ИТ фирми и пракси во Скопје

Z

zmej gorjanin

Гостин
Да не те подлажнуваат малце? Фронтенд дивелопери со по 6 години искуство не земаат по толку, и тоа зборам за луѓе кои работат во странски фирми тука во Македонија.

Член од
23 септември 2015
Мислења
990
Поени од реакции
510
Зависи како ке се договориш. Спремај добро портфолио, и не попуштај.
Искуство од 2 колеги од факс, двајцата без искуство.
Едниот почна со 20к плата (frontend), другиот со 60к денари(mobile,хибридни апликации). Ако добро се спремаш за интервјуата и аплицираш во поголема фирма, би требало да можеш 50к+ за почетна плата.
И секако, внимавај во кои фирми ке аплицираш, некои замараат основи, некои се посветуваат на практични прашања. Добро е однапред да знаеш што ке те чека на интервју.
Имам другари што работат на вакви слични позиции плата од 350 евра до 700 евра
Инаку за фронтенд платите се до кај 350 евра

Z

zmej gorjanin

Гостин
Зависи што фронтенд, девелопери што работат со ангулар може да идат и над 1000 евра (зависи од човекот), дизајнери можно е да се помалку платени. Ама луѓе со искуство од проекти лични/од факс да земаат околу 60 К, е такво нешто немам сретнато.

Член од
16 мај 2016
Мислења
462
Поени од реакции
621
Да не те подлажнуваат малце? Фронтенд дивелопери со по 6 години искуство не земаат по толку, и тоа зборам за луѓе кои работат во странски фирми тука во Македонија.
За платите им верувам, само незнам дали колегата е исклучок, или тоа се стандард плати во индустријата.

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.925
Поени од реакции
41.901
Некако не ми се верува толку да му е почетната плата без искуство или е еден од сто за кој се спремни да платат толку добро. Ама пак без искуство :unsure:

Член од
13 февруари 2007
Мислења
5.165
Поени од реакции
6.046
Мислење за ITCrowd фирмата?
Крајно сумњива фирма во која кога јас бев практикант, имаше повеќе практиканти отколку вработени... Значи сакаат луѓе за џабе да им работат проекти. Од друга страна и вработените не се платени добро, затоа им бегаат цело време. Сумите кај поискусните девелопери не знам какви беа, ама на мене како почетник после 3 месеци пракса ми понудија вработување со 15.000 денари плата. Секако дека одбив и тргнав да си ја барам среќата на друго место.

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.925
Поени од реакции
41.901
Добро барем научи ли нешто таму? Еве и нека е одреден период работење за џабе, ама да е корисно.

Член од
27 септември 2010
Мислења
5.077
Поени од реакции
7.163
Крајно сумњива фирма во која кога јас бев практикант, имаше повеќе практиканти отколку вработени... Значи сакаат луѓе за џабе да им работат проекти. Од друга страна и вработените не се платени добро, затоа им бегаат цело време. Сумите кај поискусните девелопери не знам какви беа, ама на мене како почетник после 3 месеци пракса ми понудија вработување со 15.000 денари плата. Секако дека одбив и тргнав да си ја барам среќата на друго место.
Како што знам речиси сите почнуваат со таква плата во сите фирми.

Член од
13 февруари 2007
Мислења
5.165
Поени од реакции
6.046
Како што знам речиси сите почнуваат со таква плата во сите фирми.
Почетната плата обично се движи од 18 до 21 илјада, зависи од фирма до фирма. Под тоа мислам дека не вреди да се прифати.

Член од
27 септември 2010
Мислења
5.077
Поени од реакции
7.163
Почетната плата обично се движи од 18 до 21 илјада, зависи од фирма до фирма. Под тоа мислам дека не вреди да се прифати.
Ако го имаш знаењето и сметаш дека заслужуваш повеќе, тогаш во ред. Но, како почетници мислам дека и со 200 евра би требало да сме задоволни. Барем платите во ИТ секторот растат од месец во месец, па не се нудат фиксни плати. Имам познаници што започнаа со 250, после 1 година стигнаа до 600. Сега им е уште повисока. Се зависи и до фирмата.

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.925
Поени од реакции
41.901
Зависи како напредуваат и колку време ќе останеш на таа почетната плата.

Некаде и од прва 400 евра ќе ти понудат, ама може на таа плата да останеш најмалку една година, а на друго место како почетник може да имаш 250 евра и покачување од 100 евра на секои 3 месеци што на крај на годината имаш над 1000 евра плус

Да додадам и дека ако некој навистина е многу добар во таа работа што ја работи може приватно да си заработи нешто плус и да не чека само од едно место, неколку проекти месечно и имаш дополнителна заработка.

Јас со жена ми плус работам и уште за две фирми. Работа има само еден ден во неделата кога имаат извоз, некогаш и два дена ама ништо страшно и треба да им средиме документи и да ги испратиме каде треба.
Тие фирми си имаат пресметано дека не им се исплаќа да вработат двајца кои мора да знаат германски и англиски, па подобро некој од дома да им средува за помалку пари.

Последно уредено:
Член од
13 февруари 2007
Мислења
5.165
Поени од реакции
6.046
Ако го имаш знаењето и сметаш дека заслужуваш повеќе, тогаш во ред. Но, како почетници мислам дека и со 200 евра би требало да сме задоволни. Барем платите во ИТ секторот растат од месец во месец, па не се нудат фиксни плати. Имам познаници што започнаа со 250, после 1 година стигнаа до 600. Сега им е уште повисока. Се зависи и до фирмата.
Да, зависи од фирмата. Сигурно има фирми што плаќаат фер и ако стварно те бива, можеш да стигнеш од 250 до 600 за една година. Ама има и фирми чии газди се мочковци, кај што lead developer без кој би пропаднала фирмата зима 900 евра, а за јуниори над 350 евра тешко. После 9 месеци работење во таква фирма, кај што се окозував од работа и стварно се трудев да се докажам, за да добијам покачување од 50 евра, решив да си фатам патот надвор.

Член од
9 февруари 2016
Мислења
1.512
Поени од реакции
3.756
Колеги земаат по 30-40к прво вработување.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Да, зависи од фирмата. Сигурно има фирми што плаќаат фер и ако стварно те бива, можеш да стигнеш од 250 до 600 за една година. Ама има и фирми чии газди се мочковци, кај што lead developer без кој би пропаднала фирмата зима 900 евра, а за јуниори над 350 евра тешко. После 9 месеци работење во таква фирма, кај што се окозував од работа и стварно се трудев да се докажам, за да добијам покачување од 50 евра, решив да си фатам патот надвор.
Види, ако не си бараш, нема да добиеш. А под барање мислам најави им само дека си идеш и ќе видиш како експресно ќе ти понудат повисока плата, нормално ако си им вршел некаква работа и ако си вредел. Барем у Македонија се кубури со кадар и тие јуниори кои што доаѓаат од факс директно обично имаат елементарни познавања така што тешко се наоѓа кадар, секоја чест на исклучоците. Бар моето искуство беше такво кога правев интервјуа со кандидати. Али пошто ти више си се снашол на страна тоа е уште поголем успех. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom