Зимница - потреба или помодарство?!

  • Креатор на темата Креатор на темата Jedah
  • Време на започнување Време на започнување
...

Мислам дека @Dexter26 e единствен во МК ако не и пошироко што купил плинска боца од 600 денари за да си направи ајвар.

...

Погрешно мислиш, боцата ја однесов на бензиска пумпа каде што точат плин во боцата, што е многу попрактично отколку да се влечкаш од една до друга бензиска пумпа за да ја вратиш празната боца во замена за полна боца.

Инаку, ниту боцата, ниту ќумбето беа мои, на комшијата се`, јас си платив за плинот кој го потрошив за моите 2 тури ајвар, исто како што и комшијата си плати за плинот кој го потроши за неговите 2 тури ајвар.

Два пати ја наполнивме боцата со 20 литри плин, тогаш плинот чинеше 29 или 30 денари за литар, на крајот плинот ме чинеше мене 600 денари, исто како што и комшијата го чинеше 600 денари.
 
Ме отруја комшиите од карши со едно скапано ќумбе, директно во куќа ми влага димот. А оние од позади уште не почнале, ама кога ќе почнат алишта не можеш да пружиш, све смрди корне. Кажете кај да пријавам? Секакви ѓубра, гуми, лакирани лајсни и не знам какви срања бутаат во ќумбињата секоја сезона, ме штипат очи, ме гребе грло, а и општо во маалото смрди кога се шеташ по улица и те удира дим од секој двор.
Никој нема право да тероризира и малтретира со некои глупи обичаи што треба одамна да бидат забранети во секоја урбана средина. Ако сакате да правите домашен ајвар одете на село.
Кога некој прави ајвар не отварајте прозор а мирисот на ајвар е убав а не лош
 
Лани беше последна година кај нас да спремаме зимници.

Ајварот е превкусен, ама и пола тегла да изедам, после пола сат сум пак гладен. Хранлива вреднос во минус.
 
Зш помодарство? Ако имаш свои сливи си правиш мармалад не ќе ги фрлаш, садиш патлиџан правиш кечап, и обавезно туршија за на зима, кисела зелка за сарма и исто сечена зелка за варење со чадено месо или пак за пита. А за ајварот и ја не сум некој фан голем али се наоѓа понекад, поисплатливо е да го купиш него да го правиш.
 
Ајварот не претставува никаква потреба ниту помодарство, туку една атавистичка глупост од епски размери. Треба да е човек ненормален во сред урбана средина да го распали ќумбето и да го скине газот од работа за да се обезбеди наводно, поради зимските денови, со намирница која скоро и да нема никаква нутритивна вредност, а со тоа ниту бенефит за здравјето.

Ти се пријало ајвар, вкусен бил, мераци, гурмански пожуди ? Ок, фино лепо иди до продавница купи некоја тегла Мамас, колку да си го напраиш меракот и не биди мамлаз кој не уште не излегол од 20. век. За 20 години никој нема ни да прави ајвар.

За останатото, туршии, зелки, ок си е тоа, си треба витаминчиња и минерали зимно време.
 
Ајварот не претставува никаква потреба ниту помодарство, туку една атавистичка глупост од епски размери. Треба да е човек ненормален во сред урбана средина да го распали ќумбето и да го скине газот од работа за да се обезбеди наводно, поради зимските денови, со намирница која скоро и да нема никаква нутритивна вредност, а со тоа ниту бенефит за здравјето.

Ти се пријало ајвар, вкусен бил, мераци, гурмански пожуди ? Ок, фино лепо иди до продавница купи некоја тегла Мамас, колку да си го напраиш меракот и не биди мамлаз кој не уште не излегол од 20. век. За 20 години никој нема ни да прави ајвар.

За останатото, туршии, зелки, ок си е тоа, си треба витаминчиња и минерали зимно време.

Мамас ти е најпреценет ајвар во светов па и пошироко. Ко да баби ти се чини ги печеле пиперките дома на ќумбе па со големо внимание и љубов го праеле и му опнале цена 250 денара можда и више беше, а ништо не е различен од оној на кам.
 
Зборот помодарство некако прелесно се употребува.

Инаку зимницата е потреба, ако си млад и се'уште не вработен. ;)
За фамилии што се сите дома и имаат време и желба за готвење секако не им требаат ајвари, лутеници. Туршија и расолница верувам сите прават and they come in handy во зимата.

А за ајварот и лутеницата - очигледно повеќето од вас тука не биле студенти во други градови или други држави. Ако не беа ајверот, лутеницата и туршијата...

Последниве неколку години правиме по повеќе од 100кг пиперки и откога сме излезени од дома со сестра ми ништо не останува.
 
Jas sum so sprotivno mislenje, greota so narodod poleka prestanuva so pravenje zimnici. Toa kupeckoto gjubre ne moze da se sporeduva so domasno pripremena zimnica. Megu zimnica gi racunam i domasnite gemovi od kajsija,j agodi i slivi, kompot od praski, slatko od cresi itn. Ako se pravi raznovrsna zimnica vo pogolemi kolicini zastedite moze da bidat mnogu golemi, a so e najgolem problem kupeckoto nema ni priblizno takov vkus kako domasnoto baska e realno najmalku pet pati poskapo.
eve primer, standardna tegla ekstra domasen gem od 100% kajsii ke te cini 30tina den, a kupecko 200 gramsko teglice gem od kajsii so nema ni 50% ovosje se prodava po 100den. mamas teglickite imaat upola pomalce nego domasna tegla ajvar so cini 50tina den itn... kupus vo prodavnicive seuste nema, na pazar ti e 50den kilo heh i nacicanata solena voda ti e vo cenata a zelkata e max 10den kilo, tursijata isto kupeckata vrska nema a e 10 pati poskapa od domasnata.
narodot stanal mrzliv, i zatia nisto ne se isplaka da se pravi a ustvari i te kako se isplaka i od finansiski pricini i od faktot so znaes so se stava vo usta, posebno ako ima mali deca vo familijata.
 
Последно уредено:
Полека ја одминуваме втората половина од септември и веќе почнувам да гледам како чури по некоја соба/шпорет по комшиските куќи, собрани на купче лупат пиперки, мелат, се меша ајвар, тука се и мармаладите, печи-гмечи, по некоја лутенка, недоминливите салати, царска, медицинска, се разбира фамозната туршија и бурето со зелка без која ниедна куќа нема да изостане.
За најекстремните тука се теглите со месо, да има и тоа. Конзервирано барено месо во тегли!

Но дали ни е потребно сето тоа?

Дали денес во 21 век кога на неколку стотици метри имате Веро, Тинекс, Рамстор, КАМ, Жито.... и ред други супермаркети кој нудат разноврсна храна во текот на целата година и храна која е достапна 365 дена во годината е потребно складирање на резерви се со цел да се поминат студените зимски денови?

Јас мислам дека не сме 18 век и не живееме во планина како нашите баби и дедовци на кои најблиската бакалница им била одалечена 23 километрии па се спремале за метро и 20цм снег и тотално отсечување од цивилазација. Да запалиш огон и да мешаш 40кг пиперки ништејќи им ги сите хранливи вредности во град од 1.000.000 жители е еднакво на универзумска глупост.
Ако ги знаете оние preppers во Америка што цел живот се спремаат во бункери складирајќи храна за да дојде Апокалипсата и никако да дојде... Дури и тие сме ги заебале.

Најиронично е што финансиски таквото припремање за зимата е крајно неисплатливо и големи количини од складираната храна на пролет ќе се најјде во контењери меѓутоа тоа се занемарува затоа што сме среќни оти сме преживеале уште една зима која инаку немаше да ја преживееме без сите тие сочни салицилини, винобрани, киселини, крупна морска сол и ред други оксидантни состојки кој во организмот ствараат една убава специјална средина погодна за создавање разно разни канцерчиња.

Кое е вашето мислење за феноменот "Зимница" и дали останатиот свет е толку прост и будала што не ја практикуваа оваа благородна навика.

дефинитивно е одлична традиција од било кој аспект.
здрава вкусна храна, традиција, економија итн итн.

треба да се регуларизира, тоа е проблемот.
пример во урбани средини да не смее да се прави, или под строги услови, нпр плинска боца. итн.
 
А кој спомна нешто за вкусот бе девојче? Кој нејќе да јаде убав ајвар? Проблемите се други. Првиот е тоа што нема никаква контрола за тоа со што се потпалува огнот во ќумбињата, да не се повторувам од погоре. Вчера искачаше црн чад од кој што печеа очи. Мислам дека @Dexter26 e единствен во МК ако не и пошироко што купил плинска боца од 600 денари за да си направи ајвар.

Вториот проблем е што повеќето населби сега се урбанизирани и ако пред 20 години имало само ниски бараки со дворчиња па секој можел ќумецот кај сака да го усмери и да си чури, сега тој дим комшијата што го пушта од негов двор доле мене директно ми ја загадува собата, ми ги чади алиштата, буквално ме труе.
Е тоа е мојата традиција, да дишам дим од лак и горена гума секоја сезона.

Ајвар ако сакате да јадете ќе си одите и ќе си купите од Дием, ако некој рече дека не е вкусен збори чисто од инат.

Па ти ваљда од првата реченица надолу ништо не си прочитал што сум пишала. Ако, who cares.

Нормално дека ти во зграда не можеш да си го направиш и си јадеш од Дием, Веро, Тинекс и слично. Некој има услови и тоа не го прави во двор. Конкретно, ние дома не го печеме и пржиме во двор кај нас, за другите не ме интересира.

За комшиите, ќе одиш фино лепо ќе им заѕвониш на врата или ќе се јавиш во полиција кај што некој веројатно, колку-толку озбилно ќе ти го сфати плачењево. Има закон, оди пријави ги. Зошто да дишеш таков воздух? На форум никој нема да ти помогне.
 
мислам дека поефтино е да си направиш десет тегли ајвар а и твое кога ќе си го напраиш си е некако поубо.
 
Порано праевме доста зимница, ајвар, љутенка малиџано - над 50 тегли, домашни сокови од дренки боровинки вишни, бозел по 20-30 шишиња, домата, џемови и мармалади - десетици тегли, туршија, зелки.... не се сеќавам дека се купувало нешто од тоа по продавници, додуше тогаш немало.
Во нив немаше ни вештачки ароми ни концентрати ни емуглатори ни бои не некои додатоци со шифри “е-345/fg"... многу од работите беревме по излети за викенди, растено во природа непрскано или купено со одбирање на пазар. Секоја пиперка или домат или слива ... поминала низ раце си видел шо ставаш.
Али тогаш луѓето имале и повеќе пари и повеќе слободно време и не беше комплицирано да се направи.
За зимница во 2-3 месеци треба да се одвојат екстра пари кои секој ги нема, да се земат пиперки масло, домати, овошје.... трба да имаш слободно време да ги направиш, денес никој веќе нема слободно време, башка забранија печења околу згради или палење огнови или одење по ливади и шуми....

Некни од визба исфрлиф стотина тегли и шишиња, пред тоа во 2-3 наврати исфрлиф или раздадов уште толку, а како сеќавање на некои стари добри времиња уште ми е таму замрзивач од 400 и еден помал мислам од 15о литри кои на време беа полнети со замрзнат грашок домати пиперки црн патлиџан телешко свинско.......
Дека беше поздраво од она шо денес се купува - СИГУРНО
Дека е покомплицирано и потешко денес на младите тоа да го прават - СИГУРНО
Така да не е ни помодарсво ни непотребна работа али се сменија времињата и покрај многу други добри и корисни работи и ова полека заминува во историја
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom