Јас мислам дека ако излезат 70-80% граѓани да гласаат, нема да има манипулации со гласовите како што е сега!
Како да не. Во Русија има задолжително гласање, па имаше милион контроверзни моменти од типот на 120 посто гласале. Ај ве молам.
Хахахаха.....
Знаеш како ги викале во Атина тие што не сакале да гласаат?
Знаеш, знам дека знаеш.
Не тие што не сакале да гласаат, туку тие што не сакале да учествуваат во политика. Има разлика.
И да, ги викале idiotes. А ми зборуваш за Грција п.н.е, во систем во кој жените не смееле да гласаат, ниту пак робовите.
Ако бараат од тебе да платиш данок, нема да платиш зошто со сила те тераат? Ако те тераат да сведочиш, нема да сведочиш? Ако бараат да бидеш поротник, ко што е во англосаксонското право, нема да одиш.
Данокот е законска ОБВРСКА, а не законско ПРАВО.
Да одам да сведочам е законска ОБВРСКА, а не законско ПРАВО.
Да бидеш поротник е законска ОБВРСКА, а не законско ПРАВО.
Мешаш баби и жаби.
Правото на глас е ПРАВО, според Декларацијата за човечки права на Обединети Нации. ПРАВОТО не е ОБВРСКА, правото на глас е обврска пред сам себе и своите малолетни деца.
Зошто се противиш на должностите што ги имаш? Слободата не е бесплатна, а не е ни демократијата ни било која друга вредност во едно слободно општество. Цената што ја плаќаме е секојдневното бранење на тие вредности. А демократијата се брани со гласање. Демократија во која сите не гласаат не е праведен систем.
Затоа што и неизлагањето на избори е ИЗБОР. Исто ко шо шкртањето на ливчето е ИЗБОР.
И што зборуваш сите НЕ гласаат? Каде тоа се дешава НИКОЈ да не гласа? (освен тоталитарни режими каде нема гласови воопшто, што не е истиот муабет) Дали ќе го шкртнеш ливчето или нема да излезеш е ИСТО. На страна манипулации и сите останати теории на заговор, сега зборуваме за поентата.
Нема да излезат 80 посто, ќе се поништат изборите.
80 посто од ливчињата се неважечки, ќе се поништат изборите.
Јас како што реков, се додека излегувањето на избори е слободно и зависи од мојата волја - ќе излагам на избори.
Во моментот кога некој ќе проба да ме тера со сила, тогаш ќе престанам да излагам.
Нема проблем нека забранат. Ама нека има такво гласање каде можеш да ги заокружуваш сите кандидати по редослед како ти се допаѓаат.
Тоа е веќе прашање на изборен систем. Со добар изборен систем (Овој систем мислам дека е во Ирска или е нешто сличен на тоа), и изборите ќе бидат добри.