Staufer
Драган Богдановски
- Член од
- 17 јануари 2008
- Мислења
- 16.569
- Поени од реакции
- 22.278
A so koj fakti raspolagas ti?Те прашав за каква е состојбата, бидејќи сакаш факти. За лично гледиште не беше прашан. Сва среќа има македонци во Германија што говорат какви се состојбите, лично ќе го тргнам моето искуство да не бидам субјективен, не треба да зборам во каква компанија работам па да солам памет. Тоа на страна. Тоа време што го збориш, луѓето можеа комотно куќи и во Германија, и кај нас да купат, не зборам да плаќаат ќирија. Ако веќе збориме за харикири муабети. Сега ако најдат стан да рентаат по нормални цени треба да се среќни Умре тој германски живот.
Eve fakti:
Kvota na lugje koi imaat sopstven stanben imot. Gore dolu stagnira.
Kirii: Da, narasteni se kako opsto sve (inflacija). Pazarna logika e ako ima golema pobaruvacka cenata raste. Vo gradovite "kade sto sakaat site" rastat i kiriite. Ama ne mora sekoj vo Minhen da zivee. Da ne bidam sentimentalen, prasaj gi pecalbarite krajot na 60tite ili pocetok na 70tite kako ziveea, vo baraki. Prasanje na perspektiva. Inace ova ne e izoliran problem vo Germanija, vo mnogu zemji slicna e situacijata i moze da se kaze e pogolem trend.
Ne znam inace vo koe vreme lugjeto mozea komotno kuki da kupuvaat? Vidi ja gore grafikana, koj togas ne mozel i sega ne moze i obratno. Togas cenite bea poniski od segasnivi, ama i plative. Plus kamatite stignuvaa do 10%.
Ako e poglednes grafikata ke vidis, deka denes kamatite se poniski od 1995ta. Ako zememe predvid deka skoro 10 godini imavme kamati so 0,x ili 1,x%, togas toa bea istoriski najpovolni uslovi za kupuvanje imot. Kredit na 20 godini so 1,0% kamata i vo toa vreme lugje kupija imot koi so 5,6,7% ne bi mozele da kupat. Zatoa i toa e individualna rabota.
Eve i platite:
Eden problem e sto vo platite ima trend koj pocna 2005ta. A toa e deka 10-15% rabotat nisko platena rabota. Toa delumno se koregira so voveduvanje minimalna plata sto e priblizno 13€. So ogled na pobaruvackata na rabotnici ne e problem na start 15€ da pobaras. E sega tuka zavisi mnogu od licnata kvalifikacija. Ako si strucen i vo barana struka, mozes mnogu dobro da zarabotuvas. Sigurno poznavas i takvi lugje. Ne se site na minimalec. Ako pocnes vo McDonalds, togas si. Zatoa toa e individualna rabota.
Ne znam sto rabotis i kako zarabotuvas. I ne znam kako ti bea ocekuvanjata pred da ides vo Germanija. Covek bez kvalifikacija ne moze da ocekuva doktorska plata. A veruvam deka doktorite sto dosle Germanija tokmu i zemaat doktorski plati. Poznavam nekoi, kupija imoti za kratko vreme.
Dovolno vreme ziveam vo Germanija da imam sporedba. Ne znam so kogo si zbornal i kolku vreme se lugjeto vo Germanija. Ama pausalni objasnuvanja ne pomagaat zatoa sto sekoj od svoja perspektiva ima druga procenka na situacijata.
Attachments
-
394,2 KB Прегледи: 5