Задолжително гласање: За или Против?

Задолжително гласање?

• Вкупно гласачи
    180
Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.418
Поени од реакции
4.328
Нема потреба од задолжително гласање. Што би се добило со задолжително гласање? Не гледам ниту една придобивка.
--- надополнето: 20 март 2013 во 21:39 ---
Во моиве 15 години со право на глас не сум испуштил ниту едно гласање. Така и да има закон за задолжително гласање исто ми се фаќа.
А дали ќе гласам за партија, за Брус Ли, Џет Ли или Кен Ли тоа е небитно. Битно е што не дозволувам некој друг да гласа во мое име.
На кој начин може друг да изгласа за тебе?

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.092
Поени од реакции
11.497
На кој начин може друг да изгласа за тебе?
Може, може, стани член на изборна комисија во некое забутано село, па ќе видиш како и мртви и иселени гласаат.
Еве се кладам уште сега дека некои кичевски села ќе имаат 102,3 % излезност, иако 90% се раселени.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.418
Поени од реакции
4.328
Може, може, стани член на изборна комисија во некое забутано село, па ќе видиш како и мртви и иселени гласаат.
Еве се кладам уште сега дека некои кичевски села ќе имаат 102,3 % излезност, иако 90% се раселени.
Сум бил повекепати во избирачки одбор, во времето пред избирачките одбори да бидат составени од буџетарите. Во избирачките одбори, и тогаш и сега има претставници и набљудувачи од сите партии. Гласовите се бројат на лице место по завршување на гласањето. Нема, или бар јас не гледам, техничка можност друг да гласа за тебе. Единствено ако имаш брат близнак со кого е тешко некој да ве разликува па истиот да дојде со твојата лична карта и да гласа во твое име.

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.032
Јас сум против задолжително гласање. На овие избори нема да излезам да гласам, од причина што партиите во Македонија се народни до денот на гласањето. Зашто да одам да гласам ако не сакам? Ако навистина е слобода тогаш на граѓаните би требало да им се даде право ако сакаат да гласаат, и ако сакат да гласаат, да гласаат за опцијата која сакаат (како што е сега).

Добро знаеме колку е слободно гласањето денес (пример денес ми рекоа, ај да те носам в сабота на ручек, па да гласаш за актуелниот градоначалник)

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
ПРАВА И ОБВРСКИ
право да гласаш, ама во исто време и обврска да учествуваш во градењето на својата држава. сите сме засеганти од тоа како ќе се води политиката, и внатрешнаи надворешна. дали едниот или другиот или пак “никој“. тоа никој е дека сме (народот) незадоволни од понудените платформи и дека партиите треба/мора да направат реформи во своите редови за да има успшени избори.како споредба, ..... плаќањето на данок. дали е избор или обврска? еве јас не сум задоволен со политиката на владата (што по правото на избор јас не би требало да платам), ама имам обврска да платам. зошто? затоа што сите учествуваме во буџетот без исклучок. така и за ова, сметам дека гласањето е обврска на секој жител на државата.
тоа е едната причина, а втората е дека секогаш, ама секогаш без исклучоци има малверзации со гласовите. ми се случило, а и на други знам да сум “гласал“. со ова обавезно гласање, тие малверзации би се свеле на минимално ниво. да не кажам и искорениле.
затоа големо ЗА задолжително гласање (y)

Член од
9 април 2008
Мислења
790
Поени од реакции
357
А по кој член од утавот ваков закон би бил противуставен или само си претпоставуваш.
Ти праќам број по ПП , и за секоја правна помош кај мене во канцеларија издавам и фактури..

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Јас сум повише за тие што имаат имигрантски статус, азил, да немаат право на глас. Ги видовте оние на ТВ по 30 души набутани во стан? :pos:

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Јас сум повише за тие што имаат имигрантски статус, азил, да немаат право на глас. Ги видовте оние на ТВ по 30 души набутани во стан? :pos:
Неам телевизор.

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.652
Поени од реакции
1.899
Ти праќам број по ПП , и за секоја правна помош кај мене во канцеларија издавам и фактури..
Не е потребна твојата "правна помош". Кога ќе исстапиш со свое мислење треба да го аргументираш. Такви се правилата. Ако не, нема што да се вклучуваш во дискусија на форум.

Член од
4 март 2011
Мислења
708
Поени од реакции
727
Во стариот Рим, само патрициите имале право на глас. Демократијата тогаш го имала најголемиот потенцијал да им ја унапреди цивилизацијата. Демократијата е концепт. Самиот систем вреди толку колку што и луѓето кои го користат. И токму затоа денес злоупотребуван.

Те молам опиши ситуација каде некој кој нема основно разбирање на историјата на неговата земја и начинот на кој неговата влада функционира, билокога да гласа за билокого освен за типот кој ќе го видат на телевизија. Тие луѓе не ги разбираат работите доволно за да одлучуваат за нивната земја и затоа несмеат да гласаат.

И твојов став е концепт. Се вика ФАШИЗАМ.

Член од
2 јуни 2007
Мислења
5.704
Поени од реакции
3.266
ПРАВА И ОБВРСКИ
право да гласаш, ама во исто време и обврска да учествуваш во градењето на својата држава. сите сме засеганти од тоа како ќе се води политиката, и внатрешнаи надворешна. дали едниот или другиот или пак “никој“. тоа никој е дека сме (народот) незадоволни од понудените платформи и дека партиите треба/мора да направат реформи во своите редови за да има успшени избори.како споредба, ..... плаќањето на данок. дали е избор или обврска? еве јас не сум задоволен со политиката на владата (што по правото на избор јас не би требало да платам), ама имам обврска да платам. зошто? затоа што сите учествуваме во буџетот без исклучок. така и за ова, сметам дека гласањето е обврска на секој жител на државата.
тоа е едната причина, а втората е дека секогаш, ама секогаш без исклучоци има малверзации со гласовите. ми се случило, а и на други знам да сум “гласал“. со ова обавезно гласање, тие малверзации би се свеле на минимално ниво. да не кажам и искорениле.
затоа големо ЗА задолжително гласање (y)
Абе ајде... Запишано е у Устав, право на глас, тоа не значи обврска.
Иначе јас сум против задолжително гласање. Затоа што, неизлегувањето на гласање истотака е избор, едноставно на еден човек не му се допаѓа понудениот избор, и ИЗБИРА да не оди на гласање. Како на пазар, одиш да пазаруваш круши, не ти се допаѓа, на една тезга, не ти се допаѓа на друга, на трета, и на крај се одлучуваш да не купуваш :)

TheIks

Fork & spoon operator
Член од
1 октомври 2007
Мислења
712
Поени од реакции
469
Задолжително гласање е пред се невозможно. Зошто? Затоа што Македонија нема ни искуство а уште помалку средства да им овозможи на сите со македонско државјанство да гласаат ширум светот. Некои живеат и работат, други кои се во време на избори надвор од МК. Доколку е гласањето задолжително ќе мора да се овозможи ова, исто како кога направија задолжително средно и мораа да обезбедат превоз.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
сте ја затупеле темава малце... под задолжително гласање не се мисли да гласате за едни за други или за трети - се мисли да да се искочи на гласање - а вие ако несакате да гласате некого неморате - може да прешкртате се па да биде неважечки глас... вака со тие што не искачаат на гласање се манипулира многу лесно - „нивните“ гласови одат за одредена партија....

Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
Секако дека сум против,зошто да излезам да гласам ако не сакам,и не ја гледам причинита тука за задолжително гласање,ке излезам и ако некам да гласам ке го пречкртам лифчето,исто ти се фака.

Член од
19 август 2010
Мислења
975
Поени од реакции
1.890
Секако дека сум против,зошто да излезам да гласам ако не сакам,и не ја гледам причинита тука за задолжително гласање,ке излезам и ако некам да гласам ке го пречкртам лифчето,исто ти се фака.
Не ти се исто фаќа.
Ако е задолжително, мора да излезеш и да гласаш. Ако не ти се допаѓаат кандидатите, го правиш ливчето неважечко и ако повеќето ливчиња се неважечки, ќе има повторни избори.
Ако не е задолжително, нема да излезеш да гласаш. Со тоа го намалуваш само процентот на излезеност, и ништо повеќе не правиш, а секогаш тука е опасноста твојот глас да биде злоупотребен.
Од друга страна, ако не излезеш да гласаш, со кое право ќе се буниш да се смени власта подоцна или да плукаш по неа?

Kajgana Shop

На врв Bottom