Езотерија, Окултизам - А. Кроули, П. Дунов, Д. Фортуне ...

  • Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување
T

Tetro

Гостин
До читателите:

1. Темава ја отворам тука, бидејќи тука и е местото;

2. Безимена, бидејќи не се знае во кој правец ќе отиде (очекувам разбирање и трпение од модератор за некое време);
3. Следува темата:

Два линка од wikipedia, има за читање и дебатирање, веќе познат на поголемиот дел од читателите на подфорумот,


Aleister Crowley (ака
The Great Beast)
Aleister Crowley (pronounced /ˈkroʊli/; 12 October 1875 – 1 December 1947), born Edward Alexander Crowley, and also known as both Frater Perdurabo and The Great Beast,............
и за друѓиот, се отепав од барање на форумот, никаде не најдов да биде спомнат:

Peter Deunov

Peter Konstantinov Deunov (Bulgarian Пет'р Константинов Д'нов [ˈpɛtər kɔnstanˈtinɔv ˈdənɔv]) (11 July 1864 - 27 December 1944) was a spiritual master and founder of a School of Esoteric Christianity. He is called Master Beinsa Douno (Bulgarian: Беинса Дуно) by his followers......


што имаат заедничко?

Прочитајте, дебатирајте, сакам да видам различни мислења за нивните мисии на земјата.

 
Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
769
За Кроули има тема во Мистерии .. http://forum.kajgana.com/showthread.php?40863-%D0%90%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80-%D0%9A%D1%80%D0%BE%D1%83%D0%BB%D0%B8&highlight=%E0%EB%E8%F1%F2%E5%F0

(очекувам разбирање и трпение од модератор за некое време)
Ок :)

Но би те замолил да дадеш насока, мал вовед (освен името и презимето шо си ги навел) во нивните „мисии“ како шо велиш, и твое видување на нив,
 

уран

kor13;13
Член од
14 јуни 2010
Мислења
2
Поени од реакции
0
Мисии?
Не си ѓи знаеме ни сопствените мисии а не пак туѓите. Ама можеме да претпоставуваме и размислуваме... можеби и учиме. Не знаеме ниту дали сме на црната или белата страна... исполнуваме кармички долгови во дадените 108 обиди/животи/. Кроули почнал како добар и брзо напредувал/претходна инкарнација Еliphas Levi/, добил пораки од "повисоки инстанци", ѓи објавил на светот .... и забегал во моќ и перверзии.

За Днов, следбеник на Христос, дел од четвртиот пат/Ѓурџиев, Кастанеда до некој степен/
Биле учители и рашириле идеја, учење... како се користи нож... да намачкаш леб, убиеш човек... да се стекнеш со моќ... да управуваш или помогнеш.
 
Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
696
Pa daj barem dadi ti svoe mislenje, a ne nas da ne nasocis da citame i da diskutirame. Pocni ja barem diskutijata.....

Edino sto gledam zaednicko izmegu dvajcata e osoznavanje na sam sebe i ljubov. Ne znam drugo sto da kazam....
 
T

Tetro

Гостин
Темава ми беше инспирација од еден долг разговор, кој го имавhttp://forum.kajgana.com/member.php?41097-%D1%83%D1%80%D0%B0%D0%BDсо уран кој е запознат повеќе со оваа тематика. Значи исто како и неговото мислење искажано погоре, тука се работи за двајца луѓе кои живееле во исто време, од кои првиот преминал на темната страна, а вториот (Бугаринот) останал на светлата страна.
 

Hello Kitty

Soft Kitty, Warm Kitty
Член од
14 август 2006
Мислења
39.073
Поени од реакции
65.057
Јас попрво би ставил тема со наслов:
Dion Fortune Vs Crowley

али ок е и оваа

не верувам дека има соговорници за ова тука, многу
 

Hello Kitty

Soft Kitty, Warm Kitty
Член од
14 август 2006
Мислења
39.073
Поени од реакции
65.057
и Дион е од темната страна, како што можам да забележам
Постојано ги читам нејзините книги (по повеќе пати). Немам таков впечаток (а и ме интерсира кој авторитет од таа сфера мисли дека Дион е дел од, како што викаш, "темната страна").
Зошто ти мислиш дека Дион е дел од т.н. Left hand Path?
 
T

Tetro

Гостин
Постојано ги читам нејзините книги (по повеќе пати). Немам таков впечаток (а и ме интерсира кој авторитет од таа сфера мисли дека Дион е дел од, како што викаш, "темната страна").
Зошто ти мислиш дека Дион е дел од т.н. Left hand Path?
Her first magical mentor was the Irish occultist and Freemason Theodore Moriarty. In 1919 she was initiated into the London Temple of the Alpha et Omega before transferring to the Stella Matutina order.
Значи дека била во допир со другарчињата на Кроули
 

serious

If you need me, whistle
Член од
6 февруари 2009
Мислења
147
Поени од реакции
10
Единствено за кроули знам дека бил секташ и дека ја напишал библијата на зверот, а и претставува инспирација на многу музичари, а за овој другиот не сум чул
 

Hello Kitty

Soft Kitty, Warm Kitty
Член од
14 август 2006
Мислења
39.073
Поени од реакции
65.057
Значи дека била во допир со другарчињата на Кроули
Развојниот пат на редовите и поединците, како и нивната ориентација, е прилично компликувана тема. Тука пред се мислам на Златна Зора (во контекст на редовите што ги спомена).

Таа (Дион) во предговорот на една книга јасно ќе се огради од Кроули и контактите со него, за кои тврди дека никогаш ги немало. Е сега, постојат секакви (повеќето фантастични) приказни. На пример, има една која тврди дека заедно работеле во парапсихолошката војна против нацистите и слично...

Неа никој не ја класифицира таму каде што ти ја ставаш.
А и површен поглед на нејзините трудови и нејзиното наследство, дава недвосмислена порака за нејзината ориентација.
 
Член од
3 март 2009
Мислења
794
Поени од реакции
702
Еве тука може да посетите официална страница на белото братство и да се запознаете со творчество на еден от наjголеми духовни учители во светот Мастер Беинса Дунно ( Пет'р Д'нов , роден близо до Варна ) Самиот Аjнштаjн често кажува - Целиот свет гледа со восхита на мен , а ја сум восхитен от учителот Пет'р Д'нов. http://www.bratstvoto.net/ Еве и биографиjа на животот и делата на учителот. http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%80_%D0%94%D1%8A%D0%BD%D0%BE%D0%B2
 
Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.792
Поени од реакции
4.661
Една од позначајните личности кои би можело да се спомнат на темава е шведскиот мистик, притоа и научник, иноватор и филозоф Емануел Сведенборг (1688 - 1772) кој во својот мошне богат опус понудил свои размислувања за христијанската доктрина. На еден прилично систематичен и интелигентен начин тој (ехм, Сведенборг тврдел дека комуницирал речиси секојдневно со разно - разни ангели, демони, па дури и со Бога, што секако може да е знак за некое потешко психичко разболување, но тоа со оглед на неговите писанија и подфорумот на кој се наоѓа темава, би требало да биде оставено настрана) понудил една варијанта, форма на христијанско учење кое заслужува внимание.
Слободната волја, според овој теолог, смртникот ја пренесува и на оној свет, каде што во зависност од неговите мисли, желби, дела и потреби се определува кој пат ќе го фати. Пеколот, Рајот или некој од световите меѓу нив. Значи Страшниот Суд, таков каков што го разбираме не постои. Пеколот и Рајот, такви какви што ги разбираме не постојат. Секој си е сам свој судија. Секој сам си ја избира својата посмртна состојба (ако има нешто такво, се разбира). Меѓутоа, изборот и тука не е конечен. Човечкиот дух/душа еволуира или дегенерира и во својата бестелесна состојба и на тој начин се сели од едни во други помрачни или посветли простори итн.
На оние што се осудени на пекол, рајот им е особено гадно место за престој. Тие не се пресреќни таму каде што се, но поради нивните дела, тоа е единственото место кое што милостивиот Бог може да им го понуди. Всушност, не постои еден рај или еден пекол, туку мноштво такви места, светови во кои што секој е награден или казнет на начин на кој што заслужува, или уште подобро го добива она што и е најблиско на неговата природа. Рајот и пеколот се во нас самите.
Ангелите и демоните пак, се луѓе. Не се „оригинални“ вонземски суштества.
Светот и телото во кои живееме според Сведенборг се места на кои се судираат духовното и телесното, доброто и злото, рајот и пеколот. Духовното произлегува од Бога, материјалното му припаѓа на човекот, кој на крајот сам избира каде ќе се приклони.
Инаку, од она што го прочитав теологов го прифаќа Светото Тројство (можеби различно го толкува - не сум стасал до неговата дефиниција). Тоа е отприлика она, што сега засега ми е познато од неговите стојалишта. Не е многу, но би можело да се развие дискусија.
Од друга страна, Сведенборг е фигура која што посредно, влијаела врз многумина. Иако не е популарен како некои други, незаслужено развикани имиња, впечаток оставила врз Гете, Блејк, Пушкин, Достоевски, Борхес, Кант, Јејтс, Бодлер и други. Напишал околу педесет томови, од кои половината се посветени на неговите теолошки размисли.
Мојот став за Сведенборг е двостран. Несомнено се работи за генијална личност. Полиглот и многустран научник (од анатомија и психологија до геологија и астрономија), кој своевремено бил една од водечките интелектуални фигури во неговата земја но и пошироко. Тоа е неспорно. Но што се однесува до неговото верско учење, немам изграден став. Останува секој да се определи.

Нешто повеќе за Сведенборг:

http://en.wikipedia.org/wiki/Emanuel_Swedenborg
 
Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
696
Развојниот пат на редовите и поединците, како и нивната ориентација, е прилично компликувана тема. Тука пред се мислам на Златна Зора (во контекст на редовите што ги спомена).

Таа (Дион) во предговорот на една книга јасно ќе се огради од Кроули и контактите со него, за кои тврди дека никогаш ги немало. Е сега, постојат секакви (повеќето фантастични) приказни. На пример, има една која тврди дека заедно работеле во парапсихолошката војна против нацистите и слично...

Неа никој не ја класифицира таму каде што ти ја ставаш.
А и површен поглед на нејзините трудови и нејзиното наследство, дава недвосмислена порака за нејзината ориентација.
Da, i ja kolku sto imam gledano, Fortune ne skrenala od patot nejzin.
Kako i da zavrsil Crowley, ne e bas bitno. Toj e golema inspiracija na milion luge niz cel svet.
 

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Баталете магија практицирајте љубов , секоја магија , кабализам и незнам што уште не е срање у боја.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom