Зошто младите молчат?

• Креатор на темата city
  • Време на започнување

ЅОНЕ

сакам скопско
Член од
25 јануари 2007
Мислења
588
Поени од реакции
31
Само се прашувам како би поминала лименката што е кај нас на кеј да е во Атина на некое исто така битно место :raz:

Член од
27 ноември 2007
Мислења
619
Поени од реакции
45
Грциве протестираат со уништување на се што им стои на патот, а нашиве протестираат со ставање на превези преку уста како безгласни букви.... И после сакаме некој да не почитува или сл. кога самите се угнетуваме:uvo:. Па ајде до нас или до другите е:jaj: ??? Ваше мислење:
Беше организиран мирољубив протест ос симболично значење, преку кое со превезување на устата требаше да се истакне немилосрдната позиција на студентот во општеството и неможноста истипот слободно да се изразува. Комплетно различни концепции за протест споредуваш, многу неинформирано. У Грција кикнале некој копук и се кренале, пошо на пола маало дечко им бил :pos2::pos2:, шала, протести со кршење и тепање се ко да пљукаш у ветер. И на крај, оние ебиветри пред Грчка амбасада у саботата, нема зборови, нешо демек анархисти, сочувство, солидарност, хех, ги знам тие таквите, кењаат еу и нато, а баш тие еу им дале стипендија за студирање негде у ЕУ. Убаво за нив не се жалам мене вака ми е убаво,а и ваквите протести единствено можат да вродат со плод. Времето ќе покаже. А грчкиве анрхисти, ќе шмирглаат мастики на Омонија цело лето.

Само се прашувам како би поминала лименката што е кај нас на кеј да е во Атина на некое исто така битно место :raz:

Иначе лименката е по заслуга на Агрон Буџаку, за 25 евра квадрат шо го шитна плацот. Трифун не е крајната мета кај шо сите нишанат, додуша и него да го потрефат коа ќе пукаат би било супер.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
До нас е. Дефинитвно. Народот ќути, ја наведнува главата. Особено младите. Младите, студентите ќутат, не превзимаат ништо, на ниедна неправда не реагираат, се уште се водат според старата изрека : Наведната глава, сабја не ја сече. Свеста е отидена во минус и вакви работи ќе се случат, само ако и кога ќе дојде до кревање на општата свест и кога ќе пројде периодот на хибернизација, кој веќе трае навистина долг период.

Не дека оправдувам насилство, ама некогаш треба да се слушне и нашиот глас.

ЅОНЕ

сакам скопско
Член од
25 јануари 2007
Мислења
588
Поени од реакции
31
Беше организиран мирољубив протест ос симболично значење, преку кое со превезување на устата требаше да се истакне немилосрдната позиција на студентот во општеството и неможноста истипот слободно да се изразува. Комплетно различни концепции за протест споредуваш, многу неинформирано. У Грција кикнале некој копук и се кренале, пошо на пола маало дечко им бил :pos2::pos2:, шала, протести со кршење и тепање се ко да пљукаш у ветер. И на крај, оние ебиветри пред Грчка амбасада у саботата, нема зборови, нешо демек анархисти, сочувство, солидарност, хех, ги знам тие таквите, кењаат еу и нато, а баш тие еу им дале стипендија за студирање негде у ЕУ. Убаво за нив не се жалам мене вака ми е убаво,а и ваквите протести единствено можат да вродат со плод. Времето ќе покаже. А грчкиве анрхисти, ќе шмирглаат мастики на Омонија цело лето.

Иначе лименката е по заслуга на Агрон Буџаку, за 25 евра квадрат шо го шитна плацот. Трифун не е крајната мета кај шо сите нишанат, додуша и него да го потрефат коа ќе пукаат би било супер.
Пилично сум информиран за што се протестираше и кое беше значењето на црните превези преку устите... Но не ли мислислиш дека доста е веќе само да се заќутуваме самите себе и да ги наведнуваме главите или пак најлошо од се да се правиме дека ништо не се случува??? И немора да се гледа на протестите во грција само на кршење и палење да погледнеме малку на масата која излага на протест, а не како што кажа Мрно кај нас 2-3 пред грчка амбасада 5 мин. после ќе свратат до седмица на јадење и дома ...

-----<-<@

loso kure
Член од
10 ноември 2008
Мислења
494
Поени од реакции
23
фатени биле Македонец, Русин и Американец, од некое племе з џунглата, и сеа почнале да ги мучат...им стаиле стол а на столот шајка 15 см, и у руки...оооООООоооо рук...право на столчетооооооооо...

Американецот

АААААААААА...факен...ово оно, сеа ке виите вие, коа ке дојат нашине ке ве сравнат со земјата...

Русинот

УУУУУУУУЈЈЈ...з паклој...ке видите моите шо ке ви напраат...лом...крај...

Македонецот

...

:toe:

Племето

абе, ти бе кутиш, е те боли тебе бе

Македонецот

...пааааааа шо знам бе...може така треба...

:tapp:

TWEETY***

Мy life..my rules..any questions?
Член од
18 февруари 2006
Мислења
2.041
Поени од реакции
66
Па за такви работи Грците се многу сложни.
Ние меѓу себе се пљујаме за името,а бараме од другите да не признаат.Е тоа не оди така.

Член од
27 ноември 2007
Мислења
619
Поени од реакции
45
Пилично сум информиран за што се протестираше и кое беше значењето на црните превези преку устите... Но не ли мислислиш дека доста е веќе само да се заќутуваме самите себе и да ги наведнуваме главите или пак најлошо од се да се правиме дека ништо не се случува??? И немора да се гледа на протестите во грција само на кршење и палење да погледнеме малку на масата која излага на протест, а не како што кажа Мрно кај нас 2-3 пред грчка амбасада 5 мин. после ќе свратат до седмица на јадење и дома ...
Многу е битно за што се протестира и тој шо протестира колку е засегнат по тоа прашање. Конкретно за тие пред грчка, дигам ручна не коментирам ќе ми треба цистерна осветена вода да си ја исперам устата.
Поентата ми е дека, во последниов месец се вложуваат повеќе напори во ,,освестување,, на студентот. Со кршење и палење не се постигнува ништо. Коа беа протестите во Битола, 2001, коа искршиле слаткарници(чиишто боза-мајстори се Албанци), неколку дена подоцна на неколку метри пдоле од тамо не знам како се викала слаткарницата, имало графит , АМАН ЛУЃЕ ЦРКНАВМЕ ЗА БОЗА.
Исто како и што ако син ти се дрогира, и му учукаш една , расол го направиш, ем без син ќе останеш, ем ако не се освести дека не е правилно тоа без разлика какви отстапки треба да прави, нема да го опаметиш со ќотек.

kpbKENGUR

Devil's Advocate
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.132
Поени од реакции
201
Па за такви работи Грците се многу сложни..
сложни за деструктивни протести? не го нарекувам јас тоа слога. не го поддржувам тоа што го прават, пошто невини лица трпат кои исто се грци, и исто се револтирани од убиството на младичот или која и да е причина. зашто нечиј дуќан да гори? зашто да е ограбен? зашто нечија кола да е превртена?

поштувам мирни протести, организирани и МАСОВНИ... последното ни фали нас. ништо повеќе.

ЅОНЕ

сакам скопско
Член од
25 јануари 2007
Мислења
588
Поени од реакции
31
Многу е битно за што се протестира и тој шо протестира колку е засегнат по тоа прашање. Конкретно за тие пред грчка, дигам ручна не коментирам ќе ми треба цистерна осветена вода да си ја исперам устата.
Поентата ми е дека, во последниов месец се вложуваат повеќе напори во ,,освестување,, на студентот. Со кршење и палење не се постигнува ништо. Коа беа протестите во Битола, 2001, коа искршиле слаткарници(чиишто боза-мајстори се Албанци), неколку дена подоцна на неколку метри пдоле од тамо не знам како се викала слаткарницата, имало графит , АМАН ЛУЃЕ ЦРКНАВМЕ ЗА БОЗА.
Исто како и што ако син ти се дрогира, и му учукаш една , расол го направиш, ем без син ќе останеш, ем ако не се освести дека не е правилно тоа без разлика какви отстапки треба да прави, нема да го опаметиш со ќотек.
Шефе пак не се разбираме значи мене целта не ми е да ги земам грците за кршењето, плењето и тепањето! Целта ми е на организацијата и масовноста :salut: Што кај нас ја нема за жал:toe:

Член од
22 април 2008
Мислења
142
Поени од реакции
17
’Младите’
мудруваат ко старци,
се срамат ко деца,
и се збунуваат ко тинејџери.

Изморени, остарени или збунети: се’ се, само не се - млади:)

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
Се случувало нешто деновиве, и жал ми е што сега дознав и не присуствував...

Се разбранува студентската мисла

Слободна студентска мисла, настанот кој го највив пред неколку дена се случи и резултираше со 9 говорници, 100тина посетители, силни аргументации, гласни говори, воодушевена публика.
Очигледно е дека постои критичка маса и дека истата треба да биде поддржана.
А поддршката е неминовна кога акцијата се гради со верба, ентузијазам и чистина. На блогот на организаторите веќе се пишуваат впечатоци, поддршки, критики. Поддржуваат и медиумите и блогерите и колумнистите.
Студио 2 на А2 реализираше одличен прилог. Доволно кажува, па нема потрева подетално да раскажувам како поминал настанот.
Фили Петровски посвети колумна инспирирана од Слободната студентска мисла.
Во перидов кога очигледно се бранува студентската мисла, се случува уште еден обид за мотивација на студентите - блиц протест за студентски глас пред УКИМ. Протест против замолчувањето на стидентите, против гасењето на студентските медиуми, против монополскот пристап во студентското организирање. Кузевски објави повеќе за протестот.

Значи еве сумирано во прилогов тука.

И еве го официјалниот блог тука.

Ајанта

Македонка
Член од
21 декември 2008
Мислења
580
Поени од реакции
37
Младите не молчат, општеството ги премолчува, т.е можете да сретнете во медиуми само младински изблици на незадоволство по нарачка, се друго е на стенд бај. Освен ова не се организирани во некоја глобална организација, некој вид младински синдикат:wink: од тип на пр. на женското лоби, туку се разделени по разно-разни МО на ПП (читај:промовирани во неплатени лепачи на плакати):nenene:

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
абе не е до владата , до нас е , ние сме си виновни за нашиот неуспех .
СЕ од нас зависи , само колку паметни има

Kajgana Shop

На врв Bottom