Езотерија, Окултизам - А. Кроули, П. Дунов, Д. Фортуне ...

• Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување
S

SpaceTraveler

Гостин
Немојте да се нервирате од патриоти што во животот не виделе ништо друго освен сликички со знамиња и крстови од images.google со некој ,,материјал" на тема окултизам подржан со лајкови од православци кои што се држат за својата лицимерна и злобна традиција. Тие луѓе не се раснати во општество кое им понудило да согледаат разлики и причини за истите да бидат прифатени, од која една од нив е најголема - ЉУБОВТА!

Тоа се миленици кои пораснале со бабичка и се што не е било во склоп со нивната традиција било гаволска работа, ако не ти се верува иди питај го попот, секако ако не го дрифта џипот кој вие никогаш нема да го имате или не ја ,,пегла" на сред село Трајанка додека можеби жените ви се исповедаат кај истиот!

Храброст да дискутирате во теми како што се окултизам имате, но со лопати и вили тука не бива. Треба читање, познавање и соодветни аргументи. Во спротивно има многу недоразбирања. Јас лично би ги предизвикал повеќето членови кои се осудиле да тролаат тука без да проверат на google да се запрашаат себе си што е тоа окултизам?
Не мора да ми одговарате, преиспитајте се самите, видете до каде сте, цел живот се учи и ваше е тоа! :)

Мацо_Д()

Бизнисмен
Член од
23 ноември 2015
Мислења
377
Поени од реакции
160
Не сум прозван но сум засегнат од претходниов коментар. Окулт (скриено) е широк поим, но кога го слушаме на латински асоцира на скриено знаење, а за некои и ѓаволска работа. Незнам како го вметна патриотизмот овде, но знам дека во нашата традиционална религија има многу скриени работи (окултни), бидејки библијата е алхемиска, а новиот завет и кабалистичка книга, но просечен христијанин не е свесен за тоа. Христијанството можеби е религија на инфериорните, водачот го споредуват со јагне, но тој е исто така и животот и светлината, заповедите се морално издржани и праведни. Тоа е религија која прави ред од хаосот и го промовира животот. Додека Алистер Кроули колку што разбрав се промовира како сатанист “Најзлобниот Човек На Светот„. Законот прави што ти е воља кажува дека се оддалечуваш од бога и божјата воља (по-воља, de-will, devil). За крај уште ова, колку што разбрав, магијата во Телемата се однесува на сексуална магија, а основачот бил педофил. Умрел како зависник од хероин на Сицилија.

S

SpaceTraveler

Гостин
Не сум прозван но сум засегнат од претходниов коментар. Окулт (скриено) е широк поим, но кога го слушаме на латински асоцира на скриено знаење, а за некои и ѓаволска работа. Незнам како го вметна патриотизмот овде, но знам дека во нашата традиционална религија има многу скриени работи (окултни), бидејки библијата е алхемиска, а новиот завет и кабалистичка книга, но просечен христијанин не е свесен за тоа. Христијанството можеби е религија на инфериорните, водачот го споредуват со јагне, но тој е исто така и животот и светлината, заповедите се морално издржани и праведни. Тоа е религија која прави ред од хаосот и го промовира животот. Додека Алистер Кроули колку што разбрав се промовира како сатанист “Најзлобниот Човек На Светот„. Законот прави што ти е воља кажува дека се оддалечуваш од бога и божјата воља (по-воља, de-will, devil). За крај уште ова, колку што разбрав, магијата во Телемата се однесува на сексуална магија, а основачот бил педофил. Умрел како зависник од хероин на Сицилија.
Требаше да оставиш на ,,патриотите" да погодуваат што е окултно. Како што гледам повеќето нешта не ти се јасни, затоа неопходно е да одиш понагоре на предходните страници и да ги читаш мислењата на одредени форумџии. Од техномани до просечни христијани кој не се свесни за ништо освен да судат исто како тебе по некој си youtube видеа и слично!
Не знам што за тебе значи ,,Прави што ти е Волја" не знам зошто си го губев и времето да читам за DE-WILL, DEVIL. Правите да се прашувам зошто воопшто разговарам со луѓе кои за туѓото велат дека има примеси на педофилија, а не гледаат што точно се случува во христијанството и христијанскиот свет! По педофилска институција од црквата денес, нема!

И не е магија туку е магика, постојат повеќе видови, истражи и ќе видеш.

П.С за некого ,,Прави што ти е Волјa" значи соединување со Бога, ама ете, за такви како тебе што се одалечуваат од своето Себство намерно или не-намерно, тоа не е така. Се е индивидуално, па дури и изборот да останеш заглавен во живата кал или како што ја ти велиш традиција и се што ќе се појави поразлично од неа за тебе да биде одбивно. Те разбирам, на некој луѓе нивото на само-почит и љубов им е до тоа ниво. Прегратки. :)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Додека Алистер Кроули колку што разбрав се промовира како сатанист “Најзлобниот Човек На Светот„. Законот прави што ти е воља кажува дека се оддалечуваш од бога и божјата воља (по-воља, de-will, devil). За крај уште ова, колку што разбрав, магијата во Телемата се однесува на сексуална магија, а основачот бил педофил. Умрел како зависник од хероин на Сицилија.
Убаво реков: треба да се прочитаат размислите од оној што се критикува...
Тотални глупости се ова за Кроули.. Уште да додале дека умрел бркајќи сирени.. Токму на Сицилија... 1947 Кроули не бил на Сицилија. И не бил зависник, туку свесно експериментитал со дрогите... На мојот блог имаш Кроулиев став за дрогите и ќе видиш дека погрешно си разбрал се за Кроули...

П. С. Прави шго ти е волја е сосема спротивно од ова што тебе ти ја наполниле главата... Но има тема за Телема... Може да разгледаш и да најдеш повеќе низ книгите...

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Требаше да оставиш на ,,патриотите" да погодуваат што е окултно. Како што гледам повеќето нешта не ти се јасни, затоа неопходно е да одиш понагоре на предходните страници и да ги читаш мислењата на одредени форумџии. Од техномани до просечни христијани кој не се свесни за ништо освен да судат исто како тебе по некој си youtube видеа и слично!
Не знам што за тебе значи ,,Прави што ти е Волја" не знам зошто си го губев и времето да читам за DE-WILL, DEVIL. Правите да се прашувам зошто воопшто разговарам со луѓе кои за туѓото велат дека има примеси на педофилија, а не гледаат што точно се случува во христијанството и христијанскиот свет! По педофилска институција од црквата денес, нема!

И не е магија туку е магика, постојат повеќе видови, истражи и ќе видеш.

П.С за некого ,,Прави што ти е Волјa" значи соединување со Бога, ама ете, за такви како тебе што се одалечуваат од своето Себство намерно или не-намерно, тоа не е така. Се е индивидуално, па дури и изборот да останеш заглавен во живата кал или како што ја ти велиш традиција и се што ќе се појави поразлично од неа за тебе да биде одбивно. Те разбирам, на некој луѓе нивото на само-почит и љубов им е до тоа ниво. Прегратки. :)
Уште кoлку време ќе требa дa oдрaбoтувaш вaкa, зa дa те спoнзoрирaaт зa членствo у OТO?

S

SpaceTraveler

Гостин
Уште кoлку време ќе требa дa oдрaбoтувaш вaкa, зa дa те спoнзoрирaaт зa членствo у OТO?
Donalt Sikert ова што го пишуваш си нема врска! Од друга страна би можел да се ставам на твое место, како што знаеш знам и јас да избувнам со некој вакви зелени тралалајки. До сега лично не сум побарал спонзор за членство во О.Т.О ниту пак некој се трудел да ми наметнува нешто. Посебно пак не некој од форумот. Со Телемитите од форумот едвај имам време мислење да разменам на форум. Ако судиш според тоа што пишувам во одбрана на Телемата гледајќи како зелени глави пишуваат се и сешто, немам друг избор, а да не те вметнам во истата категорија со нив, прости!
Еве во некој мислења го искористив и терминот ,,пеглање" дали тоа значи дека од денес сум јас твој следбеник? :)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
До кога ти ќе се заморуваш со ОТО или со некој што има позитивни размисли за Телема и ОТО?
Ти смета тоа?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Donalt Sikert ова што го пишуваш си нема врска! Од друга страна би можел да се ставам на твое место, како што знаеш знам и јас да избувнам со некој вакви зелени тралалајки. До сега лично не сум побарал спонзор за членство во О.Т.О ниту пак некој се трудел да ми наметнува нешто. Посебно пак не некој од форумот. Со Телемитите од форумот едвај имам време мислење да разменам на форум. Ако судиш според тоа што пишувам во одбрана на Телемата гледајќи како зелени глави пишуваат се и сешто, немам друг избор, а да не те вметнам во истата категорија со нив, прости!
Еве во некој мислења го искористив и терминот ,,пеглање" дали тоа значи дека од денес сум јас твој следбеник? :)
Прoстенo ти е, oд мене.

Тo штo гo искoристи терминoт пеглaње е oк. Прaктикувaј гo, и тoп си.

Нели мислиш декa е време дa пoбaрaш спoнзoрствo?

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
Прoстенo ти е, oд мене.

Спонзорство во световна или езотерична смисла?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
До кога ти ќе се заморуваш со ОТО или со некој што има позитивни размисли за Телема и ОТО?
Ти смета тоа?
Јaс пa мислев ви прaвaм услугa, сo препoзнaвaње мoжни иницијaнти.[DOUBLEPOST=1464038643][/DOUBLEPOST]
Јa би бaрaл у светoвнa.

S

SpaceTraveler

Гостин
Прoстенo ти е, oд мене.

Топ си е топ, туку тешко на пионите! Свесни се за својот крај па не им останува друго оружје освен клевети и измислици. Нормално за овие простори...

За тоа кој што бара ќе си гледаш за самиот себе, така ќе бидеш по среќен. Како што велат приказните ,,кој си ја бара среќата, ќе си ја најде, ама кој си ја бара бељата, ќе ја најде дупло повеќе"
Постојат многу попаметни работи од да се мешаш во животите на другите, дечко! :)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Јaс пa мислев ви прaвaм услугa, сo препoзнaвaње мoжни иницијaнти.
Не, ти имаш подли раковски размисли, и имаш проблем со секон што има позитивни размисли за Телема, Кроули, ОТО...
Не ги виткај твоите подлости во фини зборови... Човекот ниту бара нешто од ОТО ниту било што... Како може така да зборуваш, не знам.. Напаѓаш дете со глупи размисли бидејќи имаш мака со Телемата и ОТО.. НЕ ТАКА. ОФ ТОПИК СИ инаку со вакви глупости..

Последно уредено:
S

SpaceTraveler

Гостин
Пример оди чисти споменици... можеби ќе се пронајдеш во тоа плус ослободен си од потреба за спонзори. :)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Не, ти имаш подли раковски размисли, и имаш проблем со секон што има позитивни размисли за Телема, Кроули, ОТО...
Не ги виткај твоите подлости во фини зборови... Човекот ниту бара нешто од ОТО ниту било што... Како може така да зборуваш, не знам.. Напаѓаш дете со глупи размисли бидејќи имаш мака со Телемата и ОТО.. НЕ ТАКА. ОФ ТОПИК СИ инаку со вакви глупости..
Јa сепaк би рекoл декa ти имaш мaкa сo секoј пoст врзaн сo oтo и телемaтa.

Тoa те прaви дoбрa пoдлoгa зa вaкoв тип нa сеирџиски муaбет.

D

Daedalus

Гостин
Како знаеш што е световно, а што езотерично?
Дефинирај спонзорство. Како знаеш што има смисла, а што не???

Последно уредено од модератор:

Kajgana Shop

На врв Bottom