Ipsissimus многу несериозен пост
Јас не изигравам, јас го познавам христијанството подобро од мнозинството христијани, затоа и дискутирам на тие теми.
Заборави на крајот да ставиш "жими мајка", за да ти поверуваат сите.
Не знаев дека си ги прочитал сите книги за Хриситјанството, како и Мики1 или Чорбаџија, и дека си на ниво на некој што завршил теолошки факултет. Мхм интересно.
Претпоставувам исти сознанија имаш и за Исламот.
Побогу човече, колку ли само години ти требале за ова знаење. Фасцинантно.
Ах, да не заборавам, дискутирам на оваа тема, оти многу подобро ја познавам телемата од тебе.
Друга работа во врска со споредбава е што христијанството нема иницијациски степени, не е поделено на иницијанти и профани, и поради тоа мислењата и на двете страни можат да имат иста тежина или валидност. Токму затоа го кажав следново:
Лингвистичка гимнастика, иницијантски степени, профани, самоизмислени дефиниции.
Јас не се поистоветувам со Редот, но сум член во истиот и кога нешто тврдам, тоа го правам затоа што имам увид во истото. Кога некој го негира тоа мое тврдење, тогаш ме дискредитира и мене како човек кој ја зборува вистината, и индиректно од мене прави лажов.
Јас и сега ја величам човечката индивидуа, и исто и сега тврдам дека нема несоодветни прашања, види во моите предходни постови од пред некој ден.
Хмм. Сакаш да ми кажеш дека се што вели редот, е по дифолт и твое размислување?
Сакаш д ами кажеш се што ќе кажат твоите постари браќа во редот, автоматски станува и твое размислување? Без никаков сомнеж?
Мошне интересно.
Немаме оџа и џамија, ама имаме постари браќа.
На кој начин газам се пред себе? Со тоа што трошам време и енергија да ти одговорам, за ти потоа да го изјавиш следново:
Да, токму така.
И повторно фалични споредби за свештениците педофили. Христијанството не е иницијациски Ред, тоа е една работа, другата е дека тие луѓе јас не ги познавам лично.
Ако кажеш дека сте иницијантски ред, чувствуваш некаква сигурност дека си во право, затскриен зад таквата терминологија?
А оние од написите ширум светот, ги познаваше лично претпоставувам?
Не се исти, незнам по кој пат го потенцирам истово! Во христијанството нема јасна и взаемно прифатлива дефиниција речиси за ниеден поим помеѓу различните деноминации и секти, за разлика од телемата, каде си постојат методи со кои иницијантите имаат можност самите да достигнат или проверат одредено искуство, неместо слепо да веруваат во нечие туѓо.
Затоа и ти реков да си размислиш самиот дали во исламот или христијанството е дозволено или воопшто има можност, верникот сам да го направи истото што и пророците во тие религии.
Ма што ми изнакажа сега. Методи дадени од телемата, за да се докажат искуства на телемитите. Од интересно, поинтересно.
Потсети како се викаше она, кога Библијата или Куранот ја докажуваат својата точност преку цитати од самите себе? Логика....ама каква?
Ти пошто си експерт за Хриситјанство кој духовен опит си го спровел, што би те прашал еден Христијанин?
Јас пак би те прашал занеш ли каде е еволуцијата во Библијата напомената? Зошто е еволуцијата дел од Божјиот план? Знаеш ли Ипси?
--- надополнето: 14 август 2013 во 21:52 ---
Алах и еврејскиот бог немаат ништо со Аиваз... Гностиците овие богови ги гледаат за ниски ентитети кои го заробуваат човештвото
Па сега ти види... оди истражувај!
Не е еврејскиот, не е христијанскиот, не е муслиманскиот, не е ни Аиваз - ако ме мене прашуваш.
Роуз, скраја да е па воопшто нема ништо со Марија (
„Нека Марија пречиста биде растргната на тркала: заради неа нека сите девствени жени бидат потполно презрени меѓу вас!“ - Книга на Законот, Пандора која е крива бидејќи е жена и многу љубопитна, Лилит која во еврејската традиција е демон, жена нели
Реков да научиш нешто, па после прави споредби. Ме нервира твојата неукост за темава и судиш за истата по моите или размислите на
Ipsissimus . Дури и јас не се сложувам со некои негови ставови...
Ќе испадне навистина дека сум учител и те учам тука сешто по темава.
Во право е секој што комуницирал со битија, ентитети за кои зборува! Звучи лудо? Полудо е да веруваш и убиваш и дрдориш напразно, без да имаш искуство!
Ако мислиш дека човекот како ограничено суштество не може да комуницира под одредени услови со неограничени ентитети (или велиш дека не постои нешто такво), ок не може и се се сведува дека Кроули е исто како Мојсеј, Роуз е исто како... Илија, Аиваз е исто како Габриел, Мухамед е ист како Езекиел и така натаму... секоја сказна која зборува за посебни луѓе од историјата на човекот, може да ги поврзеш
Рековме дека се преминува во трагично и смешно и бесмислено кога се разговара со некој кој поставува навидум мудри прашања и прави компарации, без да истражувал и да имал искуство. И што очекува пак од нас не знам какви одговори и муабети.
Ако ти кажам дека после 66 мин седење во асана потполно мирен без прекини може да го сопреш срцето, ако ти е волја нормално?
Ќе ми веруваш или ќе одиш да си пробаш силите на твојот ум?
Или ќе најдеш сега 10-тина есеи кои велат, не може
Ова е траги-комично, твоето... Знам дека не ти лежи Законот на Телема, ама што да ти правам? Да те убедам како муслиманите и христијаните дека некој мој бог ќе ти го расплаче мајчиното млеко заради тоа? Па не сме луди до толку
И еве во врска со твоите погрешни интерпретации на врзаноста со другите:
Прави што ти е волја тоа нека биде целиот Закон! Одбиј го ова и падни под клетвата на судбината. Подели ја волјата против самата себе, резултатот е слабост и борба, залудна борба. Законот не го осудува Човекот. Прифати го законот и се е законски.
Одбивајќи го Законот, се ставаш себе си надвор од неговите ограничувањa. Тоа е законот на Исус Христос, или подобро Гностичката традиција на која легендата за Христос е деградација; но приближно секој збор што тој го кажал бил погрешно интерпретиран и искривен од неговите непријатели, посебно од оние кои се нарекувале негови ученици. Во секој случај Еонот не беше созреан за Законот на Слободата. Од сите следбеници само Св. Августин изгледа дека разбрал иако само блесок од она што тој го мислел.
Овие води не се за пливање со гума за пливање... ќе правите погрешни взувања со сешто и ете ви хаос. И во „Книгата на Законот“ убаво пишува пазете да не ги измешате просторните ознаки... ама кој се заморува со тоа
Хептаграм XI не станува збор за телемата како учење, туку како што напомена и
kooperativa, на една друга тема, за непримерниот обид да ги ставите вашите сознанија од телемата на врвот на овие философски дискусии, и уште повеќе, за мене фрапантно, насилнички обид да се заштит по секоја цена сопственото учење.
Побогу човече, дискутирате тука со луѓе кои се многу веројатно интелектуално над вас во еден куп животни области, а не со лоботомирани персони. Соземете се малку.
Бидејќи форумов религија наметна еден вид игра, во која човек е принуден да се декларира како припадник на некоја од групациите, религиски, редови или атеист, јас избрав да сум член на Хриситјанството на форумов.
Не се сеќавам дека не сум бил критички настроен и кон мојата определба кога било тоа потребно.
И затоа од персони разумни, интелектуалци, се очекува истото и за нивната групација. Но, тоа не се добива од ваша страна.
Вас ве стави во бесознание извадок од весник, кој опишува некакви оргии на гробишта.
Некои други во бесознание ги става карикатура на нивниот пророк.
Исти ли сте со нив Хептаграм? Не верувам.
Ако во дискусија за вашето учење и ред, однапред влегувате со размисли дека за се имате одговор во телемата, и дека тоа е секојпат вистина, тогаш не сте ништо поразлични од религиски фанатици.
--- надополнето: 14 август 2013 во 21:53 ---
Алах и еврејскиот бог немаат ништо со Аиваз... Гностиците овие богови ги гледаат за ниски ентитети кои го заробуваат човештвото
Па сега ти види... оди истражувај!
Не е еврејскиот, не е христијанскиот, не е муслиманскиот, не е ни Аиваз - ако ме мене прашуваш.
Роуз, скраја да е па воопшто нема ништо со Марија (
„Нека Марија пречиста биде растргната на тркала: заради неа нека сите девствени жени бидат потполно презрени меѓу вас!“ - Книга на Законот, Пандора која е крива бидејќи е жена и многу љубопитна, Лилит која во еврејската традиција е демон, жена нели
Реков да научиш нешто, па после прави споредби. Ме нервира твојата неукост за темава и судиш за истата по моите или размислите на
Ipsissimus . Дури и јас не се сложувам со некои негови ставови...
Ќе испадне навистина дека сум учител и те учам тука сешто по темава.
Во право е секој што комуницирал со битија, ентитети за кои зборува! Звучи лудо? Полудо е да веруваш и убиваш и дрдориш напразно, без да имаш искуство!
Ако мислиш дека човекот како ограничено суштество не може да комуницира под одредени услови со неограничени ентитети (или велиш дека не постои нешто такво), ок не може и се се сведува дека Кроули е исто како Мојсеј, Роуз е исто како... Илија, Аиваз е исто како Габриел, Мухамед е ист како Езекиел и така натаму... секоја сказна која зборува за посебни луѓе од историјата на човекот, може да ги поврзеш
Рековме дека се преминува во трагично и смешно и бесмислено кога се разговара со некој кој поставува навидум мудри прашања и прави компарации, без да истражувал и да имал искуство. И што очекува пак од нас не знам какви одговори и муабети.
Ако ти кажам дека после 66 мин седење во асана потполно мирен без прекини може да го сопреш срцето, ако ти е волја нормално?
Ќе ми веруваш или ќе одиш да си пробаш силите на твојот ум?
Или ќе најдеш сега 10-тина есеи кои велат, не може
Ова е траги-комично, твоето... Знам дека не ти лежи Законот на Телема, ама што да ти правам? Да те убедам како муслиманите и христијаните дека некој мој бог ќе ти го расплаче мајчиното млеко заради тоа? Па не сме луди до толку
И еве во врска со твоите погрешни интерпретации на врзаноста со другите:
Прави што ти е волја тоа нека биде целиот Закон! Одбиј го ова и падни под клетвата на судбината. Подели ја волјата против самата себе, резултатот е слабост и борба, залудна борба. Законот не го осудува Човекот. Прифати го законот и се е законски.
Одбивајќи го Законот, се ставаш себе си надвор од неговите ограничувањa. Тоа е законот на Исус Христос, или подобро Гностичката традиција на која легендата за Христос е деградација; но приближно секој збор што тој го кажал бил погрешно интерпретиран и искривен од неговите непријатели, посебно од оние кои се нарекувале негови ученици. Во секој случај Еонот не беше созреан за Законот на Слободата. Од сите следбеници само Св. Августин изгледа дека разбрал иако само блесок од она што тој го мислел.
Овие води не се за пливање со гума за пливање... ќе правите погрешни взувања со сешто и ете ви хаос. И во „Книгата на Законот“ убаво пишува пазете да не ги измешате просторните ознаки... ама кој се заморува со тоа
Хептаграм XI не станува збор за телемата како учење, туку како што напомена и
kooperativa, на една друга тема, за непримерниот обид да ги ставите вашите сознанија од телемата на врвот на овие философски дискусии, и уште повеќе, за мене фрапантно, насилнички обид да се заштит по секоја цена сопственото учење.
Побогу човече, дискутирате тука со луѓе кои се многу веројатно интелектуално над вас во еден куп животни области, а не со лоботомирани персони. Соземете се малку.
Бидејќи форумов религија наметна еден вид игра, во која човек е принуден да се декларира како припадник на некоја од групациите, религиски, редови или атеист, јас избрав да сум член на Хриситјанството на форумов.
Не се сеќавам дека не сум бил критички настроен и кон мојата определба кога било тоа потребно.
И затоа од персони разумни, интелектуалци, се очекува истото и за нивната групација. Но, тоа не се добива од ваша страна.
Вас ве стави во бесознание извадок од весник, кој опишува некакви оргии на гробишта.
Некои други во бесознание ги става карикатура на нивниот пророк.
Исти ли сте со нив Хептаграм? Не верувам.
Ако во дискусија за вашето учење и ред, однапред влегувате со размисли дека за се имате одговор во телемата, и дека тоа е секојпат вистина, тогаш не сте ништо поразлични од религиски фанатици.