Sungerot Bob
Живеј го животот
- Член од
- 7 август 2012
- Мислења
- 32.391
- Поени од реакции
- 36.504
Зимицата е и потреба, е и традиција, но најмалку е помодарство. Помодарство е тоа да кажуваш дека не треба да готвиш и да правиш зимница.
Иначе ние секоја година правиме ајвар, малиџано, лутеница, печи гмечи, во последниве години мармалад од темни сливи, туршија, кисели феферонки/пиперчиња, а порано сме правеле и компот, апетитка и уште некои други работи. Тоа го правиме, затоа што навистина е убаво во зима да пробаш нешто домашно, квалитетно и вкусно. И не, воопшто не се споредува ајварот со патлиџанот израснат во зима, кој се продава за висока цена, а е далеку од природен. А и не се споредува со купечката зимница која е далеку од вкусот на една зимница. За црнките, лушпите и семките кои шетаат низ купечкиот ајвар да не збориме.
Така да луѓе правете си зимница и истата традиција гледајте да им ја пренесете на своите деца и внуци
Иначе ние секоја година правиме ајвар, малиџано, лутеница, печи гмечи, во последниве години мармалад од темни сливи, туршија, кисели феферонки/пиперчиња, а порано сме правеле и компот, апетитка и уште некои други работи. Тоа го правиме, затоа што навистина е убаво во зима да пробаш нешто домашно, квалитетно и вкусно. И не, воопшто не се споредува ајварот со патлиџанот израснат во зима, кој се продава за висока цена, а е далеку од природен. А и не се споредува со купечката зимница која е далеку од вкусот на една зимница. За црнките, лушпите и семките кои шетаат низ купечкиот ајвар да не збориме.
Така да луѓе правете си зимница и истата традиција гледајте да им ја пренесете на своите деца и внуци