Закони за оружје

Строги или лабави закони за оружје?

  • Строги-оружјето е за војската и полицијата

    Гласови: 36 41,4%
  • лабави-секој има право на оружје

    Гласови: 51 58,6%

  • Вкупно гласачи
    87
Член од
9 септември 2008
Мислења
769
Поени од реакции
321
Да,јасно тоа,ама дали ќе полага све наново,бидејќи кога ја земал он дозволата,се давале "така" дозволите,односно немало испити ни ништо...? и каде да оди за да побара потврда или нова дозвола за купување ? полициска станица или ? и фала многу друже :)
Значи јас знам дека порано дозволите ги давале така,ама денес не е така значи мора да поднесе нова дозвола во полициската станица во авто команда,и исто така зависи што пушка сака,за Полуавтоматска ловна пушка и за Карабин ти е Б4 категорија али мораш да пишеш што сакаш дали Полуавтоматска или Карабин под таа Б4 категорија,ако е за карабин многу важно е да се знае дека нема увоз за полуавтоматски карабини значи има само репетирачки карабини ради тоа што увозот е забранет и има застој за полуавтоматски карабини за Македонија. Слободно што те интересира пиши :)
 
Член од
15 јануари 2014
Мислења
2.706
Поени од реакции
1.618
Значи јас знам дека порано дозволите ги давале така,ама денес не е така значи мора да поднесе нова дозвола во полициската станица во авто команда,и исто така зависи што пушка сака,за Полуавтоматска ловна пушка и за Карабин ти е Б4 категорија али мораш да пишеш што сакаш дали Полуавтоматска или Карабин под таа Б4 категорија,ако е за карабин многу важно е да се знае дека нема увоз за полуавтоматски карабини значи има само репетирачки карабини ради тоа што увозот е забранет и има застој за полуавтоматски карабини за Македонија. Слободно што те интересира пиши :)
Пошто пушката би била повеќе моја,односно јас ќе замарам да идеме да пукаме,сакам да биде репетирачка,така да не ми треба полуавтоматска,а и таква сме имале.И баш дека не е така,ме интересира,пошто он е убеден дека ќе треба да поднесува све одново,односно,дека ќе треба пак да плаќа за дозволата,и + нели по нов закон,да полага ловечки испит,и поради тоа не се заинтересирал до сега за пушка.

Значи,ме интересира,дали ќе треба ад полага ловечки испит и да плаќа све одново,иако веќе еднашка добил дозвола за оружје,но во време кога не се полагало ловечки испит,ниту било каков испит ? и фала :D
 
Член од
9 септември 2008
Мислења
769
Поени од реакции
321
Пошто пушката би била повеќе моја,односно јас ќе замарам да идеме да пукаме,сакам да биде репетирачка,така да не ми треба полуавтоматска,а и таква сме имале.И баш дека не е така,ме интересира,пошто он е убеден дека ќе треба да поднесува све одново,односно,дека ќе треба пак да плаќа за дозволата,и + нели по нов закон,да полага ловечки испит,и поради тоа не се заинтересирал до сега за пушка.

Значи,ме интересира,дали ќе треба ад полага ловечки испит и да плаќа све одново,иако веќе еднашка добил дозвола за оружје,но во време кога не се полагало ловечки испит,ниту било каков испит ? и фала :D
Се од почеток нормално
 
Член од
4 декември 2013
Мислења
60
Поени од реакции
6
Здраво, како може да се дојде до поседување и носење на пиштол?
Законот го имам прочитано, и одприлика знам што и како, но проблемот е во тоа што на тој испитот т.е полагањето многу малку поминуваат тие што сакаат да земат...
Каде се оди за полагање , и каде треба да потпишат дека се е ОК?
Имам слушнато дека ИАКО не положиш, МВР ако има мислење дека ти треба тоа... можи и таа да ти одобри (овде спаѓаат поголемите подрачни единици на МВР Битола , Ск и др. , незнам како се вели тоа .. )
можеби е и лага... не знам . Да пробам да извадам , да проверам да не имам некој пријател да ми помогни малку , оти ќе ме искубат ако појдам така .
 
Член од
15 јануари 2014
Мислења
2.706
Поени од реакции
1.618
Здраво, како може да се дојде до поседување и носење на пиштол?
Законот го имам прочитано, и одприлика знам што и како, но проблемот е во тоа што на тој испитот т.е полагањето многу малку поминуваат тие што сакаат да земат...
Каде се оди за полагање , и каде треба да потпишат дека се е ОК?
Имам слушнато дека ИАКО не положиш, МВР ако има мислење дека ти треба тоа... можи и таа да ти одобри (овде спаѓаат поголемите подрачни единици на МВР Битола , Ск и др. , незнам како се вели тоа .. )
можеби е и лага... не знам . Да пробам да извадам , да проверам да не имам некој пријател да ми помогни малку , оти ќе ме искубат ако појдам така .
Многу пари се за да појдеш на слепо да земеш дозвола..види некој човек да не имаш,јас прашав и ми кажаа дека со лиценца за обезбедување се признавале многу работи,за дозвола на оружје.
 
Член од
4 декември 2013
Мислења
60
Поени од реакции
6
Многу пари се за да појдеш на слепо да земеш дозвола..види некој човек да не имаш,јас прашав и ми кажаа дека со лиценца за обезбедување се признавале многу работи,за дозвола на оружје.
taa licenca kako mozi da se zemi koga ne rabotam vo agencija??????
 
Член од
15 јануари 2014
Мислења
2.706
Поени од реакции
1.618
taa licenca kako mozi da se zemi koga ne rabotam vo agencija??????
Зачлени се или во ловечко друштво или во стрелачко.Тоа ќе ти ја олесни работата,помини до некоја продавница за оружје,ќе ти објаснат што се ти треба да направиш...јас разговарав,ми викаат не е невозможно да се добие,но треба ад се има желба и упорност..
 
Член од
4 декември 2013
Мислења
60
Поени од реакции
6
Зачлени се или во ловечко друштво или во стрелачко.Тоа ќе ти ја олесни работата,помини до некоја продавница за оружје,ќе ти објаснат што се ти треба да направиш...јас разговарав,ми викаат не е невозможно да се добие,но треба ад се има желба и упорност..
Tie dobro ti objasnale, da se ima zelba i upornost ,toa e golem poim ... sekoj ima zelba no dali ima uslovi za toa ? ako nemas poveke pari a tie te zeznat i ne ti dadat???
Ako imas para, zelbata i upornosta stanuvaat edno , 10 pati da te butna 11 pat ke ti dadat , hahha toa e ...
A za toa vo lovecko drustvo mislam deka mora sekoj da e clen koga ke polaga, bez razlika za kakvo oruzje stanuva zbor.
Ti dali imas dozvola za poseduvajne t.e nosejne na oruzje ?
Ako imas koga e izvade ? Ako imas sega brzo vadeno kazi kako si izval... ?
 
Член од
15 јануари 2014
Мислења
2.706
Поени од реакции
1.618
Tie dobro ti objasnale, da se ima zelba i upornost ,toa e golem poim ... sekoj ima zelba no dali ima uslovi za toa ? ako nemas poveke pari a tie te zeznat i ne ti dadat???
Ako imas para, zelbata i upornosta stanuvaat edno , 10 pati da te butna 11 pat ke ti dadat , hahha toa e ...
A za toa vo lovecko drustvo mislam deka mora sekoj da e clen koga ke polaga, bez razlika za kakvo oruzje stanuva zbor.
Ti dali imas dozvola za poseduvajne t.e nosejne na oruzje ?
Ako imas koga e izvade ? Ako imas sega brzo vadeno kazi kako si izval... ?
Не не немам,сеуште немам 18,за 2 месеци полнам...ќе бркам тогаш врски,па ќе кажувам тука како-што :D и секако дека треба да фатиш врски,за што не треба врски во државава..
 
Член од
8 ноември 2010
Мислења
22
Поени од реакции
10
Како физичко лице можеш да добиеш дозвола за поседување но не и за носење на оружје.
Три причини за имање на дозволата се: сопствена заштита и заштита на личен имот - ова непоминува бидејќи ќе мора да докажеш од кого сакаш да се заштитиш, член на стрелачко друштво - ова е со поголеми шанси за довола и третата причина е наследно решение. Последната е најсигурна.
За да добиеш дозвола мора да поминеш обука и полаганње па потоа да поднесеш барање за дозвола. Обуката е 8.500-9.000ден во обучен центар, плус уверенија (лекарско, за деловноспособност, неосудуваност...) Полагањето е писмено и практично. Писменото е со 20 прашања од кои треба да се одговорат минимум 15 а практичното е пукање во мета од 10м и минимум поени 30.
 
Член од
15 март 2013
Мислења
954
Поени од реакции
620
Луѓе ајде едно прашање за кое не сум многу упатен.Имаме дома пиштол но метците се при крај(све испотепав:)
мала шала :D
Me интересира дали метци даваат така или пак кога се купуваат мора да се носи дозвола.Ова го прашувам зашто пиштолчево е диво и немаме дозвола за него.
 

4NHK0

Јас сум ти батка у суштина многу флексибилен шизик
Член од
9 април 2014
Мислења
1.153
Поени од реакции
846
Луѓе ајде едно прашање за кое не сум многу упатен.Имаме дома пиштол но метците се при крај(све испотепав:)
мала шала :D
Me интересира дали метци даваат така или пак кога се купуваат мора да се носи дозвола.Ова го прашувам зашто пиштолчево е диво и немаме дозвола за него.
Епа спитоми го :) и јас мала шала :P Знам кај нас на панаѓурот се продаваа фишеци за сачмарка...За 9мм, .45 и слично незнам...Мислам дека не треба ништо.
 

Gandradelic

Banderash
Член од
31 март 2014
Мислења
1.297
Поени од реакции
782
Луѓе ајде едно прашање за кое не сум многу упатен.Имаме дома пиштол но метците се при крај(све испотепав:)
мала шала :D
Me интересира дали метци даваат така или пак кога се купуваат мора да се носи дозвола.Ова го прашувам зашто пиштолчево е диво и немаме дозвола за него.
Ќорци моеш да си земеш без дозвола, а за вистински мислам дека треба да покажеш дозвола..
 
Член од
15 јануари 2014
Мислења
2.706
Поени од реакции
1.618
За вистински пиштол е ограничено на 200 куршуми годишно,и се води регулација...ќорци за воздушен пиштол можеш колку сакаш да зимаш :D
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.266
Што е доказ дека ти треба оружје, пример одиш во полиција и покажуваш пораки упатени со смртни закани од некое лице?
ако е то тогаш полиција ќе го пријави службено заканувачот и ќе рече нема потреба да имаш пиштол, ние ќе ја средиме работата.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom