Занимлива информација од хрватскиот законик

Член од
12 март 2009
Мислења
14.167
Поени од реакции
8.656
НЕПЛАЌАЊЕ порачана роба на друга фирма во Хрватска се гони како Кривично Дело !
Naručivala robu pa zaboravila platiti 60.000 kuna
... Protiv osumnjičene je podnijeta kaznena prijava....
....Дали и кај нас се гони кривично или зависи каде ??
Добро, па и кај нас се гони дело измама, ама зошто кривично не се гонат тие што работат со блокирани сметки, преку други фирми ?? Тоа не ли е измама ??
А лично имам слушано разговор меѓу двајца газди, едниот бара другиот да му плати некоја фактура, а кога тој го потсетува дека самиот тој има постара фактура за плаќање, овој му вели заборави тоа ???....
 
Член од
4 март 2011
Мислења
594
Поени од реакции
463
Струјата се плаќа. Корисникот и ЕВН имаат формален или неформален договор во кој стои ЕВН ќе испорачува струја а корисникот возвратно ќе плаќа
Договорната обврска на ЕВН е да испорачува струја
Договорната обврска на корисникот е да ја плати струјата
Ако едната страна не ја извршува обврската - договорот се раскинува
Ако ЕВН не испорачува струја - неможе да бара да и се плати
Ако корисникот не плаќа - ЕВН не испорачува струја
и крај
Професорот Борче Давитковски предлагаше да се донесе закон според кој ЕВН не може да престане да испорачува струја ако корисникот не плаќа
Тоа практично значи дека ако не плаќаш за струјата, стануваш должник и треба да платиш подоцна со пресметување на камата плус за казнена камата плус други трошоци
Тоа е неповолно за корисникот
Такво нешто би можело да се предвиди само ако корисникот се согласи да плати подоцна заедно со камата и заедно со казнена камата. трошоци за нотар извршител суд и тн.
Што значи за ова треба да се потпише нов договор по кој корисникот се согласил на вакво нешто. Или вакви обврски да се предвидат уште во првиот договор.
А замислете што ќе се случи ако ЕВН престане да испорачува струја а сепак бара да и се плати, ветувајќи дека подоцна ќе испорача струја
Затоа јас сум против предлогот на Професорот
По мое скромно мислење, грешиш во повеќе работи:
Не може да постои "формален или меформален договор". Секогаш договорот кој го склучуваат корисницие со ЕВН (конкретно) е строго формален, писмен договор.
Не е точно дека ако Евн не испорачува, не може да се бара да се плати. Договорот за испорака на ел.енергија е товарен договор, па Евн покрај наплата за пружената услуга - испорачана ел.енергија има и свои обврски, да испорачува до корисникот ел.енергија континуирано и со одреден квалитет ( висина на напон и сл.). Според тоа доколку Евн не испорачува струја, со тужба може да се бара не само раскин на договорот, туку и односно или само исполнување на договорот од страна на Евна, односно да се бара надомест на штета заради непружање на договорената услуга.
Бесмислено и смешно е тврдењети за договарање на законска казнена камата (тоа го имаме зборувано и во други теми). Не може странките пти склучување на договор да стават одредба со која нема да се согласат да плаќаат законска казнена камата во случај на спор и неплаќање. Единствено може да стане збор за договарање на некоја друга камата ( договорна камата) но и во тој случај не се исклучува законската казнена камата, која е некој вид на дисциплинирање на неплаќачот ( затоа и се вика казнена камата).[DOUBLEPOST=1492024439][/DOUBLEPOST]
Зависи на кој начин се врши исклучувањето. Доколку се исклучува од централа или од бандера која не се наоѓа на земјиште во приватна сопственост согласен сум со исклучувањето, меѓутоа доколку треба да ми тропнат на врата или да влезат на имот во приватна сопственост тогаш не смеат да исклучат без судски налог. Сепак се работи за приватно земјиште на коешто не смеат да влезат доколку не добијат дозвола од сопственикот или од суд. За неплаќачите како што рече и gurman2 си постои закон, суд, извршител.
Ти го купуваш приклучокот за струја, таа сега кошта околу 500 евра секој па и во време на СФРЈ плаќаше да биде приклучен на струја, така да сопственик на приклучокот си ти
Во конкретниот случај воопшто не релевантно чие е броилото, односно на чие место се наоѓа истото, туку фактот дали смее или, дали треба или не да се изврши исклучување на корисникот кој должи од напон со електрична енергија. Уште еднаш овде ќе цитирам дел од хрватскиот закон: "... izazove poremećaj u redovitom životu stanovništva, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.". Според предното целта на овој закон е да се заштити домаќинството од пореметување на нормалното живеење, што несомнено ќе се случи со присилното исклучување на струјата. Има суд, па ЕВН нека тужи за долг за ненаплатени фактури за испорачана ел.енергија, впрочем како што секој доверител ги тужи своите должници пред суд.
 
Последно уредено:
Член од
12 март 2009
Мислења
14.167
Поени од реакции
8.656
Suđenje 'dilerici' peršina: Sutkinja bila bez zraka, pa ispraznila cijelu sudnicu

Nakon što su joj bez saslušanja odredili 18.500 kuna kazne, baka Zorka Kevrić (75), vodnjanska “dilerica“ peršina, češnjaka i salate ...
Ај на здравје, прекршочна казна околу 2600 евра за продавање магданос и лук без видливо и јасно истакнати цени..
а кај нас по дефаулт така и се продава, посебно е нетранспарентна продажбата на лукот, цени за китка како за кого
 
Член од
12 март 2009
Мислења
14.167
Поени од реакции
8.656
Pulska poduzetnica mora platiti Lepoj Breni 38.500 eura za koncert održan u Zagrebu 2009. godine
....Kako je zaključio sud, Bičić Ganić je dobar dio novca kojeg je njezina tvrtka Fama Volat zaradila na tom koncertu isplaćivala sama sebi u obliku pozajmica, umjesto da plati Lepu Brenu. Zbog toga mora platiti dug iako je riječ o dugu tvrtke, a ne njezinom...
значи сеедно што нема пари на сметка на фирма долгот го плаќа одговорното лице....

Vinar iz Višnjana Milenko Matić završio u zatvoru zbog duga prema županijskoj tvrtki
a se zbog nepodmirenih obaveza može završiti i u zatvoru pokazuje primjer iz Višnjana. Istarski vinar Milenko Matić (47) iz mjesta Baškoti kod Višnjana završio je iza rešetaka zbog duga od 123.470 kuna za lozne crijepove i masline koje je kupio od tvrtke MIH (skraćeno za Made in Histria) iz Poreča, koju je osnovala Istarska županija s ciljem valorizacije izvornih istarskih proizvoda. Matić, obiteljski čovjek s djetetom koje boluje od karcinoma, trenutačno se nalazi u zatvoru u Valturi, gdje je završio nakon što nije ispunio obavezu plaćanja duga postavljenu određivanjem uvjetne kazne zatvora od šest mjeseci, s rokom kušnje od dvije godine. Iza rešetaka bi trebao biti do kolovoza ove godine.

после Велија и слични се жалат...
 
Член од
12 март 2009
Мислења
14.167
Поени од реакции
8.656
PREDSJEDNIK VRHOVNOG SUDA SE PRED TV KAMERAMA JAVNO ISPRIČAO MLADOJ POLICAJKI, ŽRTVI SEKSUALNOG UZNEMIRAVANJA 'Odluka suda bila je pogrešna!'

слична работа има сега и кај нас, не е на суд, ама министерот на МВР ќе го казни командирот кој ја злоставувал полицајката... ама во Хрватска судот го ослободил командирот бидејќи било ПРВ ПАТ :facepalm: , а згора на се СИТЕ судски трошоци паднале на жртвата, тужителот , нешто незамисливо и за Африка, не па за ЕУ...
 
На врв Bottom