Езотерија, Окултизам - А. Кроули, П. Дунов, Д. Фортуне ...

  • Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување

Хептаграм XI

Ιερός Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
8.056
Поени од реакции
6.268
Egregore is an occult concept representing a distinct non-physical entity that arises from a collective group of people.
На кој начин и како не знам, имаш ли некој коментар за ова?
Немам коментар. Од википедија претежно не коментирам размисли ниту ги прифаќам како точни ако претходно не сум запознаен добро со поимот за кој се зборува. А и ова од википедија е дел од „chaos magic“, а јас не сум упатен во тие њу ејџ ствари, како што вели и д-р Скинер.

Посебно денес, кога секој наоколу сака се да објасни со психологија (Јунг и колективно несвесно - библија) и готово - решена мистеријата на човековото постоење, мирна вода - не знам што да коментирам.

П.С. А и читам ова егрегор било окултен (скриен, таен) концепт. Ама таен, дури и на вики го има :)
 

Bodhidharma

Avatara
Член од
17 септември 2011
Мислења
9.596
Поени од реакции
12.728
Немам коментар. Од википедија претежно не коментирам размисли ниту ги прифаќам како точни ако претходно не сум запознаен добро со поимот за кој се зборува. А и ова од википедија е дел од „chaos magic“, а јас не сум упатен во тие њу ејџ ствари, како што вели и д-р Скинер.

Посебно денес, кога секој наоколу сака се да објасни со психологија (Јунг и колективно несвесно - библија) и готово - решена мистеријата на човековото постоење, мирна вода - не знам што да коментирам.

П.С. А и читам ова егрегор било окултен (скриен, таен) концепт. Ама таен, дури и на вики го има :)
Сакав да го сврзам со вртењето на кругови околу црниот камен во
Kaaba(Каба) и кој е ефектот од тоа. Мора да имаш некое мислење, ама окултно е јбг :D
 

Хептаграм XI

Ιερός Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
8.056
Поени од реакции
6.268
Сакав да го сврзам со вртењето на кругови околу црниот камен во
Kaaba(Каба) и кој е ефектот од тоа. Мора да имаш некое мислење, ама окултно е јбг :D
Знам, со сешто би сврзале... и за чудо, ќе ви има логика, алатката/целта на разумот :)

Во „Прашања до Исламот“ може да се прашаат муслиманите зошто аџии одат да се вртат околу Каабата, и зошто е препорачано муслиман барем еднаш да оди на аџилак... тоа е сосема друга тема.
 
Член од
20 мај 2016
Мислења
848
Поени од реакции
929
Моралот на сторијата; Експеримемтирај уште од млади години, Или ќе ти протаботи или ќе чистиш птичиј измет од паркетот. :D Хепта бе заш оставаш вакви интересни видеа без инструкции, можеби има некој што не пишува а чита и ќе почне да бара литература и кој знае што ќе најде па можеби ќе се одлучи да почне да црта кругови по дома и после што правиме (Познавање англиски е задолжително оти на македонски нема ни А од тоа што има на англиски за работиве)

“It is one thing to be well-read on a subject; it is quite another to be part of the subject itself. It is an unfortunate fact that there are many individuals who make magick their life without making their life magick.” - Pg. 24
 

Attachments

Хептаграм XI

Ιερός Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
8.056
Поени од реакции
6.268
Секој што бара ќе најде. И да, има сешто... и претежно е ѓубре од информации што е добра подлога човек да мора да се подготви теоретски за да ги разбира работите доволно за да знае како прво дали се бесцелни, дали се потребни и зошто би навлегувал во сето тоа.

Има во човештвото „broken people“, кои не гледаат излез во животот (најголемата измама која може човек да си ја постави), кои ја зeмаат првата алатка која ќе им падне во рака и мислат дека волшебно се ќе биде подобро после било што од езотерија што ќе пробат за прв пат...
Повеќе штета прават на себе си отколку што ќе си помогнат!

Но ние не можеме да спречиме било кој што наумил да си наштети бидејќи барал книги за езотерија и читал сешто и разбрал - како што разбрал и запнал да се заморува со работи кои ги разбира погрешно заради своите егоистични цели...

Од секогаш се знае дека тој што зборува и пишува има власт само над сопствените зборови и дела - не и влијание на тоа како некој друг ќе го разбере напишаното или кажаното! Некои луѓе дури и намерно ги извртуваат зборовите кои ги слушнале или прочитале, од злонамерност или да си го оправдаат злото кое го намислуваат!

Не може да се само-цензурираме заради „доброто на бедните по дух“.

Како што вели и самиот гостин во видеото - потребно е подготвување за магика. И тоа многу добро подготвување далеку од википедии, далеку од есејчиња по нет (дури и од моите есеи на блогот), далеку од видеа кои ништо не ве учат посебно освен да кревате и вие врева, станувајќи дел од таборот кој што не сака луѓето да се заморуваат со сето ова реално.
Истото го зборува и Кроули: мора сериозност и работа.

Не може да очекувате жената што вие ја сакате, а која има маж и 2 деца преку ноќ да се разведе, да ги остави децата кај мажот, правно да се заштити да нема обврска кон децата и наутро да биде во вашиот кревет!

Дури и да го можете сето тоа преку ритуали и колнења и призиви и што ли уште не (ако веруваме на книгите кои велат дека се може сето тоа): зарем би сакале ваква жена покрај вас која ќе напушти маж и две деца под влијание на вашите играња со сешто?
Тогаш вие сте полоши од самите сили кои што сакате да ги призивате за да ги извршуваат вашите валкани игри и не ни заслужувате нешто подобро во животот.
Освен можеби во иднина мирна смрт, која никогаш не доаѓа добро кај оние кои што ги злоупотребуваат природните сили за свој бенефит на било кое ниво :)
 
Член од
20 мај 2016
Мислења
848
Поени од реакции
929
Секој што бара ќе најде. И да, има сешто... и претежно е ѓубре од информации што е добра подлога човек да мора да се подготви теоретски за да ги разбира работите доволно за да знае како прво дали се бесцелни, дали се потребни и зошто би навлегувал во сето тоа.

Има во човештвото „broken people“, кои не гледаат излез во животот (најголемата измама која може човек да си ја постави), кои ја зeмаат првата алатка која ќе им падне во рака и мислат дека волшебно се ќе биде подобро после било што од езотерија што ќе пробат за прв пат...
Повеќе штета прават на себе си отколку што ќе си помогнат!

Но ние не можеме да спречиме било кој што наумил да си наштети бидејќи барал книги за езотерија и читал сешто и разбрал - како што разбрал и запнал да се заморува со работи кои ги разбира погрешно заради своите егоистични цели...

Од секогаш се знае дека тој што зборува и пишува има власт само над сопствените зборови и дела - не и влијание на тоа како некој друг ќе го разбере напишаното или кажаното! Некои луѓе дури и намерно ги извртуваат зборовите кои ги слушнале или прочитале, од злонамерност или да си го оправдаат злото кое го намислуваат!

Не може да се само-цензурираме заради „доброто на бедните по дух“.

Како што вели и самиот гостин во видеото - потребно е подготвување за магика. И тоа многу добро подготвување далеку од википедии, далеку од есејчиња по нет (дури и од моите есеи на блогот), далеку од видеа кои ништо не ве учат посебно освен да кревате и вие врева, станувајќи дел од таборот кој што не сака луѓето да се заморуваат со сето ова реално.
Истото го зборува и Кроули: мора сериозност и работа.

Не може да очекувате жената што вие ја сакате, а која има маж и 2 деца преку ноќ да се разведе, да ги остави децата кај мажот, правно да се заштити да нема обврска кон децата и наутро да биде во вашиот кревет!

Дури и да го можете сето тоа преку ритуали и колнења и призиви и што ли уште не (ако веруваме на книгите кои велат дека се може сето тоа): зарем би сакале ваква жена покрај вас која ќе напушти маж и две деца под влијание на вашите играња со сешто?
Тогаш вие сте полоши од самите сили кои што сакате да ги призивате за да ги извршуваат вашите валкани игри и не ни заслужувате нешто подобро во животот.
Освен можеби во иднина мирна смрт, која никогаш не доаѓа добро кај оние кои што ги злоупотребуваат природните сили за свој бенефит на било кое ниво :)
Е таа теоретска рамка е навистина елузивна кај многу во преиод каде се што бараш ќе најдеш со едно гугл претражување кое ќе те доведе до контенјер на burning garbage и ти тука треба да ги бараш бисерите, или да го баталиш целиот контејнер ако не ги најдеш. Поентата ми беше за формирањето на првичната шуплива/искривена рамка која обичниот смртник без ред или ментор ја прави преку trial and error како Скиннер, Каде што самиот интерес и самото практикување или ќе го инспирира некого да застане кај е со се што прави и да почне од почеток овој пат следејќи доверлива литература за да ја усоврши рамката, инспириран од претходно првично искуство. Или од незаинтересираност околу езотерија ќе се откаже целосно, или ќе стане просветлен шит-поустер на социјални медиуми. Но повеќето време бар пред една декада формулата беше ако не те интересира езотерија тогаш се прилагодуваш на Thelema-lite тоест Wicca и си среќен, и можеби далеку во иднина некогаш ќе се вратиш кај Кроули и Златна зора. Денес многу работи се променија и баш пред некој ден ги барав поченитчките работи што сум ги барал одамна за да видам кај ќе ме одведе Google search, освен тоа дека контејнерот на ѓубре се проширил во длабочина немам друго што да кажам. Затоа и кога сум во можност каде и да сретнам одредено поврзано прашање со темата бар се обидувам да оставам саглам наслов на некоја книга колку да ја има како опција, да не е читачот оставен на милост на алгоритмот. А тоа што понатаму и до каде зависи од индивидуата дали ќе се снајде.
 
Последно уредено:

Хептаграм XI

Ιερός Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
8.056
Поени од реакции
6.268
Тоа „обичен смртник“ е глупост. Не постои такво нешто... денес големите познавачи на овие ствари не се ниту бесмртни во однос на телото, ниту нешто посебни во однос на другите, ниту богати, ниту познати, ниту се заморуваат со човештвото како тоа да е публика пред која мора да се покажат. Се заморуваат со човештвото на друг начин...

Денес и оној човек што го сади тутунот или го обработува лозјето, како и оној што е адвокат или доктор - има ист чекор во однос на езотеријата и тајните учења. Не постои привилигирани според струка или каде си роден и што работиш...
Проблемот лежи во самата индивидуа. Или си привлечен кон овие ствари и ги бркаш до крај - или не си. Не постои друг начин. Не знам како подобро да укажам на ова.

Во однос на „обичните смртници“, постојат само луѓе кои ги минуваат искушенијата и оние кои не ги минуваат. Тоа не значи дека едните се подобри од другите, тоа едноставно значи „чекорот да ти биде според чергата“ за да залудно не запаѓаш во проблеми - на наш старо-македонски јазик кажано. :)

Тоа што сподели како „саглам книга“ не е ни саглам книга, во смисла има подобри изданија, посредени и подобро објаснети, со референци кон други книги и текстови.
Но како за почеток да те внесе во литература поврзана со церемонијална магика, гоеција, Соломон и слично - може да се каже дека е ок.
 
Член од
20 мај 2016
Мислења
848
Поени од реакции
929
Тоа „обичен смртник“ е глупост. Не постои такво нешто... денес големите познавачи на овие ствари не се ниту бесмртни во однос на телото, ниту нешто посебни во однос на другите, ниту богати, ниту познати, ниту се заморуваат со човештвото како тоа да е публика пред која мора да се покажат. Се заморуваат со човештвото на друг начин...

Денес и оној човек што го сади тутунот или го обработува лозјето, како и оној што е адвокат или доктор - има ист чекор во однос на езотеријата и тајните учења. Не постои привилигирани според струка или каде си роден и што работиш...
Проблемот лежи во самата индивидуа. Или си привлечен кон овие ствари и ги бркаш до крај - или не си. Не постои друг начин. Не знам како подобро да укажам на ова.

Во однос на „обичните смртници“, постојат само луѓе кои ги минуваат искушенијата и оние кои не ги минуваат. Тоа не значи дека едните се подобри од другите, тоа едноставно значи „чекорот да ти биде според чергата“ за да залудно не запаѓаш во проблеми - на наш старо-македонски јазик кажано. :)

Тоа што сподели како „саглам книга“ не е ни саглам книга, во смисла има подобри изданија, посредени и подобро објаснети, со референци кон други книги и текстови.
Но како за почеток да те внесе во литература поврзана со церемонијална магика, гоеција, Соломон и слично - може да се каже дека е ок.
Терминот “обичен смртник” што го употребив не го кажав со злобна намера туку само како референца за некој кој не е запознаен со работиве, знам дека секој има еднаков пристап до магика и езотерија, но не сакав да ги употребам твоите “Профани” и “стадо” :rolleyes: А што се однесува до книгите па секако не саглам во перфектна смисла, туку воведна литература за друга литература, Секако нема на луѓето да им препорачувам CCXXXI да читаат.
 

Хептаграм XI

Ιερός Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
8.056
Поени од реакции
6.268
Не сметам дека го употреби од злобни причини, само те поправив дека не е добра идејата „обичен смртник“ како човек што не е запознаен со езотеријата или учењата кои се тајни...

Профани не значи стадо! Тоа е многу погрешно разбирање на работите. Од профаните доаѓаат иницијантите и оние кои ги пренесуваат тајните за идните генерации!
Стадо го има во старите религии - не и денес, посебно не во мојот речник. Јас не сум пастир! Јас сум Телемит :love:

Профани значи луѓе кои не се иницирани и не се дел од ниту една школа, струја што и да е „највисокото“ во нивниот универзум - ништо друго.

Зошто не Liber 231? Тешка за разбирање, затоа?
Секако оваа книга е А.'.A.'. издание во Класа А. А оваа класа се нарекуваат „Свети книги на Телема“.

Сите книги од оваа класа бараат знаење и разбирање на самиот систем на Телема за да може да се открие нешто на некој што ја истражува Телемата или живее според тој Закон.

П.С.
Сигурно Гоеција сметаш дека е подобро да се сподели според тебе, секој со своето...
 
Член од
20 мај 2016
Мислења
848
Поени од реакции
929
Не сметам дека го употреби од злобни причини, само те поправив дека не е добра идејата „обичен смртник“ како човек што не е запознаен со езотеријата или учењата кои се тајни...

Профани не значи стадо! Тоа е многу погрешно разбирање на работите. Од профаните доаѓаат иницијантите и оние кои ги пренесуваат тајните за идните генерации!
Стадо го има во старите религии - не и денес, посебно не во мојот речник. Јас не сум пастир! Јас сум Телемит :love:

Профани значи луѓе кои не се иницирани и не се дел од ниту една школа, струја што и да е „највисокото“ во нивниот универзум - ништо друго.

Зошто не Liber 231? Тешка за разбирање, затоа?
Секако оваа книга е А.'.A.'. издание во Класа А. А оваа класа се нарекуваат „Свети книги на Телема“.

Сите книги од оваа класа бараат знаење и разбирање на самиот систем на Телема за да може да се открие нешто на некој што ја истражува Телемата или живее според тој Закон.

П.С.
Сигурно Гоеција сметаш дека е подобро да се сподели според тебе, секој со своето...
Те научив нешто за телемитска терминологија, мене пак по архаични толкувања ми се мотаат по глава кога го видам зборот :D
 
Член од
20 мај 2016
Мислења
848
Поени од реакции
929
Пред неколку години ја имав купено книгата "The Simon Iff Stories & Other Works - by Aleister Crowley" на скопскиот саем додека сеуште постоеше, но ради разни секојдневни обврски немав време целосно да ја прочитам се додека не не удри карантинот и немав што да правам и почнав пополека чаптер по чаптер да читам и сеуште не сум ја прочитал целата со паузи ваму и таму но како не-конвенционална оккултна литература е мошне интересна фиктивна книга за читање која зборува за најнезаборавната измислена креација на Кроули, мистик-магионичар-филозоф-психоаналитичар-детектив Симон Иф кој го користи оккултот за решавање на секојдневни човечки злосторства, всушност е идеализираниот Кроули во староста. Но надвор од сторијата на книгата Кроули се навраќа на неговото кулинарско искуство и ни дава неколку рецепти за готвење :eek: човекот надвор од неговите езотерични списанија исто така се покажал и како ентузијастичен готвач со неколку рецепти за кари што ги има запишано од време кога Велика Британија владеела со Индија, кари-то му е попознато, но бидејќи рецепти за кари не се толку интересни, си викам ајде еден drinking with Crowley пост да направам и да го смомнам малку познатиот коктел; 'Crowley Cup No. 3' So named after it's discoverer. Take a large jug, the larger the better; half fill with selected strawberries; cover the fruit with Grand Marnier Cordon Rouge; ice carefully; fill up with iced champagne, the best obtainable. Stir the mixture; drink it; order more, and repeat. A simple, harmless and wholesome beverage. - Која може да се најде на страна 101 во гореспоменатата книга. Среќа Grand Marnier Cordon Rouge е сеуште во производнство, несреќа е што е 40 евра флаша :ROFLMAO: ај можеби некој ден. :ајнапиво:
 
Член од
6 мај 2018
Мислења
964
Поени од реакции
2.208
Иам приметено дека многумина што се бават со езотерија го имаат муабетот останат од пред добата на современиот научен метод. Денес, у ера на многу нови информации (нешто што почнуе од просветителството), колку е нешто „поново", толку е порелевантно бидејќи зима поише податоци предвид, нешто у духот на епистемиолошката позиција на индуктивизмот.

Езотеричарите, уште од добата на првите гностички школи, платонскиот ориентализам и херметизмот, мислат дека една информација е подобра ако датира од колку што може поархајски времиња. Христијаните секти у првите векови од н.е. сакале да си го прицврстат словото на некое постаро учење за да не бидат нови и фејк, ерго сите тие гностички секти со каша попара од среден платонизам, еврејски приказни, египетски причи, и персиски причи. Тие што се бавеле со езотерија у ренесансата (цела таа Плетон, Фичино и Пико банда) мука мучеле да најдат поврзаности меѓу христијанството и зороастризмот; Евреите сакале да ја склопат кабалата со што е можно постари списи итн. Тој тренд продужуе до ден денес. Старите списи, се веруе, содржат знаења одамна умрени и заборавени од луѓето. Мудрости што го издржале тестот на времето!

-Моето толкување на 'Софија' е постаро од твоето и датира од Апокрифот на Јован.
-Моето е уште постаро, потекнуе од анимистичките пракси на праисториските луѓе!
-Моето е од цивилизациите пред Лемурија и Атлантида.

Океј е.
 

Hyperion VI

In search of Light
Член од
3 октомври 2020
Мислења
478
Поени од реакции
727
-Моето толкување на 'Софија' е постаро од твоето и датира од Апокрифот на Јован.
Кој црн Јован ?
Sophia = Baphomet
Гностицизмот е широка категорија и не можеш да го базираш само на неколку забранети,и најдени списи.
Ако намераваш да ги вреѓаш гностиците,ќе ти требаат многу камења.
Оти мноштвото се разликуваат .
 
На врв Bottom