение зошто е тоа така, морало ова морало она. Нема врска бе се е со умисла однапред за држење под контрола и угнетување и т.н

За Битолските политичари, факт е дека ништо не преземаат за градот, ама факт е и дека системот ги ебава и нив оти мора да му бацат рака на скопјанецот за се, оти парите се во него, 97% oд ДДВ оди за државен буџет, а буџетот е во раце на скопјанецот и чаре сеа???
--- надополнето: 25 октомври 2012 во 18:52 ---

Еве и официјално ! види печат

Чекај сега, сакаш да кажеш дека треба да се потрошат повеќе пари на биометарски станици само за да имаш печат МВР БТ? :pos:

За конторла до некаде се слагам со тебе дека е така намерно, ама може е и подобро ај кажи ако вас ви го вратат ддв ќе мора да им го вратат и на тетово, гостивар, дебар што мислиш таму командат џихад за кој капитален проект ќе ги искористи парите од ддв? Доста рипате за џабе, БТ е битен град треба да имате стратегија само како да извлечете пари. Вие за се си кутите, и чекате на тањир. Тука е проблемот. Не ме свакај грешно јас стварно понекогаш сакам да ве зезам ама искрајно КРИВО ми е што сте такви. Пак порадо би да се развивате и да има уште еден голем град во Македонија и да си бидеме здрава конкуренција. Куманово и Тетово се сега светлосни години пред вас, кај бевте вие кај беа они.

Член од
4 мај 2011
Мислења
1.296
Поени од реакции
567
Да де, и на магариња одат до пазарот во подрумот на Космос или како се викаше тоа молот што им го изградија. Гарант ни струја немаат а за вода до Гевгелија мора да одат. Од што толку се струмичани сиромашни Зајев бара инвеститори за аеродром да си изгради. Иди види како е таму и какви објекти се градат кон грчка граница и ајде доста кукање, ќе дојде ред и секаде да се гради. Прво нека се среди главниот град за да има каде да дојдат и инвеститори и дипломати и администрацијата да се задоми.
а зошто пристапните патишта до Охрид не се направат ... како туристички центар ... посебно од страната на Битола ... на што личи патот, а?
--- надополнето: 25 октомври 2012 во 23:16 ---
JOE
ај сликата од печатот уште еднаш ...

како што гледам кај мене не пишува така на печатот ...

• Ми се допаѓа
Reactions: JOE

JOE

Пелистер Битола
Член од
31 март 2007
Мислења
3.029
Поени од реакции
623
а зошто пристапните патишта до Охрид не се направат ... како туристички центар ... посебно од страната на Битола ... на што личи патот, а?
--- надополнето: 25 октомври 2012 во 23:16 ---
JOE
ај сликата од печатот уште еднаш ...

како што гледам кај мене не пишува така на печатот ...
Ете ја убо си стој Република Македонија СКОПЈЕ. И на еден другар од Тетово кој го зел пасошо во март му стои СВР- Тетово, незнам што е муабетот, секој различно..... кај тебе како е?

F

fantomX

Гостин
Тетата опција во анкетата е прилично популарна гледам.

Ало бре, какво ограничување? За национален парк да не треба да се прогласи Republika e Shkupit, или под заштита на УНЕСКО да биди? „Неприродно зголемување“, какво е то по ѓаволите?!

Прилично несериозна тема.

Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.383
Поени од реакции
1.985
Тетата опција во анкетата е прилично популарна гледам.

Ало бре, какво ограничување? За национален парк да не треба да се прогласи Republika e Shkupit, или под заштита на УНЕСКО да биди? „Неприродно зголемување“, какво е то по ѓаволите?!

Прилично несериозна тема.
:pos:

Малку глупо е формулирано тоа со ограничувањето,ама на Скопје дефинитивно му треба депопулација,маме му ебаа,тотално се угуши.

Една од мерките би можела да биде ограничување/забрана за изградба на нови станбени објекти.
Тоа,комбинирано со распоредување на државните институции низ цела Македонија,дислоцирање на државна болница и факултетите на периферија или во друг град би донело едно фино растеретување.

F

FARANG

Гостин
Ете ја убо си стој Република Македонија СКОПЈЕ. И на еден другар од Тетово кој го зел пасошо во март му стои СВР- Тетово, незнам што е муабетот, секој различно..... кај тебе како е?

Јани од Битола сака да биде градоначалник на Скопје
Еве овој од кравари ќе ја реши работата. За бт што не го боли не го боли ама бар ќе ги сруши спомениците за да не ви бодат очи... :facepalm:

F

fantomX

Гостин
:pos:

Малку глупо е формулирано тоа со ограничувањето,ама на Скопје дефинитивно му треба депопулација,маме му ебаа,тотално се угуши.

Една од мерките би можела да биде ограничување/забрана за изградба на нови станбени објекти.
Тоа,комбинирано со распоредување на државните институции низ цела Македонија,дислоцирање на државна болница и факултетите на периферија или во друг град би донело едно фино растеретување.
Какво ограничување на градба, па само што почна метрополизацијата !

Какво е тоа дислоцирање, зарем Republika e Shkupit економски да пропаѓа на сметка на некои си таму, пеиферци? Перифериата има право да раѓа деца и да работи, малку е тоа право, што се сака повеќе од тоа ? :cautious:

Kajgana Shop

На врв Bottom