Законот за забрана за возење од 23 до 05 часот.

WildGirl

Lost in the forest ...
Член од
28 јуни 2008
Мислења
636
Поени од реакции
93
Абе сега спремам машина Dukes of Hazard :) imam 21, положен сум скоро 3 години - па сеа ке му ебам мамата и на закони и на се :D има на секоа улица да се потпишам со задните гуми хаха
General Lee:smir: ... животен сон.:vozbud:

А ко сме до законов ми е ептен глуп иако имат некој оправдувања дека требит да е така и сосем добри причини да останит така. Уште некое време и ќе полагам за возачка ... тогаш можда ќе размислувам подруго.:toe:

S

smart ass

Гостин
Само донесуваат некои глупи закони за да го казнат народот.
Ебате државата која живее од казни.:pusk:
Нема врска ова со казни бе...

До безбедноста е...статистика 8000 мртви годишно најмногу млади,70% најмонугу поради првенствено неправилен транспорт...па со возачка бе ќерата добиваш и основно знаење за прва помош,али јебога ја до сега трипати имам видено сообраќајќи на 20 метра од мене последниве 10 години...па немаа прибор за прва помош...имобилизација што е бе..и ТАПА...гледа како теле...штета штета но ајде ќе се среди и тоа,па и ова возачкиве клубови барем да организираат мали потсетувања за Прва Помош де....али јбг таа е:toe:

Член од
9 јули 2009
Мислења
7
Поени од реакции
0
Еј дечки ке ве замолам за брз одговор зашто многу итно ми е...(утре почнува пиво фест во охрид)...
Е проблемот е овој....Наполнив 21 год во мај оваа година а положив ова време пред 2 години за кола, но тогаш настана некоја збрка со тестојте и дури во септември ми ја дадоа возачката и на неа пишува (издадена сеп.2008, а позади категорија Б издадена 29.07.08(денес пред точно 2 год)) ...е сега прашањето ми е дали исполнувам некој услов за да можам да возам после 23 ...дали со тоа дека имам 21 год можам да возам после 23? или дали важи тоа од категоријата Б дека имам 2 год искуство?
а ме интересира и тоа дали ако не сум веке во тие аматери возаќи ке можам да удрам некое пиво или уште важи 0.0 промили?

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
еве заради овој муабет (пивото) донесен е законот... а што се тиче одржувањето на истиот, кажи му слободно да види поубаво кога си положил за б категорија и посочи му го датумот на полагањето, а не датумот на издавањето на возачката.... на мојата возачка (која ја земав пред 2 месеци) пишува дека пред 12 години сум полижил, ама датум на издавање е 2010... значи ли тоа дека не смеам да возам после 22ч? не...

п.с. со едно испиено скопско пиво, во моментот и следните 30 минути имаш на 0,5 промили алкохол во крвта... во просек ке имаш0,35 промили следните 2-3 часа... па ти сега види... со 2 пива се рачунаш дека си под дејство на алкохол следните неколку саати... значи едно пиво и ништо повеќе...

сега ќе се јават неколку што ке ме демантираат со “факти“ дека они, или екого кого познаваат или на братучедот, другарму на сестрата дечкото, вториот од првата братучедка испил 5 пива и му покажало 0,35 промили после 1 саат или после 25 минути....

|Volkswagen|

Тастатурата е посилна од мечот!
Член од
21 јули 2009
Мислења
2.736
Поени од реакции
907
Јас викам ни капка алкохол кога си се нафатил да возиш. Сакаш да возиш ќе си пиеш Пепси. Јас радо би го заменил алкохолот со Пепси. Сакам да возам :)

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
Јас викам ни капка алкохол кога си се нафатил да возиш. Сакаш да возиш ќе си пиеш Пепси. Јас радо би го заменил алкохолот со Пепси. Сакам да возам :)
ми ту... ама не за пепси туку за кока кола.... само у задње време некако не ми се вози... барем не на долги патишта... полека ама сигурно ми скисна возењево... по 40-50 пати годишно у грција идам, исто толку и во србија... ми здосади више... едвај чекам да се вратам дома и да орам по скопскиве улици... си имаме ние локал шема за дрнкање поасвалти, а за на пат у задње време барам некој да ме носи, па макар и со моја кола... се оптегнувам на задно седиште и дремам... ама пак мењам алкохол за кока кола... може и кокта како алтернатива:pos2:

ова го пишав како едно искуство за идниве возачи што едвај чекаат да докачат волан и да возат... глејте после 10-15 години што ќе ве снајде... поготово ако работата ви е врзана со многу возење... старосватот мој, таксиста, едвај чека од кола да се извлече.. во стање е од карпош до лисиче пешки да иде, само да не вози... поцрнето му е од возење... 18 години таксист е...

Член од
21 октомври 2008
Мислења
3
Поени од реакции
1
Изнервиран сум само за временските ограничување, се останато е топ во законот за возење...Не оправдувам алкохол на возачите, а посебно не на почетниците (меѓу кој сум и јас). А стварно се глупи казните за после 23...што ако нешто ти излезе, итно ти треба кола во периодот кога е забрането за почетници? Или си отишол некаде на гости и малку си се задржал, поминало 11 саат, те запираат и ти лупаат казна од 400 евра, и више не ти ја даваат колата :( ...мене до сега не ме запреле (пошто не возам после 11 страв ми е да ризикувам :pos2: )

Drettica

Graxhanin of Severstan
Член од
24 ноември 2008
Мислења
12.625
Поени од реакции
14.933
Пред некој ден возев низ Скопјево...иначе од Куманово сум.Јас би направил некој закон само за во Скопје...забрана за возење 24/7.Таква возачка некултура нема ни во Багдад хахаха....претекнуваат од десна страна..преку тротоари...на црвено...не пуштаат пешаци.

Член од
16 јануари 2008
Мислења
256
Поени од реакции
19
Ако возачот е девојка и некој седи до неа сигурно нема да ја фати за воланот, на друго место може :back:
Законот не е глуп, не може некој богат копиљ што положил пред 2-3 дена да му купат кола која има повеќе од 200 коња и тој да лета низ градот како да е ослободител па и некоја беља да направи.
Знам дека желбата на секој што е пресен возач е да стисне гас што повеќе ама има и други опции за стискање на други нешта така да можат да возат побавно и да уживаат во возењето...
ако на тој богат копиљ му купак кола од 200 коња сигурно таа кола нема да виде ефтина и чим има пари да ја купи ке има пари ида се курчи после 23 часот а у принцип ја не сум ни видел џандари да застанат кола поскапа од 30000 евра се гледам некои нормални коли средна класа да речам и баш ние што возиме нормални коли го јадеме курот, не ми се вози после 23 затоа што ако ми лупнат казна ке ми се ускратат некои други работи ипак 400 евра не се малце а тој богат копиљ прво нема ни да го застанат а ако го застанат ке го праашат кој ти е татко и ке го пуштат дома со опомена, ако спроведуваш закон спроведувај го како што треба за сите исто да ти се мочам на државата

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Пред некој ден возев низ Скопјево...иначе од Куманово сум.Јас би направил некој закон само за во Скопје...забрана за возење 24/7.Таква возачка некултура нема ни во Багдад хахаха....претекнуваат од десна страна..преку тротоари...на црвено...не пуштаат пешаци.
Охоо ја затоа само им свирам. :) Пред некој ден еден ашљак со БМВ сакаше така на диво да ми се убаци во лента, почна да врши притисок јас да отидам во скрос лева за он да си вози во средна. Ама не му попуштив и виде не виде, си се врати во лентата и чекаше да поминат сите па да се убаци. Тој со БМВ од 30.000 еу, јас со Голф 2 од 2000 еу макс. И да ме удри и он да е во право, деловите негови се изгор, за мојот Голф деловите од трафика ги купуваме. Нормално дека пропуштам ако некој со жмигавец културно сака да се убаци, може има нешто итно, нема збор, ама вакви фраери ми се омилени :icon_lol:

ако на тој богат копиљ му купак кола од 200 коња сигурно таа кола нема да виде ефтина и чим има пари да ја купи ке има пари ида се курчи после 23 часот а у принцип ја не сум ни видел џандари да застанат кола поскапа од 30000 евра се гледам некои нормални коли средна класа да речам и баш ние што возиме нормални коли го јадеме курот, не ми се вози после 23 затоа што ако ми лупнат казна ке ми се ускратат некои други работи ипак 400 евра не се малце а тој богат копиљ прво нема ни да го застанат а ако го застанат ке го праашат кој ти е татко и ке го пуштат дома со опомена, ако спроведуваш закон спроведувај го како што треба за сите исто да ти се мочам на државата
Фала Богу, еден еднаш ми правеше проблеми зошто возам во 1 саатот со татко ми на совозачко а татко ми поднапиен. Требало придружбата да има 0.0 промили алкохол. Е ај според нив што е подобро, да вози напиен човек или почетник во 1 навечер живо пиле кога нема по улици? :tapp:
Секогаш на вести кажуваат дека од почетниците се сообраќајките, еднаш не кажале дека се од лоша сигнализација, осветлување или па кога некој со пробување да избегне дупка си ја загрозил безбедноста.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.332
Поени од реакции
15.595
Од почетокот на годината, сообраќајките однесоа точно 100 животи. Како причини за несреќите најчесто се споменуваат брзото возење, недржење страна и правец, односно непочитување на првенство на минување. Важна улога игра и алкохолот.
и

Слични бројки важеа и за 2008 година кога се случиле околу 16.000 сообраќајни незгоди во кои животот го загубиле 162 лица
Да, почетниците биле криви, гледате 100 наспрема 160 лица кои го загубиле животот...
Остваруваме, и бројките го покажуваат тоа, значи законов е оправдан и според статистичките податоци.

Иначе откако успешно беше имплементиран овој закон и резултатите искочија на виделина, се спрема уште една мерка:
Претседателот на РСБСП, Никола Ангеловски, вели дека до септември 2008 година има детектирано 169 црни точки на патиштата и оти во наредните години тие треба да се намалат. Според него, потребно е отстранување на несоодветно поставените билборди крај патиштата, осветлување на раскрсниците низ населените места и на патиштата.
Запазете го болдираното, ако добро разбрав, за да се спреми и имплементира една мерка е потребно да загинат уште 350 луѓе... После ќе кажете не сме биле патриоти...

И да... законов во секој случај ја има мојата поддршка.

Член од
10 август 2010
Мислења
183
Поени од реакции
7
Можеби на повознасните законот и е супер, но за нас почетниците е заникаде. Значи јас ако сакам да излезам на пример со кола во 9,30 - 10 треба да се вратам дома во 11 да ја оставам колата и пак да излезам. А знаете кога ќе положиш кеф ти е така со кола да си излезеш. Баш и напротив мислам дека почетниците повеќе внимаваат во сообраќајот за разлика од помладите искусни со 21-25год. тие некако повеќе се прават фраери.

WildGirl

Lost in the forest ...
Член од
28 јуни 2008
Мислења
636
Поени од реакции
93
Епа дојдовме до заклучок ... ебате законите ќе си ојме пешки.:toe:

Член од
21 октомври 2008
Мислења
3
Поени од реакции
1
Епа дојдовме до заклучок ... ебате законите ќе си ојме пешки.:toe:
:aplauz: патеката покрај кеј е отворена 24/7 секаде се стига по неа:P:D Нема казни што значи пешачиш кога сакаш, и начукан си колку сакаш хаха

--N-SOUND--

Street Dragster
Член од
22 февруари 2009
Мислења
252
Поени од реакции
6
ај еден мој совет како јас го решавам тој проблем.....излагам од дома 22:30 се враќам во 5:10 и може да ти се фатат:bip::bip::bip::bip::bip::bip::bip:

Kajgana Shop

На врв Bottom