Законот на Телема

Член од
3 мај 2019
Мислења
6.868
Поени од реакции
3.966
Се може да биде, одмазда, љубомора, гнев...но не и волја во телемитска смисла. Во книгата на законот стои - За чистата вистинска волја, незагадена од страст за резултат, секој пат е совршен.
Чистата - вистинска волја е онаа која не е инспирирана од мотив за постигнување на нешто дополнително, тоа е она што самото по себе е цел. На пример ако сликаш за да ја продадеш сликата за добра цена, тогаш целта се пари. Парите пак сами по себе пак не се цел, требаат за нешто трето, тоа за нешто четврто и така во недоглед. Затоа будистите желбата ја посочуваат како причина за страдање. Но ако сликаш, затоа што самото сликање те исполнува, ако нема дополнителна причина или мотив за тоа (страст за резултат), тогаш значи дека се раководиш, делуваш во согласност со твојата чиста - вистинска волја

повторно не разбирам а сигурно сум дека и другите читатели никогаш не ви ја разбрале вашата дефиниција за слободна чиста воља.
Добро, ај пак од почеток..ете јас ке убијам некого, не за пари, не за одмазда, не од љубомора, туку од мерак да слушам како кркља тој додека умира.
(се извинувам за морбидноста на пишаново)
 

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.196
Поени од реакции
12.544
повторно не разбирам а сигурно сум дека и другите читатели никогаш не ви ја разбрале вашата дефиниција за слободна чиста воља.
Добро, ај пак од почеток..ете јас ке убијам некого, не за пари, не за одмазда, не од љубомора, туку од мерак да слушам како кркља тој додека умира.
(се извинувам за морбидноста на пишаново)
Не знам што е тешко да се разбере?! Во Liber II јасно е нагласено дека чистата вистинска волја е дел од Божјата волја, дека има доволно ,,место" за сите. Убиството е прифатливо само доколку се работи за самоодбрана, ако е акт против тиранија и репресија, во сите други случаи, зад тој акт стои мотив, а веќе објаснив дека се што има мотив не е чиста вистинска волја, ,,загадена" е со страст за резултат.
 
Член од
3 мај 2019
Мислења
6.868
Поени од реакции
3.966
Не знам што е тешко да се разбере?! Во Liber II јасно е нагласено дека чистата вистинска волја е дел од Божјата волја, дека има доволно ,,место" за сите.
:eek:
Дали сакаш да кажеш дека Бог доброволно им ја препушта својата воља на луѓето и тоа се завршува со нашето раѓање, нели....епа кога станува вољата свесна, неограничена, чиста?
За мене воља значи само една манифестација, еден чин на можност за избор, значи сите имаме слободна воља до еден одреден степен а понатака играме по некои наметнати правила како што ти веќе кажуваш до кога важи воља а од кога започнува убиство....
 

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.196
Поени од реакции
12.544
:eek:
Дали сакаш да кажеш дека Бог доброволно им ја препушта својата воља на луѓето и тоа се завршува со нашето раѓање, нели....епа кога станува вољата свесна, неограничена, чиста?
За мене воља значи само една манифестација, еден чин на можност за избор, значи сите имаме слободна воља до еден одреден степен а понатака играме по некои наметнати правила како што ти веќе кажуваш до кога важи воља а од кога започнува убиство....
Забораваш дека концептот за Бог овде и кај староеонските - монотеистички религии не е ист. Друга работа, слободна волја и чиста - вистинска волја не се исто, сосема различни нешта се. И трета работа, што значи за тебе волја и што значи кај Телемата, повторно не мора да значи дека се иста работа.
Јас објаснив најпросто што може, дури и дете да сфати, дали ти ќе разбереш или не, е до тебе, не до некој друг.
 
Член од
3 мај 2019
Мислења
6.868
Поени од реакции
3.966
Забораваш дека концептот за Бог овде и кај староеонските - монотеистички религии не е ист. Друга работа, слободна волја и чиста - вистинска волја не се исто, сосема различни нешта се. И трета работа, што значи за тебе волја и што значи кај Телемата, повторно не мора да значи дека се иста работа.
Јас објаснив најпросто што може, дури и дете да сфати, дали ти ќе разбереш или не, е до тебе, не до некој друг.
За мене воља е воља, дали е чиста или прљава, слободна или заробена, телемитска или христијанска или....е само едно, дека секоја душа може да бира што сака а тоа зависи нели од нашиот разум.

Како велат некои луѓе, дека сите се раѓаме со два прстена, еден е разум а другиот е воља.
 

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.196
Поени од реакции
12.544
За мене воља е воља, дали е чиста или прљава, слободна или заробена, телемитска или христијанска или....е само едно, дека секоја душа може да бира што сака а тоа зависи нели од нашиот разум.

Како велат некои луѓе, дека сите се раѓаме со два прстена, еден е разум а другиот е воља.
За тебе може да биде било што, но ова е тема за Телемата, и на темава е кристално јасно објаснето што означува таа.
 
Член од
3 мај 2019
Мислења
6.868
Поени од реакции
3.966
За тебе може да биде било што, но ова е тема за Телемата, и на темава е кристално јасно објаснето што означува таа.
Во ред е, извини, знам дека не е темата слободна воља, но ти ме "намами".:)
 

Хептаграм XI

Ιερός Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
7.511
Поени од реакции
5.207
повторно не разбирам а сигурно сум дека и другите читатели никогаш не ви ја разбрале вашата дефиниција за слободна чиста воља.
Добро, ај пак од почеток..ете јас ке убијам некого, не за пари, не за одмазда, не од љубомора, туку од мерак да слушам како кркља тој додека умира.
(се извинувам за морбидноста на пишаново)
Нашата дефиниција каде ја прочита? Тука, на форумов што пишуваме? Што правиме со читање книги за магика, философија, езотерија... ? Сакате од тука да учите? Тоа не е можно.

За да разбереш подобро ете еден опис!

„Целта е да се заповедаат духовите.
Добро, тогаш да претпоставиме дека почнуваме на еден глуп, себичен и алчен начин т.е. се обидуваме да ги натераме духовите да ни донесат злато.
Го призиваме Хисмаел, Духот на Јупитер. Ништо не се случува. Дознаваме дека со Хисмаел командува неговата соодветна интелегенција Јофиел.
Затоа го повикуваме Јофиел, кој се покорува единствено на наредбите од Сахиел. Иста е приказната со Сахиел.
Одиме до архангелот Цадкиел. Пак нема фајде, зашто Цадкиел, не му се покорува никому, освен на Ел.
Добро, го повикуваме Ел, Господ.
Тогаш мораме да станеме Ел, и откако сме го направиле тоа, откако сме влегле во таа огромна божествена суштина, неможеме повеќе да се грижиме дали имаме пари или не. Сето тоа сме го оставиле зад себе. Така гледаме дека за изведување на некое чудо мора да имаме божествена причина. “
- Магика vs Зло, Кроули

Ова е „хиерархијата“ во Магика, одиш од општото и одиш навнатре.

Кога ќе разбереш дека твојата волја е божествена и од каде доаѓа сето тоа ( и знаеш зошто си тука), би било глупо да тврдиш она што го напиша морбидното за убивање и наштетување на братот до тебе. А и последиците од наштетување на другоста се многу штетни и апсолутно непотребни како и тоа некој да сака да наштети на другиот заради задоволство! Тоа не е ниту човечки, а најмалку божествено!

Освен во описите на боговите во старо-еонските религии каде што богот е љубоморен, гневен, одмаздољубив, итн итн

Фати се за книгите кои ја обработуваат темата Телема, не да зборуваш како ова или она не ти е јасно. Не знаеш ништо, затоа не може да зборуваш дека не ти е јасно, може да зборуваш дека не знаеш. Да ја поминеме границата на „не знам“ за да може да зборуваме за тоа што (не)разбирате :)

P.S. Кога расправате за чистата волја, нема тоа ништо со задоволување на разумот или страстите! Многу повнатрешна ствар е тоа, самата срж на индивидуата!
 
Последно уредено:

Хептаграм XI

Ιερός Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
7.511
Поени од реакции
5.207
Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот Закон

"Постојат ритуали на елементите и прослави на времињата.
Прослава за првата ноќ на Пророкот и неговата Невеста."
-
Liber AL vel Legis svb figura CCXX, II:36-37

Денес (12-ти август) ја прославуваме првата ноќ на Пророкот и неговата Невеста, жената преку која дојде Новиот Еон, првата Скерлетна Жена која ја подготви сцената во Каиро за Пророкот да го објави Новиот Збор на Законот и Еонот.
Нејзиното име е Роуз Кели, која Кроули ја нарекувал Уарда, арапски збор за цветот роза. Жена која немала никакво искуство со магика, јога ниту пак некакво познавање од египтологија и слични науки.

Кроули и Роуз стапуваат во брак 1903-та, на 12ти август, 8 месеци пред Каирското дело (примањето на „Книгата на Законот“ и објавувањето на Новиот Еон).
Во „Еквинокс на Боговите“ (како дел од Магика, Книга 4), како и во „Исповедите“ на Кроули - можете да најдете многу за Јасновитката која ќе го советува Кроули да ги прекрши сите правила и закони, бидејќи - „Тие го чекаат“!
Таа ја „пронајде“ Стелата на Октровението во Булак, на која Хорус беше нацртан како Ра-Хор-Куит и бројот на Стелата во музејот беше - 666 велејќи му на братот П. :
„Ете го!“, богот кој што те чека на другата страна


Денес, прославете и кренете ги чашите во име на Пророкот и неговата Невеста.

Љубовта е закон, љубов под волја

-
Преземено од Озоронофрис Камп, Источна Македонија
 
Последно уредено:

Хептаграм XI

Ιερός Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
7.511
Поени од реакции
5.207
Од работите што се менуваат, а некому тоа им е непознатo или пак небитно :)
А и малку потешко техничко четиво...

„In the old eon attribution, the sign of Man was attributed to the sign of Air, and if you go counterclockwise around the pentagram they constructed the name IHShVH!
Today, we have nothing to do with this arrangement of the letters...
... He (William Blake) attributed to the west, the sign of water – the cherubic sign of Man (in the new aeon is called Woman). “
-
William Blake – The Four Gates, Pentagrammaton and New Aeon
 
Член од
30 јули 2014
Мислења
3.552
Поени од реакции
9.376
повторно не разбирам а сигурно сум дека и другите читатели никогаш не ви ја разбрале вашата дефиниција за слободна чиста воља.
Добро, ај пак од почеток..ете јас ке убијам некого, не за пари, не за одмазда, не од љубомора, туку од мерак да слушам како кркља тој додека умира.
(се извинувам за морбидноста на пишаново)

TELEMITSKI MORAL


Rodney Orpheus


Dakle, prakticirate telemitsku magiku već neko vrijeme, a ja još nisam opisao što je Thelema u biti. Namjerno to nisam napravio jer je Thelema u svojoj osnovi aktivan sistem, a ne pasivan skup vjerovanja. Thelema se bolje razumije kroz praksu nego kroz knjige. Ironično je da su većina telemita koje znam knjiški moljci (uključujući i mene).

Većina knjiga koje se bave vjerovanjima new agea počinje objašnjavati svoj sistem riječima "TO NIJE RELIGIJA!", već neka vrsta znanstvene superpsihologije. Ja se ne bojim reći da je Thelema neka vrsta religije, premda mnogo manje tradicionalna religija od bilo kojeg drugog sistema vjerovanja (uključujući i većinu "znanstvenih" sistema). Moto Aleistera Crowleya u poznatom magičkom časopisu bio je: "Metoda znanosti, cilj religije"; ja smatram da taj moto savršeno objedinjuje telemitski stav. Objasnimo što je uopće religija.

Danas većina ljudi s prezirom gleda na riječ religija, a uzrok tome je prisilno i prekomjerno izlaganje umobolnim vjerovanjima kao što su konvencionalno kršćanstvo i islam. Zahvaljujući takvim svećenicima, riječ religija je bila uzdizana i unižavana sve dok nije postala prljava riječ među inteligentnim ljudima zapadnjačkog svijeta koji razmišljaju na ispravan način. Izvorno, značenje riječi religija dolazi od korijena koji znači pobožnost, latinski religio; suprotstavljena ideji nemara, nehaja, nesvjesnog. Isto tako, u vezi je s korijenom koji znači udruživanje razdvojenih stvari, što je u stvari i značenje riječi joga (usporedite s engleskom riječju yoke koja označava jaram koji veže goveda, npr.). Dakle, religija je riječ koja opisuje proces kojim postajemo svjesni i jedinstveni, kojim objedinjujemo različitosti; ona predstavlja jedinstvo tijela i duha, sebe i ne-sebe, čovjeka i Boga. Ovo je cilj Theleme.

Kao što sam naglasio u prijašnjem poglavlju, pravi telemitski magičar živi magički 24 sata na dan. Već sam opisao neke vježbe koje vam mogu pomoći da povećavate razinu svijesti tijekom dana, a sada je vrijeme da popričamo o moralu koji uz njih ide.

Moral je još jedna neomiljena riječ - s razlogom. U principu, svaka religija od zore čovječanstva je nametala propisane zapovijedi kojih su se njezini sljedbenici trebali pridržavati. Thelema ima samo jednu zapovijed: Čini što ti je volja i neka ti to bude sav zakon. To je to. Jednostavno.

Imate samo dva izbora u životu: da li mislite da biste trebali raditi ono što drugi misle da je ispravno, ili mislite da biste trebali raditi ono što VI mislite da je ispravno? Ako mislite na prvi način, tada se morate zapitati zašto mislite da netko drugi zna bolje što je ispravno za vas od vas samih. Kako oni mogu biti u vašoj koži i znati kako se osjećate? Ako razmišljate na drugi način, tada ste telemit.

Sada ste vjerojatno reagirali na jedan od dva načina; ili ste potvrdili i rekli: "Naravno, koji drugi način bi trebao postojati?" ili su se vaše oči otvorile i rekle "Ali to ne ide!". Ako ste prvi tip, vi ste prirodni telemit, ali još uvijek ima mnogo stvari koje trebate učiniti. Ako ste drugi tip, moram vam reći da ste u zabludi. Znam iz vlastitih iskustava i iskustava mnogih mojih prijatelja da ide - i to odlično. Ipak, barem ste dovoljno svjesni da uvidite poteškoće koje sadrži ova naizgled jednostavna tvrdnja.

Ispitajmo frazu "Čini što ti je volja i neka ti to bude sav zakon". Uočite da ne kažem: "Čini štogod ti se sviđa". Ovdje govorimo o vašoj istinskoj volji. Ovo je predodžba koju smo prošli u prethodnim poglavljima. Riječ thelema je grčka riječ za volju. Što je istinska volja? To je sudbina, put kroz život koji vas vodi Velikom Djelu. Svatko od nas je individualan i jedinstven, kao što piše u Knjizi Zakona (Liber AL): "Svaki muškarac i svaka žena je zvijezda". Svatko ima svoje vlastito svjetlo koje daje svijetu, svoju vlastitu orbitu, svoj put kroz univerzum, put koji je ispravan za njega i samo za njega. Moralni kodeksi koji su osmišljeni kao niz istih pravila za sve osobe smanjuju kapacitet razvoja individue.

Po definiciji, evoluirati znači doći u stanje različito od onog koje je bilo prisutno prije. Sve stvari se moraju mijenjati i rasti, a zadani moralni kodeks ne može rasti s vama. Samo vi možete ocijeniti koji način djelovanja je ispravan za vas u kojem trenutku. Prestanak rasta, zatvorenost i neprilagodljivost - početak su umiranja. Drevni kineski klasik Dao De Jing rekao je: "Ukočenost i neumoljivost su oznake smrti, elastičnost i prilagodljivost života." Kao telemiti, mi obujmljujemo život, živimo do krajnjih granica svojih mogućnosti da bismo u budućnosti mogli iskusiti još više: "Mudrost govori: snažan budi! Tad' moći ćeš više radosti podnijeti." - Knjiga Zakona.

Ideja "Čini što ti je volja" može biti jednostavna, ali nije LAKA. Stalni moralni kodeks ima "prednost" u tome što u svakoj situaciji vjerniku daje točno ono što bi trebao učiniti, a što ne. Telemiti nemaju takvu "štaku za oslonac". Mi moramo odlučiti sami za sebe što moramo učiniti, i to je jedna od najvećih 28 zapreka o koju se spotiču oni koji pokušavaju ići ovim putem. Telemiti ne mogu ići lakšim putem i jednostavno slijediti božje zapovijedi. Mi jesmo Bogovi, mi STVARAMO zapovijedi za sebe. Ovo može biti težak posao, ali konačno ispunjenje daje mnogo više od prihvaćanja učenja drugih. Kao što Robert Anton Wilson kaže: "Kažnjavanje stvara kažnjenike", a telemiti žele disati zrak slobode - mi smo gospodari svoje vlastite vjere.

Za mnoge ljude telemitski put je u početku pretežak; oni ne žele prihvatiti odgovornost brige za sebe bez "Velikog Oca" u nebesima koji im govori kako dalje. Upamtite da stvarno ne možete nagovoriti ljude da se promijene, niti biste trebali - možda je to njihova volja - ako sazru i s vremenom prihvate naš put, to će nas razveseliti, ali se ne smijemo previše uplitati. Možete informirati ljude o telemitskim principima ako oni to žele (to je, uostalom, svrha i ove knjige), no nikad ih ne pokušavajte tjerati da rade stvari za koje vi mislite da su ispravne. Granica između podučavanja i propovijedanja je mala - budite oprezni da je ne pređete! Ako sumnjate, budite tihi i poštujte vjerovanja drugih, čak i onda kada se ne slažete s njima. Ali neka i oni poštuju vaša vjerovanja.

Ovo pitanje uzajamnog poštivanja je razlog zbog kojeg je Crowley uvijek savjetovao aspirantima da u pismima i razgovorima pozdravljaju druge sa "Čini što ti je volja i to neka ti bude sav zakon." Na taj način, ustanovljujete temeljna pravila za odnos koji slijedi. Vi izjavljujete da ćete poštivati točku gledišta druge osobe i isto to očekujete od nje. Naravno, ovakav početak razgovora učinit će vas smiješnima u očima nekih ljudi; ipak, ljudi imaju iznenađujući kapacitet tolerancije za ono što smatraju zanimljivom ekscentričnošću... Mnogi telemiti skraćuju ovaj pozdrav na jednostavno "93", što se odnosi na numeričku vrijednost riječi thelema na hebrejskom. Meni osobno ponekad se čini da ovo čudno zvuči, no siguran sam da se većina telemita ne slaže sa mnom. Jedna od prednosti pozdrava "93" je ta što ljudi često pitaju što to znači, a ovo može dovesti do stvarno zanimljivog razgovora s potpunim strancem.

Možda ne bih trebao priznati da godinama nisam koristio nijedan od telemitskih pozdrava, uglavnom zato što nisam želio nametati svoja vlastita uvjerenja drugima. Svejedno, dok sam pisao ovu knjigu, shvatio sam da je bolje prvo nešto ispitati pa tek onda donositi sud o tome i mogu reći da me rezultat ugodno iznenadio. Pozdrav je stvarno dobra vježba u "svakodnevnoj" magici i izvrstan način da dignete živce seronjama koje povremeno srećete.

Klasična kritika doktrine istinske volje je sljedeća: "Ako svatko radi što želi, kako zaustaviti nekog tko me siluje/puca u mene/brani mi gledanje televizije, itd...?" Ovo je vrlo ograničeno gledište koje se bazira na staroeonskom moralu monoteističkih ropskih religija kao što je npr. kršćanstvo. Ove religije uče da su ljudi u svojoj srži zli, da smo svi mi strašna čudovišta iznutra, a jedino što sputava naše gadne impulse zahvale su vodilje koje nam daje dragi Bog. Kod telemita ne postoji "izvorni grijeh", mi ne vjerujemo da su ljudi u svojoj osnovi sotonini produžeci. Nasuprot tome, telemiti tvrde da je svaka osoba čista i savršena zvijezda, da je svatko od nas osnova univerzuma. Mi znamo da vršimo svoju volju, nemamo želju da štetimo drugima - činiti to je isto što i uništavati dio univerzuma, umanjiti složenost i čudesnost naših života. Svaka zvijezda je lijepa i mi nastojimo veličati ljepotu života, a ne je uništavati.

Kada dobijete nagon da se uplićete u način života drugih, vi im ne dopuštate slobodu slijeđenja njihove istinske volje i tada se morate sjetiti: "Zakon je za sve". Svi ljudi imaju pravo provoditi svoju volju. Istinska volja nikad ne dolazi u sukob s nekom drugom voljom. Ako do sukoba dođe, trebali biste se preispitati, budući da u tom slučaju barem jedna osoba ne živi svoju istinsku volju. U netelemitskom društvu, ta osoba vjerojatno nećete biti vi, ali ukoliko se radi o sukobu između telemita, greška može biti i vaša. Sukob u tom slučaju može biti od koristi jer vam može ukazati na vjerojatne probleme u vašem osobnom razvoju.

U Liber AL se kaže: "Ljubav je zakon, ljubav pod voljom". Ovo znači da priroda naše istinske volje uvijek mora biti ljubav. Ljubav je čežnja da se stvari koje su razjedinjene ujedine. Ljubav je način na koji prevazilazimo sebe sama do onoga čemu težimo. Iako smo zasebne zvijezde, ne smijemo napraviti grešku i pretpostaviti da smo sami unutar sebe, ne smijemo se zatvoriti u toranj od slonovače samoupijanja. Mi svijetlimo vlastitim najdubljim svjetlom, to je istina, ali univerzum je prepun drugih zvijezda koje šire zrake svjetlosti prema nama. Kroz ljubav mi poimamo mnoge mogućnosti unutar nas, kroz ljubav postižemo razumijevanje nepregledne veličine univerzuma u kojem obitavamo.

Međutim, ljubav mora biti pod voljom. Ljubav je funkcija istinske volje i ne bismo je smjeli koristiti kao oružje ili sredstvo za manipulaciju voljom drugih - niti bismo smjeli dopustiti drugima da ograniče našu volju, bez obzira koliko ih volimo. Telemitske ljubavne veze su poprilično različite od uobičajenih. Emocionalne igre, vodstvo jednoga, ljubomora i sve stvari koje potječu od pomanjkanja poštovanja volje drugih moraju biti odsutne. Istina, povjerenje, dijeljenje osjećaja i sloboda trebaju karakterizirati telemitske veze. Znam, to nije lako (govorim iz vlastitog iskustva) i potreban je veliki napor da se to postigne. Ali barem nikad nije dosadno!

Sada možete vidjeti zašto jednostavna formula "Čini što ti je volja" pokazuje ogromna "račvanja" s obzirom na način na koji prilazite životu. Ona je let univerzalne slobode, ali nije ju jednostavno provesti u praksu. Živimo u bolesnom društvu čija pravila i zakoni su često suprotni telemitskom vjerovanju. Čak se i naše vlastite misli mogu pobuniti protiv nas kada pokušamo provesti telemitske ideje u praksu. Poučavani smo daleko od naše prirode, instinkta i božanstvenosti, a ograničenja koja su nam usađena u um u najranijoj dobi iskrivila su našu svijest, što otežava potpuno prihvaćanje naše istinske volje, a često još više otežava prihvaćanje istinske volje drugih ljudi. Morate nastojati ispitivati svoje djelovanje i reakcije pažljivo; pokušajte uvidjeti da li je ono što radite uistinu ono što je vaša volja u svakom trenutku. Morate biti iskreni s drugima, ali prvenstveno iskreni sa sobom. Ljudski um posjeduje gotovo beskrajne mogućnosti samozavaravanja, stoga se pazite! Vježbe koje sam izložio u prethodnim poglavljima pomoći će vam u vašem razvoju i boljem razumijevanju sebe. Koristite ih.

U svrhu što jednostavnijeg shvaćanja nekih ideja Theleme, Aleister Crowley napisao je Liber OZ, koji ovdje navodim. Jednostavan i lako razumljiv, Liber OZ detaljnije govori o ovdje izloženim konceptima.

Се надевам ова би ти помогнало полесно да разбереш, околу волјата.
 
Член од
1 јануари 2010
Мислења
1.677
Поени од реакции
1.047
:eek:
Дали сакаш да кажеш дека Бог доброволно им ја препушта својата воља на луѓето и тоа се завршува со нашето раѓање, нели....епа кога станува вољата свесна, неограничена, чиста?
За мене воља значи само една манифестација, еден чин на можност за избор, значи сите имаме слободна воља до еден одреден степен а понатака играме по некои наметнати правила како што ти веќе кажуваш до кога важи воља а од кога започнува убиство....
Господ со самото формирање на овој универзум препуштил работите причински - последично да течат како што иницијално ги зацртал, а може и не ги ни зацртал детално, само ги пуштил.
Но тоа не значи дека треба да се откажеш од било што - можеби и ти следува, можеби не.
 

Хептаграм XI

Ιερός Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
7.511
Поени од реакции
5.207
Може боговите и да не формирале ништо, и не препуштиле ништо... а пак можеби и ги пуштил, ама редактирано... можеби пак ваквото зборување е апсолутно непотребно, посебно ако се расправа од позиција на верување.
Можеби пак не е во ред верувањето да се преставува како факт „Господ со самото формирање...“... додади според моето верување дека господ формирал итн итн...

Можеби пак, а пак можеби и не - премногу удри на веројатност!


Кога ќе ја знае човек својата волја ќе знае што со боговите и нивната волја и план, и да - дали воопшто постои нешто такво... :)
Чистата волја не е поврзана само со амбициите на една личност, потреби и слично.. нешто над тоа е...
 
Член од
3 мај 2019
Мислења
6.868
Поени од реакции
3.966
Чистата волја не е поврзана само со амбициите на една личност, потреби и слично.. нешто над тоа е...

Е кое е тоа НЕШТО НАД ТОА бе Хепта, обиди се еднаш да го објасниш на кратко без да ни посочуваш книги за да ги прочитаме!??:rolleyes:
 
На врв Bottom