Ако некогаш не ми текне некој збор, седам и ќутам додека не се сетам кој беше зборот. Целосно се изолирам, се исклучувам од секаков разговор и го мислам додека не ми текне. Може да трае неколку секунди, може да трае и неколку минути. Дотогаш муабетот веќе продолжил у друга насока, па и да ми текне кој е зборот, останува заедно со контекстот тотално неупотреблив и ми останува сам да се радувам дека не сум излапел на млади години. Последен пат ми се случи со зборот "фракција", додека објаснував за мочаниот Тито Петковски од славните есдеес денови.
Денес ми се случи, не со збор, туку со дупка у сеќавање. Со еден филм од детството, ептен ептен рано детство, негде у периодот кога сум стапил онлајн, шо знаев дека ми беше најјак и ја расипав касетата од премотување и гледање, за сега да не знам скоро ништо за тој филм. Додека се прибирав дома само на филмот мислев. Досега со тој филм се расправав. Два саати го мачев. Прво знаев дека имаше еден тип у шума нешто, една самовила нешто и едни двајца лоши. Буквално тоа гуглав на англиски. Не биваше така. Глупости ми даваше у резултати. Па ми текна дека играчки некои имаше у филмот и една многу јака сцена, заради која и потсвеста ме потсети дека тој филм постои. Па тоа го гуглав. Па листав филмови со (живи) играчки, топ 10, топ 50, топ 100. Станав алергичен на Toy Story. Па барав по децениски листи, 50ти, 60ти, 70ти. Па ми текна дека имаше песнички некои у филмот. Сум забораил греење да пуштам. Пуштив греење, одмрзнав прстите и гуглав мјузикли со самовила и играчки некои. И го најдов! Го најдов ебениот филм и ја најдов сцената шо ми треба.
Ја силував од праќање по народ. Ова е особено садистичка сцена и злоупотребува нешто шо е скоро условен рефлекс со ултраагресивна сугестија. "Типов" е бетер од Чаки и штета е шо е избришан од колективната меморија на генерацииве. Уште тука ми остана да го споделам и можам да продолжам со животот, драга кајгана.