ИТ фирми и пракси во Скопје

Член од
15 јуни 2014
Мислења
316
Поени од реакции
301
Остај компанијата , пробај да разбериш дека супорт и систем администратор се две различни работи и немаат допирна точка

Од систем администратор зависи буквално цела компанија , а од човек кој работи суп зависат клиентите

Шо не е јасно ?
Уште не ми одговори на што се темели твоето мислење. Wikipedia? Good one.

k3b

Член од
17 декември 2010
Мислења
2.811
Поени од реакции
4.287
Уште не ми одговори на што се темели твоето мислење. Wikipedia? Good one.
Какво мислење бе човек? И јас и некој друг тука пробавме да ти објасниме дека едно со друго нема врска, дека се две различни позиции, шо не ти е јасно ?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Т

Триптико

Гостин
Sysadmin врска нема со support, што го тупите до толку. Негова работа е да " го одржува во живот" целокупниот IT "дел" од фирма. Хардвер, OS, апдејти, нови апликации, поврзаност со сектори во фирма, сервер за ова, сервер за она, рутери, свичови, кабли, бла бла бла...Сѐ да работи 24/7 без да трепне. Единствено се јавува како support во случај на фирмата да ѝ треба проширување на IT инфраструктура: нов сервер, нова дата база, нов сектор (да го "упика" со постојните)... Во вакви случаи Е support, ама само како техничко лице кое им објаснува на "краватите" дали може и колку ќе чини таквата "авантура". Точка! Нема понатаму. Support ниту може, а најмалку смее да си игра со апдејти на клучни системи. Неговата работа би била: имам/немам конекција (кај ISP овој дел е customer service), работи маус, тастатура, принтер, не ми "пали" компјутер, не можам да се логирам преку тел... И овој support работи за внатрешни потреби на самата фирма. Не мешајте баби и жаби. Е, сега, ако фирмата е составена од 5 луѓе, тогаш сите се сѐ и сешто :)

DarkLord

Невиден малер
Член од
27 јануари 2007
Мислења
941
Поени од реакции
247
Луѓе, има ли некаде, каде што може да идам на пракса како Front End? Или незнам да најда, или фирмиве не зимаат практиканти.Знам ХТМЛ/ЦСС е сеа за програмирање JavaScript/jQuery знам нешто, но ми треба малце усовршување.

Hurin

Pokerface bastard
Член од
3 јуни 2009
Мислења
8.543
Поени од реакции
14.678
за vox teneo Некое Инфо, за ИТ супорт конкурирам па ме интересира за каква фирма станува збор ?

Член од
4 јануари 2008
Мислења
2.442
Поени од реакции
5.492
за vox teneo Некое Инфо, за ИТ супорт конкурирам па ме интересира за каква фирма станува збор ?
- Ги експлоатираат вработените со повеќе работни часови од договореното.
- Работните ангажмани се условени со платата која се добива во смисла кратење на пари за пробиени рокови за ствари што не зависат од тебе директно а пак си крив за несработеното.
- Работење без пауза и со нестандардно сменско работење. Поради просторни ограничености а голем кадар се работи тросменски вклучувајќи и ноќна смена од 23Ч до 07 наутро.
- Не ретко со добиваат домашни задачи кој одземаат додатни 3-4 часа надвор од твојот работен ангажман.
- 3 дена неоправдано отсуство во рок од месец дена значи отказ.

Се надевам ќе успееш да влезеш. Со среќа

Have an ice day

Get Free
Член од
26 јануари 2014
Мислења
544
Поени од реакции
1.021
Според вас кои се најдобрите ИТ компании во Скопје и зошто?

Have an ice day

Get Free
Член од
26 јануари 2014
Мислења
544
Поени од реакции
1.021
Nextsense, Infinite Solutions, EuroBPO мислење за компанииве, anybody?

Член од
16 мај 2016
Мислења
462
Поени од реакции
621
Некој искуство со IT Labs? :)
Не стигнав до пракса, ама бев на интервју на пракса со нив, не ми оставија добар впечаток.
На email ми стигна да се спремам за тест, фокусот ке бил на работи од објектно ориентирано програмирање. На тестот имаше многу прашања за sql и asp.net. Среќа што имав работено со овие технологии па се снајдов. Можам да замислам како си поминале другите.
После тестот дојде вработен, почнавме стандард, кој сум, што ме интересира и сл.
Ги информирав дека ме интересира само делот со backend. По ова го продолживме разговорот со прашања за css, javascript за frontend...
И праксата не е платена.
Ова беше пред 2 години, ама не очекувам многу од работите да се сменети.
Мене ми оставија лош впечаток, распрашај се добро пред да почнеш било што со нив.

Член од
23 јуни 2008
Мислења
4.002
Поени од реакции
4.245
Да не знаете отприлика позицијата Service Delivery Manager во Ендава отприлика колкава плата нуди?

Член од
27 септември 2010
Мислења
5.077
Поени од реакции
7.163
Некој да не има искуство како практикант во Ассеко?

K

Kiko

Гостин
Дечки, заинтересиран сум за промена во кариера. Сакам да бидам програмер, во моментов работам како професор по програмски јазици. Но искрено не знам од каде да почнам. Имам познавања од ЈАВА ООП, Spring boot mvc , HTML, CSS, Bootstrap. Се обидувам да склопам дома некој проект како би имал поголеми шанси за да ме примат на пракса но тешко ми оди сам. Дополнително едниственото слободно време ми е преку лето за пракса.

Имате ли некоја идеја како најбезболно да се префрлам во овај сектор. Се мислев за семос кариерен центар да видам што ќе ме советуваат.
Во најдобар случај би ми била да ми се најде менторска програма после која би следело вработуање.

Има ли надеж за мене или да одам келнер на Малта :D?

Kajgana Shop

На врв Bottom