Драга Кајгана (виртуелен дневник)

Византиецот

Codename Duchess
Член од
14 март 2021
Мислења
2.861
Поени од реакции
6.478
Мило ми е што мама ми кажа уште ко мал, му даде до знаење на синот.

20230807_231949.jpg
20230806_000832.jpg
20230805_214130.jpg
20230805_215338.jpg 20230805_215300.jpg

Да не се заборави. Јелена, европски сон од женетина. Дали ова беше за таја багра, 2 метра Илиријка, идеал. Европските мажи, по ваквите сме попалени, не по азијатки, ко некој други Асралјани.

За летото ја нема да тумачам пасуси, една слика милијарда полемики.
Ставро дали сега че летаме со подoбрани? *се кликоти*

20230729_171515.jpg
20230729_173218.jpg
20230730_141412.jpg
20230730_124211.jpg

Лебедите. Група вработени во Банката Suisse, имаа изнајмено средновековен Женевјански брод, последниот кој е останат од тоа време, со платнени едра, забава на езеро. Облечени ко пирати, хаха. <3

20230730_155428.jpg
20230730_131003.jpg
20230731_114916.jpg
20230731_113722.jpg
20230730_152647.jpg

Филип Патек, Часовници Константин. Попот Калвин и жена му која била вљубена во него и без материјални богатства, го поддржувала во сите тежини, прилики и неприлики. Само европска жена, така сака маж. Само европска.

Последно уредено:

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.429
Поени од реакции
39.042
Макеба и мене ми е страшно одвратна песна. Ми создава некој кринџ, некоја неудобна состојба на телото и туѓ срам. Ниту сум ја слушал во лоша нервозна ситуација ниту пак имам некои лоши спомени, едноставно одвратна ми е без причина.

На чуден начин функционира мозокот, све му јебем.

Византиецот

Codename Duchess
Член од
14 март 2021
Мислења
2.861
Поени од реакции
6.478
Како Православен Христијанин, неможам ни да опишам колку ми лежи Протестантската Етика, ама пред се Калвинизмот, од 3цата Протестанти.
И секако дека клавам паралела со Православието. Еден Холандски Поп, рекол дека Грците се првите Протестанти. Имено од 15ти век па навака на луѓето во северна Европа им сметало што Црквите мора да бидат толку богати и декорирани. Во превод им сметало што Католиците ги дереле за пари, што ептен го дава горкиот шмек во устата при сеќавањата за поделба на она што некогаш беше Византија, на Православна и Католичка религиска фракција, неколку века порано. Настан што го погребува Царството, една од најмоќните јужно-европски Империи било кога.

Јохан Калвин бил Филозоф и Адвокат/Јуриста по професија, но како врвеле годините се повеќе се навлекувал на Теологија. Ликот е еден од основопложниците на Протестантските Христијани. Твори во Женева, печати во Базел. Иако оригинално роден во Франција, неговите учења не се прифатени таму, а Протестантите се свирепо убивани од Католиците. Така патот го носи во швајцарска Женева. Од Хелветика добива закрила. Народот во градот на езерото под Мон Блан го следи. Им забранил се на богатите женевјани. Посебно накит, огрлици, дијаманти. И пак го следеле. Нарачал архитектура слечена од детали и украси, пак го следеле.
Единственто што им го дзволил било, да носат часовник. Затоа што точноста, за него била светост. За женевјаните сепак да покажат колку се имовни, почнуват да произведуваат рачни часовници кој од кој поубав, до сребро, од злато, со кожни ремени.
Кај влезот во неговата катедра во Женева и ден денес стои фасада слечена од детали. Само едно сонце на дрвената врата, а во него грчки натпис - Ис. Христос. Претходно во Еропа било најстрого забрането да се учи на грчки, само на латински било дозволено. Дури и натписот на вратата е форма на протест.

Имав чест швајцарка (никогаш французинка, иако зборуваат француски и личат на нив, од горе наведените прични не се декларираат за такви), да ми биди водич низ Женева. Научив толку многу. Инаку беше плавуша со ептен секси, прав грб, преубави рамена. Зелени очи. И мама и тато се Калвинисти <3, а се гледаше дека и таа е одушевена од него, печатот на швајцарската култура. Нејзиниот ентузијазм за него, ме одушеви и мене.
Вака или онака, ликов е темел на швајцарскиот успех. Од него почнува се, аскетскиот швајцарски живот, работа, труд, вредни луѓе. Опсеија со времето и часовниците. Дури и нивните ултра симплистички, а ултра квалитетни куќи, изградени од зелен камен од рудникот кај Берн, се по негов вкус и теолошки учења. Дека еден народ така знае да следи и почитува еден лик, во заеднички интерес на сите, ме фасцинира.

Последно уредено:

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.938
Поени од реакции
3.284
Драга,
знаеш ли онакви луѓе што на прачка мочаат, на лист серат? Со извинение, дегутантни ми се....
Убавината е во скромноста и понизноста, како што налагаат христијанските норми. Се останато е просеравање со извинение, некој персони не можат да разберат дека ноубади карес, небитен си бе батка, невидлив, твоите слики од музеи и градови светски докажуваат колку си површен облик на битие, да и јас сакам да читам приказни, да и ја повремено уживам да фантазирам, дека живеам во палата и да гледам ројал филмови, па да отпатувам во фантастичен свет, но сепак, снап аут оф ит, тоа не те прави подобар од другите, ниту ти носи продуховеност, духовно сознание, или култура во најмала рака, , секој се става над секој, живееме во свет на нарцисти, јас сум бољи од тебе ја сум факман, космополит, еве на види слики имам ја бољи од тебе, лечење комплекси, немам трунка завидливост за таквите, за жалење се, живеење за останатите а не за себе..
Аген, ноубади керс, не им е јасно, не...

Последно уредено:
Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.172
Поени од реакции
11.929
Чекај сега, Очајна е алтер его на Хоуп, а Византиецот на?
Многу ве мешам бе луѓе со тоа профилите :D

Ова од Византиецот не е „Се качила вошка на рошка“ муабет туку си пишува човекот тоа што му се случува во животецот култулорошки гледано, откако се судрува со поинаков вид на менталитет, цивилизација не би рекол пошто имаме желба и ние балканците знаеме доволно цивилизирани да сме - АКО имаме.
Повеќе го гледам како негова зачуденост и изненаденост од детелното откривање на еден поинаков свет, за него чуден и туѓ, можеби и посакуван.

Мене ми е интересен еден друг феномен кај луѓето кои се преселиле од мкд во било кој правец. Имено, иди лик на одмор од Имачка и пази остава по пат жената да се мрцвари со едногодишно дете по авиони (сите летови ги поместуваат како ќе им прдне на овие од визер и пат од 2 саати трае 2 дена во принцип), а тој кутриот се закренал да дупни 2000+ км само и само за да го покажи џипот на сред село. Да кајганице, буквално на сред село пошто од село и доаѓа по потекло и учел основно таму па потоа кинисал имачка.
Тоа што сам ќе вози 2000+ км и тоа што жена му со дете мало сама ќе ака по аеродроми, ќе тегни колички, чуда... друго 20.

Добро што ги тера луѓето за своето чедо да не мислат само и само за да се истопорат некаде?
И шо со џипот? Кола, повисок клиренс има од другите, 4 тркала како и другите коли и мотор. И сега?
Башка шо не е нова од игла, на старо е купена, башка на кредит. И?

Другиот, начукал кредити за џип, за стан, за мебел за станот, за шо ти не со нецели 2 години зад него и работа во факинг DHL. Да му се чудиш на паметот. Па уште по другите вика абе не знам како живеете под кирија, во меѓувреме мене ми вели абе брат остај ти на другите што му викам него ми треба миниџоб, многу ми дојде ратата за џипот.
Бате, арен?

На 10 души само 1 здрав во главата. Му викам океј ти си макдеонец, тука си роден Германија, 40+ години си ги дупнал во живот тука и си дете на гастербајтери. Зошто немаш бесни коли, зошто немаш имот на кредит, како гледаш на тие работи?
Зошто да имам вика такви коли, за да се фалам по народот мкд кога ќе одам на одмор во лето? Зошто да се врзам со хипотека на 30 години кога не знам утре каде ќе живеам? Во 40 години променив неколку градови и работни места, секогаш сум напредувал со плата ама ја инвестирам во нешто друго, не во фиксно врзување за една куќа и едно место.

И таков ќе најдеш 1 кој размислува поинаку од обичното и општоприфатено да ме види селото размислување.
Брат, го заболе селото за тебе. Гледај да ти е погодено на душата, да си задоволен со тоа што го имаш - без разлика дали е ферари или рено меган. На никој ништо не си должен на овој свет, го живееш животот за себе.

Никогаш не ги разбрав ваквите карактери, некои стануваат такви после некое време од преселбата во странство иако претходно не гаеле такви размислувања. Не само чудно туку и поттик човек да размислува до каде е со себе си и дали и тој некогаш ќе се промени во таа насока бидејќи „сите така прават“.

Nik20

Неверификуван член од немаштија
Член од
13 јули 2009
Мислења
5.533
Поени од реакции
7.038
ВНИМАНИЕ. При пуштање на песната може да си гтнете јазик од смеење, АРЧИ ЛЕГЕНДО!

Член од
22 август 2022
Мислења
747
Поени од реакции
2.140
IMG_20230808_161307.jpg

Kaјги, добар ден. Да ми честиташ нова клима.:pipi:

Ич не сум расипник бе и пак не успевам да заштедам колку што планирам. Ова прснало, тоа пукнало, годинава еден куп колеги се испоземаа и породија, па собирај за нив за поклон
Среќа. Можеби кога најмалку се надевам ќе искочи нешто. Кај мене така, многу брзо ми се менува животот, тоа Марфи дека план, програма и стабилен тек на нешта сакам.

Што е оваа мода по автобусите, да се држи дечкото ко со лисици. Санки самошто избегал од затвор. Па, штом види женско во близина одма поглед убица натака, демек пази. Не ти го гледаме моме, веруј колку што ти е тебе убав, нам не ни е.

Можда нема да ви се верува ама јас никогаш не сум се занесувала и опседнувала со тоа која ќе го види и која он ќе ја види. Ќе рекол излагам со другари, ако не е итно не зврцкам.
Пази, љубоморна знам да бидам ама дури и тоа ако ме тригерне некако негово понашање и максимум нешто ноншалантно и недавечки ќе се трипнам и толку. И јас сум посесивна, ама кога го покажувам тоа приватно или јавно, центарот ми е он, а не некојаси којашто можеби не би ја ни приметил јас ако не издрамам. Па, ако направи нешто тоа е негова некарактерност, не грешка у лисиците.

Мојата перцепција за борба за сочувување врска инволвира 2 особи. Другите не сум ги рачунала за постоеќи. И никогаш не сум се почувствувала изневерено досега. Ее драги мои глобални сестри, некад некои од вас многу знаат да бидат токсични.

Последно уредено:
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Ќе мавнам една утринска прошетка па после ќе доручкувам па ќе земам да пишувам има битни работи кои треба да се стават на тастатура. Се изнашетав на патувања сега малку назад тука и овде ми е убаво повеќе поради жени ми патувам. Сосема е во ред градов.

Kajgana Shop

На врв Bottom