Алистер Кроули

Статус
Затворена за нови мислења.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ipsi јас сметам дека секое различно мислење на некоја тема е провокација за оние другите.
За оние што читата од страна лесно ќе препознаат што е лага, а што не од одреден член.
Доналд, различно мислење е една работа, Гурџиев и неговото спамирање е сосема 15-та!! Не ме зезај да ти објаснувам како од марс да си паднал вчера!
Значи јас пробав со него да комуницирам аргументирано, но дали толку му сече или така му одговара, незнам и не ме интересира.
На кој начин е различно мислење кога некому детално ќе објасниш што значи одреден поим, и тој ќе продолжи по старо да го прикажува истиот погрешно?
Тоа што модераторите дале свое видување за некои дефиниции не значи ам абаш ништо. Само, еден истомисленик плус, или минус зависно што напишале.
Да, сигурно и убијците размислуваат вака - Тоа што законот има свое видување, незначи ама баш ништо, само едно мислење плус или минус нели?
Ок толку можеш за Аиваз со зборови, ќе се потрудам сам.
Рано е да поставам некои прашања околу сето тоа.
Сега за сега само се обидувам да го тргнам сомнежот од религиското во телемата, сомнежот од тоа дека е пирамидален ред кој искористува луѓе, дека нависитна жена му на Кроули паднала у транс, и дека некој ентитет и диктирал, ама сепак е разчично од она религиското, дека навистина има метафизика итн....
Засега не ми успева тоа, ама ќе видиме.
За телемата имаш посебна тема, ќе повторам по незнам кој пат!Оваа тема е за Кроули.
Што се однесува до религиското и телемата, ќе те прашам само една работа па ти спореди, размисли и донеси заклучок сам дали има или не сличност.
Дали Исламот дозволува верникот муслиман да го реплицира - сам да помине низ искуството кое поминал Мухамед и да го потврди или демантира?
Дали Христијанството вели дека секој може да помине низ искуството на Исус, да го реплицира и да го потврди или демантира?
Ако одговорот на прашањава е да, тогаш се слагам со тебе дека нема разлика.
Ќе поставам и еден куп провокативни прашања, тоа сигурно, и со нив сте се сретнале досега, и ќе можете да ги одговорите на соодветен начин претпоставувам.
Но, не како она со дрогат и ритуалот, само да кажеш не не било така. Тук да влееш сомнеж во мене, дека стварно било нешто друго.
Се додека нивото на комуникација не е потценувачко, се додека не се работи за лични работи и се додека е за работи кој не се во конфликт со мојата заклетва пред Редот, немам никаков проблем со тоа.

То значи плаќаш за местото кај што те иницираат ли? Хм не ми е верно. Која е цената Ипси за таа чест? Како иницијаторот одлучува колку пари да ти земе или има ценовник? МОжеш ли околу тоа малку повеќе?

п.с. Да се надоврзам, ако нема негативни критики и провокаци, вие немаше да кажете што се случило со Кришнамурти. Така? Но вакак се создава некој баланс, дека не е се црно или бело.
Прашањево е само показател дека воопшто не ги ни погледнуваш линковите, а наводно се интересираш!
Не ти е верно?! И што треба јас според тебе да направам за ти биде верно? Да ти приложам документи?
Оние што ме сметаат за пријател нема зошто да имаат сомнеж во мене, за останатите ми е сеедно.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Доналд, различно мислење е една работа, Гурџиев и неговото спамирање е сосема 15-та!! Не ме зезај да ти објаснувам како од марс да си паднал вчера!
Значи јас пробав со него да комуницирам аргументирано, но дали толку му сече или така му одговара, незнам и не ме интересира.
На кој начин е различно мислење кога некому детално ќе објасниш што значи одреден поим, и тој ќе продолжи по старо да го прикажува истиот погрешно?
Не навлгам понатаму, што и како било дискусијата со Гурџиеф.

Да, сигурно и убијците размислуваат вака - Тоа што законот има свое видување, незначи ама баш ништо, само едно мислење плус или минус нели?
Лоша споредба. Нема да ја коментирам.

За телемата имаш посебна тема, ќе повторам по незнам кој пат!Оваа тема е за Кроули.
Што се однесува до религиското и телемата, ќе те прашам само една работа па ти спореди, размисли и донеси заклучок сам дали има или не сличност.
Дали Исламот дозволува верникот муслиман да го реплицира - сам да помине низ искуството кое поминал Мухамед и да го потврди или демантира?
Дали Христијанството вели дека секој може да помине низ искуството на Исус, да го реплицира и да го потврди или демантира?
Ако одговорот на прашањава е да, тогаш се слагам со тебе дека нема разлика.
Повторно лоша споредба, онака како тебе што ти одговара.

Но и тука прашај го мики1 ќе ти каже дека има духовен опит по кој што тој осознал, тоа што осознал. Јас целам на тоа да дознаам по што вашите магиски ритуали се разликуваат од таквиот духовен опит.
Што има врска што е темава за Кроули. Дискусија си е дискусија. Ќе внимавам да се префрлам на таа тема, оти всушност тоа е поинтересното, а не самиот Кроули.

Се додека нивото на комуникација не е потценувачко, се додека не се работи за лични работи и се додека е за работи кој не се во конфликт со мојата заклетва пред Редот, немам никаков проблем со тоа.
Потценувачко е релативен поим. Свесен си за таа релативност. Дури и да осеќаш потценувачки однос во моите прашања, во спротивно не би го пишал ова нели:), потрудете се да се загуби истиот, со солидни одговори кои ќе не поттикнат на размислување.

Засега ги нема тие.

Прашањево е само показател дека воопшто не ги ни погледнуваш линковите, а наводно се интересираш!
Не ти е верно?! И што треба јас според тебе да направам за ти биде верно? Да ти приложам документи?
Оние што ме сметаат за пријател нема зошто да имаат сомнеж во мене, за останатите ми е сеедно.
Не бе Ипси, па не можам се да прочитам у еден ден. Почнав со некои други работи од линкот
Потоа низ дискусијата со Хепта погледнав и за цените и некои други работи за членстовото и прашав да ј аобјасните церемонијата н аиницијација.

Какви тоа симболи на природата ви ги кажува тој што ве иницира? На кое место? ВО природа или во просторија? Итн...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195
Од крајот ќе почнам за да не одам нагоре надолу додека одговарам...

1. Физичка церемонија - мора да бидеш присутен таму(посебно уредено место по урнек на универзумот) и лично да ти се кажат одредени работи. Не може преку мејл или писмо :)
2. Може да ти е смешно - реков дека на многумина им е смешно. А ако не се плашиш - добро е :)
3. Магичен =/= магиски! Не ти нудам јас - тоа е понудено времето кога сме родени - така некако... Јас само покажувам кон праксата која сега нема да ја повторам ами ќе оставам да се помачите бидејќи е зборувано за тоа мал милион пати тука на форумов...
4. Цените ги има тука: http://www.oto-mk.net/?p=39
5. Што те интересира за Кришнамурти?
6. Телемата не е како исламот - метафорично за вас - буквално за нас. :) Нормално јас знам што значи она што тебе те буни (реков учењето на хиероглифите на мајсторот мора да се направи.) Кроули за исламот знаеш што вели? Хм? Дека Мухамед удрил со пола сила - лошо постапи со жената!!!
7. Мислам дека Кроули е тој што ја запишува Книгата на Законот, жена му има друга улога во сето тоа, препрочитај ја пак историјата на Liber AL. Equinox of the Gods се вика книгата, а може да прошараш низ некој од броевите на Еквинокс, официјален весник на A.'.A.'. .
За Аиваз, да не мудрувам јас што е како е, еве еден битен човек напишал нешто :
и има еден куп други есеи (навидум ништо нема да ти е поврзано - и само еден куп прашања - ама со текот на времето ќе биде појасно). Кроули а и други пред него убаво велеле: навраќај се на светите книги повеќекратно додека патуваш од изгрејсонцето до зајдисонцето (додека собираш искуство низ животот), ќе разбереш повеќе.
8. Воопшто да не барате иницијација. Целта не ми е да барате сите вие иницијации, ами оние што ги интересира Кроули и телема, ете овде ќе прочитаат по нешто од мене, некој линк... да побараат друг телемит што ќе каже... се надевам ќе им олеснам колку толку - во некоја иднина - не кажувам јас се совршено, да се разбериме. Ако само од мене читате и судите за телемата, сте се зезнале за сите пари :)
9. Воопшто не сакам да ми викате да Хепта така е во врска со Аиваз. Но сакам само да разберете дека јас не можам да ви докажам тука кој или што или каков е Аиваз или што е тоа Свет Анѓел Чувар... ќе биде пак : тоа се само зборови. Еми има начини како да видиш што е што... јас тоа сакам да сфатите.
10. И за крај: прашањата не се незгодни, воопшто - само се бесцелни - да не кажам прости. Ако немате познавања - запознајте се - на форум, тешко да гребнете било што подлабоко. Ги гледам овие прашања само како провокација (знам дека не се, ама јас така ги гледам бидејќи се 100-ти по ред) - бидејќи другата опција е да мислам дека оној што прашува чита само од форуми информации и од нет - онака површински. На такви прашања што да одговори човек? Ете вака, со редни броеви :) За да не биде дека не сака човек да одговори :)

П.С. И јас скокам бидејќи ми е ок. Имам знаење од темава и ете така, си скокам. Ако може некој без познавања да скока, што не и јас. Сите ќе скокамe :D

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Од крајот ќе почнам за да не одам нагоре надолу додека одговарам...

1. Физичка церемонија - мора да бидеш присутен таму(посебно уредено место по урнек на универзумот) и лично да ти се кажат одредени работи. Не може преку мејл или писмо :)
2. Може да ти е смешно - реков дека на многумина им е смешно. А ако не се плашиш - добро е :)
3. Магичен =/= магиски! Не ти нудам јас - тоа е понудено времето кога сме родени - така некако... Јас само покажувам кон праксата која сега нема да ја повторам ами ќе оставам да се помачите бидејќи е зборувано за тоа мал милион пати тука на форумов...
4. Цените ги има тука: http://www.oto-mk.net/?p=39
5. Што те интересира за Кришнамурти?
6. Телемата не е како исламот - метафорично за вас - буквално за нас. :) Нормално јас знам што значи она што тебе те буни (реков учењето на хиероглифите на мајсторот мора да се направи.) Кроули за исламот знаеш што вели? Хм? Дека Мухамед удрил со пола сила - лошо постапи со жената!!!
7. Мислам дека Кроули е тој што ја запишува Книгата на Законот, жена му има друга улога во сето тоа, препрочитај ја пак историјата на Liber AL. Equinox of the Gods се вика книгата, а може да прошараш низ некој од броевите на Еквинокс, официјален весник на A.'.A.'. .
За Аиваз, да не мудрувам јас што е како е, еве еден битен човек напишал нешто :
и има еден куп други есеи (навидум ништо нема да ти е поврзано - и само еден куп прашања - ама со текот на времето ќе биде појасно). Кроули а и други пред него убаво велеле: навраќај се на светите книги повеќекратно додека патуваш од изгрејсонцето до зајдисонцето (додека собираш искуство низ животот), ќе разбереш повеќе.
8. Воопшто да не барате иницијација. Целта не ми е да барате сите вие иницијации, ами оние што ги интересира Кроули и телема, ете овде ќе прочитаат по нешто од мене, некој линк... да побараат друг телемит што ќе каже... се надевам ќе им олеснам колку толку - во некоја иднина - не кажувам јас се совршено, да се разбериме. Ако само од мене читате и судите за телемата, сте се зезнале за сите пари :)
9. Воопшто не сакам да ми викате да Хепта така е во врска со Аиваз. Но сакам само да разберете дека јас не можам да ви докажам тука кој или што или каков е Аиваз или што е тоа Свет Анѓел Чувар... ќе биде пак : тоа се само зборови. Еми има начини како да видиш што е што... јас тоа сакам да сфатите.
10. И за крај: прашањата не се незгодни, воопшто - само се бесцелни - да не кажам прости. Ако немате познавања - запознајте се - на форум, тешко да гребнете било што подлабоко. Ги гледам овие прашања само како провокација (знам дека не се, ама јас така ги гледам бидејќи се 100-ти по ред) - бидејќи другата опција е да мислам дека оној што прашува чита само од форуми информации и од нет - онака површински. На такви прашања што да одговори човек? Ете вака, со редни броеви :) За да не биде дека не сака човек да одговори :)

П.С. И јас скокам бидејќи ми е ок. Имам знаење од темава и ете така, си скокам. Ако може некој без познавања да скока, што не и јас. Сите ќе скокамe :D
Фала за одговорите:) Овој тип на одговори го барав, иако не се целосни скроз, и линкови кои упатуваат на она што не можеш да го објасниш со зборови.

На пример точка 1, кои се тие работи што мора да се кажат лично? Зошто не може да се кажат тука? Нема да бидат разбрани ли? Не смеат да се кажуваат тука итн...?

Ќе прашам пак наредниве денови, недели, тоа што ќе мислам дека треба.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Лоша споредба. Нема да ја коментирам.
Немораш, но без аргументи констатацијата е далеку од факт.
Повторно лоша споредба, онака како тебе што ти одговара.

Но и тука прашај го мики1 ќе ти каже дека има духовен опит по кој што тој осознал, тоа што осознал. Јас целам на тоа да дознаам по што вашите магиски ритуали се разликуваат од таквиот духовен опит.
По тоа што секој има можност да го достигне, провери и надмине Кроули.
Потценувачко е релативен поим. Свесен си за таа релативност. Дури и да осеќаш потценувачки однос во моите прашања, во спротивно не би го пишал ова нели:), потрудете се да се загуби истиот, со солидни одговори кои ќе не поттикнат на размислување.

Засега ги нема тие.
Ги нема поради ова:
Повеќе ме интересира како затворен систем и неговата функционалност, отколку самата суштина на телемата.
Причината поради која е затворен систем е токму тоа - за да биде систем за оние кои ги интересира суштината.
Не бе Ипси, па не можам се да прочитам у еден ден. Почнав со некои други работи од линкот
Потоа низ дискусијата со Хепта погледнав и за цените и некои други работи за членстовото и прашав да ј аобјасните церемонијата н аиницијација.

Какви тоа симболи на природата ви ги кажува тој што ве иницира? На кое место? ВО природа или во просторија? Итн...
Ако церемонијата ја објасниме овде, ако кажеме кој симболи ни ги покажале тие што не иницирале, на кој начин ќе има смисла понатаму иницирањето? Зошто сме давале заклетви?
Мислам доволно си интелегентен за да ја согледаш апсурдноста и контрадикцијата на овие прашања.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195
Се смее да се каже (се зависи од тој што дал заклетва дека не смее да кажува или покажува), но и да прекршам заклетва заради мојата слепост да се докажувам, тука сето тоа ќе биде само зборови... нели :)
Илјадници години се кажуваат „тие работи“ како што се кажуваат и покажуваат - дури и еден Кроули не ги изменил - ниту пак било кој вистински Ред.
Кој сум јас да дрдорам јавно за тоа? За да докажам некому нешто?
Не бидува така...

И сега ете ве испочитував, сега може за чичко Кроули да си збориме, каква поезија пишувал, што слики цртал и зошто, како се дружел во Париз со сите познати уметници од 20-30 години од XX век... имал интересен живот човекот од кој може да се научи по нешто :)
Вие, се тегавите со работи со кои никогаш нема да имате допир... ај сега де... а темата е токму за најголемиот магичар на новото време... ееееј тоа е добра тема,,,

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ги нема поради ова:

Причината поради која е затворен систем е токму тоа - за да биде систем за оние кои ги интересира суштината.

Ако церемонијата ја објасниме овде, ако кажеме кој симболи ни ги покажале тие што не иницирале, на кој начин ќе има смисла понатаму иницирањето? Зошто сме давале заклетви?
Мислам доволно си интелегентен за да ја согледаш апсурдноста и контрадикцијата на овие прашања.
Хмм. Не се слагам баш со напишаново.

Велиш дека е затворен за да биде само з аоние ги интересира суштината.
Прво како да ме заинтересира суштината, кога не можеш да ми ја претставиш ситуацијата како е напишана книгата, од која треба да ја дознаам суштината, и каков ентитет го напраил тоа.
НА еден начин ме тераш на верба, и тоа безрезерван верба да го сторам тоа.

Еве бе сакам да ги дознаам работите. Ќе ме иницирате ли веднаш за 10$?

Само кажете ми колку време трае тоа, колку и какви обврски ќе имам кон редот, и дали ако не ми се допадне објаснувањето при иницијацијата можам да прашувам и да се откажам веднаш по тоа?

Понатаму последниот пасос, па што ако ги кажете симболите? Заклетва имате да не ги кажувате ли?

Јас немам проблем да ти кажам нешто од мојата професија или хоби, ако прашаш и ако за тоа имам време.
Ама јас тука не пишувам на информатички теми, оти не чувствувам потреба да објаснувам некому.
Вие отварате теми за телемата, и пишувате за неа, што значи дека имате потреба да објасните некому, и чувствувам слобода да си прашам се што ме интересира.

Се смее да се каже (се зависи од тој што дал заклетва дека не смее да кажува или покажува), но и да прекршам заклетва заради мојата слепост да се докажувам, тука сето тоа ќе биде само зборови... нели :)
Илјадници години се кажуваат „тие работи“ како што се кажуваат и покажуваат - дури и еден Кроули не ги изменил - ниту пак било кој вистински Ред.
Кој сум јас да дрдорам јавно за тоа? За да докажам некому нешто?
Не бидува така...

И сега ете ве испочитував, сега може за чичко Кроули да си збориме, каква поезија пишувал, што слики цртал и зошто, како се дружел во Париз со сите познати уметници од 20-30 години од XX век... имал интересен живот човекот од кој може да се научи по нешто :)
Вие, се тегавите со работи со кои никогаш нема да имате допир... ај сега де... а темата е токму за најголемиот магичар на новото време... ееееј тоа е добра тема,,,

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195
Ние ништо не отвараме бре човек...
Темите не се отворени од телемити :)
И темата е Кроули... марш на темата телема и разгледај, пола од прашањата се веќе поставувани и одговарани :)

Што филм те удри кој те знае и тебе... јас се откажувам од понатамошно одговарање... се читаме понатаки.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ние ништо не отвараме бре човек...
Темите не се отворени од телемити :)
И темата е Кроули... марш на темата телема и разгледај, пола од прашањата се веќе поставувани и одговарани :)

Што филм те удри кој те знае и тебе... јас се откажувам од понатамошно одговарање... се читаме понатаки.
Ок одговорете на другата тема.

Убао си прашав

Само кажете ми колку време трае тоа, колку и какви обврски ќе имам кон редот, и дали ако не ми се допадне објаснувањето при иницијацијата можам да прашувам и да се откажам веднаш по тоа?

Понатаму последниот пасос, па што ако ги кажете симболите? Заклетва имате да не ги кажувате ли?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195
Абе оди на тема телема море.. .:)
Има ги одговорени прашањава... провокатор си невиден... :)
Брееј...
Убаво ти одговорив - телема - тема - одговорено! ;)

Две години сум тука, се е кажано...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Хмм. Не се слагам баш со напишаново.

Велиш дека е затворен за да биде само з аоние ги интересира суштината.
Прво како да ме заинтересира суштината, кога не можеш да ми ја претставиш ситуацијата како е напишана книгата, од која треба да ја дознаам суштината, и каков ентитет го напраил тоа.
НА еден начин ме тераш на верба, и тоа безрезерван верба да го сторам тоа.

Само кажете ми колку време трае тоа, колку и какви обврски ќе имам кон рдот, и дали ако не ми се допадне објаснувањето при иницијацијата можам да прашувам и да се откажам веднаш по тоа?

Јас немам проблем да ти кажам нешто од мојата професија или хоби, ако прашаш и ако за тоа имам време.
Ама јас тука не пишувам на информатички теми, оти не чувствувам потреба да објаснувам некому.
Вие отварате теми за телемата, и пишувате за неа, што значи дека имате потреба да објасните некому, и чувствувам слобода да си прашам се што ме интересира.
Liber Al III
42: ....не расправај; не преобратувај; не зборувај премногу!

Кој те терал на безрезервна верба?! Ако самиот не најдеш смисла во телемата, како може друг да најде за тебе?
Незнам од каде добивате идеја дека некој очекува сите да бидат членови на Редот?!?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Абе оди на тема телема море.. .:)
Има ги одговорени прашањава... провокатор си невиден... :)
Брееј...
Убаво ти одговорив - телема - тема - одговорено! ;)

Две години сум тука, се е кажано...
Мислам дека ги нема овие што сега ги поставив. Нема везе.

Нема врска со провокација. Тој е мојот стил за нешто што однапред имам скепса.
На сите теми на овој начин ги поставувам прашањата. Само што сега ти си у улога на одговарач;)

Инаку филмов е следниот.

Со тебе имаме дискутирано и начинот на кој ги претстави работите и линковите од твојот блог, и како тоа се е метафора и симболика, итн, ми беа сосема во ред.

Случајно пред некој ден дојдов у контакт со еден ваш - телемит. ПОчна сам да кажува околу телемата, околу тоа колку е нели истата моќна, вистинита итн.

Во целиот тој муабет провејуваше надменоста и желбата да изнакаже еден куп "паметни" работи, од магиката пред се.

После неколку минути монолог, една пријателка го праша дали е исто со сатанизмот и кој ја напишал таа книга (книгат ана законот) која тој толку ја фали.

И тогаш го објасни нејзиниот настанок, со интилигентниот ентитет и трансот на жената на Кроули.

И почна тука муабет дека е тоа ништо поразлично од религијата, и после тоа кутриот с еобидуваше да докаже не е така.

ДО тогаш јас немав проблем, знаев тоа што сме поприкажале јас и ти, како ти ја претстави темата, така ја прифатив и делови од книгата на Законот.

Но, тој разговор, ме наведе да ве распрашам и вас тука.

Ова не планирав да го кажам, бидејќи чоекот кажа и некои работи што вие уше не ги кажувате, ама отом потом ќе си прашам, коа ќе видам до кај сме со овие одговори.

Само колку да знаеш, дека не ми е целта да провоцирам.
--- надополнето: 15 април 2013 во 00:06 ---
Liber Al III
42: ....не расправај; не преобратувај; не зборувај премногу!

Кој те терал на безрезервна верба?! Ако самиот не најдеш смисла во телемата, како може друг да најде за тебе?
Незнам од каде добивате идеја дека некој очекува сите да бидат членови на Редот?!?
Аман бе немам такви идеи. Оти мислиш дека е се ова провокација, затоа и така одговраш. Ајде пак

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195
И после дојдете прашајте, бидејќи не сте разбрале :)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
И после дојдете прашајте, бидејќи не сте разбрале :)
Хепта ислушав први 4 минути.

Logical rules
Universe
Memories
General Expirience
.....

Што има везе ова со моите прашања? Или онакак го постави.

Не знам каков коментар очекуваш за ова. Не слушнав дека е нешто погрешно при составувањето на контекстот на реченицит ена типот. Ок си е.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom