Егејска Македонија

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113

КОСТУР_ ЕГЕЈСКА МАКЕДОНИЈА

Член од
1 септември 2008
Мислења
768
Поени од реакции
18
I ja imam nekoja egejska zicka. Dedo mi i negovata familija se bile tamu za vreme na Graganskata vojna i posle bile isterani normalno i den denes imame nekoi imoti tamu samo ne znam kaj se tocno

Член од
3 јули 2008
Мислења
245
Поени од реакции
9
Родителите на мајка ми т.е. баба ми и дедо ми се од село Пожарско, Воден!
И навистина ми е драго што по потекло од таму...

@cool@

Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113

do1927 ova Kostursko selo se vika Bourbousko, podocna e preimenuvano vo Eptahori .
Za vreme na gragjanjskata vojna vo gejlada- ova selo ostana prazno celi dve godini otkako bea proterani makedoncite - i toa vo periodot od 17. IX 1947 до 30. X. 1949. Posle toa veke vie poznata gejskata politika...

Rekata Bistrica- koja izvira od Gramos na granica so Albanija( kako Belica) i e vtora po golemina makedonska reka , posle Vardar.Tece niz Kostur, Kozani,Grevena, Imatija i zaedno so Vardar se vlevaat vo Solunskiot zaliv.

Ova e planinata Gramos so 2500 metri visocina.

Selo Drenoveno- Kostursko- koe gejcite go preimenuvaa vo Kraniona

Kostursko selo Tuhol , od gejcite nareceno Pefkos.

Selo Gabresh vo Kosturska okolija- preimenuvano vo Gavros

Planinata Vicho, Vičo (2.200 m )- gejcite ja narekoa Vitsi

Kostur

Prespansko ezero - no onoj odzemeniot del od gejcite

Crkvichkata Sv.Petka vo seloto Grazdeno- po gejski Vrondero

Crkvata Sv.Ahil- Ail

CRKVATA SVETI NIKOLA - KOZANI

Македон91

Благородник
Член од
21 јануари 2009
Мислења
2.134
Поени од реакции
120
Карактеристиките на Егејска Македонија

Дури и денешниот посетител кој првпат ја посетува јужна и централна Грција, односно јужно од планината Олимп и планината Хасиа, а потоа се навраќа да помине низ Егејска Македонија и Тракија, односно земјата внатре и северно од Солун и Кавала, добива впечаток дека повеќе не се наоѓа на чиста грчка територија. Земјата е или подива или поплодна, отколку што човек е навикнат на правата Грција и Грци. Тоа лесно се чувствува и низ типот на народот, носијата и обичаите.
Сепак, тешко е да се направи споредба помеѓу минатото и сегашноста кога човек го сретнува овој народ од Егејска Македонија. Во тие изолирани долини и тешко пристапни планински села, сепак може со сигурност да се каже дека живеат остатоци од античките Македонци, од прастарата врста на народ со иста жилавост, храброст, обичаи и народно верување. Но, за да се увери човек во таквата можност мора да се качи горе помеѓу македонските планини. Долу во градовите и рамничарските села, мешавината е безнадежно јасна. Тука се добива повеќе јасна претстава на типична мешавина помеѓу север и југ, помеѓу исток и запад, затоа што земјата низ протокот на столетијата вршела снажна асимилација како и судбоносната привлечна сила на соседните народи, а општопознат е и фактот на присилното иселување на Македонци и преселување на Грци на тие простори.
При падините на планините од Егејска Македонија се простираат рамници каде плодната земја се наводнува од непресушните реки како: Пенеј, Бистрица, Могленица, Колудеј, Вардар, Јалик, Струма, Места. На плодноста на земјиштето не í е рамна ни една друга област во Грција, а земјата раѓа скоро сé. Така веројатно било и во античка Македонија.
Планините во Егејска Македонија се богати се метали и минерали. Најважниот рудник Пангај, во близина на Кавала, во античкиот период бил надалеку познат по своите наоѓалишта на злато и сребро. Овој северен дел во денешно време со своето богатство на води и водопади има огромно значење за Егејска Македонија и воопшто за денешна Грција, т.е. тој претставува голем извор на електрична енергија.
Во Егејска Македонија народите и културата од античките времиња немале ништо заедничко со Грците и нивната култура. Како што докажуваат археолошките ископувања, Македонија било многу рано населена, уште од периодот на младото камено време (неолитот). Првите нејзини жители најверојатно потекнуваат од просторите на големите реки од Средна Европа, поточно од областите околу реката Дунав. Поради тоа и врските на Македонците со тие краишта биле поживи и полесни отколку врските со областите од грчката култура.
Со тек на време, овој повлечен народ - Македонците, повлечени во овие планински предели на Горна Македонија, ќе ја одиграат една од најважните, ако не и најважната историски светска улога во повеста на човештвото. Објаснувањето лежи во примитивната сила на македонскиот народ и во лично водечките способности на македонските кралеви. Сето ова со неколку зборови значи: Македонците за да се потврдат себеси преминале во офанзива.

@cool@

Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113
Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.107
Поени од реакции
150
Па кај си бе друже. Еве ја сум егејче, додуша не од таму, ама онака си се гордеам со корените, дури и мал процент сум грк, пошто тоа дедовците ми шарале :D него ај стварно ме интересира и мене има ли форумџии од егејската ни Македонија тука?
abe takvi egejci ima vo MK mnogu. koj dedomu saral vamu tamu, koj babamu sarala i taka so ke prais zatoa ne ima mnogu vo MK ebiga so ke prais :cug::cug:

@cool@

Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113

Македонско СЕЛО Д’МБЕНИ во почетокот на 20 век.Инаку во 1926 гејците го преименуваат во Дендрохорион- дрвено село.
Познати македонци кои се родени во Д’мбени се:Васил Пујовски, Васко Караџа, Ташко Караџа, Атанас Близнаков...

Црквата во село ЗАГОРИЧАНИ -македонско село , кое во 1927 гејците го преименуваа воВасилиада.Загоричанци активно учествувале во Илинденското востание.

Црквата „Света Богородица“ во Загоричани.

blaster1

Искусен Кајганџија
Член од
16 декември 2008
Мислења
777
Поени од реакции
26
Гејците ни го земаа најубавиот дел.Со море,со стари куќи,со убави полиња...
Милина еј...:vozbud:

Член од
13 февруари 2009
Мислења
2
Поени од реакции
1
Прво да кажам дека јас сум македонец од вардарскиот дел на Македонијаи немам никакво потекло од БЕЛОМОРСКИОТ дел на Македонија, и јас не познавам македонци од ЕГЕЈСКА Македонија, нуту сум слушнал за Егејско море ниту пак познавам ЕГЕЈЦИ. Мили мој брате ја познавам само македонци од БЕЛОМОРСКА МАКЕДОНИЈА, имам слушнато за БЕЛО МОРЕ и знам кој е БЕЛОМОРСКИ дел на Македонија. И ќе ве молам кога во иднина кога ќе отварате вакви теми, немој да користите грчки зборови.

M

makedon^

Гостин
По ова шо видов можам да заклучам оти Егејска Македонија е најубавиот дел на Македонија со најубави градби, пејсажи, најплодни полиња..рај. Ќе платат гејците...

Вештица

love&reason
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.524
Поени од реакции
856
Член од
3 јули 2008
Мислења
245
Поени од реакции
9
Стварно не е фер ова грциве што ни прават на нас македонците од Егејско(зборам за оние кои се избркани од родното место, и што живеат сега во вардарскиот дел и секако за нивните потомци)!
Имотите уште не ни ги исплатуваат!Па после викаат они демократска држава биле!
А и исто многу ме нервира тоа што викате дека егејците се скржави!Па што да ви дадеме бре?Нашите дедовци и баби без вода во очите дошле тука!Морале одново живот да градат!И нормално дека ќе го чуваат она што го заработиле!
Туку ај да не должам многу!Ќе дојде ден кога Македонија конечно ќе биде обединета!А јас верувам дека тоа ќе биде наскоро!

GRUNGE

Cobain со цигарче!
Член од
25 февруари 2008
Мислења
677
Поени од реакции
28

Баба ми е од ова село. Иначе е на 10-тина минути возење од граница (Меџитилија). Сега е слабо населено и има многу млади што не знаат грчки и зборуваат само македонски.

Имаа специјален назив грците за нив нешто како цигани или сл.

Дедо ми е од Мокрени (Варико сега) кај градчето Клисура.

BTW Дмбени сеа се вика Vevi.

Kajgana Shop

На врв Bottom