Едно дете-предност или недостаток?

Член од
12 мај 2008
Мислења
34
Поени од реакции
1
Едно дете? Како прво, ај дека не обезбедува ни проста репродукција, од двајца произлегува само едно, а плус голем ризик, се може да се случи, не дај боже, и остана човек без потомство... Со друг збор - џабе живеел...
За да си научи дете да се снаоѓа во живот, треба да си се научи од мали нозе, односно дома... а тоа ќе го направи во кокуренција со дада или бато, дали за внимание, дали за награда, или пак ќе си научи да биде тимски играч... Јас сум за минимум 3, а ако дозволуваат финансии, зошто да не и 5?
Нашите дедовци кога биле деца, немале леб да јадат, па нивните родители успевале и по 9 деца да одгледаат а и да ги школуваат...

Член од
24 ноември 2008
Мислења
9
Поени од реакции
0
Не би сакала да останам само со едно дете.Би сакала да имам барем две.Мислам дека децата што растат со брат или сестра се многу посрекни и повесели.

Член од
7 јануари 2009
Мислења
391
Поени од реакции
20
Jas sum edinica i mazot mi e edinec,no ne sum za toa covek da ima edno dete.Koga bi bile barem dve se e nekako poubavo ,poinaku polna kuka.A plus koga ke si porasnat decata imaat pomos edno so drugo da si pruzat i posetuvaat.A pak od finansiska gledna tocka znam deka vo segasno vreme e malku tesko ama sepak mislam deka ne e golem problem covek dve deca da odgleda kaj edno pa tamu bar uste edno.E bar drzavata da pomagase na roditelite finansiski primer kako vo Germanija mozebi lugeto ne bi se mislele okolu toa dali so edno dete da ostanat.I uste nesto da dodadam za lugeto koi mislat deka edincite se sebicni ne e tocno zasto jas na primer sekogas sum delela se so moi drugarki od detstvoto i do den denesen uopste ne sum sebicna.

Член од
26 јануари 2009
Мислења
12.009
Поени од реакции
18.815
Не мислам дека едно дете е предност, напротив колку повеќе деца толку подобро, времето што ќе го поминуваат дома ќе им биде поисполнето и нема да им биде досадно што е од особено значење за социопсихолошкиот развој на децата, јас на пример сум единец и сметам дека ќе имав многу поинтересно детство доколку имав брат или сестра (сеедно), единствено што не се согласувам е околу стереотипот дека единците се многу поскржави отколку другите, односно дека не се навикнати да делат работи со останатите, тука пред се мислам дека главна улога игра карактерот на човекот, па донекаде и неговото домашно воспитување отколку тоа дали бил единец или пак не.

Black Night

Galvanize
Член од
25 септември 2008
Мислења
327
Поени од реакции
20
За жал во Македонија а и во светот бројот на деца зависи од финансиите. Само некој искомплексиран човек не би посакал повеќе деца. Ако ги исклучиме финансиите како фактор, во тој случај не гледам друга причина зошто да немаме повеќе деца. Секако дека е недостаток да имаш само едно дете. Било кој единец дали порано или покасно ке посака во својот дом да има до него уште еден член од фамилија било брат или сестра. Сите кои се што се единци својот спас го бараат во пријателите и многу често се случува да заживеат како брат/сестра, што е исто така добро.

Terebellum Sagittarii

Несопирлива
Член од
25 јули 2007
Мислења
1.194
Поени од реакции
578
Мислам дека најдобро е да се има 3 или 4.Моето искуство со деца кои немаат браќа или сестри, покажало дека се посебични, позатворени...Секоја чест на исклучоците, ама подобро е со друштво да живееш.

Член од
6 јануари 2008
Мислења
1.899
Поени од реакции
717
Мислам дека 1 дете не е добро(значи има исклучоци и секоја чест за нив).Го кажувам тоа но не кажувам кој и што бидејки може да прочита само ке кажам дека е од друштво.Сите во друштво сме 2+ и он никако да се вклопи како нас со тоа натиго-дајмиго..постегнат е,некогаш алчен,некогаш себичен,често знае да изнервира и можеби заради тоа што неговите оделе по негов гз секогаш настануваат караници.... некогаш излегуваме надвор во 2-3-4 саат навечер од тоа што му е досадно(и мене ми е де некогаш):kesa:.....ама сепак мислам дека не е добро.Според мене секој треба 2+ да има:pipi:

CELTIK

magionicar
Член од
23 декември 2007
Мислења
2.909
Поени од реакции
839
za mene toi dve se nedostatok ne e bogatsvo ona sto ke go ostavis vo banka ili ke nakupis zemja kuki stanovi
vistinsko bogatsvo e ona sto ke go ostavis da zivee posle tebe ona so koe treba da ziveees da se raduvas da taguvas decata se bogatsvo fnucinjata raj za dedovcite i babite eden den site ke sakame da bideme dedovci i babi naseto razmisluvanje togas ke bide inakvo
mojot dedo imase moznost da vidi 9 vnuci i 7 pra fnuci koga umre umre na moive race nasmean i zadovolen od ona sto go iziveal mnogu bese sreken osobeno poslednite godini vo starosta jas bev ful ko gejms bond se ponasav kamo da poziveese bar use edno deset g

Член од
27 јануари 2009
Мислења
1.044
Поени од реакции
40
edno ko niedno, sala na strana poubavo e koga imate poveke deca kako vikaat decata se bogatstvo

Б

Бат Елохим

Гостин
и јас сум за повеќе деца. не знам дали е предност или недостаток...ама за мене поим за семејство е мајка, татко и деца!

Член од
26 јануари 2009
Мислења
12.009
Поени од реакции
18.815
А шо на темава као сите се против единците, единец - шуга :kesa:да знам да си пазам за у иднина, се шалам :smir:, него читав некои од претходните постови и некои стварно не држат вода, гледам некои ги напаѓаат родителите дека премногу се материјалистички ориентирани и дека задоволството го бараат во некакви скапи патувања или луксузни коли, не знам донекаде оваа теза можеби и е точна но сепак сметам дека главниот проблем лежи во свеста на луѓето, а под тоа ги подразбирам оние кои што цел живот си се сметаат за млади и цел живот сакаат да пробаат нешто ново, а избегнуваат да го направат она што е примарно во животот, а тоа е да оформат фамилија и да имаат деца, мислам дека имањето на деца е една од најубавите нешта кои што можат да му се случат на човек, јас многу сакам деца и се надевам дека еден ден ќе ги имам, меѓутоа конкретно во мојот случај биолошки проблеми ги спречиле моите да имаат повеќе деца, тие биле пресреќни и со едно дете така да не можам да им се налутам, а во однос на тоа дека единците се позатворени или посебични повторно сметам дека пред се тоа зависи од карактерот на една личност, доколку некој сака нормално да функционира во еден круг на луѓе треба да направи некои компромиси и одстапки така што и другите би го прифатиле како еднаков, и кога веќе се фатифме за размазеноста јас конкретно имам другар има 23 години а плус има и сестра, а се понаша ко дете од 1 одделение, цело време тера инат и сака да си ја истера неговата и не дека му е дојдено стварно до тоа туку онака баш дека сака да се истакне и да те изнервира, така да chill out :icon_cool и ве молам без генерализации и лепење на етикети, we are humans to don't blame us for our existence :eek:jea:

Член од
1 март 2008
Мислења
63
Поени од реакции
3
Deca, mazete se i zenete se, oti otidovme od raka kako narod. Nema natalitet ni za prosta reprodukcija. Barem po 3 deca, ajde, decata se radost vo semejstvoto.

Член од
21 ноември 2008
Мислења
1.157
Поени од реакции
18
Jas sum edna i mi e super,no ne bi sakala da imam barem 2 deca...seklogas go saakme toa sto sme go nemale:pipi:

Kajgana Shop

На врв Bottom