- Член од
- 21 јануари 2009
- Мислења
- 8.599
- Поени од реакции
- 8.654
Мајка ми е главен финансиски извор дома, зошто е пообразована од татко ми и има подобро работно место.Си чул за семејства кај што мајката е „главна финансиска чешма“? Или слабо?
Има мажи што седат дома, гледаат фудбал и пијат пиво по 5 литри на ден.
Ти немаше да се пwашиш од тоа да не е муж ти ваков? Или, полошо, да не стане ваков?.
Татко ми не пие цел ден пред ТВ, работи и заработува чесно.
Доаѓа порано од работа, и поради тоа, има повеќе време да се одмори, па готви за мајка ми и сестра ми, јас сум вегетеријанец.
Неговите обврски околу куќата се исти што и на мајка ми, со тоа што мајка ми никогаш не искосила трева и не го прошетала кучето, а тој никогаш не избришал прашина и никогаш ништо не испрал. Знае да пегла, но тоа е моја обврска, па ниту тој ниту мајка ми не пеглаат.
Пред неколку години, мајка ми зимаше поголема плата, па никој не чистеше, имавме чистачка. Единствено татко ми косеше трева, мајка ми переше, а јас редев тањири во машина и пеглав.
Ништо не е недостижно, се е компромис. И само многу многу труд вложување во таа институција наречена семејство.
--- надополнето ---
Да. Мечтаам откако ќе ми помине желбата да немам обврски ниту према маж, ниту према деца, да ми се здосади од таквиот живот. И не е се во тоа колку пиеш. Има тука нешто што се вика кариера. А сите добро знаеме, дека жена со деца, малце потешко добива добра работа. И ова многу добро го знам. Мислам дека е неправедно жените да се откажуваат од својот професионален успех или амбиции, за сметка на тоа на 25 да родат дете. Ако завршиле навремено факултет - 22, до 25 нема да успеат нешто многу. Ако е поамбициозна, тука доаѓа и специјализација/магистратура. Е, како по ѓаволите, во сето тоа истовремено ќе успее? Детето не е цвеќе па да му се радуваш, и заслужува повеќе од тоа да поминеш едвај половина час со него во денот. Јас сакам да имам маж и деца, тогаш кога ќе ослободам време за нив. Можеби има жени на кои поважно им е што поскоро мајки и сопруги да станат, и јас немам ништо против тоа, ако се така среќни.Но мечтаете вашите лудувања и пијанчења да ги завршите среќно со брак?
Но јас не сум една од нив.