Зошто љубовта преминува во омраза?

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Верувај де никој не ти забранува, јас само кажав мое мислење! И јас на тие години мислев дека е можно да сакаш некого без разлика на се, дека тоа чуство нема никогаш да исчезне, но кога ќе те повреди личноста која си ја сакал, ќе ја згази и понижи твојата љубов....тогаш исчезнува и емоцијата која си ја сметал за посилна од било што....
Па добро секој има право на свое мислење, затоа сме тука, да дискутираме. :smir:

Секогаш кога ќе ме повреди или разочара некој, никогаш не дозволувам тоа да ми ја изгаси вербата во љубовта или да дозволам да имам негативни чувства. Негативните мисли гледам веднаш да ги избалансирам со добрите. И никогаш не се престанувам да верувам. Ме води само мислата дека некаде, некој е таму... и дека некогаш и некаде ќе го сретнам.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Па добро секој има право на свое мислење, затоа сме тука, да дискутираме. :smir:

Секогаш кога ќе ме повреди или разочара некој, никогаш не дозволувам тоа да ми ја изгаси вербата во љубовта или да дозволам да имам негативни чувства. Негативните мисли гледам веднаш да ги избалансирам со добрите. И никогаш не се престанувам да верувам. Ме води само мислата дека некаде, некој е таму... и дека некогаш и некаде ќе го сретнам.
Негативните и позитивните чуства не се исто што и љубовта! Ни јас не сум намќор или депресивец, животот продолжува понатаму, но љубовта кон таа личност повеќе ја нема!

Член од
12 август 2010
Мислења
2.890
Поени од реакции
906
Просто и едноставно..ја повредив 4 пати и сега може комотно не да ме мрази...да ме отепа ако сака...

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.985
Поени од реакции
12.621
Затоа што ретко се случува двајца да бидат заедно поради некоја длабока духовна поврзаност, поради големо пријателство, еден човек во две тела...тоа е толку ретко што комотно може да се нарече МИТ. Обично врските и браковите се засноваат на хемиска реакција, секуална привлечност и под притисок на очекувањата на околината. Затоа не постојат среќни врски и бракови, барем јас не сум сретнал...можеби само еднаш.

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.604
Поени од реакции
11.625
кај мене ова неважи :nenene:тие што сум ги сакал уште ми се мили :wink:

A

Antigona

Гостин
Исто и кај мене . Немам никаков проблем и никаква омраза со бившите, во секое време може да излеземе на кафе, а не е исклучена и можноста да се собереме некаде за празнициве

T

theTinule

Гостин
Sekakvi postoi kje prochitam -.-
Kao mozhe be da ne mrzite nekoj sho vi naprail zlo, najverojatno svetci ste vie takvite ili pak, epten golemi vernici i slugi na Bog na zemjava.
Oh, it's the same :eek:
Whateva..
Ja kje si kazham deka nekoi lugje den denes sho ne sum spremna da dadam noktot da mi go otsechat za niv poradi stvari shto mi gi napravile mene ili na lugjeto shto gi sakam, nekogash, mozhev mnogu povekje da zhrtvuvam.
Ljubovta e zhrtva i bolka za nekoj drug.
Omrazata e sosema drugo chustvo, ne e sprotivna na ljubovta tuku e DRUGO chustvo.
Koga kje razmislam, omrazata doagja so prichina, a ljubovta bez.
Znachi, omrazata se javuva kako proizvod na neshto, neshto shto nekoj drug ni napravil da go mrazime.
Taa ne go zavzema mestoto na ljubovta instantno, tuku se javuva kako novo chustvo.
Ljubovta, koga ne e neguvana, po nekoe vreme ja snemuva.
Toa se deshava, spored mene..

V

vlako088

Гостин
Тенка е границата помеѓу љубовта и омразата.
Понекогаш некого мразиме поради различно размислување или поради разни околности: завист, етничка и политичка припадност и сл... Но може омраазата да биде и од љубовен карактер. Сметам дека оној кој умее вистински да љуби во неговото срце нема место за омраза.
Човек кој живее со омраза он е жив мртовец, самиот себеси бес причина се троши и истиот не е способен да го управува сопствениот живот а најмалку некому да помогне.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Човек кој живее со омраза он е жив мртовец, самиот себеси бес причина се троши и истиот не е способен да го управува сопствениот живот а најмалку некому да помогне.
Чекај, да се разбериме... едно е да нејќиш да се видиш со некоја бифша која те дрецнала од земја и ти го направила сол срцето, а друго е да живееш од омраза. Мислам дека тоа второто не е ни тема на разговор.

Член од
2 август 2008
Мислења
743
Поени од реакции
460
уствари.... јас не знам тоа дали беше љубов, беше ДА. детска.
2 и пол години од мојот живот.
и немаше да премини во омраза, не можам да речам ни дека го мразам , одбивен ми е како и многу други луѓе кои ме разочараа. премногу ја почитував таа личност. и сеуште ќе ја почитував ако не се накурчеше в крај и не ми јадеше гомна зад грб.
што значи, таа љубов (тоа почитување) преминува во омраза кога едниот фино се "посрал"!
и многу ми е криво што некогаш ми праќа други луѓе за да ме провери дали сум лесна, мислејќи си дека нема да ми текне.
- извини, погрешна слика имаш за мене. И не ми е жал за тоа, тебе ти е , кога веќе мислиш така, тебе ти е жал што си водел "курвештија" под рака. ... ТИ САМО ВЕРУВАЈ!!!

Член од
31 октомври 2010
Мислења
338
Поени од реакции
59
Љубовта помеѓу две лица има почеток, но некои од овие љубови и крај.

Ретко кој ја доживува љубовта на класиците и љубовта на боговите од митологиите. А особено онаа на Апостол Павле.

Љубовта е чиста, не омразува, не завидува.
Само кога ичноста има очекувцања кои не се исполнети станува опсесивна, е тоа не е љубов, туку еден од големите гревови за кои многумина не сме свесни- и тоа е суета.

Љубовта не се претвора во омраза, суетата се модификува во повеќе облици меѓу кои и омраза.

Член од
13 август 2010
Мислења
956
Поени од реакции
1.100
Љубов хммм љубовта е широк поим. Љубовта подразбира многу повеќе од хемија, од сексуална привлечност, од давање и земање....Љубовта е на врвот на хиерархијата од сите чуства, сите се стремиме да ја дофатиме или почуствуваме барем еднаш во животот.Е сметам дека токму тука е иронијата што луѓето постојано се стремат да ја пронајдат вистинската љубов, а кога ќе сметаат дека ја пронашле стануваат толку окупирни од неа, што саканата личност станува центар на нивниот живот. Љубовта е слепа, најмалата грешка од саканата личност, малото невнимание може да прерасне во омраза.Да, да во омраза зошто луѓето незнаат да ја ценат љубовта,за мали грешки скапо плаќаат,ах ќе види тој така и така направил ќе го направам и јас истото да виде како е, ова многу често го слушам. Зарем тоа не е одмазда, а за да има одмазда треба да има и омраза.Луѓето тука ги прават грешките, го трошат времето на банални работи.Ме повредил, не ме сакал , не ја ценел доволно мојата љубов и сега што треба да сторам, да бидам полна со омраза, со негативна енергија, не животот продолжува понатаму. Ако навистина сме чуствувале љубов, таа треба да остане чиста, таква каква што е била и скриена во некое катче на нашата меморија.

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.985
Поени од реакции
12.621
Љубов хммм љубовта е широк поим. Љубовта подразбира многу повеќе од хемија, од сексуална привлечност, од давање и земање....Љубовта е на врвот на хиерархијата од сите чуства, сите се стремиме да ја дофатиме или почуствуваме барем еднаш во животот.Е сметам дека токму тука е иронијата што луѓето постојано се стремат да ја пронајдат вистинската љубов, а кога ќе сметаат дека ја пронашле стануваат толку окупирни од неа, што саканата личност станува центар на нивниот живот. Љубовта е слепа, најмалата грешка од саканата личност, малото невнимание може да прерасне во омраза.Да, да во омраза зошто луѓето незнаат да ја ценат љубовта,за мали грешки скапо плаќаат,ах ќе види тој така и така направил ќе го направам и јас истото да виде како е, ова многу често го слушам. Зарем тоа не е одмазда, а за да има одмазда треба да има и омраза.Луѓето тука ги прават грешките, го трошат времето на банални работи.Ме повредил, не ме сакал , не ја ценел доволно мојата љубов и сега што треба да сторам, да бидам полна со омраза, со негативна енергија, не животот продолжува понатаму. Ако навистина сме чуствувале љубов, таа треба да остане чиста, таква каква што е била и скриена во некое катче на нашата меморија.
Вистинската љубов не може да премине во омраза, таа е љубов кон се, безусловна, и кон пријателите и кон непријателите, кон секој можен настан или предмет...таа е се и скоро е невозможно да се достигне.

А оваа другата што ја кажувате кон одредена личност е само краткотрајна хемиска реакција и ништо друго, можеби и она погоре е хемиска реакција ама подолготрајна :)

T

theTinule

Гостин
Вистинската љубов не може да премине во омраза, таа е љубов кон се, безусловна, и кон пријателите и кон непријателите, кон секој можен настан или предмет...таа е се и скоро е невозможно да се достигне.

А оваа другата што ја кажувате кон одредена личност е само краткотрајна хемиска реакција и ништо друго, можеби и она погоре е хемиска реакција ама подолготрајна :)
Kolku e toa "podolgotrajna"? ^.-
Nauchno dokazhano e deka ljubovta izmegju mazh i zhena trae 2 godini. Demek sekoja ljubov trae samo 2 godini?
"Podolgotrajna privlechnost"...
Abe aajde -.-
Ljubovta e vechna, ako se neguva. Ako ne, taa bledee.
I ne, ljubovta ne bara seksualno zadovoluvanje, a i vo temava ne se zbori samo za eros - ljubov kon partnerot, tuku opshto, za ljubovta shto sme ja imale kon nekoj(bilo koj, rodnina, prijatel...), a podocna nejzinoto mesto go zavzema omrazata.

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Убаво на теорија кога се чита во духовна книга ама праксата е нешто сосема различно :). А тоа за љубовта кон непријателите е утопија, во најдобар случај можеш да ги гледаш како муви ама да ги сакаш, тешко малку :).

Што е битно каква е ако те исполнува и те прави долготрајно среќен :). Само нека ја има и нека трае а причините се најмалку битни :).

Ljubovta e vechna, ako se neguva. Ako ne, taa bledee.
Убаво кажано.

Kajgana Shop

На врв Bottom