Зло - што е тоа?

MileJebo

Complete
Член од
7 декември 2008
Мислења
231
Поени од реакции
41
1.Неколкуте милиони случаи...поточно кажано...
2.Подобро да не знаеш...
3.Зошто бе,сега помалку боли?
Ок значи не ме сваќај буквално, нормално дека има милиони случаеви на злоставување, али ја тука мислев на оние случаеви што медиумски се прикажуваат каде максимално и грандиозно се експонираат т.е. во кој единствена вистина е дека се превртува целата сторија и фактичка состојба, со една и единствена цел а тоа е привлекување на што е можно поголемо внимание, по што се создава илузија за тоа колку злобата е доминанта и во колку злобно време живееме.
Сите можеме да дремеме на софа со нозете у вис и пиво во рака и да бидеме хипнотизирани од телевизорот кој дрнда и 90% од тоа што го пропагира е чиста лага, зашо верувал или не сосема е поинакво кога ќе се разбодуш наутро и се помолиш да баш денес ТИ не бидеш жртва на плачкање, силување, бесење, свирепо малтретирање, сквернавње кој се разбира во догмите на минатото си имале своја примена во секојдневието на речиси секој, се додека некој не се спротиставил и покажал муда да ги промени.
Значи не ми е целта да судам кое време е полошо или помизерно за живеење , ќе оставам историјата да пресуди за тоа, но во едно сум сигурен секое време со сопствените манифестации на зло, со развојот на цивилизација и злото феноменолошки се манифестира во поинаков облик. :helou:

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Ок значи не ме сваќај буквално, нормално дека има милиони случаеви на злоставување, али ја тука мислев на оние случаеви што медиумски се прикажуваат каде максимално и грандиозно се експонираат т.е. во кој единствена вистина е дека се превртува целата сторија и фактичка состојба, со една и единствена цел а тоа е привлекување на што е можно поголемо внимание, по што се создава илузија за тоа колку злобата е доминанта и во колку злобно време живееме.
Сите можеме да дремеме на софа со нозете у вис и пиво во рака и да бидеме хипнотизирани од телевизорот кој дрнда и 90% од тоа што го пропагира е чиста лага, зашо верувал или не сосема е поинакво кога ќе се разбодуш наутро и се помолиш да баш денес ТИ не бидеш жртва на плачкање, силување, бесење, свирепо малтретирање, сквернавње кој се разбира во догмите на минатото си имале своја примена, се додека некој не се спротиставил и покажал муда да ги промени.
Значи не ми е целта да судам кое време е полошо или помизерно за живеење , ќе оставам историјата да пресуди за тоа, но во едно сум сигурен секое време со сопствените манифестации за зло, со развојот на цивилизација и злото феноменолошки се манифестира во поинаков облик. :helou:
Тешко дека има објективно мерило кое ќе ни посочи кое време е полошо или помизерно за живеење.
Но, во реплилката наменета за мене, пред неколку страни од темава, ти сугерираше дека порано имало повеќе зло.
А, лично сум убедена дека квантумот е тука некаде. Манифестациите може да варираат. Како и начинот на прифаќање на злото.

Затоа и ја споменав педофилијата. Одеднаш, ради некои таму човекови слободи, се ствара пат и нејзе да ја прифатиме. А, тоа е веќе сериозно разнишување на норма која баш и не треба, никогаш, да се ревидира.

Значи, денес еидентна е тенденцијата да се игнорираат било какви морални норми, да се релативизира целосно, до аморалност. Тоа е еве, некоја разлика.

B

Borg_Drone

Гостин
Тешко дека има објективно мерило кое ќе ни посочи кое време е полошо или помизерно за живеење.
Па и не мора да значи за мене лично има, веќе објаснив како можеш да ја направиш таа споредба, денеска точно е тоа дека светот не е совршено место за живеење, но ако направиме споредба сегашноста со минатото, тогаш дефинитивно сегашноста е подобра.

The Mad Doc

Алхемичар
Член од
16 март 2009
Мислења
653
Поени од реакции
46
Утопија и демагогија...
Постоењето на свесното зло, те побива. Убиства, силувања, атентати, бомбашки напади. Ништо не е повредно од човековиот живот. Постои универзално зло, кое луѓето свесно и најчесто од материјални причини, го прават. И да, Дедо Мраз не постои. И тоа е зло.
Некој си сака да убива,да силува,да атентира,да биде бомбаш самоубиец.За нас тоа е лошо за нив е добро.Лошо или добро не постои само работи кои ние самите си ги нарекуваме лоши и добри.Секој си прави како што мисли дека треба да прави и дека тоа што го прави е добро и тој е во право бидејќи си ги следи своите идеали.

PhantomerX

Несопирлив
Член од
30 октомври 2008
Мислења
623
Поени од реакции
46
Некој си сака да убива,да силува,да атентира,да биде бомбаш самоубиец.За нас тоа е лошо за нив е добро.Лошо или добро не постои само работи кои ние самите си ги нарекуваме лоши и добри.Секој си прави како што мисли дека треба да прави и дека тоа што го прави е добро и тој е во право бидејќи си ги следи своите идеали.
Да, и јас така мислам. Но и мислам дека има некои маргини во општеството кои работите баш точно ги сместуваат онаму каде што треба да се најдат.

Ова твоето се вика анархија :)

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
И тие самите се свесни дека е лошо, затоа што легислативно, културолошки, моралистички и општествено, е точно утврдено што е добро, а што лошо. Со ова го негираш правниот апарат, а тоа е во најмал случај смешно.

The Mad Doc

Алхемичар
Член од
16 март 2009
Мислења
653
Поени од реакции
46
И тие самите се свесни дека е лошо, затоа што легислативно, културолошки, моралистички и општествено, е точно утврдено што е добро, а што лошо. Со ова го негираш правниот апарат, а тоа е во најмал случај смешно.
Смешно е што ти си го водиш животот по правниот апарат кој е создаден само да се зачуваат идеалите на тој што му се свиѓа да биде така.Како и да е ниеден бомбаш самоубиец е верува дека тоа што го прави е лошо туку дека е добро дека ќе го чекаат девици и сл.Тие го негираат правниот апарат кои автоматски ги прави другите за нив да мислат дека е лошо.Јас го подржувам правниот апарат бидејќи го води светот надвор од анархија.Сепак народот мора да размислува со своја глава а не други да му кажуваат (лажат) што е добро или лошо.

Да, и јас така мислам. Но и мислам дека има некои маргини во општеството кои работите баш точно ги сместуваат онаму каде што треба да се најдат.

Ова твоето се вика анархија :)
Да,да во право си заборавив да напишам.:salut:

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.731
Поени од реакции
34.308
Но, во реплилката наменета за мене, пред неколку страни од темава, ти сугерираше дека порано имало повеќе зло.
А, лично сум убедена дека квантумот е тука некаде. Манифестациите може да варираат. Како и начинот на прифаќање на злото.

Затоа и ја споменав педофилијата. Одеднаш, ради некои таму човекови слободи, се ствара пат и нејзе да ја прифатиме. А, тоа е веќе сериозно разнишување на норма која баш и не треба, никогаш, да се ревидира.

Значи, денес еидентна е тенденцијата да се игнорираат било какви морални норми, да се релативизира целосно, до аморалност. Тоа е еве, некоја разлика.
Ништо не е перманетно, својсвтвено е сфаќањата, манифестациите па и прифаќања на одредени тематики да варираат и да се статични. Но никогаш за точки како педофилијата. Јес да е разнишување на норма која баш и не треба, но моралното ниво уште држи некоја солидна висина кај сите за да се дозволи педофилија, или стварање пат кон истата за прифаќање.

Крусер

Тотем Пума
Член од
4 јули 2008
Мислења
3.556
Поени од реакции
1.613
Зло = она што не ми одговара.
Добро = она што ми одговара.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Смешно е што ти си го водиш животот по правниот апарат кој е создаден само да се зачуваат идеалите на тој што му се свиѓа да биде така.Како и да е ниеден бомбаш самоубиец е верува дека тоа што го прави е лошо туку дека е добро дека ќе го чекаат девици и сл.Тие го негираат правниот апарат кои автоматски ги прави другите за нив да мислат дека е лошо.Јас го подржувам правниот апарат бидејќи го води светот надвор од анархија.Сепак народот мора да размислува со своја глава а не други да му кажуваат (лажат) што е добро или лошо.

Леј, муабетов..
Прво, коа станува збор за бомбашите самоубијци, станува збор за религиско перење на мозок, а не за правен апарат.
А коа сме кај правниот апарат, тој ти дава да живееш како што живееш, мирно и без инциденти. И тој не е создаден да ги зачуваш идеалите на некој си, туку тој е создаден од народот, за народот. За ја да неможам дома да ти влагам коа сакам. Тие што го негираат правниот апарат, контраат на заедницата во која живеат, а коа некој ми контра непотребно, ме провоцира, затоа е тука законот, за ја да немора да го убијам, туку законот да го среди.

Тебе да те остаеле у шума, не би знаел што е добро а што е лошо.
Затоа, други ти кажуваат што е добро, а што лошо. Односно, тоа се твоите родители. Тие те држат настрана од дрога, настрана од тепачки и праење бељи.
Ако ги оставиш сите да размислуваат со "своја глава" далеку ќе стигнеме.
Секогаш треба да има мерка, и патоказ накај каде да се врти тоа размислување.

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772

1. Од што е смешно, ќе заплачам. Дете, правниот апарат е створен од хомо-сапиенсот како најразвиена форма на свесно битие, за да ги регулира девијантните појави и да се заштити од нив. За таа цел, точно е утврдено што е девијантно и со тоа се запознаени сите луѓе во секое општество.
2. Дали ќе биде зло, ако некој со свои убедувања дека касапењето луѓе е ,,добро", ја земе сестра ти, и` ги извади органите и ги продаде?
3. Контрадикторен си, најпрво велиш дека правниот апарат е створен за нечија свесна манипулација насочена кон ,,несвесен" народ, а потоа дека го поддржуваш истиот.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
3. Контрадикторен си, најпрво велиш дека правниот апарат е створен за нечија свесна манипулација насочена кон ,,несвесен" народ, а потоа дека го поддржуваш истиот.
Според реченицата, он не е контрадикторен, туку несвесен.

ArhangelOFDeath

Immortality
Член од
3 септември 2008
Мислења
1.906
Поени од реакции
126
Леј, муабетов..
Прво, коа станува збор за бомбашите самоубијци, станува збор за религиско перење на мозок
Брат тоа не е перење на мозокот.Муслиманите и будистите самоубици или камикази го прават тоа за демек подобар живот на семејството и здобивање на слава.Кај христијаните имаме поретки случаи на самоубици затоа што христијанската религија го забранува тоа.Во Христијанството одземањето на свој живот е смртен грев(демек одиш директно до пеколот без да му го опниш на св.Петар),а додека во муслиманството и будизмот самоубиството се спомува само како начин на здобивање слава.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Govorejki za zloto navremeto, vo damnesnite vreminja, koga nemalo opteretuvanja predizvikani od strana na mnozinstvoto (ovci), massmedia frenzy, quazimorality etc bilo ednostavno da se opredeli, imeno, toa sto ne pomaga za prodolzuvanje na generalniot vid na ordata e zlo ili receno poinaku:
One who picks the roses must also bear the thorns!

~DaRko

Поштен лопов
Член од
29 март 2009
Мислења
5.888
Поени од реакции
2.481
зло има таму каде што нема допрено се уште доброто :smir:

Kajgana Shop

На врв Bottom