ИТ фирми и пракси во Скопје

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.272
Поени од реакции
2.271
Ако фирмата го има добро дефинирано овој дел и се држи стриктно до својот систем, нема човек што нема да се научи, така да ова не е предност на никој туку недостаток на обрзованието кое треба да ја создаде дисциплината и ред кај луѓето.
Сум опоменувал луѓе за хаосот во кој работеле и со тек на време сите направија подобри навики. Патем ова нема врска со експертиза во професијата и не гледам зошто би било третирано како предност.

Е ова е еден од сериозните проблеми на нашето општество, што се провлекува со години поради претходниот систем.
На нашиот народ сеуште не му се јасни правилата на капиталистичкиот систем и многу лошо се поставуваат границите и од страна на компаниите и од страна на вработените.

Гледано од аспект на бизнис, тој прогамерот јас го плаќам 1к евра нето (т.е преку 90 000 денари бруто), што значи секој саат негов кошта речиси 500 денари, за споредба сите останати во државата кои работат menial jobs се платени не повеќе од 25 000 денари бруто, т.е околу 150 денари на час (земам бруто бидејќи од моја гледна точка на вработените им исплаќам бруто).
Користењето на човек со таква дневница за menial task е знак за лошо менаџирање без разлика дали таа компанија е 2ца или е 200 души ако тоа го прави во работно време, а знак за непознавање на системот и недоволно ценење на сам себеси ако тој го прави вон работно време. ДХЛ и сите останати служби со доплата од 100-200 денари доаѓаат на врата и ќе си ја земат документацијата самите кога станува збор баш за овој таск.

Инаку мислам дека мешаш задачи на project management и на девелопер, документации и основни состаноци треба да си ги трча проект менаџерот. Кога станува збор за интервју за девелопер ме интересира да: е трудољубив, да има колку-толку комуникациски вештини за да може да се разбере со клиентот (и да не избувнува), да му фаќа главата што ќе видиш како го поминал техничкиот дел. Познавање на 20 технологии од сам почеток нема врска, технологиите се менуваат како чорапите и се учат ако има добро познавање на основите.
Заради ова со сумите и пишав дополнителна работа. И не мислам дека значи дека не се цени себеси човек ако помогне на фирмата со некои таскови што не се во негов домејн. Напротив, и програмерите треба да се спремни за работа од домејнот на фирмата. Пример, според мене, ако фирмата работи нешто со банкарство и има фрка некоја недела, мене ми е сосема океј програмерите да направат едно неделен спринт или двонеделен спринт каде што ќе помогнат со средување на документација. Нека ги покажат невните знаења за сортирања, хаш мапи, бинарни стебли и слично во realtime ситуации :) Или ако работи едукација фирмата и се разболи некој професор, според мене треба да може програмерот да се свичне и да прегледа тестови според насоки на професорот да речеме. Обратното е малку тешко, ако програмерот се разболи, нема да може професорот место него да кодира, ама програмерите да покриваат дупки ако треба (нормално не на секојдневна база, туку во изолирани случаи) е сосема океј. И такви таскови барем до сега многу глатко поминувале кај луѓе што имаат некакво волонтерско искуство, затоа и го пишав мојот став погоре.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.516
Заради ова со сумите и пишав дополнителна работа. И не мислам дека значи дека не се цени себеси човек ако помогне на фирмата со некои таскови што не се во негов домејн. Напротив, и програмерите треба да се спремни за работа од домејнот на фирмата. Пример, според мене, ако фирмата работи нешто со банкарство и има фрка некоја недела, мене ми е сосема океј програмерите да направат едно неделен спринт или двонеделен спринт каде што ќе помогнат со средување на документација. Нека ги покажат невните знаења за сортирања, хаш мапи, бинарни стебли и слично во realtime ситуации :) Или ако работи едукација фирмата и се разболи некој професор, според мене треба да може програмерот да се свичне и да прегледа тестови според насоки на професорот да речеме. Обратното е малку тешко, ако програмерот се разболи, нема да може професорот место него да кодира, ама програмерите да покриваат дупки ако треба (нормално не на секојдневна база, туку во изолирани случаи) е сосема океј. И такви таскови барем до сега многу глатко поминувале кај луѓе што имаат некакво волонтерско искуство, затоа и го пишав мојот став погоре.
Пак ќе ти пишам, ако ти за време на работа го растеруваш да работи и глупости е проблем со лошо менаџирање (нормално ова се подразбира ако има што да прави попаметно, ако нема проекти тогаш дискусијата е поинаква). Ако веќе нема што да прави и седи ок е да му дадеш и било каква работа, јбг не е дојден таму за релаксација туку за работа.

Инаку сум имал прилика да работам и во фирма каде ме терале да правам секакви глупости, пример од типот разнесување на пошта, а и во компанија каде сум бил фокусиран 100% во проектите што ги работам без дистракции, и во вторава бев далеку попродуктивен отколку во првата.

Член од
19 ноември 2020
Мислења
2.524
Поени од реакции
9.405
Пандемијава со корона ја отежна ситуацијата со вработување на јуниори или практиканти. Кога се вработува јуниор или примаш практикант не се очекува ништо од него првите 2-3 месеци. Треба некој да седне до тебе и да ти објасни начинот на работа со фирмата, конвенциите што ги има фирмата при програмирање. Не е многу битно да седне до тебе тој што е најдобар програмер во фирмата туку личноста да има EQ и да знае да ти ги пренесе работите. Џабе ќе седне најдобар програмер ако е намќор и не сфаќа дека штотуку си дојден и да не разбира дека некој работи не ги знаеш. Е за ова е потребно физичко присуство што се отежна со коронава.

Мој совет до сите бараат пракса или прво вработување и праќаат CV-а се следниве:
1. CV-то мора да е средено, значи имало е случаи во фирмава да не се повикаат затоа што пратил CV ко да се каже дека пратил. Некаде англиски, некаде македонски, некаде латиница, некаде никаков темплејт туку само ворд документ. Имаше cv каде е пратен ворд документ и внатре текстот беше ко павер поинт презентација во петто одделение со оние фенси наслови во различни бои. Јас го користев темплејтот на europass CV пред скоро 8 години кога правев моето прво CV и натаму го користам само тоа.

2. Константо учете и изработувајте проекти и прикачувајте на гитхаб. Посебно тие без факултет со академии затоа има секакви HR и не сфаќаат дека вукојебинава е печатница за дипломи.

3. Цело време праќајте CV , значи гледате оглас практикант/јуниор одма праќајте CV. Друго нешто што би додал е и да праќате CV дури и огласот е за тестер. Сега многумина нема да се согласат на ова , но подобро е да се почне од некаде па дури и како тестер, ако ја имаш желбата за програмирање ќе продолжиш да учиш, ќе гледаш другите како работат веќе ќе си запознаен со некој девелопмент процеси.

Кога ќе објави фирмата дека бара програмер ти веќе си таму, работиш Х месеци како тестер, ги познаваш колегите, процесот и можеш да тропнеш во канцеларијата на директорот/менаџерот и да му речеш види јас имам академија за тоа учено, знам дека сум вработен како тестер, но би сакал да аплицирам за огласот за девелопер. И да рече не, живи здрави ти веќе имаш во cv дека имаш Х месеци искуство и имаш веќе работа.

4. Многу важни се контактите и познанствата посебно во фирмата каде аплицирате. Никој нема да гарантира за вас од технички аспект ама може да рече за вашиот карактер дека сте добра личност(ако сте). Првото мое вработување беше сосема случајно и не барав работа, случајно сретнав пријателка муабет и ми рече има оглас пријави се ако сакаш се бараат јуниори. Фирмата тогаш не прими неколку јуниори и сите добивме инфо за огласот преко познаник кој за технички квалитет неможе да гарантира ама доволно е да ве пофали ко карактер. Секако си има тестови и технички интервјуа да го одредат карактерот.

Исто така кога ќе заврши оваа криза, одете на настани што ги организираат фирмите. Beer code, предавања, разноразни дискусии. Ќе запознаете луѓе од ИТ, ќе почне муабет, ќе размените контакти, плус повеќето фирми што организират вакви настани ви собираат податици и веќе ве имаат во нивната база.

5. Не глумете лудило на интервју. Не се сведува само на тоа дека сте ептен технички потковани туку се гледаат и други работи. Сум бил сведок каде кандидат е дојден , добри одговори на техничките прашања, добар тест ама арогантен , самобендисан и мисли дека се е тој во право. Никој не сака да вработи некој што само ќе влегува во конфликти со колегите.

Уште еден совет откако ќе ве примат , не избегнувајте дружби. Се договараат да одат на јадење некаде, одете и вие. Прво вработување, уште немате земено плата, не е битно отидете и нарачајте кафе и дружете се со другите колеги.

Инаку што се однесува на дискусијата за невладини, нека се нагласи во CV-то и во кој невладини е бил член/членка. Некој невладини одма откриваат за каков профил на човек се работи и ќе се заштеди на време на сите.

Последно уредено:

LustingVertigo

Snopdan Dogovich
Член од
1 декември 2017
Мислења
896
Поени од реакции
1.382
Пандемијава со корона ја отежна ситуацијата со вработување на јуниори или практиканти. Кога се вработува јуниор или примаш практикант не се очекува ништо од него првите 2-3 месеци. Треба некој да седне до тебе и да ти објасни начинот на работа со фирмата, конвенциите што ги има фирмата при програмирање. Не е многу битно да седне до тебе тој што е најдобар програмер во фирмата туку личноста да има EQ и да знае да ти ги пренесе работите. Џабе ќе седне најдобар програмер ако е намќор и не сфаќа дека штотуку си дојден и да не разбира дека некој работи не ги знаеш. Е за ова е потребно физичко присуство што се отежна со коронава.

Мој совет до сите бараат пракса или прво вработување и праќаат CV-а се следниве:
1. CV-то мора да е средено, значи имало е случаи во фирмава да не се повикаат затоа што пратил CV ко да се каже дека пратил. Некаде англиски, некаде македонски, некаде латиница, некаде никаков темплејт туку само ворд документ. Имаше cv каде е пратен ворд документ и внатре текстот беше ко павер поинт презентација во петто одделение со оние фенси наслови во различни бои. Јас го користев темплејтот на europass CV пред скоро 8 години кога правев моето прво CV и натаму го користам само тоа.

2. Константо учете и изработувајте проекти и прикачувајте на гитхаб. Посебно тие без факултет со академии затоа има секакви HR и не сфаќаат дека вукојебинава е печатница за дипломи.

3. Цело време праќајте CV , значи гледате оглас практикант/јуниор одма праќајте CV. Друго нешто што би додал е и да праќате CV дури и огласот е за тестер. Сега многумина нема да се согласат на ова , но подобро е да се почне од некаде па дури и како тестер, ако ја имаш желбата за програмирање ќе продолжиш да учиш, ќе гледаш другите како работат веќе ќе си запознаен со некој девелопмент процеси.

Кога ќе објави фирмата дека бара програмер ти веќе си таму, работиш Х месеци како тестер, ги познаваш колегите, процесот и можеш да тропнеш во канцеларијата на директорот/менаџерот и да му речеш види јас имам академија за тоа учено, знам дека сум вработен како тестер, но би сакал да аплицирам за огласот за девелопер. И да рече не, живи здрави ти веќе имаш во cv дека имаш Х месеци искуство и имаш веќе работа.

4. Многу важни се контактите и познанствата посебно во фирмата каде аплицирате. Никој нема да гарантира за вас од технички аспект ама може да рече за вашиот карактер дека сте добра личност(ако сте). Првото мое вработување беше сосема случајно и не барав работа, случајно сретнав пријателка муабет и ми рече има оглас пријави се ако сакаш се бараат јуниори. Фирмата тогаш не прими неколку јуниори и сите добивме инфо за огласот преко познаник кој за технички квалитет неможе да гарантира ама доволно е да ве пофали ко карактер. Секако си има тестови и технички интервјуа да го одредат карактерот.

Исто така кога ќе заврши оваа криза, одете на настани што ги организираат фирмите. Beer code, предавања, разноразни дискусии. Ќе запознаете луѓе од ИТ, ќе почне муабет, ќе размените контакти, плус повеќето фирми што организират вакви настани ви собираат податици и веќе ве имаат во нивната база.

5. Не глумете лудило на интервју. Не се сведува само на тоа дека сте ептен технички потковани туку се гледаат и други работи. Сум бил сведок каде кандидат е дојден , добри одговори на техничките прашања, добар тест ама арогантен , самобендисан и мисли дека се е тој во право. Никој не сака да вработи некој што само ќе влегува во конфликти со колегите.

Уште еден совет откако ќе ве примат , не избегнувајте дружби. Се договараат да одат на јадење некаде, одете и вие. Прво вработување, уште немате земено плата, не е битно отидете и нарачајте кафе и дружете се со другите колеги.

Инаку што се однесува на дискусијата за невладини, нека се нагласи во CV-то и во кој невладини е бил член/членка. Некој невладини одма откриваат за каков профил на човек се работи и ќе се заштеди на време на сите.
Дефинитивно еден од подобрите совети, mans spitting facts !

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.925
Поени од реакции
41.901
3. Цело време праќајте CV , значи гледате оглас практикант/јуниор одма праќајте CV. Друго нешто што би додал е и да праќате CV дури и огласот е за тестер.
Жена ми пред 10 години без искуство, немаше којзнае какво знаење во програмирање, аплицираше и ја повикаа на интервју.
Не исполнуваше услов за пракса, бараа студенти и тогаш самите и понудија за тестер. За истото немаа оглас објавено.

Интервјуто е важно и тоа некој каков впечаток ќе остави.
Не лажете дека знаете нешто, а уствари ништо од тоа.
Кажете си реално, па ако оценат дека сте некој што сака набрзина да научи и да напредува ќе ве земат.

Ова за дружење со колеги за јадење, кафе, екскурзии е за било каде не само ИТ.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Добри совети за тоа како "да успеете" во македонска фирма, не за тоа како да станете добар девелопер.

Член од
19 ноември 2020
Мислења
2.524
Поени од реакции
9.405
Советите се како да се вработат или примат некаде како практиканти некои што активно бараат прво вработување или пракса како што е и темата на дискусија, а не се за "да успеете" во македонска фирма.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Советите се како да се вработат или примат некаде како практиканти некои што активно бараат прво вработување или пракса како што е и темата на дискусија, а не се за "да успеете" во македонска фирма.
Ма те разбирам совршено, нема потреба од објаснување. Јас лично не сум ниту една од овие точки и ради тоа мислев дека ако мењам фирми ќе има разлика од фирма до фирма...

LepiDzoni

Profesionalen ulichen cigan
Член од
25 јули 2014
Мислења
1.393
Поени од реакции
3.607
Neli vi e malku nelogichno da zavrshite specijalizirana akademija za programiranje vo eden dva jazici, i po zavrshuvanje da vi treba dopolnitelna praksa za da mozete da rabotite kako junior programer?

Znaci ovde ne zborime za fakultet sto ke te vrti niz deset matematiki i teorii i drugi akademski disciplini pa da ti pukne glava za posle da mozes ds rabotis so mashinsko uchenje, robotika, low latency itn..
Ne ovde zborime za fokusirsna akademija, specijalizirana za eden ili dva programski jazici od oblasta na web development sto imaat X godini da te naucat da pravis web sajtovi.

Izvinete, ama ako posle ovaa akademija ti treba ushte praksa kolku da pocnes od nula kako junior, dali toa znachi deka akademijata e totalno nesposobna da te osposobi kako developer ili deka poraneshniot student na koj mu treba ushte praksa e totalno nesposoben za ovaa profesija?

Drug muabet:
Duri ete i da ste zavrshile akademija ili fakultet. Pa ete duri i da ne ste. Vo site profesii na svetot ti e potrebna snaodlivost pred se. Ti si krenal kredit za akademija, ok. Si ja zavrshil akademijata so site napraveni proekti, ok. Si sklopil nekakvo CV, ok, si objavil post na fb vo IT vrabotuvanja deka barash rabota/praksa, ok.
I? Sto sega?

Sega ja ostavash celata kariera da ti visi na konec zavisno od toa dali nekoja firmichka od severen fyrom ke te vikne na praksa ili ne...
Dali e ova snaodlivost ili e fragment ostatok od ona komunistickoto fati diploma, klati vrata, zimaj plata.
Epa zalam ama programiranjeto e zanaet, ne e diploma. Ke mora da si go ispotite gazot ednash za promena i ke treba da se nauchite na self-reliance vo rabotata, no i vo zivotot.

Kako da go ispotite gazot:
1. Navlezete vo source code i doprinesuvajte na open source proekti.
2. Pochnete so mali proekti na upwork i idete nagore. Taman ke spechalite nekoj denar za rata od kreditot ;)
3. Pochnete svoj SaaS proekt od nekoja vasha ideja. Nema koj nema biznis idei.
4. Dovrshete go profesionalnoto usovrshuvanje samostojno. Ovde narochito mislam na onlajn tutorijali so proekti vo period od nekolku izolirani meseci.

Otkako ke si go ispotite gazot mozete (dokolku seushte vi treba) komotno da aplicirate za mid ili senior pozicija.

Najgolemiot del od studentite od akademiite no i od akademiickite od Skopje nema nikogash da stignat da rabotat vo IT. Ova e potkrepeno so dolgogodishna statistika. Ednostano ne se site stvoreni da rabotat kako programeri a i tie koi imaat predispozicii, se zaglaveni vo sopstvenata nesnaodlivost i inercija.
Namesto da kukate po forumi i na fejsbuk, bidete posnaodlivi i butkajte se sami niz karierata.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Neli vi e malku nelogichno da zavrshite specijalizirana akademija za programiranje vo eden dva jazici, i po zavrshuvanje da vi treba dopolnitelna praksa za da mozete da rabotite kako junior programer?

Znaci ovde ne zborime za fakultet sto ke te vrti niz deset matematiki i teorii i drugi akademski disciplini pa da ti pukne glava za posle da mozes ds rabotis so mashinsko uchenje, robotika, low latency itn..
Ne ovde zborime za fokusirsna akademija, specijalizirana za eden ili dva programski jazici od oblasta na web development sto imaat X godini da te naucat da pravis web sajtovi.

Izvinete, ama ako posle ovaa akademija ti treba ushte praksa kolku da pocnes od nula kako junior, dali toa znachi deka akademijata e totalno nesposobna da te osposobi kako developer ili deka poraneshniot student na koj mu treba ushte praksa e totalno nesposoben za ovaa profesija?

Drug muabet:
Duri ete i da ste zavrshile akademija ili fakultet. Pa ete duri i da ne ste. Vo site profesii na svetot ti e potrebna snaodlivost pred se. Ti si krenal kredit za akademija, ok. Si ja zavrshil akademijata so site napraveni proekti, ok. Si sklopil nekakvo CV, ok, si objavil post na fb vo IT vrabotuvanja deka barash rabota/praksa, ok.
I? Sto sega?

Sega ja ostavash celata kariera da ti visi na konec zavisno od toa dali nekoja firmichka od severen fyrom ke te vikne na praksa ili ne...
Dali e ova snaodlivost ili e fragment ostatok od ona komunistickoto fati diploma, klati vrata, zimaj plata.
Epa zalam ama programiranjeto e zanaet, ne e diploma. Ke mora da si go ispotite gazot ednash za promena i ke treba da se nauchite na self-reliance vo rabotata, no i vo zivotot.

Kako da go ispotite gazot:
1. Navlezete vo source code i doprinesuvajte na open source proekti.
2. Pochnete so mali proekti na upwork i idete nagore. Taman ke spechalite nekoj denar za rata od kreditot ;)
3. Pochnete svoj SaaS proekt od nekoja vasha ideja. Nema koj nema biznis idei.
4. Dovrshete go profesionalnoto usovrshuvanje samostojno. Ovde narochito mislam na onlajn tutorijali so proekti vo period od nekolku izolirani meseci.

Otkako ke si go ispotite gazot mozete (dokolku seushte vi treba) komotno da aplicirate za mid ili senior pozicija.

Najgolemiot del od studentite od akademiite no i od akademiickite od Skopje nema nikogash da stignat da rabotat vo IT. Ova e potkrepeno so dolgogodishna statistika. Ednostano ne se site stvoreni da rabotat kako programeri a i tie koi imaat predispozicii, se zaglaveni vo sopstvenata nesnaodlivost i inercija.
Namesto da kukate po forumi i na fejsbuk, bidete posnaodlivi i butkajte se sami niz karierata.
По мене академиите се само добар вовед. Гледав академија за фулстек девелопер, 500 чуда изнаредено што ќе учат и сето тоа во 3 - 4 месеца. Може понапредни се луѓево сега и побрзо капираат. Ја да речеме за да стигнам до ниво џуниор куцав и читав теорија околу две години, не две, нешто помалку од две али учењето и проектите кои ги имав замислено на кои работев толку ме фатија. Али отидов стварно спремен ко за на прво интервју.

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.925
Поени од реакции
41.901
И тоа интензивни курсеви.
Малку време е тоа, учат набрзина од се по нешто и на крај ништо.

Amaterasu

123123113
Член од
17 април 2012
Мислења
1.243
Поени од реакции
1.300
"ИТ" е широк поим, има место за сите. И за тие што учеле академија 2-3 месеци и за тие што имале 10ки на ФИНКИ. Во МК имаш фирми од секаков калибар, од оние што работат wordpress/css/html со минимално програмирање, до фирми што градат комплексни продукти и се етаблираат како лидери во својот домен.

Затоа е битно пред да аплицирате во некоја фирма, да направите мало истражување за нивната работа.
Какви проекти имаат? Каква им е културата? Што е тоа што вас ве привлекува да работите таму?
Тунирајте го CV-то и мотивационото писмо според овие податоци. Ситни детали како овие можат да ви помогнат да отскокнете од конкуренцијата.

Многумина исто спомнаа да се прават github профили, да се куцаат проекти ама реалноста е дека ретко кој има време да ги чешла github проектите на потенцијалните кандидати за пракса. Ставете се во улога и на самата фирма. Појаките фирми во MK, на оглас за пракса добиваат од 100-200 пријавени кандидати. Ако земаат да го чешлаат github-от на секој кандидат, ќе им треба еден месец да ги поминат сите. Ниедна фирма не сака да потроши толку време на screening процес за пракса. Е сега, ако кажеш дека имаш проект кој е отиден на продукција, има реални корисници итн, е друга приказна, ама тогаш најверојатно нема да аплицираш за пракса :D

И тука се навраќаме на муабетот дека е битно во каква фирма се аплицира. Ако сакате да аплицирате во некоја од појаките фирми, бидете спремни дека ќе ви даваат задачи од структурно/објектно ориентирано програмирање, алгоритми (basic stuff) и податочни структури. Потоа следуваат и теоретските прашања од типот "Што е разлика помеѓу класа и објект", "Која е комплексноста на вадење објект од HashMap" итн. Целта на овие прашања е да се одреди основата, степенот на разбирање на основите концепти во програмирањето. Идеално, ги сакаш кандидатите кои имаат добра основа, бидејќи после многу лесно можеш да ги надоградиш и претвориш во кадар каков што ти е потребен. За жал, голем дел од луѓето што излегуваат од академиите се многу слаби во ова поле. Тоа се должи на тоа што како што пиша некој погоре, ги учат на 100 работи, ама многу површно.

Затоа мојот совет за луѓето од академии е следниов:
Пробајте да си го продлабочите знаењето. Пример, лесно е да напишеш `array.sort()`, ама пробај да сфатиш како работи точно sort функцијата во позадина. Не секогаш е битно колку проекти си направил, некогаш и еден проект е доволен ако добро си го разбрал сработеното. Пробајте да го проширите знаењете и надвор од "програмирање". Пример, ако сакате да аплицирате за web developer позиција, би било добро да знаете нешто и за http протоколот, што е cookie, header. Како патува request-от од browser-от па се до вашиот сервер и назад.
Генерално овие се работите кои вашите колеги од ФИНКИ ги разбираат подобро и заради тоа имаат подобри резултати при тестирањата за пракса. За крај, сметам дека за почеток, ако немате големо знаење, добро е да аплицирате во "млади" и "мали" фирми. Тие најчесто не се грижат многу за квалитетот (битно е да работи), даваат помали плати и немаат голема можност за професионален напредок. Поради тоа конкуренцијата таму е помала и е полесно да се влезе. Иако вака звучат лошо, тие се супер за почеток во кариерата и навлегување во ИТ светот.

Член од
30 јануари 2011
Мислења
1.264
Поени од реакции
1.079
Мене ова од секогаш ми било интересно. Има ли некоја статистика на колку луѓе им нашле работа сите академии што пропагираат дека по завршување на академијата ќе му најдат нешто? Или не дај боже да има? На Бреинстер на секоја подстрана има каунтер 85% вработување што ми делува ептен булшит и реално треба да е казниво со закон за скам.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.516
Ова ти е доказ дека ниедна академија не е на ниво. Тие треба да претставуваат место за преквалификација и да произведат комплетен кадар по нејзиното завршување. По правило треба да има и комплетно оценување: теоретски + практично за тие технологии.
Е маката е што овие се чист бизнис, а пак овие кои упорно плаќаат на ваквите се во најчесто мрзи без дисциплина да седнат сами дома.

Програмирање не се учи во 3 часови неделно туку со посветеност месеци/години во секој слободен момент, плус не само што не се учи туку е и професија во која нема работно време од 8 до 17h. Еве во моментов уште работам, чекам да завршат скриптите и да продолжам барем уште 3 часови, од 8 сабајлево имам мрднато 30 мин од стол и тоа не е еднаш неделно туку повеќе од пола седмица. Гратис, легнуваш да спиеш и го сонуваш проблемот на кој си ја траскал главата цел ден.
Е голем дел од дечките не се спремни на таква посветеност, самото одење да му лупниш 2000 евра во академија за да ти раскаже видео кое го има на udemy/freecodecamp/youtube е уште еден показател колку таа личност е спремна да си ја чука главата за да реши одреден проблем.

Најтрагичното е што голем дел од тие лица одат во академиите оти не се задоволни од моменталните работни места/професии (најчесто ради финансиски дел), ем ќе останат без тие 2-3к евра, ем никогаш нема да почнат да работат во ИТ свет.

Последно уредено:
Член од
24 март 2010
Мислења
15.365
Поени од реакции
26.413
Многумина исто спомнаа да се прават github профили, да се куцаат проекти ама реалноста е дека ретко кој има време да ги чешла github проектите на потенцијалните кандидати за пракса. Ставете се во улога и на самата фирма. Појаките фирми во MK, на оглас за пракса добиваат од 100-200 пријавени кандидати. Ако земаат да го чешлаат github-от на секој кандидат, ќе им треба еден месец да ги поминат сите. Ниедна фирма не сака да потроши толку време на screening процес за пракса. Е сега, ако кажеш дека имаш проект кој е отиден на продукција, има реални корисници итн, е друга приказна, ама тогаш најверојатно нема да аплицираш за пракса :D
Јас ги имам чешлано буквално сите проекти на секој кандидат што му дошол на интервју. За жал, од 100 пријавени, дали 5 имаат направено нешто свое. Ако има 100 со проекти како референца, ќе трае месец дена процесот, не е тоа проблем.

Kajgana Shop

На врв Bottom