Занимлива информација од хрватскиот законик

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.022
Поени од реакции
3.200
Може е нешто ново од европска унија. Овде засега не смејат да ви исклучат вода што порано пред 15-20 г. можеа без око да им трепни. Може се некои нови законски регулативи што можеби и ќе дојдат овде ако за ЕУ не се распадни пред да влезиме и ние таму :D
 

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
3.976
Поени од реакции
4.770
Може е нешто ново од европска унија. Овде засега не смејат да ви исклучат вода што порано пред 15-20 г. можеа без око да им трепни. Може се некои нови законски регулативи што можеби и ќе дојдат овде ако за ЕУ не се распадни пред да влезиме и ние таму :D
Имплементирано е ова и кај нас кај 25,17 % од населението. Претежно во северо-западниот дел на Македонија.
 
Член од
4 јануари 2008
Мислења
1.637
Поени од реакции
2.612
Глупости. Што е тука во сопственост на корисникот? Броиолото е на дистибутерот, Инсталацијата од бандера исто, струјата ја купуваш.
Можда е недозволиво да се исклучи цела зграда од 20 домаќинства заради 6 кој не плаќаат како што се правеше порано.
Инаку за домаќинство поединечно незнам како би се бореле против неплаќачите? Со пцовки?
 
Член од
16 декември 2012
Мислења
1.874
Поени од реакции
2.270
Мене самиот чин на исклучување ми е нецивилизиран. За неплаќачите постои Закон, Суд, Извршител...
 
Член од
22 февруари 2007
Мислења
7.076
Поени од реакции
1.938
Хмм, интересно,

Имајќи во предвид дека еден куп работи работат на струја Фрижидер(ќе ти се расипи храна), Телевизија (нема да ти го перат мозокот, т.е. нема официјалните известувања да ги слушаш), интернет (кој во последно време се смета за човеково право) и којзнај шо се друго можат да ти заебат со исклучување, можи има смисла.
Директно те лишуваат од информации, ти ја расипуваат храната и сл... во превод ти се загрозени некои човечки права.

Се сложвам дека има и други начини за да наплаќање. Ајде да го истуркаме за да го усвојат и кај нас.
 

motodriver

прв и последен
Член од
12 февруари 2008
Мислења
48
Поени од реакции
39
Зависи на кој начин се врши исклучувањето. Доколку се исклучува од централа или од бандера која не се наоѓа на земјиште во приватна сопственост согласен сум со исклучувањето, меѓутоа доколку треба да ми тропнат на врата или да влезат на имот во приватна сопственост тогаш не смеат да исклучат без судски налог. Сепак се работи за приватно земјиште на коешто не смеат да влезат доколку не добијат дозвола од сопственикот или од суд. За неплаќачите како што рече и gurman2 си постои закон, суд, извршител.
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.911
Поени од реакции
31.204
Глупости. Што е тука во сопственост на корисникот? Броиолото е на дистибутерот, Инсталацијата од бандера исто, струјата ја купувашо .
Можда е недозволиво да се исклучи цела зграда од 20 домаќинства заради 6 кој не плаќаат како што се правеше порано.
Инаку за домаќинство поединечно незнам како би се бореле против неплаќачите? Со пцовки?
Ти го купуваш приклучокот за струја, таа сега кошта околу 500 евра секој па и во време на СФРЈ плаќаше да биде приклучен на струја, така да сопственик на приклучокот си ти
 

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.022
Поени од реакции
3.200
Зависи на кој начин се врши исклучувањето. Доколку се исклучува од централа или од бандера која не се наоѓа на земјиште во приватна сопственост согласен сум со исклучувањето, меѓутоа доколку треба да ми тропнат на врата или да влезат на имот во приватна сопственост тогаш не смеат да исклучат без судски налог. Сепак се работи за приватно земјиште на коешто не смеат да влезат доколку не добијат дозвола од сопственикот или од суд. За неплаќачите како што рече и gurman2 си постои закон, суд, извршител.
не заборавај те дека сега сѐ се помодерни, техниката ќе им дозволи далечинско гасење на броило, како кај телефоните, тоа можеби ќе им биде следен чекор кон неплаќачите. Многу веројатно овој закон да е од европска унија обврска така да фактички не можат да ти влезат дома (во твоја сопственост) за да механички исклучат но ништо не ги спречува да го направат нивното броило нефункционално а со тоа ќе треба за да се пушти некој на диво го премости што автоматски е крадење струја. Има разлика помеѓу диво вклучување на броило и крадење од бандера а нив токму тоа им поентата.
 
Член од
16 декември 2012
Мислења
1.874
Поени од реакции
2.270
Веќе ја имаат таа можност за далечинско исклучување. Инвестицијата во струјомерите им беше за да си ја подобрат наплатата. Прашање е колку е хумано некому да му ја прекинеш струјата, водата. Тоа што ќе се расипе храната во фрижидерите е најмал проблем. Што да кажат болните, немоќните, приклучени на разни апарати, кои ги одржуваат во живот
 
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.143
Поени од реакции
8.533
Струјата се плаќа. Корисникот и ЕВН имаат формален или неформален договор во кој стои ЕВН ќе испорачува струја а корисникот возвратно ќе плаќа
Договорната обврска на ЕВН е да испорачува струја
Договорната обврска на корисникот е да ја плати струјата
Ако едната страна не ја извршува обврската - договорот се раскинува
Ако ЕВН не испорачува струја - неможе да бара да и се плати
Ако корисникот не плаќа - ЕВН не испорачува струја
и крај
Професорот Борче Давитковски предлагаше да се донесе закон според кој ЕВН не може да престане да испорачува струја ако корисникот не плаќа
Тоа практично значи дека ако не плаќаш за струјата, стануваш должник и треба да платиш подоцна со пресметување на камата плус за казнена камата плус други трошоци
Тоа е неповолно за корисникот
Такво нешто би можело да се предвиди само ако корисникот се согласи да плати подоцна заедно со камата и заедно со казнена камата. трошоци за нотар извршител суд и тн.
Што значи за ова треба да се потпише нов договор по кој корисникот се согласил на вакво нешто. Или вакви обврски да се предвидат уште во првиот договор.
А замислете што ќе се случи ако ЕВН престане да испорачува струја а сепак бара да и се плати, ветувајќи дека подоцна ќе испорача струја
Затоа јас сум против предлогот на Професорот
 
S

StormRage

Гостин
Имплементирано е ова и кај нас кај 25,17 % од населението. Претежно во северо-западниот дел на Македонија.
беше... (информација од прва рака :D )
сеа електронски се контролира и може да ја исклучат од било кого и било кога :)
 
Член од
7 ноември 2011
Мислења
2.151
Поени од реакции
2.311
Имаше опција со броила на картичка а таа опција секако би се применила доколку евн ја изгуби можноста да исклучува а може и за да ги смали трошоците на работењето и истовремено постигне 100% наплата. Си купуваш при пејд картичка од трафика со колку сакаш количина на струја и трошиш додека имаш на картичката. Кога ке ја истрошиш картичката а не си купил друга нема да викаш евн ми ја исклучија струјата тие се виновници туку ке викаш не си купив картичка.... Како на при пејд мобилен..... Сметам дека ова е убава опција.
 

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
3.976
Поени од реакции
4.770
беше... (информација од прва рака :D )
сеа електронски се контролира и може да ја исклучат од било кого и било кога :)
Ако имаат нови саати за струја,али ако суште не ги смениле .....
 
S

StormRage

Гостин
Ако имаат нови саати за струја,али ако суште не ги смениле .....
не, поделени се на реони на трафостаница, директно се исклучува од трафостаницата...
Е сеа евн инвестира во овие пиздарии за да си ги зема парите а не во реновирање на инфраструктурата... Зато зимата цел запад немаше струја месец дена :) апаши мамеимеам
 
На врв Bottom