Едно евро ќе биде 75 денари?!

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Не се грижете дали денарот ќе девалвира нема да девалвира обаснив во мојот прв пост на оваа тема зошто, сега ова што ќе го кажам иронинично ќе биде но вистинито, навивајте Грција да не искочи од еврозоната зошто ако искочи , тек тогаш ќе видиме бензин над 110 денари, 1 долар 70 денари , и убава инфлација итн.............

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
Не е ли ова со девалвацијата само прашање на одлука? Јасно е дека сегашната политика на фиксен курс е неодржлива на долг рок и порано или подоцна ќе биде напуштена и ќе биде заменета со флуктуирачки курс. Во криза сигурно нема да донесат таква одлука, фиксниот курс се покажа како многу подобар во однос на земји кои што истиот го немаа, но со време ако сакаме поголеми стапки на раст флексибилниот курс е неминовен.
Накратко, во услови на криза каква што ја имаме сега, или кога на времето се справувавме со инфлација предност има фиксниот курс. За поголеми стапки на раст - флексибилен курс.

CELTIK

magionicar
Член од
23 декември 2007
Мислења
2.909
Поени од реакции
839
spored mene devalvacijata ne e strasna ako e pod kontrola znaci do 10% ,mene nesto drugo me zagrizuva ako gledate nanazad edno 7-8 1 usad bese skoro 80 denari posle toa istiot padna i do 38 denari nasive se zabordzija vo svetska banka na nekolku pati so eftin dolari koi isto taka se stampaat i imaat vrednost kolku list od tetratka sega ke treba da vrakjame 5 % kamata i plus mozda eden cel dolar ako skokni kako togas 78 den , e moj prijateli taka se raboti vo svetot na golemite nie ako zedovme 300 000 000 dol sea ke vratime 605 000 000 , i sto se slucuva aj nie siromasi bevme siromasi ke ostaneme da recam eve sega na grcija i injektiraat evtini evra ama koga ke dojde denot da gi vrakja sto ako vrednosta na evroto se zgolemi 30 % znaci kamata ke plakjaaat 40%znaci za sekoe evro sto go zela ke vrati 1.4 evra i od tuka nivniot bunar e svarno bez dno se do meomentot ne se vovedi drahmata kaj niv so preterano niska vrednost samo to e spas a istoto ke ne snajdi inas sega za sega ne e opasno poso use dolarot e pod 50 den ama jas se plasam deka amerite ke im gi oberat arite na drugite drzavi so toj dolar koj za mene znaci nozz so dve ostrici

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
Ја не се разбирам многу во економски срања, ја само знам дека мене лично денарот од ден на ден ми е се побезвреден, а за тоа некој треба да одговара!

K

kalimer0

Гостин
И јас немам врска од економија ама не верувам дека може толку нагло да се зголеми.. 13 денари е драстична промена, на што би се должела?

Dr.House

Аудиофил
Член од
18 февруари 2010
Мислења
2.549
Поени од реакции
3.847
После објавата на sky.mk дека охриѓани ќе наплаќаат за бањање на охридско ова им се чини како доста цврста информација..

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Купете евра по 61.5 денар,ставете ди-го квасец и чекајте да порасне до 75 денари.
Гледајте де не ви останат оти европа ќе пукне
--- надополнето: 26 август 2012 во 21:23 ---
Не се грижете дали денарот ќе девалвира нема да девалвира обаснив во мојот прв пост на оваа тема зошто, сега ова што ќе го кажам иронинично ќе биде но вистинито, навивајте Грција да не искочи од еврозоната зошто ако искочи , тек тогаш ќе видиме бензин над 110 денари, 1 долар 70 денари , и убава инфлација итн.............
Македонија одма го презема нејзиното место и се ќе биде по старо

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.889
Поени од реакции
6.957
Купете евра по 61.5 денар,ставете ди-го квасец и чекајте да порасне до 75 денари.
Гледајте де не ви останат оти европа ќе пукне
--- надополнето: 26 август 2012 во 21:23 ---

Македонија одма го презема нејзиното место и се ќе биде по старо
И шо ако го направиш тоа ако за едно старо евро си можел порано да купиш 0.9 литри бензин, а сега со новото 0.7 литри?

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Ја не се разбирам многу во економски срања, ја само знам дека мене лично денарот од ден на ден ми е се побезвреден, а за тоа некој треба да одговара!

За тоа е крива НБРМ зошто има монопол на бизнисот печатење пари.

Член од
23 март 2010
Мислења
199
Поени од реакции
62
инфлација од 25 %:pos::pos: тешко нас ако беше така. Инфлација од 25% и невработеност од 31% .. кај се видело тоа освен во Макдеонија :pos:
Иначе мислам дека сеуште не е време за флуктуирачки курс, ама ако сакаме да напредуваме ќе мора еден ден да се направи тоа.

Christian Lovato

stonecold
Член од
2 април 2012
Мислења
601
Поени од реакции
272
барем да дочекав 200 евра од одмор што ми остаа да ги зачував барем до тогаш да ги сменев... :oops:

acetetovo

Македонец!
Член од
1 мај 2007
Мислења
4.002
Поени од реакции
2.375
Ај пошо тема е "што би било кога би било" што ќе се случува ако НБРМ одлучи едно евро да биде 40 денари а платите останат исти? Ќе процветаме?

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
а кога ја шутнат гршка од европска унија колку ек биде тогаш еврото ? 40 денари?

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Ај пошо тема е "што би било кога би било" што ќе се случува ако НБРМ одлучи едно евро да биде 40 денари а платите останат исти? Ќе процветаме?
Во тој случај увозот ќе процвета, трговскиот дефицит ќе руши рекорди, извозот ќе се намали за многу зошто нашите производи ке бидат поскапи за 50%. А кога нема извоз кога нема конкурентност кога имаш ефтин увоз а скап извоз за брзо време ќе има и зголемување на невработеноста пад на платите и што уште не. Ако некој сака економски да не сардиса само нека го направи 1 евро ,да е 40 денари.

Македонец

мразам патетика во натпис
Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.813
Значи како прво неможе едно евро да биде 75денари.....бидејќи треба ова да го знаете :

Грубата математика покажува дека домашните банки, кои се во доминантна сопственост на странци, заработија и ден-денес заработуваат милиони евра од каматите од записите без при тоа да преземат никаков ризик. Воедно, наместо парите од банкарскиот сектор да се пласираат како кредити што би биле лакмус за домашно производство и потрошувачка, тие завршуваат во записи. Дополнително, македонските компании и граѓани мораа и сé уште да трпат лихварски камати на кредитите, бидејќи банките се сосем задоволни од нивните финансиски резултати, кои во некои случаи се послаби отколку заработката на некои поголеми маркети за прехрана.

Kajgana Shop

На врв Bottom