Зошто модерната жена се плаши од брак?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.198
Да. Мечтаам откако ќе ми помине желбата да немам обврски ниту према маж, ниту према деца, да ми се здосади од таквиот живот. И не е се во тоа колку пиеш. Има тука нешто што се вика кариера. А сите добро знаеме, дека жена со деца, малце потешко добива добра работа. И ова многу добро го знам. Мислам дека е неправедно жените да се откажуваат од својот професионален успех или амбиции, за сметка на тоа на 25 да родат дете. Ако завршиле навремено факултет - 22, до 25 нема да успеат нешто многу. Ако е поамбициозна, тука доаѓа и специјализација/магистратура. Е, како по ѓаволите, во сето тоа истовремено ќе успее? Детето не е цвеќе па да му се радуваш, и заслужува повеќе од тоа да поминеш едвај половина час со него во денот. Јас сакам да имам маж и деца, тогаш кога ќе ослободам време за нив. Можеби има жени на кои поважно им е што поскоро мајки и сопруги да станат, и јас немам ништо против тоа, ако се така среќни.
Но јас не сум една од нив.
Dete drago, na 20 godini ti se cini deka imas izbor okolu brakot i decata i karierata i sto uste ne. Zivotot na zenata se vrti okolu mazot i deteto, kolku i da ti zvuci ova neubavo. Majka priroda, sto da se pravi. Lugeto se mnogu poveke zivotinki, i mnogu poveke biloski usloveni od kolku sto sakame da mislime deka e taka. Jas samo gi potenciram faktite, jas ne gi izmisliv pravilata. Najdi zena na cetirieset godini so uspesna kariera bez deca, tesko deka ke sretnes ponesrekno stvorenje od toa. I ovaa temata e glupava, poglupava ne moze da bide. Koi toa moderni zeni se plasat od brak? Koga ke prefrlat 30 se za sto razmisluvaat se deteto i brakot.

Mnogu se smesni feministickite furanja, zenata ova, zenata ona. Nikogas vo istorijata zenite ne bile tolku bez mok vo opstestvoto, kolku vo vremeto na feminizmot...

Feminizmot e eden golem majtap, i toa na smetka na zenskiot rod. Se sekavam ednas vo edna emisija na Opra bese gostinka edna mnogu ubava i bogata zena od Arapskite drzavi. Pazena, galena, obrazuvana. Pocna Opra nesto da filozofira, kako Amerikankite se slobodni, imaat kariera, a vo meguvreme kamerata gi pokazuvase gostinkite vo studioto, podzinati, debeli glupavi Amerikanki, no demek imaat kariera. Zenata samo ironicno i se nasmevna na Opra, i mislam deka i Opra ja sfati ironijata na situacijata.

Eve ti eden sovet od mene. Trudi se da bides ubava, sarmantna, kulturna i najdi si nekoj maz koj ke te saka. Ke vidis kako site tie stavovi sto gi imas okolu decata, karierata i brakot ke stanat smesni...

I ne se zanesuvaj mnogu so slobodoumnosta, imanjeto mnogu seksualni partneri, mesanjeto na veri i religii kaj izborot na seksualen partner, i slicni feministicki sranja. Nikoj nema da padne na gaz koga ke slusne deka si spiela so nekoja trocifrena brojka na mazi, nikoj ne saka abena roba... I veruvaj mi deka ova e najdobriot sovet koj bilo koga si go dobila...
 
T

theTinule

Гостин
И-ч Н-е Е :)
Мал милион на примери може да посочат нечија грижа и љубов.

Можеби не знае да готви, но затоа знае да седне со своето дете и да му покаже како да множи и дели, да му помогне во проект, да му помогне со домашната задача, место после вечерата да му рече мрш во соба на учење и да си легне со мислата дека софрата била полна и е совршена замена за нејзиното незнање како навистина се покажува грижа.
Постојат жени кои прекрасно готват и чија куќа е постојано чиста, но поради напорното и динамично секојдневие исполнето со обврски немаат време да седнат со нивните деца и да поразговараат за нивните проблеми. Затоа постои огромен јаз во нивната комуникација.

Едноставно е, денот има 24 часа. Ако жената работи 8 часа, другите 4 часа пере чисти и средува по дома, дали е себично другите 4 часа да си посвети себе си внимание? Но тие 4 часа, бидејќи другите 8 служат за спиење, ги завзема детето.
Затоа не се чудете што жени од 40 години изгледаат на 60. Не затоа што не сакаат да си посветат себе си внимание, затоа што немаат време за истото.

--- надополнето ---



Се разбирам онолку колку што моите години ми го дозволуваат тоа, односно според она што ми го донел животот до сега.
Ако нештото не го исцрпиш до крај, до онаму каде што си способен да исцрпиш како можеш да донесеш заклучок и според истиот да функционираш? :)
Tebe pobitno ti e deteto da e zdravo, najadeno, oblecheno ili da ima 5ka matematika?

Ako mislish deka ti i tvojot izgled e pobiten od tvoeto dete, pa da ne izgledash kako 60 na 40, e stvarno si moderna zhenska ! :)

Jas mnogu poishe sakam da jadam negoli da ucham matematika.
Ako edno semejstvo se sobira, se sobira okolu masata.
Ako nekade se prai muabet so domashnite, toa e masata.

Sea idi ubij se shto jas ti go praam muabetov na tebe, a ne obratno.
 
Член од
13 мај 2010
Мислења
569
Поени од реакции
437
Незнам зошто толкава одбивност кон готвењето, чистењето и перењето. Па тоа се обврски кои треба да се извршуваат за здрав живот. Што ќе се случеи ако ние секој ден, наместо да јадеме зготвен ручек дома, јадеме фаст фуд? Или пак ако шетаме неиспрани? Тоа ли е „модерниот“ свет кон кој се стремиме?
Тие обврски не треба да бидат избор, туку нешто што мора да се исполни. И мора да го знае секој еден човек без разлика дали е машко или женско.
А кој во домот ќе ги извршува сепак треба да биде договор меѓу членовите на семејството. Тука не треба мешање носови.
 
Член од
25 мај 2011
Мислења
321
Поени од реакции
52
Зашто е глуждот лигла. Вистината е дека ја мрзеливост да ја преземе одговорноста. Исто така е алчен и се и е малку (пари, убавина на мажот, однос, хумор ...).



За сметка на тоа мажите се земале работите во свои раце. Реално денес мажот избира. Ако не го допаѓа жената тој стана нахален и постојано седи околу неа и и привлекува внимание. Во еден момент доаѓа моментот кога жената е во лоша состојба емоционално и си вели: "не е толку лош" и работите стануваат. Тоа е суштина зошто жените не можат да издржат постојано внимание. Некои го нарекуваат "лов"
 
Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.308
Поени од реакции
8.437
Фино. Но дали мислиш дека после 25тата година и за двата пола ќе има доволно избор за избирање на партнер како што има сега?
Мислам дека е глупаво да ,,бараме,, партнер. Верувам дека ќе го запознаам тој што треба да ми биде партнер цел живот, тогаш кога ќе дојде време за тоа. Не се оптеретувам, и уште помалку ме оптеретува во кое време ќе го најдам. На крајот, над 25 веројатно ќе најдам партнер кој исто така има слични ставови како моите, па не нашол партнерка на 25 туку подоцна. Нели? Јас не им судам на тие што порано стапуваат во брак, ако се така среќни. Ако мислат дека е време, ако навистина мислат дека е за цел живот. Јас се чувствувам неспремна ниту за сериозна врска. Подобро сама, отколку во лоша врска/брак, а не дај боже, и лоша мајка да бидам, само по секоја цена мајка да бидам....

--- надополнето ---

Јас сакам да се реинкарнирам пред да стапам во брак :vozbud:...let the chips fall as they may...:)
Ако ти успее... кажи рецепт :) И јас сакам, ама изгледа нема :(

--- надополнето ---

Чекај бе девојче, знаеш ти што значат 20 години? Нормално дека никој за брак не помислува на таа возраст, па камоли да станува депресивен, зашто нема ни зошто, животот е пред него. И брат ми е на тие години, знам каков памет сум имала и јас на таа возраст, други се грижите тогаш, друго е кога човек станува позрел.
Во суштина, секој си го бара најдобриот пријател од спротивниот пол и сакале признале реалистите или не, без разлика што врските и бракот најчесто ги гледаат со одбојност зашто ја потценуваат човечката поврзаност и мислат дека такво нешто не постои, таа потрага мисловно секогаш не гони. Можеби секој човек е остров за себе или пак е бедем, ама и околу островот има вода да му се невиди, секој бара нешто за да опстои.

.
Модерна жена... никако да нема поим од кујна. Никако не го реков тоа. Реков дека јас немам желба да зготвам нешто, како прво, од проста причина што сум вегетеријанец и на крај памет не ми паѓа некому месо да готвам, а сите тука добро знаеме што го сочинува македонското мени. Второ, зошто едноставно не сакам. За себе знам да си направам 1001 салата или вегетеријанска храна, но кој го јаде тоа? Или треба специјално за дечко ми/маж ми/свекорот и свекрвата/мајка ми и татко ми да научам? Не ми паѓа на памет. Трето, заради тоа што ако маж ми очекува јас да му ја менувам мајка му и да се грижам за него, гадно се излажал. Можам да бидам мајка на моите деца, не и на маж ми. Секое знаење во животот е плус, кујнско, дворско, градинарско и веќе не знам какво. Зошто мислиш дека мора црно и бело да има? Постојат нијанси. Ако не знам да готвам не значи дека сум неспособна. Знам, пример, автомеханика зошто тоа ми се допаѓа. Зошто да не, нели? Подобра сум од дечко ми во поправање и коли и мотори, ама имам желба тоа да го знам. Проблемот е што дефиниција за ,,добра жена,, е жена што готви, пере, пегла, чисти, покрај тоа што, нели, има кариера. Тоа е тоа што мене лично ми пречи. Сум рекла 100 пати, дека, ако имам работа, и со маж ми заедно во 4 се враќаме, не гледам зошто јас да бидам таа што одма ќе се фати за домаќински работи. Можеме и двајцата, но тоа никако не е само моја обврска. А сега, ако дремам дома, друга приказна е. Моето мото е -- ако веќе сакаш да бидеш добар, биди во едно нешто најдобар. Под тоа подразбирам, дека, сега за сега, мене ми е приоритет кариерата, и додека не станам најдобра во тоа што го работам, немам намера да почнувам нешто друго, па во двете по малку да бидам добра. И кога ќе бидам мајка, нема да бидам од време на време пола саат во денот. Ќе бидам мајка ипол ;)
А луѓето од моето окружување, не мислев на моите врсници. Мислам на мојот братучед од 29, братучедка ми од 25, две пријателки од 26, итн. Ако имам 20 не значи дека не се дружам со повозрасни, најверојатно, зошто имам поисполнета агенда и поголеми обврски од сите мои врсници, па животот ми наложува да бидам со повозрасни луѓе се почесто.

--- надополнето ---

Yeah, голем бонус.
Ко што кажа и сама: Неопходна е грижата за љубените. Ќе се грижиш за оние што ги љубиш.
Во случајов, ручекот дома е грижа за домашните.
Тие жени што не знаат еден ручек да им напраат на децата дома нека идат нека се убијат. Сра-мо-та е.
Љубовта не се изјавува преку готвењето и перењето? Извини, ти како намераваш утре ден да им изјавиш љубов на твоите деца?
„Те сакам сине, ама не ми доаѓај дома да ми јадеш, не знам ништо да ти напраам за ручек.“ Не е малку срамота? Малку повеќе?



Ми ја утна поентата.
Поентата ми беше следнава:
Темава се вика „Зошто модерната жена се плаши од брак?“.
Тоа шо требаше да го прочиташ измеѓу редови е следново:
Се плашат од погоренаведената појава маж кој седи дома, наводно бара работа и гледа фудбал (нормално, става ливчиња во кладилница).
Не готви. Не пере алишта. Не чисти. Што е најтрагично прави се што е обратно од ова.

Иди кажи ми дека мажите ко татко ти се почести од овие.
Не не се. Затоа и го кажав примерот кој најдобро го знам. Дека може и така, без да им се скрши егото. Веројатно татко ми сака побрзо и порано да завршат со работа и двајцата, за повеќе да имаат време за нив двајца и за мене и сестра ми?? Веројатно повеќе е татко отколку фрустриран маж?
Да се плашат, зошто таквите појави се пречести во нивните основни семејства, односно, многу често нивниот татко е таков. Во една дискусија, некој потенцираше дека бара добра мајка за неговите деца. И јас се согласувам тука. Сите ние бараме добар татко за нашите деца, а добриот татко би сфатил дека на една жена, мајка многу и значи времето поминато со нејзините деца па би дал се од себе да и олесни околу секоја нејзина работа и да и го даде тоа време.

--- надополнето ---

Dete drago, na 20 godini ti se cini deka imas izbor okolu brakot i decata i karierata i sto uste ne. Zivotot na zenata se vrti okolu mazot i deteto, kolku i da ti zvuci ova neubavo. Majka priroda, sto da se pravi. Lugeto se mnogu poveke zivotinki, i mnogu poveke biloski usloveni od kolku sto sakame da mislime deka e taka. Jas samo gi potenciram faktite, jas ne gi izmisliv pravilata. Najdi zena na cetirieset godini so uspesna kariera bez deca, tesko deka ke sretnes ponesrekno stvorenje od toa. I ovaa temata e glupava, poglupava ne moze da bide. Koi toa moderni zeni se plasat od brak? Koga ke prefrlat 30 se za sto razmisluvaat se deteto i brakot.
Искрено ти благодарам, зошто мислам дека од се срце ми го даде советот.
Но јас не се грижам за тоа, и не гледам зошто да се грижам. Мојот сексуален живот е мој, и никој не смее да ме праша со кој сум била или како сум била или зошто сум била. Мојот прв дечко не знаеше дека сум невина, се додека не дојде време да имаме секс :) Зошто многу добро знаеше дека такво прашање ќе не однесе во пропаст.
Добар маж за мене е оној што ќе ме разбира таква каква што сум, зошто јас ќе го разбирам и почитувам таков каков што е. Имам денеска, таков дечко, со кој сум долго време, а се дружам и со повозрасни луѓе, да не заборавам дека е тука моето семејство, кое максимално ме поддржува.
Јас немам потреба да се грижам за маж и деца, ниту ми е тоа некаква цел. Но тоа сум само јас, нели?
Реков, веќе повеќе пати, дека сакам да имам деца, и ќе ги имам, независно дали ќе имам маж или не. Се согласувам, дека како жена, еден ден, ќе ми биде важно да имам деца. Но дека треба јас да се прегазам себе и да се сменам, за да најдам добар маж???
Некако не, фала. Иако сепак ти благодарам.

--- надополнето ---

Контрање?
Се обидувам да разберам што е срамното во нечие незнаење или незаинтересираност за готвење.
Не се работи за феминизам.
Жената која што има желба за готвење, ја искажува многу порано пред да го запознае својот животен сопатник. Тоа значи дека таа не готви затоа што знае дека еден ден нејзиниот маж ќе го очекува тоа од неа. Готви затоа што сака, бидејќи ја исполнува тоа експериментирање во кујната. Исто е со мажите. Тој не работи само за да затвори гладни усти дома, работи затоа што е свесен како и жената дека парите денес се од егзистенцијално значење.
Значи ниеден маж не се вработил ден пред да стапи во брак, па да се мава во гради дека тој е маж во куќата и дека носи пари, ниту пак жената не се научила да готви ден пред да го стави својот потпис во матично затоа што општеството смета дека тоа е мерило за добра домаќинка.

Нема потреба за нечие инсистирање на грижа. Кога љубиш некого, грижата оди раче под раче со љубовта.
Штом инсистира некој на својот партнер да не го занемарува домот, односно грижата околу истиот, тогаш има проблем. Тој проблем е умореност или е згаснување на љубовта.

Оние непишани правила кои ги спомна ти, се непишани. Штом се непишани оставаат простор да се менуваат во зависност од желбите и потребите на двајцата партнери, односно во случајов маж и жена.
Постојат жени кои не знаат да готват, едноставно немаат желба да научат. Тоа не им дава простор на останатите да ги сметаат како помалку способни жени и мајки, затоа што љубовта не се искажува преку перењето и готвењето. Ако умееш тоа да го правиш и добро го правиш е бонус, ништо повеќе.
Се согласувам максимално со тебе. Не знам што друго би додала :)
 

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Контрање?
Се обидувам да разберам што е срамното во нечие незнаење или незаинтересираност за готвење.
Не се работи за феминизам.
Жената која што има желба за готвење, ја искажува многу порано пред да го запознае својот животен сопатник. Тоа значи дека таа не готви затоа што знае дека еден ден нејзиниот маж ќе го очекува тоа од неа. Готви затоа што сака, бидејќи ја исполнува тоа експериментирање во кујната. Исто е со мажите. Тој не работи само за да затвори гладни усти дома, работи затоа што е свесен како и жената дека парите денес се од егзистенцијално значење.
Значи ниеден маж не се вработил ден пред да стапи во брак, па да се мава во гради дека тој е маж во куќата и дека носи пари, ниту пак жената не се научила да готви ден пред да го стави својот потпис во матично затоа што општеството смета дека тоа е мерило за добра домаќинка.

Нема потреба за нечие инсистирање на грижа. Кога љубиш некого, грижата оди раче под раче со љубовта.
Штом инсистира некој на својот партнер да не го занемарува домот, односно грижата околу истиот, тогаш има проблем. Тој проблем е умореност или е згаснување на љубовта.

Оние непишани правила кои ги спомна ти, се непишани. Штом се непишани оставаат простор да се менуваат во зависност од желбите и потребите на двајцата партнери, односно во случајов маж и жена.
Постојат жени кои не знаат да готват, едноставно немаат желба да научат. Тоа не им дава простор на останатите да ги сметаат како помалку способни жени и мајки, затоа што љубовта не се искажува преку перењето и готвењето. Ако умееш тоа да го правиш и добро го правиш е бонус, ништо повеќе.
Срамно е и очевидно е зашто е срамно!

Најпрво да појасниме еден факт, најголем дел жени не готват од преголем ќеиф да киснат во кујна туку затоа што некој МОРА да спреми храна. Ако мажот заработува многу е логично дека жената ќе го преземе готвењето врз себе ако немаат средства да земат готвачка. Притоа самата потенцираш дека мажот работи за да обезбеди егистенција ама забораваш дека тоа најчесто не го прави од ќеиф туку дека така ТРЕБА и МОРА. Задача на мажот е да заработи пари, ФАКТ! Притоа ако е способен да заработи за двајцата е одлично но и ако не може се труди да заработи максимум можно и тоа секој нормален маж го прави или знае дека треба да го прави.

Исто е и со готвењето. Не се очекува жената да мора да готви поготово ако имаат финансии да платат готвачка но се очекува жената да ЗНАЕ да готви за да во најмала рака и посочи на готвачката кои јадења да се спремат и да може да контролира дали се добро и квалитетно спремени. Епа ако и тоа и е тешко и не сака да научи нешто не е во ред со неа. За да бидам уште појасен и машко што не знае да закова една шајка, не знае да работи со бор-машина или не знае да искоси трева според мене е СРАМОТА!

Да сублимирам жената не мора да готви ако нема потреба за тоа но треба да ЗНАЕ исто како и мажот што не мора да кова сам шајки и да смени сијалица ама треба да ЗНАЕ :).
 
Член од
13 август 2008
Мислења
1.145
Поени од реакции
893
Tebe pobitno ti e deteto da e zdravo, najadeno, oblecheno ili da ima 5ka matematika?

Ako mislish deka ti i tvojot izgled e pobiten od tvoeto dete, pa da ne izgledash kako 60 na 40, e stvarno si moderna zhenska ! :)

Jas mnogu poishe sakam da jadam negoli da ucham matematika.

Ako edno semejstvo se sobira, se sobira okolu masata.
Ako nekade se prai muabet so domashnite, toa e masata.

Sea idi ubij se shto jas ti go praam muabetov na tebe, a ne obratno.
Од вакви лигави, детски и себични муабети, на човек му се создава одбивност да има сопствено дете.
Тинуле за разлика од тебе, јас сакам да имам убава и средена мајка. Сакам да има здрав изглед кој што и доликува на годините.
Некогаш животот ќе те сјебе гадно, па се претвораш во машина за правење пари, готвење и перење, и сите тие ситници кои се секојдневни, глупави, но потребни, те јадат немилосрдно со години.

Бидејќи општеството на жените им дозволи да бидат независни, истото им пружа и привилегии нивната независност да ја користат каде што им прдне, капираш?

Така што, ако една жена реши место дома да чисти, пере и готви, отиде на маникир, педикир или фризер, тоа го прави затоа што и СЕ МОЖЕ. И ти можеш да кенкаш и јадеш гомна и да те послужиме со празни чинии, како што доликува, но пак нема да дознаеш колку и дали истата жена е способна за во кујна, дали е способна сопруга или мајка.
Има бре финансиски добро потковани жени кои што можат да си платат ручек во ресторан или чистачка два пати неделно.
И не знам што е чудно или срамно тука.
Да не знам колку исцрпуваат погоре наведените работи веројатно нема да се најдам на темава уште помалце да реплицирам, затоа и ми е смешно што жени ми реплицираат.

Постојат и мажи кои делат исто мислење. Истиот тој маж е свесен дека жената ја трошат тие работи. И свесен е дека ако сака убава и негувана партнерка има два начини да го направи тоа. Или да биде добро ситуиран и да и помогне, односно да ја растовари од секојдневните обврски или пак двајцата да поделат обврски меѓусебно и синхронизирано да ги извршуваат.
Па така ќе им остане повеќе време да се посветат на децата и на себе си.
 

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
To BooBoo's lover:

I'll try and say this as simple as possible

 
Член од
13 август 2008
Мислења
1.145
Поени од реакции
893
Срамно е и очевидно е зашто е срамно!

Најпрво да појасниме еден факт, најголем дел жени не готват од преголем ќеиф да киснат во кујна туку затоа што некој МОРА да спреми храна. Ако мажот заработува многу е логично дека жената ќе го преземе готвењето врз себе ако немаат средства да земат готвачка. Притоа самата потенцираш дека мажот работи за да обезбеди егистенција ама забораваш дека тоа најчесто не го прави од ќеиф туку дека така ТРЕБА и МОРА. Задача на мажот е да заработи пари, ФАКТ! Притоа ако е способен да заработи за двајцата е одлично но и ако не може се труди да заработи максимум можно и тоа секој нормален маж го прави или знае дека треба да го прави.

Исто е и со готвењето. Не се очекува жената да мора да готви поготово ако имаат финансии да платат готвачка но се очекува жената да ЗНАЕ да готви за да во најмала рака и посочи на готвачката кои јадења да се спремат и да може да контролира дали се добро и квалитетно спремени. Епа ако и тоа и е тешко и не сака да научи нешто не е во ред со неа. За да бидам уште појасен и машко што не знае да закова една шајка, не знае да работи со бор-машина или не знае да искоси трева според мене е СРАМОТА!

Да сублимирам жената не мора да готви ако нема потреба за тоа но треба да ЗНАЕ исто како и мажот што не мора да кова сам шајки и да смени сијалица ама треба да ЗНАЕ :).

Познавам жени кои што не знаат да готват, односно немаат желба за истото и не прават повеќе од прости јадења.
Но затоа пак, за разлика од мене 3 пати боље шијат и рачно и на машина.
Што значи секој треба да го сработува, особено по дома она за кое има желба и она во кое е подобар од својот партнер.
Не е срамота да не сакаш, срамота е да тераш некој спротивно на неговата волја да го прави она што не го сака, поради општеството и непишаните правила.
 
Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.198
Искрено ти благодарам, зошто мислам дека од се срце ми го даде советот.
Но јас не се грижам за тоа, и не гледам зошто да се грижам. Мојот сексуален живот е мој, и никој не смее да ме праша со кој сум била или како сум била или зошто сум била. Мојот прв дечко не знаеше дека сум невина, се додека не дојде време да имаме секс :) Зошто многу добро знаеше дека такво прашање ќе не однесе во пропаст.
Добар маж за мене е оној што ќе ме разбира таква каква што сум, зошто јас ќе го разбирам и почитувам таков каков што е. Имам денеска, таков дечко, со кој сум долго време, а се дружам и со повозрасни луѓе, да не заборавам дека е тука моето семејство, кое максимално ме поддржува.
Јас немам потреба да се грижам за маж и деца, ниту ми е тоа некаква цел. Но тоа сум само јас, нели?
Реков, веќе повеќе пати, дека сакам да имам деца, и ќе ги имам, независно дали ќе имам маж или не. Се согласувам, дека како жена, еден ден, ќе ми биде важно да имам деца. Но дека треба јас да се прегазам себе и да се сменам, за да најдам добар маж???
Некако не, фала. Иако сепак ти благодарам.
Temata ne e kako tvoeto minato vlijae na tvojata idnina, taka da ne sakam da zabeguvam mnogu off topic. Samo nakratko. Tvojot seksualen zivot e samo tvoj, no samo do izvesna mera. Mnogu e ednostavno ova. Znaci pravi sto sakas, bidi slobodoumna, no ako si vo vrska, spodeli go tvoeto minato so parnerot, pa toj neka odluci dali saka da bide so tebe ili ne. Toj prviot decko sto ne te prasuval za tvoeto minato bil, bez navreda, mocko, zato sto sakal da bide so tebe po sekoja cena. Nikoj ne saka da bide se nekogo po sekoja cena, ima edna granica kade sto ljubovta se pretvara vo nesto ogavno. Zamisli deka nekoja devojka rabotela prostitutka, imala oralen seks so da receme preku 1000 mazi. E sega prekunuva so biznisot, i resava da se mazi. Zapoznava nekogo, pa ljubov, pa romansa, ludnici. Sto mislis, treba ili ne treba da mu kazi na partnerot za svoeto minato? Jas mislam deka treba, zatoa sto ako ne mu kaze, mu krie vazni informacii vrz cija osnova toj treba da resi za svojata idnina. Ako nego ne mu smeta, so be it. No nejzinato minato ne e, i ne moze da bide samo nejzina rabota.

Znaci bidi slobodoumna, pravi sto sakas, no imaj doblest da si go kazes toa. Brzo ke sfatis deka minatoto gi obelezuva lugeto mnogu posilno od kolku sto mislis, i im gi pravi izborite za vo idnina mnogu pomali. So losi izbori vo segasnosta, gi namaluvas sansite za podobra idnina. Lugeto sudat, toa e nivnata sustina. Lugeto ziveat vo i od vrednostite, onaka kako subjektivno gi imaat sfateno...

Druga rabota, toj uplavot od domasnite obvrski e smesen. Kolku zenata ke ima domasni obvrski ne zavisi tolku od samoto toa deka e zena, tuku od opstestveniot status na semejstvoto kade sto se naoga.

I da, sovetot bese iskreno daden.
 

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Познавам жени кои што не знаат да готват, односно немаат желба за истото и не прават повеќе од прости јадења.
Но затоа пак, за разлика од мене 3 пати боље шијат и рачно и на машина.
Што значи секој треба да го сработува, особено по дома она за кое има желба и она во кое е подобар од својот партнер.
Не е срамота да не сакаш, срамота е да тераш некој спротивно на неговата волја да го прави она што не го сака, поради општеството и непишаните правила.
Пак ќе потенцирам, не мора да сака ама треба да знае :wink:. Веќе спомнав дека ми е совршено јасно дека е готвењето заедно со домашните обврски нешто што најчесто не се прави со ќеиф туку го правиш затоа што мораш и тоа е многу јасно и не е за никаква осуда, баш напротив ако може мажот (финансиски или физички) да и помогне на жената да ја растерети од дел или од сите домашни обверски должен е тоа да го направи! Жена ослободена од тие обврски ќе биде многу посреќна и поодморна и ќе може многу повеќе време да му посвети нему и децата.

Сепак и тие прости јадења кои ги спомна се сепак јадење, така да и тие знаат само не нешто комплицирано и тоа е за мене сосема во ред. Кај мене би поминала девојка која знае макар и просто јадење да приготви, ќе знам дека ако притреба сепак ќе имам нешто за јадење а нема да мора да одиме во ресторан. Никој и не спомна дека мора да биде вируоз во кујна, нека знае просто ама здраво и во ред е.

Пак ќе се навратам на шајката, верувам не очекуваш маж ти да биде хаус мајстор ама сигурен сум ќе ти биде мило ако основни работи по дома знае сам да прави а не за секоја ситница да викате мајстор и дека ќе ти биде мило да ти каже, немај гајле маче сеа јас ќе средам и гледаш за 5 мин шајка е закована, сијалица сменета, гума сменета и слично. Мислам ме сфаќаш, не го тераш ама ќе си речеш овој за се го бива :). Е така и мажот ќе си мисли кога ќе знае дека АКО ПРИТРЕБА нема да остане гладен макар и со просто јадење. Мислам ме разбра што сакам да потенцирам :).

Шиењето не е баш соодветен пример затоа што не е основна човекова потреба и облеките од поодамна се купуваат веќе готови додека домашно спремената храна е основна човекова потреба и семејството треба да си ја спреми дома. Ниедна ресторантска храна не го има тој домашен квалитет и мои деца нема шанси да јадат по ресторани, ќе јадам домашно па дали жената, готвачка или некој трет ќе спрема храна и не е битно ама треба да е домашна во секој случај. Колку и да не ти е ќеиф верувам дека не би пуштила свои деца на редовна ресторантска храна туку би барала друга солуција која секако може да се најде ако имаш разбирање и подршка од партнерот.

Не е срамота да не сакаш, срамота е да тераш некој спротивно на неговата волја да го прави она што не го сака, поради општеството и непишаните правила.

Со ова се согласувам, никој никого не треба и не смее да тера туку работите треба да се прават со љубов за семејството и партнерот. Јас верувам дека и ти иако имаш наивидум спротивни мислења просто јадење знаеш да спремиш а можеби и нема да мораш затоа што ќе имаш готвачка. Со други зборови никој нема никого да тера и вистински партнер што те сака ќе најде начин да го извади максимумот од тебе за фамилијата без притоа да бара да се претвориш до домашна помошничка.

Постојат и мажи кои делат исто мислење. Истиот тој маж е свесен дека жената ја трошат тие работи. И свесен е дека ако сака убава и негувана партнерка има два начини да го направи тоа. Или да биде добро ситуиран и да и помогне, односно да ја растовари од секојдневните обврски или пак двајцата да поделат обврски меѓусебно и синхронизирано да ги извршуваат.
Па така ќе им остане повеќе време да се посветат на децата и на себе си.
Постојат и на крај ќе излезе исто мислиме различно се искажуваме. Сосема се согласувам со погорното, тоа е тоа, кратко и концизно го објаснува решението.
 
Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.308
Поени од реакции
8.437
Temata ne e kako tvoeto minato vlijae na tvojata idnina, taka da ne sakam da zabeguvam mnogu off topic. Samo nakratko. Tvojot seksualen zivot e samo tvoj, no samo do izvesna mera. Mnogu e ednostavno ova. Znaci pravi sto sakas, bidi slobodoumna, no ako si vo vrska, spodeli go tvoeto minato so parnerot, pa toj neka odluci dali saka da bide so tebe ili ne. Toj prviot decko sto ne te prasuval za tvoeto minato bil, bez navreda, mocko, zato sto sakal da bide so tebe po sekoja cena. Nikoj ne saka da bide se nekogo po sekoja cena, ima edna granica kade sto ljubovta se pretvara vo nesto ogavno. Zamisli deka nekoja devojka rabotela prostitutka, imala oralen seks so da receme preku 1000 mazi. E sega prekunuva so biznisot, i resava da se mazi. Zapoznava nekogo, pa ljubov, pa romansa, ludnici. Sto mislis, treba ili ne treba da mu kazi na partnerot za svoeto minato? Jas mislam deka treba, zatoa sto ako ne mu kaze, mu krie vazni informacii vrz cija osnova toj treba da resi za svojata idnina. Ako nego ne mu smeta, so be it. No nejzinato minato ne e, i ne moze da bide samo nejzina rabota.

Znaci bidi slobodoumna, pravi sto sakas, no imaj doblest da si go kazes toa. Brzo ke sfatis deka minatoto gi obelezuva lugeto mnogu posilno od kolku sto mislis, i im gi pravi izborite za vo idnina mnogu pomali. So losi izbori vo segasnosta, gi namaluvas sansite za podobra idnina. Lugeto sudat, toa e nivnata sustina. Lugeto ziveat vo i od vrednostite, onaka kako subjektivno gi imaat sfateno...

Druga rabota, toj uplavot od domasnite obvrski e smesen. Kolku zenata ke ima domasni obvrski ne zavisi tolku od samoto toa deka e zena, tuku od opstestveniot status na semejstvoto kade sto se naoga.

I da, sovetot bese iskreno daden.
Да, се согласувам со тебе до некаде. Треба да му признае, исто како што и тој треба да признае ако спиел со 1000 жени. Епа, сега ако можат, взаемно нека си простат. Ама, едно е да се занимаваш со проституција, а друго е да имаш сексуален живот. Првото, е девијантна појава во едно општество, второто е право на избор. Како и да е, јас нема да дозволам никој да ме прашува за ништо што сум направила, се додека јас не одлучам дека треба да му кажам. А тој, мочко или не, мислеше дека не сум невина, зошто никогаш не му кажав дека сум.
Како и да е, јас стојам на тоа дека секогаш треба да си наоѓаме партнер спорти себе. А дека јас ќе живеам некако (против себе) за некој друг.... Светот не е мал. Секогаш има некој што можеме да го запознаеме, и место каде што можеме да отидеме.

Да точно, за уплавот. Јас не се плашам од домашни обврски, туку не сакам кујни. Ама ич. :)
Знам други работи да правам, де :)
 
T

theTinule

Гостин
Од вакви лигави, детски и себични муабети, на човек му се создава одбивност да има сопствено дете.
Тинуле за разлика од тебе, јас сакам да имам убава и средена мајка. Сакам да има здрав изглед кој што и доликува на годините.
Некогаш животот ќе те сјебе гадно, па се претвораш во машина за правење пари, готвење и перење, и сите тие ситници кои се секојдневни, глупави, но потребни, те јадат немилосрдно со години.

Бидејќи општеството на жените им дозволи да бидат независни, истото им пружа и привилегии нивната независност да ја користат каде што им прдне, капираш?

Така што, ако една жена реши место дома да чисти, пере и готви, отиде на маникир, педикир или фризер, тоа го прави затоа што и СЕ МОЖЕ. И ти можеш да кенкаш и јадеш гомна и да те послужиме со празни чинии, како што доликува, но пак нема да дознаеш колку и дали истата жена е способна за во кујна, дали е способна сопруга или мајка.
Има бре финансиски добро потковани жени кои што можат да си платат ручек во ресторан или чистачка два пати неделно.
И не знам што е чудно или срамно тука.
Да не знам колку исцрпуваат погоре наведените работи веројатно нема да се најдам на темава уште помалце да реплицирам, затоа и ми е смешно што жени ми реплицираат.

Постојат и мажи кои делат исто мислење. Истиот тој маж е свесен дека жената ја трошат тие работи. И свесен е дека ако сака убава и негувана партнерка има два начини да го направи тоа. Или да биде добро ситуиран и да и помогне, односно да ја растовари од секојдневните обврски или пак двајцата да поделат обврски меѓусебно и синхронизирано да ги извршуваат.
Па така ќе им остане повеќе време да се посветат на децата и на себе си.
omg. Некој себеси се нарече за лигав, дете и себичен.
Иди раскажи и го муабетов на мајка ми (damn it пак ја посочувам за пример) шо изглеа ко 30 на 50, а цел живот готви дома, чисти, пегла, пере, работи (и тоа со мали деца) и има прекрасна комуникација и со мене и со брат ми дома.

Муабетот дека поише сакам да јадам ти го кажав дека, подобар однос ќе имам со мајка ми дома ако ми праи за јадење, отколу да ми покажува математика. Кој вика дека после јадењето морам да го испратам детето у соба да учи? Тоа ти би направила така?

Жените сами си го бараа на времето. Некои можат да се носат со тоа, некои не можат.
Ти пример, не можеш да се носиш со тоа. Не можеш да готвиш, да переш, да пеглаш и да работиш истовремено, пошо викаш дека не би имала време и нејќеш да изглеаш ко 60 годишна баба на 40.

На крај краева, ако ти е толку тешко и да работиш и да переш, готвиш, пеглаш истовремено, кој те тера?
Кој те тера да се мажиш, уопште?
It's a free country, isn't it?
Немој да се мажиш, ќе му ги потрошиш сите пари на маж ти за јадење у кафана, педикир, маникир, фризер, козметичар, масер, фитнес...

Ама веќе ко ќе стапиш у брак, ти си должна, обврска ти е, така покажуваш љубов и грижа, како мајка и како сопруга, да се грижиш за домот, а не да се грижиш дали ти се ноктите излакирани ил не. Не викам да се запоставиш скроз, ама времето што го одвојуваш за себе сега, кога си не мажена, ќе го Нема ко ќе се омажиш. Разбери.
 
S

Shellshock nam67

Гостин
ne ste normalni ej do kaj ja doteravte temava vazno e da ima sloga megju partnerite se drugo e stvar na dogovor
 
Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.579
Сексилишс не е се во надворешниот изглед има нешто и од внатре што е многу поважно, и има работи кои се многи поважни од изгледот и кариерата, на пример фамилијата.
Но тоа е твое мислење, а мое мислење е дека твоето мислење не е правилно ,убаво е да бидеш чист и дотеран, но тоа не е на прво место. Премногу материјалистично, себично, и одбивно ладно. Нема љубов во тоа што го збориш., а кога станува збор за живеење на правилен живот љубовта е на прво место, шминките и берберот се далеку под љубовта и благодетите кои произлегуваат од неа.
За јадењата, колку и да имам пари и да можам да си дозволам ручек во најдобриот ресторан, за мене секогаш ке биде повкусен ручекот на мојата мајка, баба, или жена, затоа што знам дека тој ручек не е направен од интерес(за да биде платен) туку од љубов, зошто некој мислел на тебе, дека си работел и дека си гладен и сакал да ти помогне, кога веке си уморен и гладен барем глад да не чувствуваш.
Не важи ова само за жените, јас истото би го правел ако мојата жена е заморна и гладна. Не се вкусува само јадењето додека се јаде се вкусува и мислата со која било тоа јадење направено, и тој вкус е далеку поубав.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom