Draga....
da ti kazam deka u Svecarija se zivee zivot, ama nogu ubav zibot.Tava go nema u Makedonija.Znam, ke mi seres deka ne sum patriot, patriot sum ama kako da ne bidam ljubomorna na svajcarci, koga kumata so nejnite 15 godini si zarabotuva 1 000 franaka i si kupuva digitalni aparati kako od sala?Da ne govoram za platite na roditelite...A majka mi na primer, so tolkavo iskustvo, intelektualec, zarabotuva bedni 600 franaka.A znaes so e ironija?So tuka tava i ne e tolku bedno.Koga ke pomislam na zemjodelcite,(okej oni ne se sea do tolku bedni, zimat subvencii) i tie so rabotat vo konfekcii na primer, zimat bedni 6 000 denari, a gazdite znaat i da gi zeznat , nekoj mesec da ne im dadat plata....Sega gledam kolku sme za zalenje.Ili nekoi privatno, hokstapleri ke se epten golemi gazdi, ili ke ostanes na pitacki stap.Okej, i tuka ima razni klasi, intelektualcite sepak zemaat mnogu poveke pari od rabotnickata klasa, ama pa i rabotnickata klasa moze da si ja mene kolata na sekoja godina, LCD monitor, nova garnitura, slobodno da go promeni stanot.Visok im e standardo.A kaj nas ke se stiskas za eden digitalen aparat!I pak nema da e naj naj, poso si nemal pari da kupis poubav.Sea ke kazis samo za pari mi e.Ne se samo parite u pitanje kajgano.I mentaliteto e podobar.Tuka se zamarame so ogovaranje, tracevi na site strani, nervozi poradi shefo na rabota, ne ti isplatil parite na vreme, kolegata te iznerviral, prakticno epten brzo stareeme.Kumo kako tinejdzeri bil mnogu po starolik od tato, a sega e obratno, kumo e izmaznen, podmladen.Ama kako da ne e podmladen, plata mu stiga redovno i mu se naplaka sekoja prekuvremena pominata minuta.Tuka nemas garancija za nisto.Treba da se treses kakov shef ke ti se pogode, pa ne daj boze nekoj da te torturira, nema da mozes ni da go tuzes oti ke si najme skapi advokati, i pak ti ke si u zijan.Kako i da se vrtes, gazo ti e od pozadi!Ama dodek Gvujo propagira Obrazovanieto e sila, obrazovanieto e mok,a na najvisokite funkcii stava debili so Visha taka ke e.Oti drzavata ni ja vodat moroni, tie so razmisluvat so svoja glava pravo gi trgnuvat na strana za da ne im smetat.A tamu ako te vidat deka imas kapacitet, site se tepat za da te zemat na rabota.I posle ke se cudeme zaso zapado uspeva.Ne vikam deka e sovrseno, i tamu ima narkomani i pijanici, i tamu mladinata prae gluposti, ama barem kvaliteto izbiva na povrsina.I dodeka tuka Gvujo i Branko se karat koj e podobar, lugeto si zarabotuvat za pristoen zivot bez nervozi.Duri sea gledam kolku e bedna Makedonijata nasa..
Aj od tolku serenje protiv drzavnio sistem ide mi se da komponiram punk!!
Pozz od Swiss
Love-computers