- Член од
- 15 јуни 2013
- Мислења
- 1.782
- Поени од реакции
- 2.761
Имам уште 2-3 амалгамски пломби ставени можи пред 10 години. Доктурот ми препорачува да ги вадам. Но некако не ми се вадат заради стружењето на здрав заб. Искуства некој со амалгамскиве?
Па нема да се стружи здрав заб, ќе се истружи амалгамската пломба, ако има нешто под неа расипано ќе се доисчисти и ќе се стави композитна пломба. Од лично искуство, во најголем број од случаевите има кариес под амалгамските, но не секогаш.Имам уште 2-3 амалгамски пломби ставени можи пред 10 години. Доктурот ми препорачува да ги вадам. Но некако не ми се вадат заради стружењето на здрав заб. Искуства некој со амалгамскиве?
Зависи.. од 600 до 1200+.. ако се работи за предни заби кои бараат повеќе време има доктори што наплаќаат и уште повеќе..Колку чини пломба на приватно?
Скопје си?Зависи.. од 600 до 1200+.. ако се работи за предни заби кои бараат повеќе време има доктори што наплаќаат и уште повеќе..
Не.Скопје си?
Дали има кариес под амалгамските пломби се гледа преку рентген снимка. Иначе јас не би мењал амалгамска за овие новите пломби кои се со многу полош квалитет.Па нема да се стружи здрав заб, ќе се истружи амалгамската пломба, ако има нешто под неа расипано ќе се доисчисти и ќе се стави композитна пломба. Од лично искуство, во најголем број од случаевите има кариес под амалгамските, но не секогаш.
Ако сакаш по естетски пломби, смени ги слободно, ако не, остај ги за некоја наредна прилика
Па и јас не ги менувам, само во случаеви кога пациентите изразуват желба да ги заменат со композитни.Дали има кариес под амалгамските пломби се гледа преку рентген снимка. Иначе јас не би мењал амалгамска за овие новите пломби кои се со многу полош квалитет.
Затоа што забот сигурно бил напукнат или скршен малку а "господинот" не сака да оди на забар пошо ништо не го боли па така си влегува храна и кога ќе се воспали коренот на забот ќе има оллеле.знае некој забар да објасни зошто се ствара кариес под пломбите?
или забарот не го исчистил доволно добро кариесот. Уште едно сценарио. Има многу забари фуш што работат. Еднашка морав да ги менам сите пломби еден шо ми ги праеше ради тој разлог.Затоа што забот сигурно бил напукнат или скршен малку а "господинот" не сака да оди на забар пошо ништо не го боли па така си влегува храна и кога ќе се воспали коренот на забот ќе има оллеле.
Можно е, ама и не мора да значи. Обично пломбите со тек на време можат да се напукнат, да падне мало делче и ете ти место каде ќе влегува храната. Амалгамските пломби се поиздржливи на тој план.или забарот не го исчистил доволно добро кариесот. Уште едно сценарио. Има многу забари фуш што работат. Еднашка морав да ги менам сите пломби еден шо ми ги праеше ради тој разлог.
Даmoze li nekoja infekcija da se napravi bidejki e otvoren?