Зошто да верувам во Бог/Алах

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Термините „гностик“ и „агностик“ имаат малку поширокот значење отколку знаење или не знаење. Гностиците на пример веруваат дека овој свет лош и е создаден од некој лош бог, но дека постои некое тајно знаење со помош на кое осознавање човечката душа полека се ослободува од овој свет, а наполно ќе биде ослободена по смртта. За нив спасението е тоа „тајно гностичко знаење“. Зборот „гносис“ на грчки значи знаење, а префиксот „а“ (а-гности, а-теист) е префикс за негација во грчкиот јазик.

Во македонскиот јазик често гледам дека ги мешаат поимте атеист со неверник, па често читаме лапсузи од типот „љубовен атеист“ или „атеист во љубовта“ - демек човек што не верува во љубовта. Ова е лингвистички лапсуз. Атеистите не се луѓе што не веруваат во ништо или неверници во глобална смисла на зборот. Тие едноставно не веруваат во постоењето на Бог, што не значи дека немаат други свои верувања, послаби или посилни убедувања за светот, за потеклото, за иднината, за смислата итн.
На пример мнозинството атеисти веруваат во филозофскиот Натурализам, во Дарвинизмот, во абиогенезата (спонтано самосоздавање на животот од неживата материја), во релативноста на моралот - во работи кои се очекувани да ги верува некој кој не верува во Бог. Секако дека постојат и исклучоци на атеисти со поспецифични убедувања (верувања).

Pinkie Pie

and Deedee
Член од
25 ноември 2009
Мислења
2.011
Поени од реакции
3.246
Јас не гледам причина зошто да не верувам , или па зошто да верувам....па се однесувам како да постои и како цело време мене да ме гледа демек си нема друга работа

Член од
15 април 2013
Мислења
53
Поени од реакции
34
Нема причина за да верувам па затоа и не верувам.Никогаш не сум го видел, не сум го осетил Господ, никој не потврдил дека постои.А ако постои, кој го создал или како се создал? Од кај има право да му суди на сите?

Ми нема логика малце ова....
Ма не мале ич нема логика , како може бог да го создаде светов , и сите живи организми на него , светот се мисли само на планетата Земја , а тогаш кој ги создал другите планети и нив ли бог ги создал :) нема логика , само така ни налага нашава религија .. :)

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Ма не мале ич нема логика , како може бог да го создаде светов , и сите живи организми на него , светот се мисли само на планетата Земја , а тогаш кој ги создал другите планети и нив ли бог ги создал :) нема логика , само така ни налага нашава религија .. :)
Не сфаќам зошто е нелогично Бог да ја создал Земјата и другите планети?

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Не сфаќам зошто е нелогично Бог да ја создал Земјата и другите планети?
Грешка..

Затоа што, ако кажеш дека „Има логика да Бог ја создал земјата и другите планети“ онда ти знаеш дека тоа е така - го потврдуваш со некаков релевантен факт што е лесно докажлив и што логички се изведува како таков дека тоа е така..

А ако кажеш „па. постои одредена логика“.. или „мене ми е логично“.. тоа е нешто што треба да се докаже... значи е шпекулативно..
Што значи ти треба прво да го докажеш и постоењето на Бог, што е исто така шпекулативно, со оглед да ако Бог ги создал Земјата и другите планети, онда мора некој да го создал и него, нели? Што е постаро, јајцето или кокошката?

И заради сево ова, не ти држи тоа твое прашање и само по себе е нелогично..

Како и да е.. треба да расчистиш шо е логика, шо е логично, а шо не...

Сфаќаш?

Затоа.. докажи дека Бог ја создал Земјата и другите планети, па за да биде логично.. ок?
Односно, докажи дека има нешто пред „Бог“.. ок?

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Медленце....сакаш доказ дека Бог постои?
Еве ти еден доказ...
Бог = јас
Значи, ако Ти постоиш и Бог постои.
По логички...здравје.
Ааа.. Ниче а? ееееееее

браос браос.... убо реков.. филозофско-онтолошка гностичка смисла - Да тачно у право си... DEUS EST MORTIS - EGO SUNT DEUS!

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ааа.. Ниче а? ееееееее

браос браос.... убо реков.. филозофско-онтолошка гностичка смисла - Да тачно у право си... DEUS EST MORTIS - EGO SUNT DEUS!
Не бе брат...Ниче е мртов, Бог е жив.
Не е Ниче тој што ја дал таа формула за Бог, имало пред него доста попаметни луѓе кои тоа го направиле.
Употреби и ти малку логика, не го употребувај мозокот само за фантазирање. Ова е само една од формулите за Бог, затоа не донасај погречни заклучоци.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Не бе брат...Ниче е мртов, Бог е жив.
Не е Ниче тој што ја дал таа формула за Бог, имало пред него доста попаметни луѓе кои тоа го направиле.
Употреби и ти малку логика, не го употребувај мозокот само за фантазирање. Ова е само една од формулите за Бог, затоа не донасај погречни заклучоци.

Да де... DEUS EST MORTIS - EGO SUNT DEUS!

Иначе да Ниче е мртов.. шо очекуваше ти.. да воскресне? ех...

Знаевј ја дека имаш ти нешо филозофско у себе... убо реков преѓе - добро ти прилега марксизмот... ова шо го велиш „Ниче е мртов- бог е жив“.. секоја чеС искажано како прав Марксист! Се гордеам со тебе!

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Да де... DEUS EST MORTIS - EGO SUNT DEUS!

Иначе да Ниче е мртов.. шо очекуваше ти.. да воскресне? ех...

Знаевј ја дека имаш ти нешо филозофско у себе... убо реков преѓе - добро ти прилега марксизмот... ова шо го велиш „Ниче е мртов- бог е жив“.. секоја чеС искажано како прав Марксист! Се гордеам со тебе!
Братче, марксизмот го знам напамет, баш затоа и не верувам во утопии.
И јас како тебе, кога бев млад ми бубаа секакви утопии во глава, се додека не се освестив. Затоа , за твое добро, разбуди се , немој да бидеш заспан, и почни да ја истражуваш Вистината, која неминовно ќе те одведе до Бога.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Братче, марксизмот го знам напамет, баш затоа и не верувам во утопии.
И јас како тебе, кога бев млад ми бубаа секакви утопии во глава, се додека не се освестив. Затоа , за твое добро, разбуди се , немој да бидеш заспан, и почни да ја истражуваш Вистината, која неминовно ќе те одведе до Бога.
Па така бе друже кажи си!

Да живее Маркс! (Додуше умрен е и тој пред 100 и кусур години, ама делата остануваат, нали?)

Убо рече HOMO EST DEUS!.. правилно .. да.. правилно..

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
Муслиманте се оформени после Христијаните и сличноста на Коранот со Библијата е прилично блиска.Постојат две прашања.

1.Дали Коранот е создаден од човечка рака и копија од Библијата со цел да придобие слава.Во него се напоменува само Алах што значи Бог,ако не се лажам.Христијаните велат севишниот,семоќниот и што е тука разликата зар не веруваме во еден ист бог.

2.Дали Бог го испрати и Коранот за да не искушува.Никогаш нема да ја дознаеме тајната премудрост на Господ.

Не знам што точно пишува во коранот за поделбите но Затоа Бог ни дал предупредување да немаме предрасуди кон останатите.барем секоја нормална религија е добронамерна.Зар не се плашиш ако го навредуваш останатото ќе го навредиш и богот во кој веруваш ти.Бог е еден и треба добронамерно да веруваме.еве ви една причина.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
....Не знам што точно пишува во коранот за поделбите но Затоа Бог ни дал предупредување да немаме предрасуди кон останатите.барем секоја нормална религија е добронамерна.Зар не се плашиш ако го навредуваш останатото ќе го навредиш и богот во кој веруваш ти.Бог е еден и треба добронамерно да веруваме.еве ви една причина.
Какво е тоа добронамерно верување кога е под присила, кога извира од стравот кон Бог?
Ти веруваш во Бог бидејќи се плашиш од истиот?
Стравот од луѓе прави глувци.

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
Какво е тоа добронамерно верување кога е под присила, кога извира од стравот кон Бог?
Ти веруваш во Бог бидејќи се плашиш од истиот?
Стравот од луѓе прави глувци.
Да се плашам од Бог секој треба да се плаши зошто тој е праведниот судија кој ќе ги стави на кантар сите наши дела.Во Бог се верува со добри дела со љубов кон луѓето а не со осуда.Погледнете ги бомбашите кој убиваат заради верата во муслиманизмот.Убиваат многу луѓе.зар бог нема да ги усмрти тие луѓе и да ги казни или награди за нивните дела.и мислат дека се верници кој ќе одат во рајот бидејки убиле неверници.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Да се плашам од Бог секој треба да се плаши зошто тој е праведниот судија кој ќе ги стави на кантар сите наши дела.Во Бог се верува со добри дела со љубов кон луѓето а не со осуда.Погледнете ги бомбашите кој убиваат заради верата во муслиманизмот.Убиваат многу луѓе.зар бог нема да ги усмрти тие луѓе и да ги казни или награди за нивните дела.и мислат дека се верници кој ќе одат во рајот бидејки убиле неверници.
Абе види, рече дека бог е праведен судија, плус знаеме дека е сѐмоќен, сѐзнаен,сѐприсутен и дека неговата волја е онаа која се исполнува. Со други зборови Бог тебе ке ти суди за делата кои Бог одбрал ти да ги направиш. Кај предан верник место за страв нема, бидејќи ја исполнува волјата божја. И така стигнавме до верските фанатици, меѓу кои се и бомбашите кои ги спомна.

Е сеа, ако изразуваш сомнеж за одлуките на твојот бог, сметаш дека не се најдобрите ....
Нема да навлегувам подалабоко, нема смисла да се сомневаш во Бог кој се провлекува како таков во целиот Јудео-Христијански чадор(да, и Исламот е дел од друштвово).
На крај секој со своето.

Kajgana Shop

На врв Bottom