Зошто да верувам во Бог/Алах

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.090
sega ke vi kazam zosto e islamot verata sto najmnogu se mrzi i se zbori za loso.
zatoa sto odamna uste od pocetocite gjavolot mu vetil na gospod" bidekji ti gospode si me prekolnal da ostanam zasekogas vo pekolot, jas ke napravam na site lugje se do sudniot den praviot pat da im izlgeda los i tesk za da prifakjaat da ima omraza kon verata da ne ja sakaat, osven tvoite iskreni vernici na niv nisto ne im mozam.
neli ova sto deneska se slucuva e fakt od toa sto rekol gjavolot?
eden slucajno koga slusnal deka vo svetiot Kuran pisuva vaka. se konveritral vo islamot.
Ајде бе?! Џаоло рекол дека патот од Алаха бил правиот пат, а негојот крив? Дотолку да бил будала да си ја кења сопствената партија? Ова му иде ко Грујо да му рече на Б.Ц. твојот пат е вистинскиот, О, величенствен Б.Ц. но јас ќе ти прам заврзлами, освен твоите штабски пацови, со нив ништо не можам.

За ова треба да си плиткоумен до коска.

Член од
4 мај 2012
Мислења
83
Поени од реакции
19
Претпоставувам си имаш дома библија. Земи ја од полица и истреси го правот од неа па после прочитај Јован 3:16.
Е освен библија не знаете ништо друго да кажете... зошто ова? па види во библијата,зошто тоа па види во библијата.
Според мене блблијата е книга во која се пишани најмудрите мисли,приказни и поуки во целиов наш период,ништо друго !

Член од
3 октомври 2008
Мислења
451
Поени од реакции
164
Ти си особено интересен лик, според твоите постови...:)

Кажи ми пријателе ако јас цел живот живеам на туѓ грб, убивам крадам тепам силувам и на крај се покаам пред едниот и единствениот, дали ке одам во рајот...?
Кажи ми пријателе од каде знаеш ти дека постои рај или пекол, имаш доказ?

Мило ми е што мислиш така пријателе. Барем не мислиш дека пишувам глупости;)

Да, за секој човек постои можност да се покае. Ама со најголема искреност и треба да се заколне пред Бога дека никогаш нема да ги повтори тие гревови.

Значи за да се прими покајанието треба да се исполнат овие четири критериуми:

1. Искреност
2. Оддалечување од гревот
3. Чувствување на жалост за направениот грев или гревови
4. Настојување за невраќање во гревовите

Така да, размислувањата од типот, ќе силувам, ќе крадам, па ќе се покајам не доаѓаат во предвид.

Јас верувам во Бога.

Бога преку неговите пророци, како Аврам, Мојсеј, Исус, Мухамед и други (нека е Божјиот мир и Неговата милост над нив) ни има објавено свети Книги преку кои не повикува да веруваме во Него, ни дава правила и заповеди како да живееме за да ја добиеме Неговата љубов.

Сите овие пророци ни објавија дека за верниците следи награда од Бога, а тоа е Рајот, каде ќе живеат вечно. Рајот истатака Бога ни го ветува во Неговите книги (Тора, Псалми, Евангелие и Коран).

Но од друга страна во светите книги се опишува и наградата која ја добиваат луѓето кои не веруваат во Бога како Еден и Единствен Бог и тие што иако веруваат во Него сепак не се придржуваат кон Неговите заповеди. Нивната награда е Пеколот.

Поздрав

Член од
4 мај 2012
Мислења
83
Поени од реакции
19

Да, за секој човек постои можност да се покае. Ама со најголема искреност и треба да се заколне пред Бога дека никогаш нема да ги повтори тие гревови.

1. Искреност

Така да, размислувањата од типот, ќе силувам, ќе крадам, па ќе се покајам не доаѓаат во предвид.

Јас верувам во Бога.

Бога преку неговите пророци, како Аврам, Мојсеј, Исус, Мухамед и други (нека е Божјиот мир и Неговата милост над нив) ни има објавено свети Книги преку кои не повикува да веруваме во Него, ни дава правила и заповеди како да живееме за да ја добиеме Неговата љубов.

Сите овие пророци ни објавија дека за верниците следи награда од Бога, а тоа е Рајот, каде ќе живеат вечно. Рајот истатака Бога ни го ветува во Неговите книги (Тора, Псалми, Евангелие и Коран).

Но од друга страна во светите книги се опишува и наградата која ја добиваат луѓето кои не веруваат во Бога како Еден и Единствен Бог и тие што иако веруваат во Него сепак не се придржуваат кон Неговите заповеди. Нивната награда е Пеколот.

Поздрав
Вака чисто информативно ќе ме интересира да ми одговориш,немој да ме сватиш погрешно баш сакам да ми кажиш на овие прашања... :)
кажими зошто дури по многу милиони години почнало верувањето кон еден бог,а пред тоа имало верувања кон многу богови сонце,вода,вино на љубовта и многу други,дали сметаш дека имало некаква корист,ете сме настанале од земја,а жените од ребро,што тоа е најголемата глупост,кој видел,зошто господ овој ТЕСТ-свет го наполнил со страдања,крвопролевања,зошто не створил само добри работи,дали тие што го проповедале имале одено во пекол во рај па да кажат,зошто умираат толку гладни,жедни лица или и тоа дел од ТЕСТ-светот,или ги проценил па ги оставил на бавна смрт да се мачат па за да одат во рајот.Велиме од сите гревови во црквата одиме да се исповедаме за сите грешки,или во џамија но не знам околу тоа многу,а од таа црква биле направени најголемите грешки во историјата на човекот па и тие што ти го перат умот внатре.Да веруваа сите во БОГ/АЛАХ ,да не мислеа луѓето за напред уште не ќе знаевме дека топката се врти ! за жал
Поздрав !

Член од
3 октомври 2008
Мислења
451
Поени од реакции
164
Значи и да бидеш добар човек,да се придржуваш кон доброто а не злото а да не веруваш во бога пак идеш во пеколот ?
Да, бидејќи еден човек кој не верува дека еден ден ќе одговара пред некој за неговите постапки е по настроен кон лоши работи отколку човек кој верува во Бога и знае дека цело време е под Негов мониторинг.

Јас не велам дека нема добродушни атеисти, но сепак есенцијално правило во Ислам, а и во другите монотеистички вери е да се запознае и верува Еден и Единствен Бог, креатор на све што постоело, постои и ќе постои.

Јас имам едно прашање за тебе. Од каде знае човекот што е добро а што е лошо за него?
Секој човек во себе го носи и доброто (кое бај дифолт доаѓа од Бога) и лошото (ѓаволот).

Пример
Верник и неверник имаат испит. Доаѓа најглупиот професор и им дава прашања и си бега. И двајцата се сами. Во ваков случај со сигурност и верникот и неверникот би биле во искушение да препишуваат или не.

Но кој има поголеми шанси да излезе од тоа искушение?!

Неверникот единствено само ако е некоја бубалица и инаетџија не би препишувал. Иначе око не би му трепнало, бидејќи го нема веќе професорот.
А верникот од друга страна и покрај фактот дека не е професорот во училница, сепак знае дека Бог го гледа и дека ако препишува ќе прави голем грев како што е мамењето.

Поточно во Ислам, човекот од сите гревови може да се исчисти освен од два грева:

1. Не верување (негирање) дека постои Бог и
2. Гревот ако му придружуваме некое друго божество или посредник на Бога (пр. светци, синови, богородици, икони, статуетки итн).

И за на крај:

Добар човек, но атеист иде засекогаш во пекол.

Грешник, но верува во Бога, тој иде во пекол и стои се додека не се исчисти од гревовите и поминува во рај.

Поздрав

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.090
Веруваат во имагинарен пријател/заштитник оние кои немаат муда да го земат животот во свои раце.

Член од
3 октомври 2008
Мислења
451
Поени од реакции
164
Веруваат во имагинарен пријател/заштитник оние кои немаат муда да го земат животот во свои раце.

Да не грешиш пријателе?!

Мухамед и Исус (нека е Божјиот мир и Неговата милост над нив) се највлијателните луѓе во целата човечка историја. И тие не само што ги земале нивните животи во нивни раце, туку се погрижилие и за милијарди други луѓе да си ги земат нивните живот во нивни раце.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.461
Поени од реакции
5.163
Во суштина, тоа е. Овој свет е само станица каде човекот бира помеѓу верата и неверата кон Бога. Али и во двата случаи луѓето добиваат вечен живот, Рај или Пекол.

А верување не е само да признаеш дека постои Семоќен Бог туку и да бидеш благодарен кон Него и да ги почитуваш Неговите заповеди кои Тој ни ги објави преку неговите пророци (нека е Божјиот мир и милоста Негова над нив) кои безсомнение повикуваа кон верување на Еден и Единствен Бог.

Се чудам како некои тука велат дека Бог бил убиец.

Еден од имињата на Бога е и Милостливиот. Да беше спровитното Бог веднаш би го истребил секој неверник и грешник. Но Бога е милостлив и се грижи за сите еднакво, верници и неверници, добри и лоши луѓе. Секој неверник има време се до последниот здив да се покае и да признае дека има само Еден и Единствен Бог.
Гледам дека си поразличен од другиве верници. Ако не се лажам, не се обиде досега да ни укажеш на тоа дека исламот е единствен и најдобар и дека исламот ќе владее со светот и бла бла бла...
Тоа го почитувам, секој нека си верува во што сака, без да му труби на другите наоколу дека тоа е најдобро...
Знаеш како станав јас атеист? Тргнав во потрага кон вистината. Ама на патот до таму, мора да ја прифатиш реалноста, каква и да е. Ветувањата за вечен живот..... хм.... да ќе признаам дека сакам што е можно подолг живот, ама тука, на овој свет. Има огромен прогрес на науката, така да не се знае...
А од друга страна, религиите, секоја на свој начин, нуди вечен живот, ама она што ме нервира е што нема доказ за тоа. Ај налет тоа, нема доказ нема, туку проблемот е што во многу работи религиите испаднале дека грешат потполно. Како јас да им верувам дека постои вечен живот и бог, ако ме излажале за многу други работи?

M

Muranyi

Гостин

1. Искреност

Јас верувам во Бога.

Поздрав
Како ќе се покае магионичарот што му отсекоа главата во Саудиска Арабија?

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Има едно непишано правило на интернет форумите, а тоа е дека штом некој почне некотролирано да се смее, всушност............
...... и не му преостанува ништо друго да прави читајки ги твоите глупости.:cool:

Член од
3 октомври 2008
Мислења
451
Поени од реакции
164
Гледам дека си поразличен од другиве верници. Ако не се лажам, не се обиде досега да ни укажеш на тоа дека исламот е единствен и најдобар и дека исламот ќе владее со светот и бла бла бла...
Тоа го почитувам, секој нека си верува во што сака, без да му труби на другите наоколу дека тоа е најдобро...
Знаеш како станав јас атеист? Тргнав во потрага кон вистината. Ама на патот до таму, мора да ја прифатиш реалноста, каква и да е. Ветувањата за вечен живот..... хм.... да ќе признаам дека сакам што е можно подолг живот, ама тука, на овој свет. Има огромен прогрес на науката, така да не се знае...
А од друга страна, религиите, секоја на свој начин, нуди вечен живот, ама она што ме нервира е што нема доказ за тоа. Ај налет тоа, нема доказ нема, туку проблемот е што во многу работи религиите испаднале дека грешат потполно. Како јас да им верувам дека постои вечен живот и бог, ако ме излажале за многу други работи?

Пријателе, јас сум Муслиман, мојата вера е Исламот. Фактот дека сум се определил за ова вера покажува дека таа ја сметам за вистинска. Али како муслиман, мене Бог ми наредил да дебатирам на најдобар и најљубезен начин со другите, особено со Следбениците на Книгата (христијаните и евреите) на кои Бога истотака им објавил Свети Книги како: Теврат (Тора), Зебур (Псалми) и Инџил (Евангелие).

И не дебатирајте со Следбениците на Книгите освен на најдобар начин, а на тие што се однесуваат мизерно кон вас кажете им:
Ние (муслиманите) веруваме во тоа што ни беше објавено на нас и на тоа што беше објавено на вас(христијаните и евреите) и дека нашиот Бог и вашиот Бог е Еден Бог, и ние сме покорени кон Него. (Анкебут, 46)

Божјата вера не греши, греши човекот.

Докази имаш насекаде, почнувајќи од себе, околу тебе и низ све што може човечкото око да виде. Земи прочитај го Коранот и Библијата.

Поздрав

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.090
Да не грешиш пријателе?!

Мухамед и Исус (нека е Божјиот мир и Неговата милост над нив) се највлијателните луѓе во целата човечка историја. И тие не само што ги земале нивните животи во нивни раце, туку се погрижилие и за милијарди други луѓе да си ги земат нивните живот во нивни раце.
Слава им.
Но голем број од такозваните верници не ги ни отвориле тие книги да прочитаат.
А уште поголем број од оние кои ги прочитале не ги направиле подобри личности.
Инаку го заборави да го споменеш и Буда меѓу погорните двајца. Будизмот според мене е многу подобар патоказ низ животот и не пропагира никакво клањање на замислено другарче.
На крај краева, не ми треба никој да ме поучи да го земам животот во свои раце.
Возрасен здрав човек кој бара помош и утеха во замислен лик е човек кој нема муда да застане на свои нозе и да го земе животот во свои раце.
Некој рекол - Бог е дедо мраз за возрасни.

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
... Не заборавај дека во тие икони не е Бога, туку слики од смртници.

Ти клањај се пред слики на луѓе, а јас ќе продолжам да клекнам и да го ставам моето лице на земја за Бога.

Поздрав

.

Незаборавај дека и во каменот кон кого се клањаш, не е БОГА!​

Нити иконопоклонството (кое што го критизираш) нити каменопоклонството кое што го практицираш (како и сетата кураишка традиција) не е чистата и спасителна пракса која што Единствениот Вистински и Совршен БОГ (Елоах, Алах, Елохим) - за спасение на сите - ни ја покажа и докажа во отелотворувањето на Својата Света Мудрост = Исус Христос!

Бакнување на каменот кон кого секојдневно повеќепати се клањаат следбениците на кураишката верзија на верата.

Член од
3 октомври 2008
Мислења
451
Поени од реакции
164
.

Незаборавај дека и во каменот кон кого се клањаш, не е БОГА!​

Нити иконопоклонството (кое што го критизираш) нити каменопоклонството кое што го практицираш (како и сетата кураишка традиција) не е чистата и спасителна пракса која што Единствениот Вистински и Совршен БОГ (Елоах, Алах, Елохим) - за спасение на сите - ни ја покажа и докажа во отелотворувањето на Својата Света Мудрост = Исус Христос!

Бакнување на каменот кон кого секојдневно повеќепати се клањаат следбениците на кураишката верзија на верата.

Спирос, пријателе, тоа што е на сликата е црниот камен кој потекнува надвор од земјата.

Јас кога се клањам, било во џамија, било дома, се клањам за Бога и на Него му се обраќам.

Oмер р.а., најблискиот другар на Пророкот Мухаммед, вториот калиф на муслиманите рекол за црниот камен:

Без сомнение, знам дека ти си само камен, така да нит можеш да му наштетиш на некого нит да му помогнеш. Ако не го видев Пророкот Божји како те бакнува тебе, јас не би те бакнал.

Строго е забрането да се клања пред него и да се молиме. Кога муслиманите се клањат, без разлика во кој дел од светот се наогаат, тие се ориентираат кон Каба.

А бакнувањето доаѓа како традиција од Пророкот Мухаммед а.с. Тој го бакнувал бидејки тој камен потекнува од Рајот и му е даден на Адам а.с. во моментот кога тој го напуштил Рајот.

Овој камен нема ама баш никаква позиција во Исламот. Тоа е само сунет односно се практикува негово бакнување само поради фактот дека Пророкот Мухаммед а.с. го бакнал. Бакнувањето на каменот не е облигативно.

А мислењето дека каменот помага, дека е свет камен и дека има некаква моќ, тоа претставува ШИРК, односно препишување посредник на Бога и тоа автоматски те прави НЕВЕРНИК.

Ова се учењата на Исламот. Бога, Еден и Единстве, нема ни камен, ни светци, ни пророк, ништо. Само Бога, а другите се сите слуги.

А кај Шиитите може да најдете све и свашта. Они имаат и светци, прават слики, икони од Пророкот Мухамед а.с. и нивните Имами.

Поздрав

Селам Алејкум

Kajgana Shop

На врв Bottom