Зошто да верувам во Бог/Алах

Член од
7 март 2012
Мислења
296
Поени од реакции
55
se sto ne se gleda(a se tvrdi deka postoi) se veruva. bas zatoa i musliman vo prevod znaci vernik.
vprocem skoro vo site debati pomegju ateist i vernik sekogas pobednik izgleguva vernikot.
i sto ocekuvate poveke? treba na sekoj individ posebno da se objasnuva?
--- надополнето: 4 јуни 2012 во 11:07 ---
Добро зошто пак постираш работи кои се во спротивност со логиката. На графиконот видов две работи со кои се укажуваа дека не е точен.
Прво само во Индија живееат над 1,1 милиарни луге ама ке земам дека само 1 милиарда се Хиндуси по вероисповед или 1/6 од светското население или изразено во проценти 16,6% кое и можеби може да се каже дека е до денес постои промена поради датумот бидејки овој график е од 2005год.
Второ Кина. Таму се или Будисти, Таоисти или некоја комбинација меѓу двете. Но Кина има 1,3милиарди жители или 21,6% од светското население а не вкупно 12% . Понатаму ако се додатат и Јапинија, Кореа и другите Источно Азиски земји кои имаат слични филозофии кои потекнуваат од Будизмот или Таозмот процентот би стигнал до 30%.
Од тука произлегува дека 62,6% не припагаат на двете главни монотеистички религии. При што земам дека процентот на нерелигиозните е точен од 16%. Е па сега договорете се како ке ги поделите останатите 37,4% со другите монотеистички религиии
Исламот има Превземено католицизмот како најголема единствена верска деноминација во светот, соопшти Ватикан во неделата.
Монсињор Виторио Formenti, кој состави ново-објавен на Ватикан 2012 годишник на статистиката, изјави дека муслиманите сочинуваат 23,1 отсто од населението во светот и католиците 19,4 проценти.
druze vo kina ima poveke od 100 milioni muslimani ako ne si znael. india 250 milioni. indonezia 300 muslimani 60% od muslimanite ziveat vo Aziskiot del.
--- надополнето: 4 јуни 2012 во 11:15 ---
Наполеон Бонапарта

Вели: „Мојсеј верата во Бога му ја објавил на народот, Исус на римскиот свет, а Мухамед на целиот свет. Арабија била паганско место. Шест века по Исус, Мухамед го запознал светот со верувањето во единствениот Бог, кој е Бог на Авраам, на Мојсеј и на Исус.
Аријаните и другите секташи го полудеа светот со дискусиите за тројството: Отецот, Синот и Светиот дух. Во меѓувреме, Мухамед објави дека Бог е еден, а тројството ја наметнува идејата на идолатрија.

M

Muranyi

Гостин
se sto ne se gleda(a se tvrdi deka postoi) se veruva. bas zatoa i musliman vo prevod znaci vernik.
vprocem skoro vo site debati pomegju ateist i vernik sekogas pobednik izgleguva vernikot.
i sto ocekuvate poveke? treba na sekoj individ posebno da se objasnuva?
--- надополнето: 4 јуни 2012 во 11:07 ---

Исламот има Превземено католицизмот како најголема единствена верска деноминација во светот, соопшти Ватикан во неделата.
Монсињор Виторио Formenti, кој состави ново-објавен на Ватикан 2012 годишник на статистиката, изјави дека муслиманите сочинуваат 23,1 отсто од населението во светот и католиците 19,4 проценти.
druze vo kina ima poveke od 100 milioni muslimani ako ne si znael. india 250 milioni. indonezia 300 muslimani 60% od muslimanite ziveat vo Aziskiot del.
Не биди таков(да не пишам каков)карактер.Значи Христијанството може да го делиме по деноминации кога се бара бројка во светски рамки,а Исламот го споредуваме само како Ислам без неговите одделни конфесии?Така?И аман веќе со тие бројки,250 000 000,400 000 000.Добро бе сите се Муслимани,ок?Убаво пишува во светите книги,дека многумина ќе бидат прелажани од лажни пророци,пратени од Шејтанот а во Рајот ќе оди само 1/4 од верниците.
Тебе нешто ти менува во животот колку Муслимани има по светот,оти гледам сите Муслимани ејакулирате на вашите смешни бројки.Веќе почнувам со тага во срцето да ве перцепирам,искрено пријателе.Ваков браинвошинг не сум сретнал во историјата на човештвото,алал нека му е на Мухамед(нека биде мирот врз него) и неговото друштво.
И дај линк официјален каде пишува во Кина дека има 250 000 000 Муслимани.Јас колку што знам во нивните пописи нема графа за религија или лажам?

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
--- надополнето: 4 јуни 2012 во 11:15 ---
Ова со бројките го зимате прво населението и го множите со коефицинт 1,5 зошто секој муслиман вреди колку 1,5 луге или нешто слично.:tapp:
Во Индија според ОН има 144+ милиони муслимани. Индонезија има 204+милиони жители а околу 88% се муслимани.
И на крај Кина има 23+ милиони муслимани но оваа бројка мора да се земе со резева зошто се забележува дека вистинската бројка може да е и за 80% поголема.
--- надополнето: 4 јуни 2012 во 11:39 ---
Наполеон Бонапарта

Вели: „Мојсеј верата во Бога му ја објавил на народот, Исус на римскиот свет, а Мухамед на целиот свет. Арабија била паганско место. Шест века по Исус, Мухамед го запознал светот со верувањето во единствениот Бог, кој е Бог на Авраам, на Мојсеј и на Исус.
Аријаните и другите секташи го полудеа светот со дискусиите за тројството: Отецот, Синот и Светиот дух. Во меѓувреме, Мухамед објави дека Бог е еден, а тројството ја наметнува идејата на идолатрија.
Абе ај не глумете лудило. Наполеон како атеист го кажал ова. Човекот ја свакал религијата само како корисна алатка во рацете на власта и ништо повеке.

С

Само Човек

Гостин

Aха,значи ти не веруваш ти знаеш?
И како тоа го гледаш,мирисаш и слушаш секој ден,го знаеш Господ лично? и што мирис има ?
Прво ова лично се надевам дека се однесувам на мене пошто Бог не е личност.
ако ти кажам што мирис има ти пак нема да знаеш кој е вистинатаа него или ќе ми веруваш или не. Нели :P
Но можам да ти кажам како да го помирисаш . Помирисај го дрвото додека расте, тревата додека расте и ќе го помирисаш Бог. Додека расте тревата внимавај,многу интересно...

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Добро зошто пак постираш работи кои се во спротивност со логиката. На графиконот видов две работи со кои се укажуваа дека не е точен....

Прво само во Индија живееат над 1,1 милиарни луге ама ке земам дека само 1 милиарда се Хиндуси...
...
Второ Кина. Таму се или Будисти, Таоисти или некоја комбинација меѓу двете...
Извини што те касапам, али само ова ми е битно за цитирање.
Adherent е сериозна статистичка организација која своите бројки не ги тресе од ракав, туку се резултат изведен од пописи. Разгледај го малку сајтот и ќе видиш дека навлегуваат во многу детали и можеш да видиш и статистики и по деноминации од секоја вера и тоа бројки изразени во децимали.
Се разбира, тие не се срамат да ја истакнат ограничената моќ и слабостите на статистиките, но тоа важи за секоја статистика, за сите статистичари и тоа е една од воведните лекции во статистиката.

Затоа тие информации се повалидни од оние слободните „од око“ проценки.

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Извини што те касапам, али само ова ми е битно за цитирање.
Adherent е сериозна статистичка организација која своите бројки не ги тресе од ракав, туку се резултат изведен од пописи. Разгледај го малку сајтот и ќе видиш дека навлегуваат во многу детали и можеш да видиш и статистики и по деноминации од секоја вера и тоа бројки изразени во децимали.
Се разбира, тие не се срамат да ја истакнат ограничената моќ и слабостите на статистиките, но тоа важи за секоја статистика, за сите статистичари и тоа е една од воведните лекции во статистиката.

Затоа тие информации се повалидни од оние слободните „од око“ проценки.

Нема проблем за касапењето.
Но вакви статистички податоци не ги зимам во предвид освен ако не доагаат од ОН. Зошто го викам ова. Според последните податоци на ОН за Кина некаде околу 48% се изјасниле како религиозни (нивната религиозност не е иста со таа што ние ја разбираме)но они даваат податок дека тој процент можеда се движи и до 80% нагоре или да биде 30% надоле. Едноставно не постојат релевантни податоци. Јапонија случајот е уште посложен.
Едниствени точни податоци има за европските земји и северна Америка. За се друго секој си го тумачи како му одговара.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Секуларна држава не е исто што и атеистичка држава. И Македонија е секуларна, па сепак (според пописот во 2002) 64.7% се искажале како православни, 0.37% неправославни христијани (воглавно протестанти), 33% муслимани, а само 1.63% не се специфирале во горните графи. Пописот беше лош, бидејќи немаше ни опција за атеистите (малцинство шо да праиш), ама сепак јасно е дека колку и да се, атеистите се малцинство и во Македонија и покрај тоа што Македонија е секуларна држава.
Значи да појаснам, секуларна не значи и атеистичка, туку тоа значи дека верските организации се одвоени од државната власт и дека се рамноправни пред законот. Секуларноста спречува верска сегрегација, верска пресија на државната религија кон помалите религии и сл. Таа иде речиси рака под рака со демократијата.

Добро бе... ти уште отсабајле се начука или таков стана....:pos:
:pos:

Секуларна држава
Да бе... после толку векови клериканско владеење ..тек така од чиста мира ја предадовте власта.:pos:
Пописот....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ајде бе... ептен е точен.. па самиот викаш

Пописот беше лош
а ваму тропаш со податоци од него...а бе крај не ти се знае..:pos:
64.7 православни... знајш како е добиено тоа... кој се изјаснил..македонец, србин и сл... автоматски е ставен за православен по навика... исто и за муслиманите... е сега некој бил поревносен и поцепидлака па го пишале... протестант, атеист и друго... едноставно луѓето кур ги болело за пописот и гледале од дома што побрзо да ги истераат попишувачите и необраќајки многу многу што тие пополнувале...
Тоа што немало графа ..атеист.. е намерен пропуст... трик.. за погоре спомнатиот автоматизам и навика.,, и страв од резултатите

... ги нема атеистите..викаш... иди бе...:pos:.. па јас верниците што ги познавам се бројат на прстите од една рака... на се останато и не му чуе за религија... тоа ти го кажува улицата.. таа е најточна статистика

Чорбаџи... се губиш, тонеш се подлабоко и подлабоко!

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Верувал не верувал не мења на суштина ти може да веруваш дека си директор на фирма амаа не си така да што ако веруваш ако Бог е еден а религии 659 и сеа шо?????

Член од
4 мај 2012
Мислења
83
Поени од реакции
19
koja priroda ? a prirodata koj go sodzal?
bog postoi i toj e Allah toa e vekje potvrdeno od naucnicite.
ti ako nemozes toa da go prifakjas ok ne treskaj samo gluposti tuka.
хахах ајде жити се кажими кој научник потврдел дека алах постои,му најдоја нешто негово... па брат тое е верување бидејќи никој не ги видел но сепак луѓето веруваат Капирашшш !

Член од
7 март 2012
Мислења
296
Поени од реакции
55
Па ти ко да го имаш видено,така ми кажуваш
ај дај ми доказ ?
Сигурно гледаш,или незнам за што го користиш интернетот како е создадена земјава од научен аспект,како е се до детал кажано,или полесно вие да кажите господ ја создаде и толку ц.ц
dokaz e svetiot Kuran zemi si go procitaj go ke naides na mn fakti od toa kako se sozdal univerzumot zemjata vodata planinite. imas od istorija toa sto pominalo i toa sto doprvo ke se sluci za se imas tamu se e objasnato vo najmali detali. toa sto deneska potvrduva od naukata odamna bilo pisano vo svetiot Kuran.

Член од
4 мај 2012
Мислења
83
Поени од реакции
19
dokaz e svetiot Kuran zemi si go procitaj go ke naides na mn fakti od toa kako se sozdal univerzumot zemjata vodata planinite. imas od istorija toa sto pominalo i toa sto doprvo ke se sluci za se imas tamu se e objasnato vo najmali detali. toa sto deneska potvrduva od naukata odamna bilo pisano vo svetiot Kuran.
Кажими ако е еден бог тогаш зошто сите не веруваме во еден туку има полно други верувања ?

Член од
7 март 2012
Мислења
296
Поени од реакции
55
хахах ајде жити се кажими кој научник потврдел дека алах постои,му најдоја нешто негово... па брат тое е верување бидејќи никој не ги видел но сепак луѓето веруваат Капирашшш !
gospod vaka se opisuva vo svetiot Kuran "vidliv so fakti nevidliv za oci"
ima razni veruvanja mozes da veruvas pogresno da veruvas vo budizam no toa e pogresno.
znaci samo edno veruvanje e vistinito i toa e veruvanje vo eden bog.
i kazi mi ti kako e pologicno eden bog ili povekje?
iskreno kazi mi.

Член од
3 октомври 2008
Мислења
451
Поени од реакции
164
Па ти ко да го имаш видено,така ми кажуваш
ај дај ми доказ ?
Сигурно гледаш,или незнам за што го користиш интернетот како е создадена земјава од научен аспект,како е се до детал кажано,или полесно вие да кажите господ ја создаде и толку ц.ц

Мора, мора да има почеток на целото ова што е створено или според тебе случајно е тука.

Мора од нешто да почнало. Мора некоја интелегентна сила да стои зад сево ова.
Ако не ти е мачно, слушни го овој човек.

Поздрав

Kajgana Shop

На врв Bottom