Законот за забрана за возење од 23 до 05 часот.

Член од
16 февруари 2007
Мислења
42
Поени од реакции
1
Ептен Глуп закон.. Според мене, ако му е толку за да наполнат буџет подобро ке беше да направеа со дупли казни.. Пример наместо 50 евра за појас.. 100 евра.. за под дејство на алкохол наместо 300 евра -- 600 евра... Многу поефикасен а воедно и не дискриминирачки.. А не вака забрана за возење бла бла..

Razor

u jelly?
Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.544
Поени од реакции
168
Ептен Глуп закон.. Според мене, ако му е толку за да наполнат буџет подобро ке беше да направеа со дупли казни.. Пример наместо 50 евра за појас.. 100 евра.. за под дејство на алкохол наместо 300 евра -- 600 евра... Многу поефикасен а воедно и не дискриминирачки.. А не вака забрана за возење бла бла..
и ако те сопрат без појас и после 23 ќе работиш цела година за да ја отплатиш казната, одговара ли така ?

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
законов колку и да изгледа глуп, сепак не е толку многу...

дали сте информирани дека и при регистрација на возило, кога ј аплаќате полисата за осигурување постојат повеќе различни полиси т.е категории според возраса на возачот...

знам дека оние што имаат над 65 години имаат поскапо осигурање.... за младите мислам дека беше до 23 или 25 години исто така поскапо осигурање за регистрација... тие спаѓаат во РИЗИЧНА КАТЕГОРИЈА на возачи. си има експерти кои тоа си го прорачунале зашто е тоа баш така... исто нели се гледаше и тоа дали си правел или не сообраќајки... ако си имал сообраќајка имаш фул цена... за секоја следна регистрација, ако немаш сообраќајка, тогаш добиваш поевтино осигурање...

така и со ова... ај сега земи некое дете, кое што само што положило на 18 години, претходно се развозувал по паркинзи со на тато старата кола и се поднаучил малце, кола која не ја вози тато зашто има моќно БМВ или АЛФА бигот или ЏИП некој, сега има возачка и ја зима убавата кола на тато да иде во град да се испофали пред другарите ШТО ТОА ОН ВОЗИ... мислите ли дека тоа детуле е способно да го контролира тој звер? а мислите ли дека ќе вози по прописи? има да го стисне на булевар до 200 км да го крене без да размислува... и треба ли да потепа 20 луѓе за да му дојде паметот дека не треба така да вози? или пак навечер после 23ч кога има еден куп полу или целосно пијани... а со мавнати 2 пива и точно 0,5 промили колку што беше порано законот... на 18 години 0,5 промили во крв адреналинот е на максимално високо ниво па чувството дека си ЦАР ЗАД ВОЛАНОТ е тука и силно те бодри да се понашаш царски...

ЗАКОНВ СИ Е ТОП и треба да се применува...

исто и законот за казна од 35 евра на лице место кој ќе направи шлајф со кола.. итој е одличен... така треба, не сме бе див запад... ни во тексас така не се вози више и не се лудува....

имам само прашање едно... дали е сеуште важечки законот за моторцикли после 22ч навечер дека им е забрането да возат? не сум се информирал за ова лето... и тој закон го поддржувам... помалата ќерка рипаше од сон како замајана кога некој “јак моторџија“ ќе го исцеди своето кавасаки ззр или сузуки по булевар во 1 по полноќ...по пола саат сме се смирувале додека да заспие пак... и тој закон го поддржувам... практичен е и на место си е ако сеуште е активен... знае ли некој?

Член од
26 февруари 2007
Мислења
366
Поени од реакции
10
Во ред ти е размислувањето, точно е но зошто да се прави толкава дискриминација помеѓу младите возачи кога има и искусно па врска што немаат. Еве јас имам возачка(Б кат.) 10 месеци и имам 20 000км со кола и настрана уште 7-80 000км со мотор(5год). И незнам ли да возам до толку ли сум млад возач да не сум свесен за ризикот? Има разлика од возач до возач. Зошто законот не биде, казна од 400евра+казната за прекршокот кој ќе го стори секој млад возач кој ќе направи било каков прекршок од шлајфување, брза вожња, алхохол(најважното), појас и ред други работи. Нели така би било поефикасно. Во хрватска на пример има млад возач 2 години но нема врска која категорија ја има, се гледа староста на возачката со тоа тие што положиле на 16 за А категорија на 18 се млади возачи(вака беше до пред 1 година сега нез да не е сменето нешто).

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
За алкохолот оправдувам и јас да е 0,0 за почетници, има смисла тоа ама ова со саатов е уби Боже.

Drettica

Graxhanin of Severstan
Член од
24 ноември 2008
Мислења
12.625
Поени од реакции
14.933
Законов сукс лично за мене ....но го подржувам бидејќи имав лошо искуство неодамна од еден нов возач,ќе ме згазеше мене и девојка ми...Си одиме една вечер после 2 часот низ едносмерна уличка и дечково го познавам лично со џипот на татко му во спротивна насока од дозволената го нагази џипот....секунди беа во прашање....

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
@onak; И ја се слагам дека на децата од 18год им лета паметот ама по булевар може да дигне 140-150 со било каква кола и со 1400 и со 2500 кубици, и да испоубие 20 души, така да тој шо му е за кревање ќе крева, не е некој критериум тоа.
А за пијанчење колку што ќе се испијанчи тој со 18 исто може и тој со 25.

Финтата е да се спроведе добра обука и колку толку воспитување на децата, пошто тие учат од постарите, а не по помалите градови прва помош не се ни иде на часови нит се полага само така даваа дипломи. Јас лично идев со задоволство на часовите и дури малце ми беа, се беше натрупано нафрлено.
Ми поминува уште месец дена конечно.

--- надополнето ---

Иначе цајки не праат проблем за зафатнината, туку за времето најчесто праат проблем. Шо ќе ти збори за зафатинина, дај да купат моите специјално за мене кола хахха
Морам да се смаоцитирам, на братучед ми го казнија ради шо возеше 2000 ццм а има 1,5 искуство.
Шо значи може да не ти праат проблем ама ако сака ќе ти најде казна. зависи од среќата.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.332
Поени од реакции
15.595
Како може да го оправдувате законов стварно не знам, најпрвин е дискриминирачки, ако сметаат дека на 18-19 не сме паметни и дека сме помалку свесни тогаш кој кур гласаме и добиваме право да пиеме алкохол од 18? Нема смисла, или најмногу гласови се добиваат од деца кои имаат 18 години па им одговара да се гласа.... Уште 6 месеци ми остануваат, не знам како сум издржал, срамота е ова, да морам со такси да си идам или па со автобус кога можам со кола да одам, возачката за кур ми седи дома... Моите ја возат до кај 5-6 колата и мене ми остануваат само 5-6 саати во денот за возење ако баш имам потреба од кола во тој момент....

А тие што возат несвесно, возат и сега, познавам некои другари што ги фаќа законов па пак возат и тоа полошо каде каде од мене, а да не зборам за постарите возачи зашто ни они не се ништо подобро од нас младите, значи фајде од законов нема освен полнење на државната каса...

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Како може да го оправдувате законов стварно не знам, најпрвин е дискриминирачки, ако сметаат дека на 18-19 не сме паметни и дека сме помалку свесни тогаш кој кур гласаме и добиваме право да пиеме алкохол од 18?...
Две години после положување, ако сакаш положи на 50 до 52 ќе те фаќа. Демек наменет за неискусни возачи, ама има некои положиле и им стои возачката без да возат па пак ќе бидат трупови.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.332
Поени од реакции
15.595
Две години после положување, ако сакаш положи на 50 до 52 ќе те фаќа. Демек наменет за неискусни возачи, ама има некои положиле и им стои возачката без да возат па пак ќе бидат трупови.
Да да знам дека е така законот, но факт е дека сите полагаат порано, нема врска тоа, а тоа дека им стои возачката знам и такви... Како и да е лош закон е... За алкохолот се согласувам наполно али за огранучување на времето не гледам поента, која е разликата дење-ноќе, нели кога ти даваат возачка ти викаат дека си способен да управуваш самостојно со моторно возило:toe:

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Како може да го оправдувате законов стварно не знам, најпрвин е дискриминирачки, ако сметаат дека на 18-19 не сме паметни и дека сме помалку свесни тогаш кој кур гласаме и добиваме право да пиеме алкохол од 18? Нема смисла, или најмногу гласови се добиваат од деца кои имаат 18 години па им одговара да се гласа.... Уште 6 месеци ми остануваат, не знам како сум издржал, срамота е ова, да морам со такси да си идам или па со автобус кога можам со кола да одам, возачката за кур ми седи дома... Моите ја возат до кај 5-6 колата и мене ми остануваат само 5-6 саати во денот за возење ако баш имам потреба од кола во тој момент....

А тие што возат несвесно, возат и сега, познавам некои другари што ги фаќа законов па пак возат и тоа полошо каде каде од мене, а да не зборам за постарите возачи зашто ни они не се ништо подобро од нас младите, значи фајде од законов нема освен полнење на државната каса...
Види, знаеш какви будали возат навечер?

Не дека ти не можеш да се испијаниш и сите тие работи, ама мислам дека ова е пред се ради другите пијаници и наркомани со коли. А без искуство и осет да возиш навечер, епа не иде стварно. Поголема паника, здрвени рефлекси.

Ќе видиш дека друго е кога 2 месеци возиш кола и кога 3 години возиш кола. На друг начин го гледаш патот, на друг начин имаш осет и за самата кола, раскрсниците и сите тие пропратни работи. Навечер има највеќе будали, ваљда законот е за заштита од нив, а не дека вие сте будалите..:)

Иначе и јас бев против, ама еве сега иам над две години искуство и се конвертирав у ЗА :devil3:

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.332
Поени од реакции
15.595
Види, знаеш какви будали возат навечер?

Не дека ти не можеш да се испијаниш и сите тие работи, ама мислам дека ова е пред се ради другите пијаници и наркомани со коли. А без искуство и осет да возиш навечер, епа не иде стварно. Поголема паника, здрвени рефлекси.

Ќе видиш дека друго е кога 2 месеци возиш кола и кога 3 години возиш кола. На друг начин го гледаш патот, на друг начин имаш осет и за самата кола, раскрсниците и сите тие пропратни работи. Навечер има највеќе будали, ваљда законот е за заштита од нив, а не дека вие сте будалите..:)

Иначе и јас бев против, ама еве сега иам над две години искуство и се конвертирав у ЗА :devil3:
Ако така гледаш преку ден е полошо, има гужви и секој гледа да се бутне или да помине што побрзо(истото и јас го правам)...

Слободно земи статистика и сигурно 10 пати повеќе има сообраќајки преку ден одошто навечер :)
Мотај колку сакаш, не е оправдан законов....

За болдов нејќам да те коментирам :)

Night Crawler

Fear of the dark
Член од
26 јануари 2007
Мислења
187
Поени од реакции
5
Ако така гледаш преку ден е полошо, има гужви и секој гледа да се бутне или да помине што побрзо(истото и јас го правам)...

Слободно земи статистика и сигурно 10 пати повеќе има сообраќајки преку ден одошто навечер :)
Мотај колку сакаш, не е оправдан законов....

За болдов нејќам да те коментирам :)
И статистички дневно да има повеќе сообраќајки, сепак се согласувам дека навечер е поголема опасноста...Преку ден има сообраќајки а навечер умираат од глупости правење со колите...Како и секој закон си има и позитивни инегативни страни..Да се надеваме дека менталитетот на луѓево ќе се промени и нема да гледам деца со 15 години како возат коли и мислат дека прават некоја корисна работа...Се си е од тоа ДОМАШНО ВОСПИТУВАЊЕ кога нацијата е невоспитана ќе мора казни...

JohnKav

Комедијант
Член од
18 јуни 2010
Мислења
57
Поени од реакции
8
Абе сега спремам машина Dukes of Hazard :) imam 21, положен сум скоро 3 години - па сеа ке му ебам мамата и на закони и на се :D има на секоа улица да се потпишам со задните гуми хаха

SrRulz

Siempre Real Madrid
Член од
8 декември 2007
Мислења
4.845
Поени од реакции
221
Законов си е ТОП и треба да се применува :pos2:

Kajgana Shop

На врв Bottom