@
kooperativa @Let 3 што мислите дека ќе се измени со задолжително гласање?
Тие што сега не гласаат генерално се делат на два дела. Првите се тие кои од протест не гласаат (негласањето е исто така избор). Вторите не гласаат заради тоа што не ги интересира изборниот процес (и политиката воопшто).
Знаејќи го горново, што се добива со воведување на задолжително гласање?
Првите по обврска ќе дојдат на гласање и на гласачкото ливче ќе нацртаат... фалус?
Вторите ќе дојдат (пак само заради обврска) и... пак ќе нацртаат џокавац, или па евентуално ќе шкртнат некој по рандом избор.
Голем ќар ќе видиме од евентуално задолжително гласање.
[DOUBLEPOST=1394026040][/DOUBLEPOST]
прво извини што не сум ти одговорил одма, али ..... обврски
е сега, како што гледам лет3 и луртц ти одговориле, и тоа многу добро, со аргумернти. али еве и јас со мое видување
да земеме дека во мкд има 1,7 мил гласачи. и да ја земеме информацијата дека одзивот е 40-60%. ај за да ти “попуштам“, нека биде 60% одзив. тоа значи дека 40% или 680 000 луѓе се незадовлни/незаинтересирани. односно, дека гласачкото тело е 1 020 000 луѓе.
е сега, 425 000 (25%) гласале за вмро, 340 000 (20%) гласале за сдсм, а остантите 255 000 (15%) за другите партии (дуи, дпа, бошњаците, србите итн).
ако ја продолжиме ко што викаш ти, тогаш тие 25% се тие кои се битни, додека тие што не гласале, иако се бројчано многу повеќе, сепак треба немо да гледаат и ќутат како тие бедни 25% ги водат во пропаст. глупост, нели?
ама, затоа ако идеме по мое, тогаш изборите ќе бидат неуспешни. е сега, ДА, треба да се направат некои мали измени во законот кој ќе вели дека ако тие што нацртале фалус, или направиле неважечко ливче, се во најголем број, и дека ниедна друга партија нема поголем број на гласови, тогаш дека изборите се поништуваат, и дека треба да има повторни избори. или пак можеби измената да биде дека за некоја партија да победи треба да има најмалку 40% од гласовите, за да бидат успешни. какои да е, верувам ми ја сфаќаш поентата.
е со токму таа поента сите партии ќе бидат приморани да прават што е можно подобри платформи, а со тоа и секој, ама баш секој жител да се пронајде себеси во некоја партиска платформа. а не вака, да бидат доволни само сопствените војничиња да гласаат.
кога почнав, ај и да продолжам за тоа дека не сум за тие што не живеат во мкд да гласаат. односно, да од едни до други избори да мора да имаат најмалку 50% од времето престојувано во мкд. исто и за затворениците. тој кој е осуденик, да не може да гласа 10 год откако ќе излезе од затвор. зошто? па да има време да се докаже пред државата дека е жител кој вреди, дека работи, плаќа данок, социјално, здравство, односно дека учествува/допринесува за државата.