Зошто интелигентните луѓе се понесреќни?

kusi

glory for man utd
Член од
12 мај 2008
Мислења
295
Поени од реакции
3
па зашто се премногу интелегентни :jaj: и нема кој да ги свати т.е. ние обичните смртници не ги разбираме у тоа што зборт и што сакаат а и неможат да се посветат на себе затоа што премногу работат

Член од
13 април 2008
Мислења
7.592
Поени од реакции
6.959
Ne se soglasuvam. Onie bubalicite mozda i ne se koj znae kolku srekni i zadovolni od zivotot i od samite sebe. Ama inteligentnite se i te kako srekni. Posto inteligentniot ima potencijal za ucenje i napreduvanje, a toa moze da go iskoristi. No gi ima i takvi koi se mrzelivi, ama inteligentni i vo zivotot se snaogaat preku intuicijata (koja mnogu im raboti), opsti poznavanja, filuvanja, sekavanja (toa pali mnoooogu u skolo) i t.n. Taka da ubavo e da si inteligenten, da posvetuvas vnimanie na ucenjeto kolku sto smetas deka ti e dovolno (a toa ne e mnogu) i potoa ostanatiot del od vremeto mozes da go si posvetis i pomines onaka kako sto ti sakas i ti e keef. Super, neli ... !!!* ;)

Medea

Облинеса
Член од
25 април 2007
Мислења
2.973
Поени од реакции
3.269
Зависи многу од човекот,ако по природа е позитивен и интелигентен, не верувам дека би бил несреќен-секоја негова цел ќе биде остварлива преку оптимизмот низ реалните потези.Но, факт е дека кога знаеш повеќе, поголема е веројатноста да бидеш несреќен, или во најмала рака да ти се чини дека ништо нема смисла, се заморуваш со длабоки, филозофски или ете, мудри размислувања, кои понекогаш знаат и можат да те погодат.
Има и неинтелигентни кои се несреќни, верувам.

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Затоа тој психијатарот ми вика дечко ти многу си несреќен и осамен и најдобро би било да студираш на Оксфорд :pos: :pos: :pos: :pos: :pos:

Не стварно серизно ... баш сум среќен :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos:

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Има различни видови интелигенција па според тоа како човек ќе си го насочи животот, во кој правец, професионално да му одговара на неговиот тип интелигенција така ќе му зависи среќата.

Linguistic and Verbal Intelligence A person strong in this area is good with words. They are often good at writing, reading, and talking about things. This group often includes writers, poets, lawyers and public speakers.
Logical and Mathematical Intelligence
A person strong in this area is good with math and logic problems. They often enjoy solving mysteries, reading about scientific discoveries, and like to figure out how things work. They are also usually good with computers and a variety of other gadgets.
Spatial Intelligence
A person strong in this area is good with pictures and images. They are often good at putting puzzles together. They appreciate art and photography, like to draw or doodle, notice details, prefer geometry over algebra, and are good at directions.
Body and Movement Intelligence
A person strong in this area is good with sports and movement. They often talk with their hands, like to build things, clown around in class, have great balance, and are good at a variety of sports.
Musical Intelligence
A person strong in this area is good with music and rhythm. They can often read music, remember old songs, notice patterns, and can naturally figure out how to play a tune on an instrument.
Interpersonal Intelligence
A person strong in this area is good with people. They are good listeners, can read body language, hate injustice, can see through people who aren’t being honest, hurt when others hurt, enjoy deep conversations, and often reach out to others who are hurting. Educators, counselors, salespeople, religious and political leaders all need a well-developed interpersonal intelligence.
Intrapersonal Intelligence
A person strong in this area is good at analyzing things. They often think a lot and are highly aware of their strengths and weaknesses. They also often keep a journal and think deeply about life.
Naturalist Intelligence
A person strong in this area is good at understanding nature. They enjoy the wilderness and like to read about nature. They also categorize things, collect things, and enjoy studying plant parts.

http://www.lifehack.org/articles/communication/whats-your-intelligence-type.html

Член од
26 април 2010
Мислења
11
Поени од реакции
0
Ne se soglasuvam. Onie bubalicite mozda i ne se koj znae kolku srekni i zadovolni od zivotot i od samite sebe. Ama inteligentnite se i te kako srekni. Posto inteligentniot ima potencijal za ucenje i napreduvanje, a toa moze da go iskoristi. No gi ima i takvi koi se mrzelivi, ama inteligentni i vo zivotot se snaogaat preku intuicijata (koja mnogu im raboti), opsti poznavanja, filuvanja, sekavanja (toa pali mnoooogu u skolo) i t.n. Taka da ubavo e da si inteligenten, da posvetuvas vnimanie na ucenjeto kolku sto smetas deka ti e dovolno (a toa ne e mnogu) i potoa ostanatiot del od vremeto mozes da go si posvetis i pomines onaka kako sto ti sakas i ti e keef. Super, neli ... !!!* ;)
Не ми требаат по пет-шест саати дневно учење за да имам 5ки во школо
тоа е супер

Затоа што премногу мислат и се измачуваат себеси со непотребни работи. Знам затоа што јас сум таква. Сите другари и другарки ми викаат: "Аман веќе, доста се измачуваш и го оптоваруваш мозокот со глупави и непотребни работи". :pos:
А јас што да им кажам, им викам: "Таква сум, не можам да не размислувам на се (лошо) што би можело да се случи во моментов". :pos:
И многу ги смеам кога ќе почнам така да тупам нешто. :pos:
Во последно време и не сум толку "негативна", ама да ме видевте порано... :pos:
Назад на темата, искрено, мислам дека интелигентните луѓе страдаат. Од што? Од сопствениот мозок. :toe:
Дефинитивно! многу убаво кажано :)

Ама среќата или несреќата не зависи само од интелигенцијата,туку и од други работи.
А и некој човек може да има нешто и да не го цени тоа,а друг ако би го имал би бил многу среќен
ете така...:wink:

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
затоа шо не са практични и затоа немат пари...

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Ние паметните највеќе спаштаме пошто сме добри у душа :toe:

Vespertine

The Ugly Duckling
Член од
22 септември 2009
Мислења
2.932
Поени од реакции
3.387
Значи јас не сум интелигентен

А

Антоние

Гостин
Не постои причинско - последична врска помеѓу интелигенцијата и несреќата.
Заклучокот донесен од креаторот на темава е класичен пример за "slippery slope" фалација. Бесмислици и идиотизам.

ChocolateBuddha

one of a kind
Член од
4 мај 2010
Мислења
47
Поени од реакции
11
Знаеш зошто интелигентните т.е би рекол духовно интелигентните се понесреќни?

Одговорот е многу едноставен. Тоа е бидејќи тие сфатиле дека животот има многу нешта во кои треба да се ужива, но неможноста да го остварат целосно и по нивен вкус тоа ги прави депресивни и несреќни.

Таквите луѓе не се задоволуваат со нешта со кои се задоволуваат обичните глупави луѓе. Интелигентните луѓе имаат недостаток од слични ним со кои ќе го исполнат времето. Знаеме дека најголма несреќа е да останеш сам. Токму овие интелигентни луѓе поради неможноста и несакањето да се спуштат на тоа ниво на кое се наоѓа простата маса, се повлекуваат во самите себеси.

Интелигентните луѓе се чувствуваат некомпактибилни со простата народна маса. Нивните идеи се далеку понапред од просечниот човечки мозок и само овие луѓе создаваат револуционерни нешта, бидејќи размислуваат со своја глава и се обидуваат да изнајдат сопствени решенија. За ваквите луѓе скоро е неможно да разговараат со обичен човек (просечен човек што размислува минимум, еден вид шупелка на општеството).

Одовде доаѓа целата депресија кај овие луѓе, немање на доволно луѓе на нивно ниво кои би можеле да ги разберат. А за проста маса, луѓе со кои ќе се коцкаш, со кои ќе пиеш се наоѓа на секој чекор. Ама за сериозен муабет за некоја научна област или било што друго, многу е тешко да пронајдиш.

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Си се преценуваат луѓето. Факт е дека помалку од 1% се нешто малку над.
Големината на егото е бескрајно денес, плус сигурен сум и оние онлајн тестови кои им кажуваат на луѓето колку се супериорни имаат големо влијание.
А дека интелегентните се несреќни, не е баш така.
Несреќни се оние кои имаат напумпана самодоверба и лажна вредност, па поради не можноста да го реализираат тоа, паѓаат во некое незадоволство.

T

theTinule

Гостин
Среќата си ја правиш самиот.
Го правиш она што те прави среќен.

Мислам дека баш напротив, неинтелегентините луѓе се несреќни.

Ако си интелегентен, сам ќе си ја создадеш среќата, сам ќе ги водиш работите во твоја корист, сам ќе направиш да ти биде животот убав. Имаш интелегенција, искористи ја!

Тоа не им успева на неинтелегентните. Се трудат, ама не им успева. Гледаат дека работите што пробуваат да ги направат - не им успеваат и се откажуваат и разочаруваат на крај. Па затоа се несреќни.

И оваа констатација, откаде ви дојде? Интелегентните се несреќни, како па да не:smir:

ChocolateBuddha

one of a kind
Член од
4 мај 2010
Мислења
47
Поени од реакции
11
Се преценуваат оние со материјална интелигенција, така да ја наречам. Таквите иако имаат висока интелигенција немаат мудрост. Многу научници се такви (и професорите на факултет, за жал, немаат разбирање, дудуци)

Вистинската интелигенција е спој од духовна интелигенција и мудрост. Тоа значи да се биде добар спонтан а попат и интелигентен. И нормално е тоа, ако си духовно исполнет можеш со чист ум да мислиш, па ќе размислуваш подлабински т.е поинтелигентно.

Можеме да направиме многу поделби на интелигентни луѓе. Сума сумарум, секој за себе индивидуално си е различен и не мора да значи дека ако некој е со повисока интелигенција е или има потенцијал да биде понесреќен.

Ако интелигентниот човек научи да го држи тој материјално-духовен баланс ќе има интелигенција, мудрост, смиреност, среќа

Член од
10 октомври 2009
Мислења
502
Поени од реакции
113
..Кој учи- знае, Кој краде има!:)

- Без заебанција, не се сложувам јас со ова затоа што познавам многуу интелегентни луѓе што се среќни:):):)
.Па еве и јас сум среќна:vozbud:

Kajgana Shop

На врв Bottom