Зошто младите молчат?

• Креатор на темата city
  • Време на започнување
Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Повод за темава ми беше вечерашнава емисија Чуму, па искрено ме интересира мислењето на широката КАЈГАНО-ФОРУМЏИСКА популација.

Во време кога политичарите многу малку размислуваат за младите, кога скоро ништо не се прави за нив.И кога инстутцијата која постои за да прави нешто за младите (мислам на Агенцијата за млади и спорт) ништо не презема....Што мислите зошто мислите зошто молчат младите?

И што треба да се преземе да се смени ова ситуација?

Имајќи ги на ум протестите на студентите кои се случија пред кратко време во франција.
Морам да го ставам овој клип овде, одлично би се вклопил. Го има на уште една тема, но во друг контекст.
Мислам дека мораме да престанеме да го прифаќаме минималното како доволно. Кога ќе почнеме да се цениме како луѓе, тогаш ќе успееме да се побуниме против сите овие работи кои типов ги наброја. :back:

N

n/a

Гостин
Комплексно и широко е објаснувањето зошто младите во Македонија тешко се решаваат и стигнуваат до заеднички интереси и цели.
1.Една единка на 17-25 год,толку несигурна во својата моќ (која што да се разбереме,и те како ја поседува) најдобро функционира во толпа.
Толпата како средство и можност за искажување на својот став НАМЕРНО и ПРОМИСЛЕНО му е одземена на младиот човек во Македонија уште во текот на шеесетите год. на минатиот век.
Скопје е единствениот град во Европа каде што не постои единствен студентски град.
Студентските домови се намерно раштркани низ Скопје,со оддалеченост помеѓу нив од 6-7 безбедни километри.
Формирањето на толпата е... и те како отежнато.
2.Денешните млади генерации се и те како скептички расположени и неуверени во себе.Блискоста и желбата за споделување на информации и пред се заедничко делување,не е на ниво.
3.Акциите од заеднички тип се поистоветуваат со политика.
Политиката со политичките партии.
А политичките партии и те како им должат неисполнети ветувања на граѓаните,соодветно... и ваквите акции веднаш добиваат негативен предзнак и без солиден бекграунд и дразба,завршуваат стартно отфрлени.
4.Регрутирањата во политичките партии во Македонија започнуваат на 16 год !
Соодветно,еден таков партиски `војник`, во глобал е спремен да прима наредби само од партискиот штаб.
А ова е и те како голема штета и осакатување на демократијата во Македонија.

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Во земја каде економската ситуација е катастрофална, односно луѓето немаат за леб, прилично е невозможно “младата мисла“ да се насочи на бунт против идеологија. Тоа е како човек да почне да трча пред да научи да оди...

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.583
Поени од реакции
89
Скопје е единствениот град во Европа каде што не постои единствен студентски град.
Студентските домови се намерно раштркани низ Скопје,со оддалеченост помеѓу нив од 6-7 безбедни километри.
Формирањето на толпата е... и те како отежнато.
4.Регрутирањата во политичките партии во Македонија започнуваат на 16 год !
Соодветно,еден таков партиски `војник`, во глобал е спремен да прима наредби само од партискиот штаб.
Ете ги проблемите. Само не е 16 туку ако тато и мама се во партија, членството е од раѓање :)
Во земја каде економската ситуација е катастрофална, односно луѓето немаат за леб, прилично е невозможно “младата мисла“ да се насочи на бунт против идеологија. Тоа е како човек да почне да трча пред да научи да оди...
Младата мисла е насочена кон пари и функции, а не идеологии. Затоа што од идеологија не се живее нели.
Се случувало нешто деновиве, и жал ми е што сега дознав и не присуствував...

Се разбранува студентската мисла

Слободна студентска мисла, настанот кој го највив пред неколку дена се случи и резултираше со 9 говорници, 100тина посетители, силни аргументации, гласни говори, воодушевена публика.
Очигледно е дека постои критичка маса и дека истата треба да биде поддржана.

А поддршката е неминовна кога акцијата се гради со верба, ентузијазам и чистина. На блогот на организаторите веќе се пишуваат впечатоци, поддршки, критики. Поддржуваат и медиумите и блогерите и колумнистите.
Студио 2 на А2 реализираше одличен прилог. Доволно кажува, па нема потрева подетално да раскажувам како поминал настанот.
Фили Петровски посвети колумна инспирирана од Слободната студентска мисла.
Во перидов кога очигледно се бранува студентската мисла, се случува уште еден обид за мотивација на студентите - блиц протест за студентски глас пред УКИМ. Протест против замолчувањето на стидентите, против гасењето на студентските медиуми, против монополскот пристап во студентското организирање. Кузевски објави повеќе за протестот.
Еве те гледам тебе ко интелегентен студент, бунтовен и бајаги досаден. Ако си студент на Кирил и Методиј универзитетот во Скопје само нешто да ти објаснам.
Ова на кое си сакал да присуствуваш е препукување СДСМ против ВМРО. Едните дојдоа на власт(ВМРО) почнаа да го превземаат факултетот, ставаат свои луѓе и се полнат со пари а на СДСМ не им се допаѓа тоа затоа што они си лапаа пари и местеа нивни луѓе до пред некое време :)
И сега заради комуњарското радио(да комуњарско а не независно) СДСМ преку нејзини нгоа, организации и студентски полтрони и партиски курви организира "чесни, добронамерни и анти-партиски" трибини, протести и говорници за да пробаат да ги разоткријат корумпираните ВМРО-овци и да си дојдат они пак на лоповската позиција :)

Сумирано, два кура те ебат а ти мислиш дека си авантгарден и ќе смениш нешто. Тажно...

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772

Слободна студентска мисла, настанот кој го највив пред неколку дена се случи и резултираше со 9 говорници, 100тина посетители, силни аргументации, гласни говори, воодушевена публика.
А поддршката е неминовна кога акцијата се гради со верба, ентузијазам и чистина. На блогот на организаторите веќе се пишуваат впечатоци, поддршки, критики. Поддржуваат и медиумите и блогерите и колумнистите.
Студио 2 на А2 реализираше одличен прилог. Доволно кажува, па нема потрева подетално да раскажувам како поминал настанот.
Во перидов кога очигледно се бранува студентската мисла, се случува уште еден обид за мотивација на студентите - блиц протест за студентски глас пред УКИМ. Протест против замолчувањето на стидентите, против гасењето на студентските медиуми, против монополскот пристап во студентското организирање. Кузевски објави повеќе за протестот.

Значи еве сумирано во прилогов тука.

И еве го официјалниот блог тука.
Јован, јас присуствував мил, и верувај ми дека не си пропуштил ништо... Млатење празна слама, еуфоричност која трае 2 дена и потоа се` е исто. Имаше 2 издржани говори од 9. Еден тип, дури и споил телевизиски маркетинг, фудбалери и религија во еден говор...:uvo: Кога излегов од таму бев полна со негативна енергија која ми ја набија со константно кукање за тие студентски прашања во кои се задржувале по 4 -5 дена... Заради раздорот, ах, нема едноумие, затоа нема ни акција...

M

marsovka

Гостин

Значи еве сумирано во прилогов тука.

И еве го официјалниот блог тука.
не може пак да се повтори ова некако на пример после празниците?

Член од
3 јануари 2009
Мислења
75
Поени од реакции
3
Студентите во Македонија денес се исполитизирани до крај.
Претседателите на студентските организации се практично партиски пиони на една од двете најголеми партии во земјава.
Но ме загрижува таа маса на неопределени студенти, студенти кои учат и не ги занима политика. Тие студенти кои се дојдени да учат, а не само да завршат факултет и да се вработат во фирмата која ја поседува неговата фамилија.
Овие студенти секогаш остануваат последни.
Тие студенти се изворот на идеолошки мисли-она што и потребно на секоја држава за да може да опстојува.
Но за жал како и се во Македонија овие студенти заминуваат надвор од државата, а тие што остануваат се без работа или потклекнуваат под нозете на власта.
Уште пожалосно е што бројот на овие студенти вртоглаво се намалува.

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
нема лага во клипов опишана е вистинската ситуација

Член од
13 јануари 2009
Мислења
6
Поени од реакции
0
Za Redneck Rebel:
Od kade takva informacija be decko? Alal da ti e kako si ne procenil. Epa greska. Zal mi e, ali greska. Ne te biva. A i nemoze da te biva ako si fraer na forum od pred monitor. So mrcenje i mudri misli na forum ne se prai ama bas nisto. Nastanot ne go naprai ni SDSM, ni VMRO, ni bilo koja politicka partija u drzavava. Go napravivme nie. Trojca studenti. I sami sobiravme publika, i sami si gi spremavme govorite, i sami najdovme prostor, i sami se napraivme. Da ni dojdese i ti i site ostanati sto znaete da mudruvate na tastatura, ke imase poveke od 100 gosti. Ama i vaka ni bese super. Ne ni trebate koga znaete samo neosnovani komentari da davate. Ke se osvestite ama malce kasno ke bide.
I druga rabota, da ti dokazam deka treba ubavo da se rasprasas pa da dades mislenje, nemase vrska ovoj nastan so studentskoto radio. Ama ic nemase vrska. Ova bese protest ne za studentskoto radio, nego za oratorskata vecer na praven fakultet. Nejse, sto ima da ti objasnuvam i ja.

http://slobodnastudentskamisla.blogspot.com/

Eve ti sam procitaj si.

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Зошто молчат младите?
Па највероватно зошто нивните родители молчеле,нивните дедовци молчеле,нивните прадедовци,нивните пра пра...молчеле.

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
Od kade takva informacija be decko? Alal da ti e kako si ne procenil. Epa greska. Zal mi e, ali greska. Ne te biva. A i nemoze da te biva ako si fraer na forum od pred monitor. So mrcenje i mudri misli na forum ne se prai ama bas nisto. Nastanot ne go naprai ni SDSM, ni VMRO, ni bilo koja politicka partija u drzavava. Go napravivme nie. Trojca studenti. I sami sobiravme publika, i sami si gi spremavme govorite, i sami najdovme prostor, i sami se napraivme. Da ni dojdese i ti i site ostanati sto znaete da mudruvate na tastatura, ke imase poveke od 100 gosti. Ama i vaka ni bese super. Ne ni trebate koga znaete samo neosnovani komentari da davate. Ke se osvestite ama malce kasno ke bide.
I druga rabota, da ti dokazam deka treba ubavo da se rasprasas pa da dades mislenje, nemase vrska ovoj nastan so studentskoto radio. Ama ic nemase vrska. Ova bese protest ne za studentskoto radio, nego za oratorskata vecer na praven fakultet. Nejse, sto ima da ti objasnuvam i ja.

Eve ti sam procitaj si.
на кого му се обраќаш?
ако е на мене тогаш во заблуда си

јас само го пренесов постов и воопшто не ве нападнав, баш ја поздравувам вашата иницијатива и воедно би сакал да учествувам следниот пат, ако не поинаку, барем со присуство во публика

поздрав, пријатен престој на форумов :salut:

Член од
13 јануари 2009
Мислења
6
Поени од реакции
0
Јован, јас присуствував мил, и верувај ми дека не си пропуштил ништо... Млатење празна слама, еуфоричност која трае 2 дена и потоа се` е исто. Имаше 2 издржани говори од 9. Еден тип, дури и споил телевизиски маркетинг, фудбалери и религија во еден говор...:uvo: Кога излегов од таму бев полна со негативна енергија која ми ја набија со константно кукање за тие студентски прашања во кои се задржувале по 4 -5 дена... Заради раздорот, ах, нема едноумие, затоа нема ни акција...
Fantasticno. Kakov prekrasen izdrzan komentar. Da ti e merak da go citas. Ednostavno dava do znaenje deka toj sto go napisal verojatno ne mislel dodeka go pisuval. Ajde ako si gi slusala govorite, kazi sto ne cinese. I samo daj malku pologicni objasnuvanja od toa so slamata i slicno. Ednoumie nema i ne treba da ima, poise mislenja popametno e. Akcija ima, ama tesko e da ja prepoznes izglea. A razdorot ti go prais. I ne upotrebuvaj vakvi zborovi, ne te praat popametna.

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Fantasticno. Kakov prekrasen izdrzan komentar. Da ti e merak da go citas. Ednostavno dava do znaenje deka toj sto go napisal verojatno ne mislel dodeka go pisuval. Ajde ako si gi slusala govorite, kazi sto ne cinese. I samo daj malku pologicni objasnuvanja od toa so slamata i slicno. Ednoumie nema i ne treba da ima, poise mislenja popametno e. Akcija ima, ama tesko e da ja prepoznes izglea. A razdorot ti go prais. I ne upotrebuvaj vakvi zborovi, ne te praat popametna.

За да бидам паметна, не ми е потребен вокабуларот, но кога веќе го поседувам, ќе го употребувам. :pipi: Најпрво, ќе ти кажам дека навистина го почитувам твојот напор, како и напорот на сите оние кои се` вложиле себеси во тој настан. Но, не заборавај дека и јас сум оратор, така што многу убаво можам да забележам кога некој го пишувал говорот 15 минути пред настап... Ајде сега ти мене кажи ми, зошто сум јас должна да ги слушам фрустрациите на ,,Колку е тешко да се напише говор"...? Не заборавајте дека го искомпромитиравте победникот на ораторска вечер... практично маме му и*авте... Или, не мораше тој вундеркиндот со фудбалот, рекламите и религијата, да плагијатизира цитат од Zeitgheist што цело Скопје го изгледало... Значи, иако "ваши сопствени", дел од говорите беа "ваши препишани". Како да ви се` даде да пишувате слободни говори на правен, кога сто години по ред, изгледа како истите да ги пишувал предпубертетлија? Тоа е причината заради која не ви беа дозволени слободни говори. Секаде е бирократија. Лижавче-типот е цар! Е заради него, не жалам што дојдов:wub:. Но - покрај говор, тој имаше и способности... Без навреда, но тоа го немавте повеќето од вас. Во врска со негативната енергија со која ме наполнивте... Во еден говор слушнав, дека на студентски прашања се` умирало по 6 дена... Епа ако сакате со бројче и термин ко на преглед, можете да го предложите тоа на факс. Не сте 20 души, се` работи за шта ти знам таму колку луѓе што чекаат да се запишат. Не е само да се` плука на сите останати, без да се` тргне од себеси. Утре, вие ќе бидете тие што ќе стојат построени таму, знаете зошто? Затоа што нема едноумие, нема прогресивна мисла, туку има само кукање... А јас, бидејќи сум матурантка, не можам да создадам раздор, како што можеш се надевам, да согледаш.:back:

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Од детево ќе биде добар политичар,има лидерски способности кој се гледаат од авион.Концизни реченици,добар тон на глас и претставителност,ретко се гледа на денешницава,сите потпароли можат вода да му носат и многу ПР во земјава.
Но во говорот има голема доза на омраза.Студенски збор Да,но потикнување на етничка нетрпеливост е последното нешто што ни треба од младината.Секој има право да учи на својот мајчин јазик.Како пример ќе спомнам моја пријателка,албанка.15 пати беше буткана на последниот испит како резултат на нејзината националност на филозофски факултет.Го положи пред комисија.Го зборува литературниот македонски јазик подобро од 70% во земјава,а ја сака повеќе од 80% од популацијата кој се маваат во гради.Затоа не гледајте преку призмата на национализмот,зошто тој води кон пропаст и ништо друго.
Добро е да се организираат,да дебатираат,да изнесуваат идеи и ставови,но лошоо е кога ќе поминат граници.

Kajgana Shop

На врв Bottom