Езотерија, Окултизам - А. Кроули, П. Дунов, Д. Фортуне ...

• Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување
S

SpaceTraveler

Гостин
Јa сепaк би рекoл декa ти имaш мaкa сo секoј пoст врзaн сo oтo и телемaтa.

Тoa те прaви дoбрa пoдлoгa зa вaкoв тип нa сеирџиски муaбет.
Не, очигледно е дека ти имаш мака. Ако ја немаше ќе напишеше добар и уреден пост каде што ќе ги изјаснеше своите ставови во врска со окултното или слично. Со тебе никој не се замара, а освен да одговараш на нечиј мислења некој кратки провокативни ,,постови" од тебе друго ништо не видовме. Останатите дискутираат затоа што имаат свој ставови. Некој е Телемит, некој христијанин, ама ете проблем, ти не знаеш што си. Православен со интерест за кабала главна окупација да зборува за ,,пеглање." Сеирџиски муабети во тема за сеир, тука едукативно. :)[DOUBLEPOST=1464039610][/DOUBLEPOST]Понесувај се така како што ти одговара на возраста, престани да рипаш како јагне од тема на тема со провокации и блеења! :)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.318
Поени од реакции
12.324
Јa сепaк би рекoл декa ти имaш мaкa сo секoј пoст врзaн сo oтo и телемaтa.

Тoa те прaви дoбрa пoдлoгa зa вaкoв тип нa сеирџиски муaбет.
Имам проблеми со христијански ставови за Телема и подли луѓе како тебе кои немаат ништо ниту со ОТО ниту Кроули ниту езотерија, а трчаат наоколу по форумов и заморуваат луѓе кои го проучуваат сето тоа или барем ги интересира повеќе од што те интересира тебе ..

И не е твоето сеир туку подлост.. Реков да не ја виткаш твојата злоба во фрази како сеир и слично...

Исто и на други теми пишуваш: подлост завиткана со лажна заинтересираност.

Во езотеријата има збор за човек што го троши времето за работи кои не го интересираат или од кои нема потреба ниту го исполнуваат до крајни граници... Не биди таков, ако можеш. Гледај си ја својата мака, не по форуми да бркаш луѓе за сеир...

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
Не сум прозван но сум засегнат од претходниов коментар. Окулт (скриено) е широк поим, но кога го слушаме на латински асоцира на скриено знаење, а за некои и ѓаволска работа. Незнам како го вметна патриотизмот овде, но знам дека во нашата традиционална религија има многу скриени работи (окултни), бидејки библијата е алхемиска, а новиот завет и кабалистичка книга, но просечен христијанин не е свесен за тоа. Христијанството можеби е религија на инфериорните, водачот го споредуват со јагне, но тој е исто така и животот и светлината, заповедите се морално издржани и праведни. Тоа е религија која прави ред од хаосот и го промовира животот. Додека Алистер Кроули колку што разбрав се промовира како сатанист “Најзлобниот Човек На Светот„. Законот прави што ти е воља кажува дека се оддалечуваш од бога и божјата воља (по-воља, de-will, devil). За крај уште ова, колку што разбрав, магијата во Телемата се однесува на сексуална магија, а основачот бил педофил. Умрел како зависник од хероин на Сицилија.
Лингвистичкиот пристап овозможува лесно откривање на македонскиот корен на окултно и покрај тоа што низ вековите го расипале оние што зборуваат на новиве јазици. Тоа би изгледало вака: одоколу+наоколу+околу=окултно. Окултист на почетокот бил оној што наоѓал скриени работи и ги собирал. Така јас завчера најдов 1000 денари дома.
Иначе, пред да умри (ако воопшто умрел!) Алистер барал дрога и шприцеви, ама лекарот не му давал, па овој го проколнал па затоа лекарот умрел. Инаку мафијата после него почнала да зема замав на Сицилија. Башка Алистер бил и планинар, а сите знаат дека од тоа не може ништо добро да излезе. Да не правиме муабети како со Мекрегор си правеле окултни сопки, и како Алистер го призвал чудовиштето од Лох Нес, кое и ден денес напаѓа луѓе и на кое постојано окултно му жртвуваат бебиња и девици за да го смират.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Имам проблеми со христијански ставови за Телема и подли луѓе како тебе кои немаат ништо ниту со ОТО ниту Кроули ниту езотерија, а трчаат наоколу по форумов и заморуваат луѓе кои го проучуваат сето тоа или барем ги интересира повеќе од што те интересира тебе ..

И не е твоето сеир туку подлост.. Реков да не ја виткаш твојата злоба во фрази како сеир и слично...
Абе тoa пoдлoст, ви е пaтентирaн збoр изгледa.

S

SpaceTraveler

Гостин
Абе тoa пoдлoст, ви е пaтентирaн збoр изгледa.
Не, туку и гледано од моја перспектива што си нема врска со О.Т.О, а верувам уште од перспективата на многу други тука, што е најжално можеби и од перспектива на оние твоите ти си подмукло провокаторче без свое ја и без интерест за ништо освен за тоа да се докаже колку по глуп од ден на ден може да биде! :)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Не, очигледно е дека ти имаш мака. Ако ја немаше ќе напишеше добар и уреден пост каде што ќе ги изјаснеше своите ставови во врска со окултното или слично. Со тебе никој не се замара, а освен да одговараш на нечиј мислења некој кратки провокативни ,,постови" од тебе друго ништо не видовме. Останатите дискутираат затоа што имаат свој ставови. Некој е Телемит, некој христијанин, ама ете проблем, ти не знаеш што си. Православен со интерест за кабала главна окупација да зборува за ,,пеглање." Сеирџиски муабети во тема за сеир, тука едукативно. :)[DOUBLEPOST=1464039610][/DOUBLEPOST]Понесувај се така како што ти одговара на возраста, престани да рипаш како јагне од тема на тема со провокации и блеења! :)
Дoбрo бе ееее. Не се љути oдмa.

Пoaрнo зa пеглaње муaбет, негo зa религиски, духoвни и слични рaбoти.

Ти бaр требa дa гo знaеш тoa.

S

SpaceTraveler

Гостин
Дoбрo бе ееее. Не се љути oдмa.

Пoaрнo зa пеглaње муaбет, негo зa религиски, духoвни и слични рaбoти.

Ти бaр требa дa гo знaеш тoa.
Eте, не згрешив што го напишав она предходно за тебе! Црно на бело! :)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Не, туку и гледано од моја перспектива што си нема врска со О.Т.О, а верувам уште од перспективата на многу други тука, што е најжално можеби и од перспектива на оние твоите ти си подмукло провокаторче без свое ја и без интерест за ништо освен за тоа да се докаже колку по глуп од ден на ден може да биде! :)
Некaкo ми личи декa сепaк те зaсегa мoевo мислење, a?[DOUBLEPOST=1464040247][/DOUBLEPOST]
Eте, не згрешив што го напишав она предходно за тебе! Црно на бело! :)
Акo не е тaјнa, кoлку гoдини имaш?

S

SpaceTraveler

Гостин
Некaкo ми личи декa сепaк те зaсегa мoевo мислење, a?
Не ме засега туку мојата култура ми дозволува само да го сослушам секој мој соговорник што ќе ми се најде на патот. Ама за жал се повеќе од моите соговорници сами си создаваат стапици и самите се факаат во нив. Ако ти е тоа целта, во ред! Не можам да ти помогнам, не ми се мешај во животот. Ќе те потсетам дека човекот има многу да надминува и најпаметно ќе ти биде да се стремиш кон тоа. Стапици има еден куп, немој сам да си ги ствараш. Напиши нешто добро и уредно, да прочитаме и да научиме нешто. Вакви лаконски прашања прават да излегаш само смешен. Да те потсетам, на тема за Езотерија и Окултизам сме! :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Додека Алистер Кроули колку што разбрав се промовира како сатанист “Најзлобниот Човек На Светот„. Законот прави што ти е воља кажува дека се оддалечуваш од бога и божјата воља (по-воља, de-will, devil). За крај уште ова, колку што разбрав, магијата во Телемата се однесува на сексуална магија, а основачот бил педофил. Умрел како зависник од хероин на Сицилија.
Глупости и лаги се ова за Кроули. Во времето на Кроули прохибицијата на наркотиците сеуште не постоела. Дроги како хероин, кокаин, опиум, хашиш и слично не само што биле достапни во обични аптеки, туку дел од нив биле препишувани од лекари како лек за одредени болести, а дел се ставале во пијалоци или прехрамбени производи. Кроули хероин почнал да зема откако неговиот лекар му го препишал како лек за астма. Ова постојано го премолчуваат злонамерните што постојано го клеветат него како личност а се обидуваат и на сите телемити да им го накалемат имиџот на зависници.
Тоа дека бил педофил е чиста измислица и лага. Кроули бил многу нешта, но педофил не бил никогаш.
Повеќе и подетално за Кроули имаш тука: Link

S

SpaceTraveler

Гостин
Некaкo ми личи декa сепaк те зaсегa мoевo мислење, a?[DOUBLEPOST=1464040247][/DOUBLEPOST]

Акo не е тaјнa, кoлку гoдини имaш?
Тајна е. Не сакам да давам информации кој ќе бидат употребени против мене и тоа со подли навреди и не пристојни прашања! Ниту еден човек од О.Т.О до сега не ми се обратил непристојно како тебе. Напротив, сите имаат високо ниво на култура и досега не сум имал ништо освен неколку пријатни моменти со истите. Ама тешко со вакви како тебе... банално е, навистина не сакам да си го губам времето, извини! :)

D

Daedalus

Гостин
Глупости и лаги се ова за Кроули. Во времето на Кроули прохибицијата на наркотиците сеуште не постоела. Дроги како хероин, кокаин, опиум, хашиш и слично не само што биле достапни во обични аптеки, туку дел од нив биле препишувани од лекари како лек за одредени болести, а дел се ставале во пијалоци или прехрамбени производи. Кроулин хероин почнал да зема откако неговиот лекар му го препишал како лек за астма. Ова постојано го премолчуваат злонамерните што постојано го клеветат него као личност а се обидуваат и на сите телемити да им го накалемат имиџот на зависници. Тоа дека бил педофил е чиста измислица и лага. Кроули бил многу нешта, но педофил не бил никогаш.
Повеќе и подетално за Кроули имаш тука: Link
Ае доста. Сите знаеме дека краули силувал таму мачки, пиел крв од бебиња и сл.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Не ме засега туку мојата култура ми дозволува само да го сослушам секој мој соговорник што ќе ми се најде на патот. Ама за жал се повеќе од моите соговорници сами си создаваат стапици и самите се факаат во нив. Ако ти е тоа целта, во ред! Не можам да ти помогнам, не ми се мешај во животот. Ќе те потсетам дека човекот има многу да надминува и најпаметно ќе ти биде да се стремиш кон тоа. Стапици има еден куп, немој сам да си ги ствараш. Напиши нешто добро и уредно, да прочитаме и да научиме нешто. Вакви лаконски прашања прават да излегаш само смешен. Да те потсетам, на тема за Езотерија и Окултизам сме! :)
Oк. Гo примaм нa знaење твoјoв сoвет:)

Пoстaлoжен, пoтрпелив, и пoмaлку избувлив oд мнoгуминa си. А пoмлaд.[DOUBLEPOST=1464040702][/DOUBLEPOST]
ќе бидат употребени против мене и тоа со подли навреди
Пaтентирaн е збoрoв. Внимaвaј нa негoвaтa упoтребa

S

SpaceTraveler

Гостин
Oк. Гo примaм нa знaење твoјoв сoвет:)

Пoстaлoжен, пoтрпелив, и пoмaлку избувлив oд мнoгуминa си. А пoмлaд.
Што сакаш да кажеш со ова? Јас лично не се сметам за ништо повеќе или помалку од било кој друг член на форумот. Моето однесување и моите искуства се лично мој и немаат врска со никој друг, ниту тука ниту надвор од форумот. Да, јас лично се интересирам за Телема, ме интересираат повеќе нешта, нема да набројувам. Како јас ја доживувам Телемата зависи од тоа колку сум научил за неа и нејзините пракси и колку имам храброст да живеам според нејзиниот Закон. Тоа не е твоја работа ниту било проблем на било кој друг, но секако дека кога би имал нешто да прашам би се обратил кон оние кој што знаат многу повеќе за Телема, сигурно не кон тебе со свој лични податоци, уште CV да ми побараше... гледај си ја пеглата и минува времето.

Kajgana Shop

На врв Bottom