Задолжително гласање: За или Против?

Задолжително гласање?


  • Вкупно гласачи
    175

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.814
Поени од реакции
25.380
Вака одма да опоменам, секој обид за дневна политика ќе резултира со бан од тема.
Темава е теоретска и како таква и ќе се третира.

Значи во темата “Што ако никој не излезе на избори?“ се зачна муабетот за задолжително гласање, па затоа и ја отварам темава, да не се меша со другата тема, чисто да го разглабаме процесот.

Значи задолжително гласање на избори подразбира дека сите регистрирани гласачи треба да излезат на избори, во спротивно плаќаат казна на државата.

Ваквиот принцип е спроведен во држави како Грција, Австралија, мислам дека беше и Русија и плус уште други држави.

Што мислите за овој концепт? За или против? Кои се позитивните, кои се негативните аспекти?

Јас лично сум апсолутно против.
Правото на глас е човечко право. Значи се работи за право, а не за одговорност. Државата не смее да наметнува обврска на луѓето да гласаат. Има луѓе кои едноставно не сакаат да го користат нивното право на глас и не смеат да бидат казнети поради тоа.

Не станува тука збор за “Излези, па ако треба прешкртај го ливчето.“, станува збор за мешање во личното право на луѓето да излезат или да не излезат на гласање.

При сплет на околности на автобуска станица во Софија запознав еден граѓанин на Австралија и ја начнавме и таа тема и тој кажа дека и покрај задолжителното гласање, сепак е ниска излезеноста и дека и покрај казните, луѓето не се заинтересирани да гласаат.

Сепак ова е само мој став, слободно надоврзете се или дискутирајте... :)
 

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.814
Поени од реакции
25.380
Апсолутно се сложувам со Крејзи, освен тоа, двете водечки партии во државава не заслужуваат ничив глас, не само мојот.
Како што реков, не станува збор за дневна политика и кој заслужува/не заслужува глас, туку општо за концептот на задолжително гласање. :)
 
Член од
26 октомври 2012
Мислења
2.494
Поени од реакции
3.323
И да гласаш и да не гласаш за тебе ништо нема , затоа против .
 

PurplePuma

Somewhere, over the rainbow...
Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.063
Поени од реакции
8.177
Ако сум принудена да гласам, тогаш каде е правото на слобода, онака основното право во демократијата?
Што ако воопшто не се согласувам со политичкиот систем и со ниту една од идеологиите на партиите? Што ако сум комунист, а таква партија не постои?
 
Член од
19 август 2010
Мислења
964
Поени од реакции
1.883
За. Но, под определени услови.

Последното бројче од листето да биде резервирано „за ниту еден од кандидатите“, во кој случај доколку ова бројче ги добе гласовите треба да се одберат од сите партии нови кандидати.

Казните да не бидат драстични, некој од објективни причини нема да може да гласа. Иако во некои земји можеби излезеноста не е кој знае колку голема и покрај задолжителноста на гласањето, самиот збор „парична казна“ во Македонија ќе ги поднатера луѓето да излезат, па макар и да го направат своето листе неважечко.
 
Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.624
Поени од реакции
5.710
Строго против. Ова е лично мое право и јас одлучувам дали ќе го искористам. Не смее никој да ме присилува на ова.
Не сфаќам која е целта што би се постигнала со задолжително гасање? Сигурна успешност на изборите? Уште еден извор за полнење на буџет?
 

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.814
Поени од реакции
25.380
За. Но, под определени услови.

Последното бројче од листето да биде резервирано „за ниту еден од кандидатите“, во кој случај доколку ова бројче ги добе гласовите треба да се одберат од сите партии нови кандидати.

Казните да не бидат драстични, некој од објективни причини нема да може да гласа. Иако во некои земји можеби излезеноста не е кој знае колку голема и покрај задолжителноста на гласањето, самиот збор „парична казна“ во Македонија ќе ги поднатера луѓето да излезат, па макар и да го направат своето листе неважечко.
--- надополнето: 20 март 2013 во 16:07 ---.
На изборите 2011 имаше над 60% излезеност во Македонија, а немаме задолжително гласање, што е одличен процент. Но, тие луѓе САМИ решиле да излезат, никој не ги терал, туку сакале да гласаат. Во тоа е основата на демократијата. Право на избор. И изборот да не се излезе на гласање е избор. Нема државата право да ме тера со сила да излезам и да ми се заканува со казни. Дали ќе останам дома, дали ќе излезам и ќе го поништам ливчето или ќе гласам за некоја опција е мој и само мој избор.

Јас лично сум за што поголема партиципативност и излезност од страна на граѓаните, но не по цена тоа да биде наметнато и уште назгора да се плаќа казна.
Како што реков секој има правни права и одговорности.
Правото на глас е токму тоа - право, а не одговорност. Одговорноста си ја носи самиот човек со тоа ќе одлучи дали ќе гласа или не. Дали јас, ти или некој трет ќе го искористиме тоа право е прашање на лична одлука, а не прашање кое државата треба да го одговори.
 
Член од
19 август 2010
Мислења
964
Поени од реакции
1.883
На изборите 2011 имаше над 60% излезеност во Македонија, а немаме задолжително гласање, што е одличен процент. Но, тие луѓе САМИ решиле да излезат, никој не ги терал, туку сакале да гласаат. Во тоа е основата на демократијата. Право на избор. И изборот да не се излезе на гласање е избор. Нема државата право да ме тера со сила да излезам и да ми се заканува со казни. Дали ќе останам дома, дали ќе излезам и ќе го поништам ливчето или ќе гласам за некоја опција е мој и само мој избор.

Јас лично сум за што поголема партиципативност и излезност од страна на граѓаните, но не по цена тоа да биде наметнато и уште назгора да се плаќа казна.
Како што реков секој има правни права и одговорности.
Правото на глас е токму тоа - право, а не одговорност. Одговорноста си ја носи самиот човек со тоа ќе одлучи дали ќе гласа или не. Дали јас, ти или некој трет ќе го искористиме тоа право е прашање на лична одлука, а не прашање кое државата треба да го одговори.

Да, го подржувам јас и тоа, слободата на изборот.
Всушност, мене сеедно ми е дали ќе биде задолжително или не, она што јас повеќе сум ЗА е ова:

Последното бројче од листето да биде резервирано „за ниту еден од кандидатите“, во кој случај доколку ова бројче ги добе гласовите треба да се одберат од сите партии нови кандидати.
Како и да е, повеќе сум за да биде задолжително. Тоа дека „мој избор е тоа, мое право е тоа, никој не смее да ми го земе правото на избор“ , ми се некако застарени муабети.
Застанете за миг, и запрашајте се: Колку од вашите избори се ВАШИ? Факултетот вие го избравте бидејќи толку многу сакавте да го студирате тоа што го студирате?
Да не должам многу со филозофските прашања, во демократииве нашиот избор е оставен на тоа дали да купиме чоколадо со јагода или лешници, и ништо повеќе.
 
Член од
6 декември 2011
Мислења
1.988
Поени од реакции
3.287
Јас задолжително ќе излезам на гласање и овој пат ќе гласам за Абрахам Линколн.
Претходниот пат гласав за Џон Кенеди иако ништо не ми исполна, барем ништо не ми ни вети.
 

PurplePuma

Somewhere, over the rainbow...
Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.063
Поени од реакции
8.177
На изборите 2011 имаше над 60% излезеност во Македонија, а немаме задолжително гласање, што е одличен процент. Но, тие луѓе САМИ решиле да излезат, никој не ги терал, туку сакале да гласаат. Во тоа е основата на демократијата. Право на избор. И изборот да не се излезе на гласање е избор. Нема државата право да ме тера со сила да излезам и да ми се заканува со казни. Дали ќе останам дома, дали ќе излезам и ќе го поништам ливчето или ќе гласам за некоја опција е мој и само мој избор.

Јас лично сум за што поголема партиципативност и излезност од страна на граѓаните, но не по цена тоа да биде наметнато и уште назгора да се плаќа казна.
Како што реков секој има правни права и одговорности.
Правото на глас е токму тоа - право, а не одговорност. Одговорноста си ја носи самиот човек со тоа ќе одлучи дали ќе гласа или не. Дали јас, ти или некој трет ќе го искористиме тоа право е прашање на лична одлука, а не прашање кое државата треба да го одговори.
Јас ги разбирам тие што гласале секогаш, без оглед за кого гласале, ако се бунат.
Затоа што, гласале за некого и тој ги изневерил нивните очекувања, гласале за друг кој не бил избран и сметаат дека тој би ги исполнил нивните очекувања итн.
Но ако не гласаш, немаш право ни да се буниш.

Тоа е сепак, мое мислење.
 

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
7.413
Поени од реакции
13.027
Да, едно големо ДА
ама кога ќе има и задолжително вработување на било кои завршени ученици или студенти.или бар задолжително вработување на главата на семејството,односно обавезно вработување на фамилијарните лица,инаку и како би ги одгледувале децата.
(мислам овој пат не забегав,ова е најважното прашање на(граѓаните) Македонија.
 
Член од
30 мај 2011
Мислења
550
Поени од реакции
129
Абе искочиле 60%,але зошто не кажат во тие 60% колку од нив искочиле само за да го поништат ливчето.Или нема такви?:)
 

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.814
Поени од реакции
25.380
Како и да е, повеќе сум за да биде задолжително. Тоа дека „мој избор е тоа, мое право е тоа, никој не смее да ми го земе правото на избор“ , ми се некако застарени муабети.
Како бе застарени муабети? Е па нека стават забрана за студирање воопшто, забрана за гласање, забрана за излагање во сабота навечер, па да видиш дали ќе ти делуваат “застарени“ муабетите. Слобода на избор било застарен муабет. Да има временска машина, па да те вратиме во времето на Сталин и Хитлер, па да видиш колку ќе ти изгледаат застарени муабетите.

Застанете за миг, и запрашајте се: Колку од вашите избори се ВАШИ?
Па има избори кои не се мои, ама изборот дали ќе гласам или не - треба да биде мој. Дали ќе излезам и ќе одберам политичка опција/поништам ливчето или ќе останам дома е право на избор. Ако ти сакаш да одиш и да поништуваш ливчиња или да гласаш за некој, не значи дека сите тоа го сакаат.

Факултетот вие го избравте бидејќи толку многу сакавте да го студирате тоа што го студирате?
Да.
Баш да. Дури и кога многумина пробуваа да ме разубедат, јас си го истерав моето и си го запишав факултетот што го сакав.

Ако некој не прави свои избори, туку туѓи, тоа си е негов проблем, но ако некој сака сам да си бира е негово право.
Исто ко да ти кажат дека се воведува “Задолжително излагање во сабота навечер“. Па шо има везе, ти само излези си работава, не мора нишо да праиш.

И трето, нема потреба од “Ниту еден од понудените“, затоа што поништено гласачко ливче токму тоа и значи.
--- надополнето: 20 март 2013 во 16:31 ---
Абе искочиле 60%,але зошто не кажат во тие 60% колку од нив искочиле само за да го поништат ливчето.Или нема такви?:)
Не е битно зошто излегле, битно излегле и си го кажале своето. Поништување на ливче е исто така избор.
Некои не излегле зошто не сакале или не можеле.
Како и да е, секој си направил свој избор во врска со тоа.
 
Член од
25 септември 2011
Мислења
6.439
Поени од реакции
18.274
Против.

Против сум прво тргнувајќи од човековите слободи и права, правото на избор. Мојата воља е пресудна дали ќе гласам, за кого ќе гласам и зошто нема да гласам. Не може некој да ми наметне со сила да учествувам во гласање на одредена политичка партија. Можеби идеологијата која ја сметам за блиска нема нејзина партија претставник, можеби политичката партија има една а застапува сосема друга идеологија, можеби кандидатот не ми е соодветна личност за тоа место, можеби нема избор за кого да гласам.

Со задолжително гласање само ќе се заокружуваат сите кандидати, ќе се допишува Чак Норис, Балашевиќ, Бетмен, Партија на Џедаите итн итн. Пак не се добива ништо, освен што вашето задолжително излегување ќе го подржи цензусот или ќе даде легитиметет на изборниот процес.
 
На врв Bottom