Законот на Телема

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
За Кроули има тема во ... мистерии... оди таму прочитај што е пишувано,ќе научиш повеќе :)
Овде е темата телема, Книга на Законот итн итн :)
Океј ама не гледам зошто би се правела некоја дистинкција, небитно ако сакате да ја терата темата во филозофски правец со досадни цитати ве напуштам.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.168
Океј ама не гледам зошто би се правела некоја дистинкција, небитно ако сакате да ја терата темата во филозофски правец со досадни цитати ве напуштам.
Пријатно...

S

smexy

Гостин
Малку задоцнив со честитањето на роденден на Пердурабо, ама и тој не ми го честита мојот така да ќе компензираме :)
Среќен Роденден, ние вагите сме приказна сами за себе, Хм? :sneaky:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Сите напредни мислители, сите луѓе кои го сваќаат божествениот план ја посакуваат и планираат солидарноста на човештвото; а патриотот, во ограничената и разбеснета смисла на тој збор, е предавник на вистинските интереси на човекот.
Може некогаш да е потребно да се брани еден локален дел од човештвото од агресија; но дури и ова мора секогаш да се прави со ментална резевираност: "Нека ова биде војна доилка на поцврст мир; нека води оваа расправија кон подобро разбирање; нека води оваа поделба кон повозвишено единство".
"Најголеми човекови непријатели се неговите домашни", и налошите непријатели на секоја нација се нејзините ништожни патриоти. "Патриотизмот е најголемото прибежиште на кукавицата".
Намерното антагонизирање меѓу нациите е најбудалест криминал. Кај нациите кој војуваат, печатот ги разгоре страстите на неуките и ја вовлече Европа во војна. Ако беа луѓето едуцирани и нашетани, тие немаше да ги слушаат тие харписки пискотници. Неделото сега е направено и останува на нас да го поправиме најдобро што можеме. Ова треба да биде нашето мото: "Човештвото пред се".
Сите луѓе кои генерализираат околу нациите: "Сите Германци се убијци" - "Французите сите се прељубници"- "Англичаните се снобови" - "Русите, сите се пијаници" итн, мора да се замолчат. Треба да одбиеме да го слушаме секој оној кој несваќа дека цивилизацијата е на клада, дека дури и сега Европа може да биде толку ослабена, што ќе падне жртва на силите на атавизмот, дека по војната ќе следи банкротство, револуција и глад, и дека дури и во наше време Кулата на Вековите може да се распадне во непрепознатливи руини.
Мораме да одбиеме да го слушаме секој оној кој одлучно не ги отфрлил ограничените интереси, сите национални страсти, кој неможе да гледа на ранетото човештво со широк, јасен поглед, ладно а сепак сочувствено, како хирург, или оној кој не е цврсто решен да го спаси животот без обзир на тоа што ќе загуби одреден екстремитет.

Препород на Магиката - Човештвото пред се
Алистер Кроули.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Без навреда, но обидот на телемата да се постави како пост христијанска идеологија, учење, вредност, whatever, е во најмала рака комичен, а реално гледано e:pos::pos:...

I mean, who gives a fuck about it?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.168
Без навреда, но обидот на телемата да се постави како пост христијанска идеологија, учење, вредност, whatever, е во најмала рака комичен, а реално гледано e:pos::pos:...

I mean, who gives a fuck about it?
За многу работи не се замараме (посебно ако не е пара уфрлена во игра) па ете што се случува...
Ако ти е тебе комично насмеј се... тоа нема да ја смени ниту телемата ниту пак луѓето :)
Така да, испаѓа како она со кучињата и карванот... само овде е човек и смеење :)
П.С. За тоа што е реално... сигурно нема да кажам дека ти си реален :)
Има теми за реалност :)

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
За многу работи не се замараме (посебно ако не е пара уфрлена во игра) па ете што се случува...
Ако ти е тебе комично насмеј се... тоа нема да ја смени ниту телемата ниту пак луѓето :)
Така да, испаѓа како она со кучињата и карванот... само овде е човек и смеење :)
П.С. За тоа што е реално... сигурно нема да кажам дека ти си реален :)
Има теми за реалност :)
Јас во цитираниот пост не спорам со телемата сама по себе, ниту со нејзината вредност, но ставот дека таа е замена за христијанството е навистина комичен...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.168
Јас во цитираниот пост не спорам со телемата сама по себе, ниту со нејзината вредност, но ставот дека таа е замена за христијанството е навистина комичен...
Но тебе ти е комичен :)
И јас сега треба да ти докажам тебе дека не е или што...?
Па каде така... Книгите в раце и студирај, ако толку сакаш да направиш компарација помеѓу телемата и христијанството... и види нормално дали ти е комично или не...
Вака, со 5 есеи од нет (кои може и да се погрешни) ти верглаш во место како ова или она не е тоа што е :)
Ајде нека ти биде немам јас ништо со твоето разбирање на работите...

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Но тебе ти е комичен :)
И јас сега треба да ти докажам тебе дека не е или што...?
Па каде така... Книгите в раце и студирај, ако толку сакаш да направиш компарација помеѓу телемата и христијанството... и види нормално дали ти е комично или не...
Вака, со 5 есеи од нет (кои може и да се погрешни) ти верглаш во место како ова или она не е тоа што е :)
Ајде нека ти биде немам јас ништо со твоето разбирање на работите...
Понекогаш знаеш да бидеш навистина напорен. Мислам, аман. Кој побара ти било што да докажуваш? Каде овде воопшто има простор за докажување?

Христијанството беше/е глобална религија која на овој или на оној начин ги задоволуваше/а религиозните потреби на луѓето. Телемата е езотериска пракса за која огромното мнозинство ниту има воља ниту има можност да ја практикува. Што има тука да се споредува?

Немам прочитано ниту еден есеј на нет за телемата, не знам од каде ти е тој впечаток...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.168
Понекогаш знаеш да бидеш навистина напорен. Мислам, аман. Кој побара ти било што да докажуваш? Каде овде воопшто има простор за докажување?

Христијанството беше/е глобална религија која на овој или на оној начин ги задоволуваше/а религиозните потреби на луѓето. Телемата е езотериска пракса за која огромното мнозинство ниту има воља ниту има можност да ја практикува. Што има тука да се споредува?

Немам прочитано ниту еден есеј на нет за телемата, не знам од каде ти е тој впечаток...
Немав впечаток, само се надевав дека имаш барем толку :) Ехехе малку зезање :)

Мислам дека би требало наместо во градска црква да заминеш во Лесновскиот манастир, беровските манастири, и некои други изолирани манастири и да позборуваш за христијанството какво е и што е...
Премногу „градско“ разбирање имаш за работите :)
И тоа беше реторичко или не знам какво прашање... секако нема да се замараме со докази... :)

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Немав впечаток, само се надевав дека имаш барем толку :) Ехехе малку зезање :)

Мислам дека би требало наместо во градска црква да заминеш во Лесновскиот манастир, беровските манастири, и некои други изолирани манастири и да позборуваш за христијанството какво е и што е...
Премногу „градско“ разбирање имаш за работите :)
И тоа беше реторичко или не знам какво прашање... секако нема да се замараме со докази... :)
Јас тоа тука насетувам дека ќе плаисираш некоја теза?

Дека вистинското (wtf) христијанство се практикува по манастирите, и дека телемата ќе стане замена за него...

Немој, жити се, во минус сум денес со работата, ќе настрадаш ни крив ни должен...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.168
Јас тоа тука насетувам дека ќе плаисираш некоја теза?

Дека вистинското (wtf) христијанство се практикува по манастирите, и дека телемата ќе стане замена за него...

Немој, жити се, во минус сум денес со работата, ќе настрадаш ни крив ни должен...
Ах многу ми е гајле ако ти си во минус со работата... смени ја ако не ти чини, не ми се расфрлај со закани како сега ќе ме „партали“ направиш и ќе ми ти олесни...
Немој со тоа... :)
Прво, запознавање со темата потоа мрчење за истата... зарем не го знаеш законот? :)
Тебе да те учам... ајде филозоф си, барај ја вистината не биди мрзлив и материјалист!
Ништо и со тебе нема муабет за телема... их, штета...

П.С. Јас само реков да се запознаеш и со нивното размислување... и со нашето... итн итн... а ти додавај придавки колку сакаш ако тоа ти се оправдувања да не го сработиш домашното...

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
П.С. Јас само реков да се запознаеш и со нивното размислување... и со нашето... итн итн... а ти додавај придавки колку сакаш ако тоа ти се оправдувања да не го сработиш домашното...
А тезата?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.168
Дадена ти е... ти сакаш овде теза? Аман бре, бараш теза за која ќе ми ја кажуваш потоа „вистината“ и ќе се празниш од негативна енергија бидејќи ти ги нема другите пријатели на форум на кои се празниш?
Еехехе :) Добааар! :) Не може! Страдај! :)
Ајде можеби во иднина ако се смилувам за да ви олеснам работата и ќе ви дадам теза на која ќе зборувате, а јас измеѓу ќе си го кажувам она за кое сум тука и дојден...

Kajgana Shop

На врв Bottom