ИТ фирми и пракси во Скопје

• Креатор на темата Креатор на темата StaticStupid
  • Време на започнување Време на започнување
Exactly

Тоа е тоа

Ne stanuva zbor za majndset, tuku deka menadzerite/gazdite se vlezeni u elon mask film a zaboravaat kaj ziveat i pod civi zakoni rabotat. Treba nekoj da izvleckaat po sudovi za primer pa kje se svestat.

Ja sum rabotel vo makedonski shit firmi, doagjam od druga struka. Imalo slucaj kaj sto firmata stvarno bila pred bankrot, pa kasnele plati, ili 50 posto se davalo, no nikogas targetirano ne se brkale lugje. Ako ne ide biznisot, ne ide za site. Ovde firmite imaat pozitivni prihodi, vrabotuvaat novi lugje so ogromni plati a od druga strana brkaat stari vraboteni. Edno vreme i imase zaso da se brka, ama sea vekje e zaso ne nosis kapa muabet.

Ne stanuva zbor za majndset, tuku deka menadzerite/gazdite se vlezeni u elon mask film a zaboravaat kaj ziveat i pod civi zakoni rabotat. Treba nekoj da izvleckaat po sudovi za primer pa kje se svestat.

Ja sum rabotel vo makedonski shit firmi, doagjam od druga struka. Imalo slucaj kaj sto firmata stvarno bila pred bankrot, pa kasnele plati, ili 50 posto se davalo, no nikogas targetirano ne se brkale lugje. Ako ne ide biznisot, ne ide za site. Ovde firmite imaat pozitivni prihodi, vrabotuvaat novi lugje so ogromni plati a od druga strana brkaat stari vraboteni. Edno vreme i imase zaso da se brka, ama sea vekje e zaso ne nosis kapa muabet.
Абе јас го разбирам тоа, ама платите во шивачници и односот тоа што ти останува од еден вработен таму, спрема колку му даваш на вработениот се подруг муабет него ИТ. Една ИТ фирма 10 дата сцаентисти можат да ја банкротираат за неколку месеци. Дали знаеш колку останува на газдите после платите?

Неможеш еднострано да гледаш на работите. Аутсорсинг е тоа, срање у боја. Сега има утре нема. Треба ти како вработен да си спремен на таква динамика и таков ризик. Производот кој носи профит во аусорсинг компанија се луѓето, затоа и така се постапува.

Башка, аутсорсинг компаниите во Македонија, се претежно сабконтрактори. Немаат диреткна врска со клиентот, туку се провајдери на некоја друга поголема аусоурсинг компанија. Неретко има и 2 посредници измеѓу и тоа бајаги го намалува профитот. Ретко некој има директни клиенти од страство. Тие што имат директни контакти со крајните клиенти, се во малце подобра ситуација.

Фирма со сопствен производ е друга приказна. Мада и таму, ако нема пари има отпуштања. Кога викам ќе се смени мајндсетот, мислам дека програмериве кај нас во кризава, место да работат за други ќе почнат да работат на сопствени производи. Сам по сам или здружено, сеедно.

Последно уредено:
Go znam "D" uste od vreme na "Kika", i znam otprilika za kakva petarda se raboti. Znaci ne branam nikogo i ne zazemam strana. Megjutoa ovoj citat me zamisli malku.
Kako tocno negovata introvertnost predizvikuva steta na "normalnite" vo Loka? Malku cuden izbor na zborovi.
Каква енергија има во QA тимот во Loka?

Каква енергија има во QA тимот во Loka?
Head of QA сака да биде замешан во се(микроменаџмент), ако пробаш да му дадеш feedback, може да се налути и да почне војна против тебе. Ама буквално војна со лоши performance reviews, саботажа и све по ред. Кога првпат дојде на позицијата, повеќе од пола тим им избегаа по други фирми.
Остатокот од колегите се супер, немам замерки за нив.
Информацииве се од пред ~2 години, незнам во моментов како е ситуацијата со нив.

Така е. И јас имам слушнато нешто слично.

Се на се, прекрасна е енергијата во дотичнава фирма читајќи на Joberty и Glassdoor.

IMG_1774.jpegIMG_1776.jpegIMG_1777.jpegIMG_1778.jpegIMG_1779.jpegIMG_1780.jpegIMG_1781.jpegIMG_1782.jpegIMG_1773.jpegIMG_1772.jpeg

Гадно е да работиш таму, HR прават црни листи за бркање на луѓе од работа и ги оговараат тие со кои не се дружат. Пуштаат наивни шеги и ти зборат позади грб за тоа да прерасне во нешто за кое можат да те избркаат.

Буквално мешаат лични чувства со корпоративно работење.

Најстрашно е што соработуваат со други фирми и си позајмуваат и даваат кадар преку местење интервјуа и правење штик проби како ќе реагира некој вработен ако му пише некој рекрутер од друга фирма со кој они соработуваат. Па после ти идат со муабетот, знаеме дека си во преговори со друга фирма не ти даваме покачување за да те натераат да си одиш. И така.

Ако Одговорните лица кои се на раб на кршење закони се плашат дека ќе бидат замандалени, тогаш треба да знаат дека вака како што ја тераат работата, на крај секако ќе бидат замандалени.

Рекрутмент се исто за нигде па за нив ги имате следниве искуства и то е то накратко.

IMG_1783.jpegIMG_1784.jpeg

Де бе, јас па мислев дека се една од подобрите фирми. Не сакав да аплицирам за пракса на времето заради Панче, мислев ќе види лоши оценки и ќе ме одјебе. После па кога отидов у батал фирма се каев што не аплицирав. Имав мислење дека се солидни, со тоа слободни петоци.

За тие што планираат да се прешалтаат во ИТ, реалноста не е многу поразлична од видеово :icon_lol:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom