Заби и сѐ во врска со забите

Член од
15 јуни 2013
Мислења
1.782
Поени од реакции
2.761
Имам уште 2-3 амалгамски пломби ставени можи пред 10 години. Доктурот ми препорачува да ги вадам. Но некако не ми се вадат заради стружењето на здрав заб. Искуства некој со амалгамскиве?

GavolRulz

hippopotomonstrosesquipedaliophobia
Член од
23 март 2008
Мислења
12.725
Поени од реакции
11.565
Имам уште 2-3 амалгамски пломби ставени можи пред 10 години. Доктурот ми препорачува да ги вадам. Но некако не ми се вадат заради стружењето на здрав заб. Искуства некој со амалгамскиве?
Па нема да се стружи здрав заб, ќе се истружи амалгамската пломба, ако има нешто под неа расипано ќе се доисчисти и ќе се стави композитна пломба. Од лично искуство, во најголем број од случаевите има кариес под амалгамските, но не секогаш.
Ако сакаш по естетски пломби, смени ги слободно, ако не, остај ги за некоја наредна прилика :)

GavolRulz

Член од
23 март 2008
Мислења
12.725
Поени од реакции
11.565
Колку чини пломба на приватно?
Зависи.. од 600 до 1200+.. ако се работи за предни заби кои бараат повеќе време има доктори што наплаќаат и уште повеќе..

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.053
Поени од реакции
8.787
Па нема да се стружи здрав заб, ќе се истружи амалгамската пломба, ако има нешто под неа расипано ќе се доисчисти и ќе се стави композитна пломба. Од лично искуство, во најголем број од случаевите има кариес под амалгамските, но не секогаш.
Ако сакаш по естетски пломби, смени ги слободно, ако не, остај ги за некоја наредна прилика :)
Дали има кариес под амалгамските пломби се гледа преку рентген снимка. Иначе јас не би мењал амалгамска за овие новите пломби кои се со многу полош квалитет.

GavolRulz

Член од
23 март 2008
Мислења
12.725
Поени од реакции
11.565
Дали има кариес под амалгамските пломби се гледа преку рентген снимка. Иначе јас не би мењал амалгамска за овие новите пломби кои се со многу полош квалитет.
Па и јас не ги менувам, само во случаеви кога пациентите изразуват желба да ги заменат со композитни.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.141
Поени од реакции
42.879
знае некој забар да објасни зошто се ствара кариес под пломбите?

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.053
Поени од реакции
8.787
знае некој забар да објасни зошто се ствара кариес под пломбите?
Затоа што забот сигурно бил напукнат или скршен малку а "господинот" не сака да оди на забар пошо ништо не го боли па така си влегува храна и кога ќе се воспали коренот на забот ќе има оллеле.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.141
Поени од реакции
42.879
Затоа што забот сигурно бил напукнат или скршен малку а "господинот" не сака да оди на забар пошо ништо не го боли па така си влегува храна и кога ќе се воспали коренот на забот ќе има оллеле.
или забарот не го исчистил доволно добро кариесот. Уште едно сценарио. Има многу забари фуш што работат. Еднашка морав да ги менам сите пломби еден шо ми ги праеше ради тој разлог.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.053
Поени од реакции
8.787
или забарот не го исчистил доволно добро кариесот. Уште едно сценарио. Има многу забари фуш што работат. Еднашка морав да ги менам сите пломби еден шо ми ги праеше ради тој разлог.
Можно е, ама и не мора да значи. Обично пломбите со тек на време можат да се напукнат, да падне мало делче и ете ти место каде ќе влегува храната. Амалгамските пломби се поиздржливи на тој план.

Член од
13 март 2014
Мислења
691
Поени од реакции
142
Edno prasanje imam otvoren zab koj treba da go vadam po 2 nedeli, vcera bev na zabar i nesto go cepkase i od denes pocna da me boli...moze li nekoja infekcija da se napravi bidejki e otvoren?

Kajgana Shop

На врв Bottom