Зошто да верувам во Бог/Алах

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
А кај Шиитите може да најдете све и свашта. Они имаат и светци, прават слики, икони од Пророкот Мухамед а.с. и нивните Имами.

Поздрав

Селам Алејкум
Vidi, majkata, kaj shiitite imalo svashta gluposti, a tebe ti se padnalo bash da se rodish kaj suniti. Kolku prigodno - bash vo najvistinskata od vistinskite religii + bonus vo najpreciznata denominacija...

Veruvam deka so tolku k'smet I vo severna irska da se rodeshe - pak suni kje beshe.

Go figure. Sekoj vernik e najubeden deka negovata NASLEDENA denominacija e bash onaa, edna I edinstvena, najvistinska religija od site.

Patuvanjeto po svetot I uchenjeto shkolo - pogotovo istorija, fizika I sociologija mozhe seriozno da pomogne vo razbiranjeto na istiot I lugjeto vo nego.

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
.
Спирос, пријателе, тоа што е на сликата е црниот камен ...

Селам Алејкум

А бе роде, вие можете на иконопоклониците тоа да им објаснувате дека не се клањате кон камен во каба и тоа по урнекот, налогот и верзијата кураишка, коишто кураишките крвави книжници ви ја всадиле божем “богоугодна“!

Алејкум Селам и не заборавете дека покрај се’ ве сакаме, исто како што ги сакаме и иконопоклониците. .:)

.

Член од
3 октомври 2008
Мислења
451
Поени од реакции
164
Vidi, majkata, kaj shiitite imalo svashta gluposti, a tebe ti se padnalo bash da se rodish kaj suniti. Kolku prigodno - bash vo najvistinskata od vistinskite religii + bonus vo najpreciznata denominacija...

Veruvam deka so tolku k'smet I vo severna irska da se rodeshe - pak suni kje beshe.

Go figure. Sekoj vernik e najubeden deka negovata NASLEDENA denominacija e bash onaa, edna I edinstvena, najvistinska religija od site.

Patuvanjeto po svetot I uchenjeto shkolo - pogotovo istorija, fizika I sociologija mozhe seriozno da pomogne vo razbiranjeto na istiot I lugjeto vo nego.
Пријателе, не се нервирај. Јас само си дебатирам со Спирос за идолопоклонството присутно кај монотеистичките вери.

Јас само изнесов факти дека кај сунитскиот Ислам строго е забрането тоа.

И факт е дека кај Шиитите постои тоа. И тие не го кријат тоа и не го контестираат.

И те молам другпат пред да ми кажеш нешто во врска со Исламот, прочитај малку.

Поздрав

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Пријателе, не се нервирај. Јас само си дебатирам со Спирос за идолопоклонството присутно кај монотеистичките вери.

Јас само изнесов факти дека кај сунитскиот Ислам строго е забрането тоа.

И факт е дека кај Шиитите постои тоа. И тие не го кријат тоа и не го контестираат.

И те молам другпат пред да ми кажеш нешто во врска со Исламот, прочитај малку.

Поздрав
Irelevantno e moeto poznavanje na islamot. Relevanten e fenomenot shto 99% od vernicite ja NASLEDUVAAT svojata vera od svoite roditeli. Ne ja izbiraat!

Toa znaci deka nikogash ne ni razmislile kritichki okolu istata. Chivijata e mnogu dlaboko, neli.

Od druga strana, frapantno e da se zabelezhi kolku se vichni vernicite vo zabelezhuvanjeto na zabludite kaj ostanatite religii... Priceless...

Член од
3 октомври 2008
Мислења
451
Поени од реакции
164
.

А бе роде, вие можете на иконопоклониците тоа да им објаснувате дека не се клањате кон камен во каба и тоа по урнекот, налогот и верзијата кураишка, коишто кураишките крвави книжници ви ја всадиле божем “богоугодна“!

Алејкум Селам и не заборавете дека покрај се’ ве сакаме, исто како што ги сакаме и иконопоклониците. .:)

.
Пријателе, не знам дали си ме читал порано и дали ги знаеш моите ставови во врска со верата кон Бога.
Да беше така Исламот како што го етикетираш ти, одамна ќе бев Протестант.

Јас потекнувам од семејство кое немало врска со вера. Али фала Богу чистата вера ја најдов во Ислам и баш поради строгиот монотеизам, каде нема татковци, богородици, синови, ќерки, статуетки, слики.

Ако би ми било наредено да го обожавам тој камен, попрво би направил слики од саканите Пророци Мухамед и Исус (нека е Божјиот мир и Неговата милост над нив) и би се клањал пред нив.

Пророкот Мухаммед (а.с.) не ги оставал неговите другари да станат во знак на почит кога ќе влезел во соба, а камо ли нешто повеке. Тој строго забранил да му се прави слика.

Ајде Селам

Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
Добар човек, но атеист иде засекогаш во пекол.

Грешник, но верува во Бога, тој иде во пекол и стои се додека не се исчисти од гревовите и поминува во рај.

Поздрав
Значи јас ако сум добар човек но не верувам во постоењето на Господ идам во пеколот засекогаш.
А Грешник што силувал убивал ограбувал од кој стигне иде во пеколот само додека не се исчисти од гревовите.
Тоа ми е некако многу апсурдно а и тоа што никогаш ке нема докази ке нема поради фактот што да беше толку мангуп ке се појавеше одма.
Kaко и да е интересно размислување имаш околу некој ствари :)

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.461
Поени од реакции
5.163
Пријателе, јас сум Муслиман, мојата вера е Исламот. Фактот дека сум се определил за ова вера покажува дека таа ја сметам за вистинска.
Ќе се задржам само на ова, бидејќи останатиот дел се подразбира дека треба да се дискутира најдобро и најљубезно, нормално во зависност од соговорникот.

Сега, кога се определи ти за исламот, на која возраст? Претпоставувам, семејството каде припаѓаш се муслимани?

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.209
Мора, мора да има почеток на целото ова што е створено или според тебе случајно е тука.

Мора од нешто да почнало. Мора некоја интелегентна сила да стои зад сево ова.
Ако не ти е мачно, слушни го овој човек.

Поздрав

Не се знае од што почнало и во никој случај не е случајно но тоа не е никако поврзано со некаква интелигентна сила, што и да подразбираш под тој поим.
Имаш некаква евиденција (по некоја чудна случајност некој научник да се бавел со вакви комедии) која потврдува дека универзумот е дизајниран?
Од друга страна, да ја негираш еволуцијата како процес кој ги опфаќа сите природни феномени, би било во најмала рака смешно.

Член од
3 октомври 2008
Мислења
451
Поени од реакции
164
Значи јас ако сум добар човек но не верувам во постоењето на Господ идам во пеколот засекогаш.
А Грешник што силувал убивал ограбувал од кој стигне иде во пеколот само додека не се исчисти од гревовите.
Тоа ми е некако многу апсурдно а и тоа што никогаш ке нема докази ке нема поради фактот што да беше толку мангуп ке се појавеше одма.
Kaко и да е интересно размислување имаш околу некој ствари :)
Пријателе, не е баш така како ти мислиш, бидејќи и грешникот ќе плати, и тоа дебело ако не се покае за направените гревови пред да умре, иако верувал во Бога.
Човек кој верува дека постои Бога ама не се клања, не пости, не дава пари за сиромашните и и ред други работи тогаш тој умира како неверник и иде право во Пекол.

Силувањето, прељуба, убивање, самоубиството се едни од најголемите гревови во Ислам, а колку што знам и во Христијанството е исто. Затоа за нив следи голема казна.

И не е баш апсурдно. Мислам дека дадов пример порано за тоа. Иначе да било како што сакаш ти да биде, тогаш тоа не би било религија. Основно е да се запознае Бога, да се верувава и да се прими како Еден и Единствен Семоќен авторитет.

Но вера во Бога без дела не е вера. Затоа во Ислам не се смета за верник тој што само верува дека постои Бог, а делата му се за никаде.

Бога од тој што верува во Него бара докази.Е кои се тие докази?!

Еве ти неколку наредби од Пророкот Мухаммед (нека е Божјиот мир и Неговата милост над него):

Се колнам во Бога, дека не верува (трипати го спомнал) тој од кого неговиот сосед не е сигурен од неговите лоши работи (соседот пати од него). (Мухаммед а.с.)

Не верувал никој се додека не го посакува за неговиот брат тоа што го посакува за себе. (Хадис, Мухаммед с.а.в.с)

Најсакано дело кај Бога е да го чуваш јазикот.

Верникот треба во секој момент да се ангажира со добри дела и со исполнување на Божјите заповеди. А што учи Бога освен тоа што е најдобро за човекот.

Поздрав пријателе
--- надополнето: 5 јуни 2012 во 10:28 ---
Не се знае од што почнало и во никој случај не е случајно но тоа не е никако поврзано со некаква интелигентна сила, што и да подразбираш под тој поим.
Имаш некаква евиденција (по некоја чудна случајност некој научник да се бавел со вакви комедии) која потврдува дека универзумот е дизајниран?
Од друга страна, да ја негираш еволуцијата како процес кој ги опфаќа сите природни феномени, би било во најмала рака смешно.

Која еволувиција?! Па нели тоа е сеуште теорија, уште не е докажано.

Мене не ми беше потребно да го студирам небото. Доволно ми беше да се свртам кон себеси и видов дека навистина постои Бога.

Навистина Ние со наша сила го конструиравме универзумот и Ние постојано го прошируваме.
(Даријат, 47)

Пред 1400 години Бога ни објавува дека Универзумот се шири постојано, научниците сега го откриле тоа. Ѕвезди експлодираат,со нивната сила Универзумот се проширува, и тоа постојано.

Поздрав

Член од
7 март 2012
Мислења
296
Поени од реакции
55
Појавата на универзумот во Куранот како што следува:
"Тoj zemjata i neboto gi sozdade od nisto" (Еl-Anaam, 101)
Овaj курански факт е во целосна хармонија со современите научни откритија. Крајниот заклучок кој пристигна денес, модерен астрофизиката се однесува на фактот дека целиот универзум, заедно со материјалот и временските димензија, која потекнува од нула точка една голема експлозија. Голем експлозија теорија (Биг Бенг) Докажано е дека целиот космос е создаден од ништо, туку само експлозија точка наскоро, околу 15 милијарди години. Оваа теорија е исто така само научно објаснување на потеклото и почетокот на универзумот, што е прифатена од сите научни кругови.
Пред Биг Бенг немаше ништо наречен прашање. Материја, енергија и време биле создадени во отсуство дека може да се дефинира како апсолутно метафизички средина во која нема ниту разлика ниту енергија, ниту, пак време. За овој факт и огромен откритие, која дојде на модерната физика, Куранот не информираше 1400 години.

Високо сензитивни скенери COBE сателит, кој во 1992 година. НАСА испратен во вселената, е регистрирана од страна на зрачење кое се претпоставува дека претставува остатокот од времето на Биг Бенг. Ова откритие беше како доказ за Биг Бенг, што е научно објаснување за фактот дека универзумот од ништо.
--- надополнето: 5 јуни 2012 во 10:46 ---

Мене не ми беше потребно да го студирам небото. Доволно ми беше да се свртам кон себеси и видов дека навистина постои Бога.

Навистина Ние со наша сила го конструиравме универзумот и Ние постојано го прошируваме.
(Даријат, 47)

Пред 1400 години Бога ни објавува дека Универзумот се шири постојано, научниците сега го откриле тоа. Ѕвезди експлодираат,со нивната сила Универзумот се проширува, и тоа постојано.

Поздрав
Овој факт е исто така докажан и специфични согледувања спроведена 1929. година. Американскиот астроном Едвин Хабл(Hubble), со анализа на универзумот со огромен телескоп, откриле дека ѕвездите и галаксиите во постојано движење далеку една од друга. А универзум во кој сè е постојано се движи далеку едни од други, кои доаѓаат во рамките на значењето на универзумот ", кој се шири." Фактот дека универзумот постојано се проширува своите категорични ќе се постигне и преку набљудувања спроведени следната година."Mi smo nebo moći Svojoj sazdali, i Mi smo, uistinu, oni koji ga šire." (Az-Zariyat, 47)
Сепак, ова категорични фактот е соопштено низ вековите пред Куранот и во таков историски период кога никој не не е апсолутно поседува па дури и приближни знаење. Куранот е збор на Аллах, Создателот и Господарот на целиот космос и сето знаење.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Појавата на универзумот во Куранот како што следува:
"Тoj zemjata i neboto gi sozdade od nisto" (Еl-Anaam, 101)
Овaj курански факт е во целосна хармонија со современите научни откритија. Крајниот заклучок кој пристигна денес, модерен астрофизиката се однесува на фактот дека целиот универзум, заедно со материјалот и временските димензија, која потекнува од нула точка една голема експлозија. Голем експлозија теорија (Биг Бенг) Докажано е дека целиот космос е создаден од ништо, туку само експлозија точка наскоро, околу 15 милијарди години. Оваа теорија е исто така само научно објаснување на потеклото и почетокот на универзумот, што е прифатена од сите научни кругови.
Пред Биг Бенг немаше ништо наречен прашање. Материја, енергија и време биле создадени во отсуство дека може да се дефинира како апсолутно метафизички средина во која нема ниту разлика ниту енергија, ниту, пак време. За овој факт и огромен откритие, која дојде на модерната физика, Куранот не информираше 1400 години.

Високо сензитивни скенери COBE сателит, кој во 1992 година. НАСА испратен во вселената, е регистрирана од страна на зрачење кое се претпоставува дека претставува остатокот од времето на Биг Бенг. Ова откритие беше како доказ за Биг Бенг, што е научно објаснување за фактот дека универзумот од ништо.
--- надополнето: 5 јуни 2012 во 10:46 ---

Овој факт е исто така докажан и специфични согледувања спроведена 1929. година. Американскиот астроном Едвин Хабл(Hubble), со анализа на универзумот со огромен телескоп, откриле дека ѕвездите и галаксиите во постојано движење далеку една од друга. А универзум во кој сè е постојано се движи далеку едни од други, кои доаѓаат во рамките на значењето на универзумот ", кој се шири." Фактот дека универзумот постојано се проширува своите категорични ќе се постигне и преку набљудувања спроведени следната година."Mi smo nebo moći Svojoj sazdali, i Mi smo, uistinu, oni koji ga šire." (Az-Zariyat, 47)
Сепак, ова категорични фактот е соопштено низ вековите пред Куранот и во таков историски период кога никој не не е апсолутно поседува па дури и приближни знаење. Куранот е збор на Аллах, Создателот и Господарот на целиот космос и сето знаење.
Остај тоа Гугл транслејт погрешно ти преведува. Прво науката не вели дека нештото настанало а уште помалку дека пак дека од ништо, а најмалку пак дека било точка. Никакви сознанија пишувачот на куранот ниту имал ниту ќе има за некаква си наука. Сите работи кажани што тебе ти изгледаат како научни биле или познати претходно или се само зборови кои личат на нешто научно. Нема никаква наука тука.
--- надополнето: 5 јуни 2012 во 10:57 ---
Еволуцијата е докажана и очигледна, биг бенгот не е докажан.

Член од
7 март 2012
Мислења
296
Поени од реакции
55
Остај тоа Гугл транслејт погрешно ти преведува. Прво науката не вели дека нештото настанало а уште помалку дека пак дека од ништо, а најмалку пак дека било точка. Никакви сознанија ниту имал ниту ќе има за некаква си наука. Сите работи кажани што тебе ти изгледаат како научни биле или познати претходно или се само зборови кои личат на нешто научно. Нема никаква наука тука.
--- надополнето: 5 јуни 2012 во 10:57 ---

Еволуцијата е докажана и очигледна, биг бенгот не е докажан.
big bengot e dokazan imaat cvrsti dokazi naucnicite.
neboto se siri i toa e dokazano
poleka se ke bide dokazano

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
big bengot e dokazan imaat cvrsti dokazi naucnicite.
neboto se siri i toa e dokazano
poleka se ke bide dokazano
Грешка си и тоа голема. Биг бенгот не е докажан. Бујрум со фактите кој тоа научник докажал.
Ќе биде........ не е доказ

Член од
7 март 2012
Мислења
296
Поени од реакции
55
Грешка си и тоа голема. Биг бенгот не е докажан. Бујрум со фактите кој тоа научник докажал.
Ќе биде........ не е доказ
ako ti spijes i si prilicno uste zelen eve ti dokazi.

Биг Бенг Теорија - Доказ за Теорија
Кои се главните докази кои го поддржуваат Биг Бенг теоријата?

Прво на сите, ние сме доволно сигурни дека универзумот има почеток.
Второ, галаксиите се чини дека се движат подалеку од нас на брзини пропорционално на нивната оддалеченост. Ова се нарекува "Законот Хабл", именувана по Едвин Хабл (1889-1953) кој го открил оваа појава во 1929 година. Оваа опсервација поддржува проширувањето на универзумот и укажува на тоа дека универзумот некогаш беше набиен.
Трето, ако универзумот првично беше многу, многу топло како Биг Бенг сугерира, ние треба да бидат способни да се најдат некои остатоци од оваа топлина. Во 1965 година, Radioastronomers Арно Penzias и Роберт Вилсон откри 2,725 степен на Kelvin (-454,765 степен Целзиусови, -270,425 степен Целзиусови) Космички микробранови позадинско зрачење (CMB), кој проткајува вселената. Ова се смета дека е остаток кој научниците го барате. Penzias и Вилсон дели во 1978 Нобеловата награда за физика за нивното откритие.
Конечно, изобилство на "лесните елементи" водород и хелиум најде во вселената се смета за поддршка на моделот на Големата експлозија на потеклото.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
ako ti spijes i si prilicno uste zelen eve ti dokazi.

Биг Бенг Теорија - Доказ за Теорија
Кои се главните докази кои го поддржуваат Биг Бенг теоријата?

Прво на сите, ние сме доволно сигурни дека универзумот има почеток.
Второ, галаксиите се чини дека се движат подалеку од нас на брзини пропорционално на нивната оддалеченост. Ова се нарекува "Законот Хабл", именувана по Едвин Хабл (1889-1953) кој го открил оваа појава во 1929 година. Оваа опсервација поддржува проширувањето на универзумот и укажува на тоа дека универзумот некогаш беше набиен.
Трето, ако универзумот првично беше многу, многу топло како Биг Бенг сугерира, ние треба да бидат способни да се најдат некои остатоци од оваа топлина. Во 1965 година, Radioastronomers Арно Penzias и Роберт Вилсон откри 2,725 степен на Kelvin (-454,765 степен Целзиусови, -270,425 степен Целзиусови) Космички микробранови позадинско зрачење (CMB), кој проткајува вселената. Ова се смета дека е остаток кој научниците го барате. Penzias и Вилсон дели во 1978 Нобеловата награда за физика за нивното откритие.
Конечно, изобилство на "лесните елементи" водород и хелиум најде во вселената се смета за поддршка на моделот на Големата експлозија на потеклото.
Овде не гледам доказ. Не дека не гледам туку и нема. Ова се само претпоставки кои наведуваат дека можеби се случил, далеку од некаков доказ. Зошто куранот не ја признава еволуцијата која е докажана?

П.С. Не го користи гугл преведувачот зошто не преведува добро, подобро ископирај го на англиски, ако имаш што. Те прашувам конкретно, кои тоа научници го докажале биг бенгот.

Kajgana Shop

На врв Bottom